Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Noi formulare pentru inregistrare si autorizare

Noi formulare pentru inregistrare si autorizare

  Publicat: 12 May 2008       7076 citiri       Sursa: Avocatnet.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Ministerul Justitiei a elaborat noi declaratii-tip pe propria raspundere pentru autorizarea functionarii societatilor comerciale si a PFA la Oficiile Registrului Comertului. Totodata, a fost aprobat si modelul cererii de inregistrare a PFA, a intreprinderilor individuale si familiale.

A fost promulgat la 11.09.1865
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Colectiv format din persoane fizice avand o organizare de sine statatoare, concretizata in structura de productie, de conceptie si functionala,
Colectiv format din persoane fizice avand o organizare de sine statatoare, concretizata in structura de productie, de conceptie si functionala,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Forma a raspunderii juridice care consta in aplicarea unor sanctiuni administrative,
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Prin Ordinul nr. 1240/2008, Ministerul Justitiei a aprobat modelul cererii de inregistrare in registrul comertului a persoanelor fizice autorizate (PFA), a intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.

De asemenea, prin acest act normativ, au fost aprobate noi modele ale declaratiilor-tip pe propria raspundere privind autorizarea functionarii, prevazute la alin 1 lit a si b si la alin 2 ale articolului 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice. Declaratiile-tip aprobate prin acest act normativ inlocuiesc modelele aprobate anterior, prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2722/2007.

Ordinul ministrului justitiei nr. 1240/2008 a fost publicat in Monitorul oficial, Partea I, nr. 360 din 9 mai 2008.


Declaratiile-tip, necesare in procedura de autorizare a functionarii


Potrivit alin. 1 art. 15 din Legea nr. 359/2004, `in vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni, solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte:
a) persoana juridica nu desfasoara, la sediul social sau la sediile secundare, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani;
b) persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip.`

Conform alin 2 al art. 15 din Legea nr. 359/2004, orice modificare cu privire la cele declarate atrage obligatia solicitantului de a depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal o noua declaratie-tip pe propria raspundere corespunzatoare modificarilor intervenite.

In procedura de autorizare la Oficiile Registrului Comertului, si PFA, intreprinderile intreprinderile individuale si familiale trebuie sa depuna declaratii-tip pe propria raspundere .

PFA, intrepinderile individuale si familiale se inregistreaza direct la ORC


Pe langa aprobarea modelului Cererii de inregistrare a PFA, a intreprinderilor individuale si familiale, Ordinul ministrului justitiei nr. 1240/2008 stabileste ca pentru inregistrarea fiscala a PFA, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale se utilizeaza anexa A1, aprobata prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2722/2007.

Prin Ordonanta de urgenta nr. 44/2008, Guvernul a stabilit preluarea in intregime de catre registrul comertului a procedurii de inregistrare si de autorizare a persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale si familiale, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.

Inainte de aparitia acestui act normativ, inmatricularea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se facea pe baza autorizatiei emise de primaria competenta .Citeşte mai multe despre:   Comentează: Noi formulare pentru inregistrare si autorizare
Jurisprudenţă

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019Ştiri Juridice
Legislaţie

Ordonanta nr. 11/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile public
Ordonanta nr. 11/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2 ...

Ordonanta nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale
Ordonanta nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale ...

Legea nr. 145/2019 privind statutul politistilor de penitenciare
Publicata in Monitorul Oficial nr. 631 din 30.07.2019. ...