Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Afaceri, Crime si Procese celebre » Jack “Spintecatorul”

Jack “Spintecatorul”

  Publicat: 01 Jan 2008       27034 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Afaceri, Crime si Procese celebre  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Timp de trei luni, intre sfarsitul lunii august si pana la inceputul lunii noiembrie 1888, zona Whitechapel din cartierul de est al Londrei a fost martora unei serii de crime odioase - inca nerezolvate.

1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Asasinatele se caracterizau printr-o salbaticie nemaiintalnita; fiecare dintre cele cinci victime - toate prostituate - au fost atacate pe la spate si tuturor li s-a taiat beregata; in patru cazuri, corpurile au fost supuse unei asemenea mutilari si disectii, cum numai o minte bolnava sau un maniac sexual putea sa-si imagineze.
Durata acestui mister, care s-a transformat probabil in seria celor mai faimoase crime din lume, a dat nastere unei biografii foarte ample.
Prima victima a fost Mary Ann Nchols (zisa Polly), care a pierit pe 31 august1888, intr-o vineri, pe Buck’s Row. Raportul politiei din ziua urmatoare preciza: ”Nu se cunoaste o crima mai brutala si mai feroce ca aceasta”.
Pe 8 septembrie, a urmat “Intunecata Annie” Chapman de 47 de ani, care a fost asasinata cu cruzime pe Hanbury Streeet.
O crima dubla s-a inregistrat duminica, 30 septembrie. Primul cadavru a fost gasit in jurul orei unu noaptea, de un carutas ce se afla cu treburile lui in Berners Street: ”Cadavrul apartinea unei femei si avea o taietura foarte adanca in jurul gatului, de la o ureche la cealalta”. A fost identificata ulterior ca fiind “Lungana Liz” Stride. In coltul de sud-vest al lui Mitre Square s-a gasit al doilea cadavru, cel al Catherinei Eddowes: ”In acest caz, victima era atat de desfigurata, incat identificarea a fost foarte dificila; abdomenul ii fusese practic smuls si o parte din intestine scoase si infasurate in jurul gatului…Omorul era opera unei maini de profesionist..”
Ultima crima si cea mai ingrozitoare - pentru ca Spintecatorul a avut timp suficient la dispozitie - a avut loc la 9 noiembrie:
Mary Jane Kelly a fost ucisa in propria ei camera din Miller’sCourt. Gatul ii fusese sectionat de jur-imprejur cu un cutit, despartind aproape capul de trup. Abdomenul ii fusese spintecat si deschis partial, bratul drept si sanii taiati, ca si capul ce atarna de trup tinandu-se numai de piele, nasul retezat, pielea de pe frunte jupuita, gambele detasate de picioare si razuite de carne. Abdomenul fusese taiat cu un cutit “adanc, in crucis”, maruntaiele din partea inferioara si ficatul smulse. interiorul corpului si parti din coaste lipseau, dar ficatul, se spune, fusese plasat intre picioarele bietei victime. Criminalul asezase pe o masa carnea de pe coapse si de pe gambe, impreuna cu sanii si nasul, iar una din maini om infipsese in stomac.” (Illustrated Police News)

Cu aceasta, crimele au incetat si au inceput controversele care aveau sa dureze mai bine de un secol. In ciuda uriasului efort facut de politia metropolitana, nu a fost gasita nici o dovada concludenta pe care sa se poata sprijini acuzatia de crima, iar teoriile referitoare la identitatea lui Jack oscilau intre probabil si imposibil - numarul teoriilor era identic cu cel al emitatorilor. Cateva din cele mai importante ar fi urmatoarele:
Montague John Druin: un avocat ratat, care s-a aruncat in Tamisa in decembrie 1888. Faptul ca moartea lui a coincis cu incetarea crimelor din zona Whitechapel a constituit o dovada incontestabila pentru unii ca el era criminalul.
Severin Kloslowski(alias George Chapman): si-a ucis trei neveste prin otravire, dar era putin probabil ca un criminal sa-si schimbe propriul modus operandi. Oricum, s-a inregistrat faptul ca inspectorul-sef, detectivul Frederick Abberline, insarcinat cu cautarea Spintecatorului, a observat ca, la arestarea lui Chapman, acesta ar fi spus: “In sfarsit, ati pus mana pe Jack Spintecatorul”. Mai tarziu si-a recunoscut spusele, dar a intra in mitologia consacrata Spintecatorului.
Dr. Roslyn D’Onston Stephenson, autor de lucrari consacrate esotericului si magician care, s-a sugerat, ar fi infaptuit crimele din East End ca ritualuri de magie neagra. “Misterul” s-a adancit cu disparitia lui, in 1904.
A.S.R.Printul Albert Victor, duce de Carence (nepotul reginei Victoria): scandalurile din familia regala au fost intotdeauna publice si aparentele care inconjurau familia Clarence au dat nastere la numeroase teorii care, mai mult sau mai putin, aveaun darul de a-l incrimina chiar pe duce. Cea mai speculata teorie a fost cea a existentei unei complicitati intre Sir William Gull, medicul de familie, actorul Walter Sickert si vizitiul curtii, pe nume John Netley. Potrivit acesteia, ei ar fi fost autorii asasinatelor pentru a preintampina un scandal, care l-ar fi implicat pe duce, cu o vanzatoare si un copil nelegitim. O alta teorie il considera ucigas pe James Keneth Stephen, tutorele ducelui la Cambridge, homosexual si, asa cum chiar el declarase, un dusman patologic al femeilor.
Dr. Thomas Neill Cream era al insusi autor a numeroase crime, singura sa legatura cu Jack fiind faptul ca, inainte de a fi spanzurat, dupa cum spune legenda, ar fi rostit: “Eu sunt Jack…”, o confesiune trista, curmata brusc de nodul care s-a strans in jurul gatului sau. De altfel, in timpul toamnei macabre in care s-au comis crimele din Londra, Thomas Cream se afla intr-o inchisoare din America.
In plus, s-a mai sugerat si ca Jack ar fi putut fi Jill Spintecatoarea, o moasa nebuna sau o femeie odioasa care provoca avorturi; sau poate era un evreu, un macelar ritual, si care nu ar fi reprezentat o priveliste neobisnuita in East End, unde ar fi fost de asteptat sa poarte haine patate de sange si un cutit la fel? Intr-adevar, s-au mai facut referiri si la un alt avreu, Kominski, care locuia in Whitechapel si care fusese internat intr-un azil, in martie 1889.
Dar ceea ce ar trebui retinut ar fi ipoteza unui scriitor, cum ca Jack n-ar fi fost niciunul dintre cei presupusi, ci un ucigas care va ramane necunoscut si nedescoperit.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Jack “Spintecatorul”
Jurisprudenţă

Decizia nr. 118/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 666 alin. (2) si (7) din Codul de procedura ci
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Decizia nr. 67/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul de Procedura penala si din Legea nr. 254
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Decizia C.C.R. nr. 743/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 511 alin. (1) pct. 8 din Codul de proce
Pronuntaţă de: Curtea ConstitutionalaŞtiri Juridice

MApN a modificat Instructiunile privind chemarea/rechemarea in activitate, in corpul ofiterilor, al maistrilor militari sau al subofiterilor
14 May 2019 | 354

Legislaţie

Ordinul nr. 500/2019 pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului national de inlocuire a echipamentelor electrice si electro
Publicat in Monitorul Oficial nr. 406 din 23.05.2019. ...

Ordonanta de urgenta nr. 30/2019 privind reorganizarea Ministerului Economiei
Ordonanta de urgenta nr. 30/2019 privind reorganizarea Ministerului Economiei in scopul exercitarii ...

Ordinul nr. 736/2019 privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a AP-ECMO
Ordinul nr. 736/2019 privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunil ...