Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Drept Fiscal » Paradisurile fiscale sau “offshore”

Paradisurile fiscale sau “offshore”

  Publicat: 09 Jul 2011       21304 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Fiscal  


Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
Paradisurile fiscale sau “offshore”, cum mai sunt numite, intereseaza, in mare masura, societatile comerciale care doresc o rata de impunere mai mica.

Termen preluat din limba engleza cu semnificatia de \"in afara jurisdictiei unei tari determinate\".
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Proces prin care legislatiile tarilor membre si ale celor ce doresc sa adere la UE se aliniaza normelor dreptului comunitar.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Termen preluat din limba engleza cu semnificatia de \"in afara jurisdictiei unei tari determinate\".
Forma a vinovatiei , reglementata in cap. I , t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
Activitate desfasurata de organele financiare, pentru stabilirea subiectelor impozabile, a obiectului impunerii, determinarea bazei impozabile, calcularea impozitului,
Termen preluat din limba engleza cu semnificatia de \"in afara jurisdictiei unei tari determinate\".
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.

Dezvoltarea acestor paradisuri se datoreaza, in mare parte, reglementarilor protectioniste si impozitelor mari de pe pietele de baza (onshore) si nevoii de a compensa distorsiunile provocate de aceste masuri in comertul international.
Centrele offshore ofera produse financiare cu cerere mare, la preturi scazute si ridicat nivel calitativ, pentru stabilitatea in reglementare de care se bucura si care confera siguranta beneficiarilor serviciilor, pentru ca sunt mai putin sau deloc influentate de masurile de armonizare legislativa din cadrul UE si au un grad de libertate care lipseste centrelor onshore, pentru ca formalitatile si timpul necesar pentru infiintarea unor societati comerciale sunt reduse, pentru ca secretul unor operatiuni este asigurat. Multe centre onshore preiau modelul de succes al inovatiilor financiare offshore.
Aceste teritorii nu implica existenta infractionalitatii, taxele si impozitele fiind stabilite in mod legal. Faptul dorintei normale de a plati mai putin sau deloc, in unele situatii (in Liechtenstein sunt inregistrate mai multe societati, aproximativ 40.000, decat populatia, aproximativ 25.000 de locuitori, si aceasta pentru ca orice societate comerciala care isi stabileste sediul pe teritoriul acestui stat este scutita de plata impozitului pe profit) nu trebuie confundat cu evaziunea fiscala ilegala, care este o violare a legii, o incalcarea a acesteia cu intentie in scopul sustragerii materiei impozabile de la impunere.
Doctrina dreptului financiar si fiscal asociaza insa evaziunea fiscala si in special evaziunea fiscala internationala cu paradisurile fiscale localizate in acele teritorii sau tari in care ponderea prelevarilor fiscale este redusa sau inexistenta, cum sunt: Andora, Antilele Olandeze, Antigua si Barbados, Bahamas, Bahrein, Insulele Cayman, Elvetia, Hong Kong, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Panama, Singapore. In astfel de tari sau teritorii sunt constituite si inregistrate societati comerciale straine, catre care sunt dirijate profiturile realizate de societati situate in tari cu fiscalitate ridicata.
In cele 13 teritorii dependente care apartin inca de Anglia, fiscalitatea este redusa, acestea gazduind institutii bancare de mare importanta. In centrele offshore Belize, Insulele Bermude, Caraibe, Insulele Virgine Britanice si Gibraltar vom gasi bancile americane Citibank, Chase Manhattan si Banker Trust, gigantul elvetian Credit Suise, Banque Nationale de Paris, ori banci olandeze precum ABN-AMRO si Miess Pierson etc.
In concluzie, putem statua faptul ca o afacere merita pornita intr-un astfel de paradis fiscal, nu pentru a evita legea, cum se procedeaza in cazul evaziunii fiscale legale, ci pentru a plati un impozit cu o valoare mai scazuta, raportata la normele si, practic, la nevoile statului in care se face investitia.Valuation across Romania


9 Haga St, et. 1, sector 1, Bucharest
Mobile: + 40 733 146 603
Phone: + 40 21 230 20 09
Fax: +40 36 281 46 17
E-mail: office@a-v.ro
Web site: www.a-v.ro

Citeşte mai multe despre:    Offshore    Paradis fiscal

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Un regim fiscal conceput astfel incat societatile offshore nu sunt supuse impozitarii constituie o schema de ajutor de stat incompatibila cu piata interna
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cum se câştigă din paradisurile fiscale
Sursa: de Cristian Matache, Gandul.info

Offshore . 9 Motive pentru infiintarea unui off-shore
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019

Constituirea unui grup infractional organizat. Fapta prevazuta de legea penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 71/RC din 4 martie 2016