Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Ce sunt locurile de munca ecologice?

Ce sunt locurile de munca ecologice?

  Publicat: 27 Mar 2021       1977 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Locurile de munca ecologice cuprind o mare diversitate de locuri de munca diferite in sectoare diferite si implica o forta de munca variata.

Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Biroul oficial de statistica al UE.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Substante rezultate în urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

Exista numeroase definitii diferite ale acestui termen, precum cele utilizate de Programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Mediu , Comisia Europeana sau Eurostat .


Locurile de munca ecologice pot fi insa intelese ca avand o contributie, de un anumit tip, la conservarea sau refacerea mediului.


Acestea pot include locuri de munca avand o contributie la protejarea ecosistemelor si biodiversitatii sau care reduc consumul de energie si materii prime sau reduc deseurile si poluarea.


Locurile de munca ecologice trebuie sa asigure conditii de munca sigure, sanatoase si decente pentru a contribui la o crestere cu adevarat inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii si la atingerea obiectivelor.


De ce este important sa se aiba in vedere SSM in ceea ce priveste locurile de munca ecologice?


Tindem sa asociem cuvantul ``ecologic`` cu securitatea - insa ceea ce este adecvat pentru mediu nu este neaparat adecvat pentru sanatatea si securitatea lucratorilor cu locuri de munca ecologice. In unele cazuri, am asistat deja la adoptarea de acte legislative si tehnologii noi, concepute pentru protejarea mediului, care au avut drept rezultat cresterea expunerii la riscuri a lucratorilor. Reducerea cantitatii de deseuri trimise la depozitele de deseuri, de exemplu, a generat rate mai mari ale accidentelor si bolilor in randul lucratorilor care au sarcina de a le prelucra.


Noile tehnologii sau procese de lucru asociate cu locurile de munca ecologice pot conduce la noi pericole, care necesita noi combinatii de competente pentru a fi gestionate: ``vechile`` cunostinte in materie de SSM nu pot fi pur si simplu transferate acestor lucratori. Instalarea unui incalzitor de apa solar, de exemplu, presupune combinarea competentelor unui specialist in montarea acoperisurilor, ale unui instalator si ale unui electrician.


Viteza cu care se asteapta sa se extinda economia ecologica poate conduce la deficiente de competente, unii lucratori fara experienta fiind implicati in proceduri pentru care nu au fost instruiti si care se expun, astfel, riscurilor legate de sanatate si securitate . Poate exista, de asemenea, o polarizare mai accentuata a fortei de munca in ceea ce priveste competentele, lucratorii cu un nivel scazut de calificare fiind obligati sa accepte conditii de munca mai precare. Nu in ultimul rand, presiunea economica si politica poate conduce la trecerea cu vederea a problemelor SSM.


Daca se doreste ca locurile de munca ecologice sa fie cu adevarat durabile, trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt in avantajul sanatatii si securitatii lucratorilor, precum si al mediului. In economia ecologica, la fel ca in orice alte domenii, SSM are un rol vital in cresterea competitivitatii si productivitatii. In acest domeniu care se dezvolta rapid, trebuie sa ne asiguram ca ceea ce este adecvat pentru mediu este adecvat si pentru lucratori.

Citeşte mai multe despre:    locuri de munca ecologice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Perimarea executarii silite. Termenul de invocare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Lipsa consimtamantului persoanei vizate pentru transmiterea de date personale catre instanta de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Transmitere de mesaje de catre o banca, desi relatia contractuala aceasta entitate era incheiata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCPJurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anulare hotarari de consiliu local prin care s-au aprobat rectificari bugetare si/sau virari de credite bugetare in competenta consiliului local fara a fi indicata sau prevazuta sursa de finantare
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1713 din 24.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati

Contestatie la raport de distribuire. Distribuirea onorariului de succes al lichidatorului. Ordinea de distribuire a sumelor obtinute din vanzarea bunului obiect al garantiei imobiliare
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 168/A din 16.05.2018 a Curtii de Apel Galati