Publicarea orientarilor a avut loc inaintea Jocurilor Olimpice din 2012, unul dintre cele mai importante evenimente sportive din lume, care se vor desfasura vara aceasta la Londra, in special pentru a facilita deplasarea atletilor participanti si a multor cetateni europeni cu mobilitate redusa care intampina inca probleme atunci cand calatoresc cu avionul. Orientarile se bazeaza pe o evaluare detaliata a Regulamentului privind drepturile persoanelor cu handicap si ale persoanelor cu mobilitate redusa pe durata calatoriei pe calea aerului.
In ce consta problema?
Desi legislatia UE in domeniul drepturilor calatorilor este in vigoare de peste patru ani, persista unele probleme practice si incertitudini, atat pentru transportatorii aerieni si pentru aeroporturi, cat si pentru calatorii cu handicap si pentru cei cu mobilitate redusa.
Calatorii se confrunta inca prea frecvent cu refuzuri sau restrictii nejustificate in ceea ce priveste rezervarile sau imbarcarea, pe baza unor motive de siguranta neclare (a se vedea mai jos).
Un numar considerabil de calatori nu isi cunosc drepturile .
Din totalul calatorilor, numai un procent limitat (aproximativ 40%) isi notifica inaintea plecarii necesitatile in materie de asistenta; acest demers este insa indispensabil pentru ca aeroporturile si transportatorii aerieni sa poata acorda asistenta cuvenita.
Din cauza faptului ca legislatia nu este aplicata in mod uniform, unii calatori se confrunta cu cerinte si restrictii diferite de la un aeroport la altul si de la o companie aeriana la alta.
Cateva exemple:
Unui inalt functionar al ONU, care dorea sa plece la Geneva, nu i s-a permis imbarcarea pe aeroportul Heathrow, deoarece nu era insotit. Functionarul respectiv era paraplegic, dar calatorea regulat cu avionul de cincisprezece ani, fara sa fi fost vreodata insotit.
In Franta, trei calatori nu au putut sa se imbarce pe o cursa interna deoarece nu erau insotiti. Ulterior, ei au atacat in instanta aceasta decizie si au obtinut castig de cauza. Compania aeriana si societatea de handling la sol au primit amenzi considerabile pentru nerespectarea legislatiei.
Care sunt normele in vigoare?
Actuala legislatie UE in domeniul drepturilor calatorilor a intrat integral in vigoare in iulie2008 [Regulamentul (CE) 1107/2006] si garanteaza dreptul la nediscriminare al persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusa, care au acelasi drept de a calatori ca si persoanele a caror mobilitate nu este limitata.
Printre drepturi se numara:
dreptul la nediscriminare in momentul rezervarii si al achizitionarii biletelor;
dreptul de a calatori in aceleasi conditii ca orice alti calatori;
dreptul la informare cu privire la normele de siguranta aplicate de transportatorii aerieni;
dreptul la asistenta gratuita in aeroport si la bordul aeronavei;
dreptul de a transporta in mod gratuit doua articole de echipament de mobilitate.
Pentru a beneficia de aceste drepturi, calatorii cu handicap si cei cu mobilitate redusa sunt invitati sa ia la cunostinta urmatoarele:
Este esential sa anuntati compania aeriana, agentia de voiaj sau operatorul de turism, cu cel putin 48 de ore inainte de decolare, cu privire la tipul de asistenta de care aveti nevoie. Aceste informatii vor fi transmise organismelor de gestionare a aeroporturilor, care au responsabilitatea de a va acorda asistenta pana la intrarea in aeronava si pana la locul dumneavoastra; la bordul aeronavei, responsabilitatea pentru acordarea asistentei le revine companiilor aeriene. Asistenta este gratuita.
Desi nu este obligatorie, notificarea prealabila este recomandata cu insistenta, pentru ca furnizorii de servicii (managerii aeroportului si transportatorii aerieni) sa poata organiza asistenta in modul cel mai adaptat necesitatilor calatorilor si circumstantelor calatoriei.
Cererile referitoare la transportarea scaunelor cu rotile electrice sau a altor obiecte potential periculoase trebuie notificate transportatorului aerian cu 48 de ore inaintea decolarii.
Siguranta la bord a tuturor calatorilor si a membrilor echipajului este de maxima importanta. Transportatorii aerieni nu pot refuza imbarcarea persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusa decat pe baza unor ratiuni de siguranta clar justificate.
De la intrarea sa in vigoare, regulamentul a permis unui numar de peste 2 milioane de calatori cu handicap si cu mobilitate redusa care utilizeaza anual principalele aeroporturi europene (conform cifrelor din 2010) sa aiba acces mai usor la transportul aerian si sa calatoreasca fara probleme.
Experienta dobandita in urma celor patru ani de aplicare a regulamentului a permis Comisiei sa publice orientarile susmentionate pentru a clarifica unele dintre drepturile si obligatiile diferitilor actori .
Ce propunem?
Orientarile se adreseaza calatorilor din toate aeroporturile din UE si transportatorilor din UE care efectueaza zboruri catre, in si cu plecare din UE, precum si transportatorilor din afara UE care efectueaza zboruri in Europa sau cu plecare din Europa .
Scopul orientarilor este de a clarifica normele privind accesul la calatoriile cu avionul fara discriminare si totodata cu respectarea principiului fundamental al sigurantei tuturor persoanelor aflate la bord.
Aceste orientari au fost discutate in amanunt cu toate partile interesate: autoritatile nationale, sectorul aviatic (organizatii ale companiilor aeriene si ale aeroporturilor), precum si asociatii ale consumatorilor si ale utilizatorilor, mai ales asociatii care reprezinta persoanele cu handicap si persoanele cu mobilitate redusa. Orientarile ofera indrumari sub forma a 22 de intrebari si raspunsuri legate de o varietate de teme.
Prezenta nota de informare abordeaza problemele practice cele mai frecvente.
Ce inseamna ``calator cu mobilitate redusa``?
Ce problema pune definitia?
Definitia din regulament este foarte generala, incluzand ``orice persoana a carei mobilitate la calatoria cu un mijloc de transport este redusa ca urmare a unui handicap fizic (senzorial sau locomotor, permanent sau temporar), handicap sau deficiente intelectuale sau din orice alta cauza de handicap sau varsta si a carei situatie necesita atentia cuvenita.`` Acest lucru a dat nastere unor interpretari diferite ale notiunii de persoana cu mobilitate redusa care are, prin urmare, dreptul la asistenta .
Ce se spune in orientari?
In orientari se afirma clar ca, desi categoriile cele mai importante sunt calatorii cu handicap si calatorii in varsta, exista si alti cetateni vulnerabili care nu au capacitatea integrala de miscare si care ar putea avea nevoie asistenta in functie de circumstantele calatoriei.
In orientari se subliniaza faptul ca cererile de asistenta ar trebui sa fie proportionale si adaptate la nevoile specifice ale calatorilor, dar ca asistenta trebuie acordata fara restrictii nejustificate.
In acest context, este important de remarcat ca un calator poate avea mobilitatea redusa in aeroport, de exemplu, in aeroporturile foarte mari, unde trebuie parcurse distante lungi, sau la punctele de legatura . In aceste cazuri, se solicita asistenta doar la aeroport, mobilitatea acestor pasageri nefiind considerata redusa la bordul aeronavei.
Ce inseamna notificarea prealabila si de ce este atat de importanta?
Notificarea prealabila este indispensabila pentru ca aeroporturile si companiile aeriene sa poata acorda asistenta corespunzatoare.
Cu toate acestea, numai un numar limitat de calatori care au nevoie de asistenta isi notifica necesitatile inaintea decolarii, nelasand astfel furnizorilor de servicii timpul de pregatire necesar in vederea acordarii asistentei solicitate. Aceasta este principala cauza a multor probleme din sistem .
Pentru ca furnizorii de servicii de asistenta fie in masura sa presteze serviciile necesare la cel mai inalt nivel de calitate, este esential ca transportatorul aerian sa fie informat in acest sens cu cel putin 48 de ore inaintea decolarii, astfel incat sa se poata pregati corespunzator.
In orientari se subliniaza faptul ca, desi trebuie sa depuna eforturi rezonabile pentru a oferi asistenta si calatorilor care nu si-au notificat in prealabil necesitatile, furnizorii de servicii pot acorda prioritate celor care le-au notificat.
Calatorii cu mobilitate redusa pot fi obligati sa prezinte un certificat medical pentru a beneficia de asistenta gratuita? Nu.
Unii transportatori aerieni solicita certificate medicale prin care persoanele cu handicap si cele cu mobilitate redusa sa demonstreze ca au nevoie de asistenta . In unele cazuri, se percep taxe pentru acordarea asistentei.
Transportatorii aerieni si furnizorii de servicii din aeroporturi nu pot solicita astfel de acte doveditoare ca o conditie prealabila pentru achizitionarea unui bilet sau pentru imbarcare, si nici pentru a justifica o cerere de asistenta .
Ei pot solicita certificate medicale numai daca este posibil ca sanatatea si siguranta calatorului in cauza, a altor calatori sau a echipajului sa fie puse in pericol . Asistenta acordata persoanelor cu handicap si celor cu mobilitate redusa trebuie sa fie gratuita.
Am nevoie de oxigen la bordul aeronavei. Pot sa-mi iau propria mea rezerva sau oxigenul imi va fi furnizat de transportatorul aerian?
Transportatorii aerieni aplica norme diferite cu privire la transportul oxigenului, ceea ce duce la situatii confuze pentru calatorii care au nevoie de oxigen la bordul aeronavei.
Companiile aeriene au obligatia de a transporta echipamentele medicale in mod gratuit, fara a aduce atingere cerintelor relevante privind bunurile periculoase.
De exemplu, daca aveti nevoie de oxigen pe durata zborului, este important sa stabiliti in mod clar si direct cu transportatorului aerian daca este posibil sa luati cu dumneavoastra propria rezerva de oxigen. Din motive de siguranta, este posibil ca transportatorul aerian sa nu permita acest lucru sau sa hotarasca sa furnizeze chiar el oxigenul (desi nu are nicio obligatie in acest sens).
In prezent, nu exista norme standardizate privind transportul oxigenului in UE. Prin urmare, se subliniaza in orientari, companiile aeriene au dreptul de a-si stabili propriile cerinte cu privire la transportul oxigenului, bazate pe ratiuni de siguranta. Totusi, informatiile in acest sens trebuie puse clar la dispozitia calatorilor. In orientari se afirma ca, daca transportatorul aerian decide sa furnizeze oxigenul, el trebuie sa faca acest lucru la un pret rezonabil.
Calatorii cu mobilitate redusa trebuie sa fie intotdeauna insotiti? Nu.
Unii transportatori interzic in mod nejustificat imbarcarea persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusa daca acestea nu sunt insotite.
Daca va puteti deplasa in mod autonom, inseamna ca puteti calatori fara insotitor.
Un transportator aerian nu poate obliga o persoana cu handicap sau cu mobilitate redusa sa fie insotita, sub pretext ca mobilitatea acesteia este redusa.
Unui calator nu i se poate cere sa fie insotit de o alta persoana decat in cazul in care este clar ca acesta nu poate indeplini cerintele de siguranta corespunzatoare.
In cazul in care calatoresc cu un insotitor, acesta trebuie sa-si cumpere bilet? Este posibil ca insotitorul sa stea langa mine?
In ceea ce priveste obligatia persoanelor care insotesc calatorii cu handicap sau cu mobilitate redusa de a-si plati locul, politicile difera de la un transportator la altul. Au existat si situatii in care persoanele insotitoare nu au primit loc langa calatorii pe care trebuiau sa-i asiste, in pofida prevederilor regulamentului, conform carora ``transportatorul aerian depune toate eforturile posibile pentru a atribui persoanei respective un loc langa persoana cu handicap sau persoana cu mobilitate redusa``.
Regulamentul nu specifica daca locul persoanei insotitoare trebuie atribuit in mod gratuit sau la pret redus. Prin urmare. orientarile lasa aceasta alegere la latitudinea transportatorilor aerieni. Totusi, exista transportatori care ofera acest serviciu clientilor lor.
In orientari se subliniaza faptul ca transportatorii trebuie sa furnizeze calatorilor informatii transparente, indiferent de politicile aplicate in aceasta privinta.
De asemenea, acestia trebuie sa informeze persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusa despre eventualele restrictii speciale de siguranta privind atribuirea locurilor - de exemplu, locuri in care aceste persoane ar putea impiedica evacuarea de urgenta.
In ceea ce priveste obligatia transportatorilor aerieni de a atribui persoanelor insotitoare locuri langa calatorii cu handicap sau cu mobilitate redusa, aceasta este prevazuta clar in Regulamentul privind persoanele cu mobilitate redusa [Regulamentul (CE) nr.1107/2006], in care se stipuleaza ca transportatorii aerieni trebuie sa depuna toate eforturile rezonabile in acest sens. Acest aspect este subliniat si in orientari.
Echipamentul meu de mobilitate va fi transportat in mod gratuit?
Persoanele cu handicap si cele cu mobilitate redusa nu cunosc intotdeauna normele aplicabile transportului echipamentelor de mobilitate. Acest lucru poate duce la situatii conflictuale in aeroport . In temeiul Regulamentului privind persoanele cu mobilitate redusa, aveti dreptul de a transporta in mod gratuit doua articole de echipament de mobilitate.
In orientari se subliniaza faptul ca persoanele cu mobilitate redusa care calatoresc cu avionul pot transporta in mod gratuit doua articole de echipament de mobilitate. Un calator care doreste sa transporte un scaun cu rotile electric trebuie sa notifice acest lucru transportatorului aerian cu cel putin 48 de ore inaintea decolarii. In orientari se mai subliniaza ca, daca sunt notificati corespunzator in prealabil, cainii utilitari recunoscuti pot calatori in cabina.
In orice situatie, echipamentul sportiv care nu constituie echipament de mobilitate face obiectul normelor generale ale companiilor aeriene privind bagajele.
Ce trebuie sa fac in cazul in care consider ca un transportator aerian sau un aeroport nu imi respecta drepturile?
Adesea, calatorii nu stiu ce sa faca in cazul in care considera ca nu le-au fost respectate drepturile si vor sa faca o reclamatie in acest sens.
Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale Sursa: MCP Cabinet avocati
Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF Sursa: MCP Cabinet avocati
CIM 2023. Model contract individual de munca 2023 Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice Sursa: MCP Cabinet avocati
Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021
Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021
Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020
Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati