Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Cererea de revizuire este admisibila numai in cazurile expres prevazute de art. 394 Cod procedura penala

Cererea de revizuire este admisibila numai in cazurile expres prevazute de art. 394 Cod procedura penala

  Publicat: 05 Aug 2008       10872 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
In decizia nr. 60/2007, ICCJ s-a pronuntat asupra unui recurs in interesul legii avand ca obiect aplicarea unitara a prevederilor art. 394 din Codul de procedura penala.

Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
A fost promulgat la 11.09.1865
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Reglementat in sectiunea XI, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Aceasta deoarece, instantele romanesti au aplicat neunitar aceste prevederi, dupa cum a argumentat procurorul general in motivarea recursului.Unele instante au respins cererea de revizuire ca fiind nefondata, apreciind ca absenta cazurilor prevazute de art. 394 din Codul de procedura penala caracterizeaza ca neintemeiata critica ce se tinde a fi adusa hotararilor judecatoresti definitive pe calea acestei actiuni in justitie. Dimpotriva, alte instante au respins cererea de revizuire ca inadmisibila atunci cand cazul invocat de revizuient nu se regaseste in cele prevazute expres si limitativ de art. 394 din Codul de procedura penala.

ICCJ a apreciat ca din reglementarile de ansamblu cuprinse in art. 393406 din Codul de procedura penala rezulta ca solutionarea cererii de revizuire parcurge doua etape, respectiv cea a admiterii in principiu, atunci cand aceasta indeplineste conditiile cerute de lege, si aceea a rejudecarii cauzei dupa admiterea in principiu.

De aceea, a considera ca in procedura admiterii in principiu, prevazuta in art. 403 din Codul de procedura penala, in ipoteza absentei cazurilor prevazute de art. 394 din acelasi cod, ar trebui pronuntata o solutie de respingere a cererii ca nefondata ar echivala cu crearea unui paralelism nepermis cu solutiile ce se pot pronunta dupa rejudecare potrivit art. 406 alin. 4 din Codul de procedura penala.

Or, solutia de respingere a cererii de revizuire ca nefondata nu ar putea fi adoptata decat in etapa a doua, aceea a rejudecarii dupa admiterea in principiu, intrucat altfel ne-am afla in fata unei contradictii lipsite de sens intre cele doua etape ale revizuirii, care s-ar reduce astfel la una singura.

De altfel, din intreaga reglementare privind solutionarea cererii de revizuire in fata instantei rezulta ca vointa legiuitorului nu a fost aceea de a contopi cele doua faze mentionate.

Pentru aceste motive ICCJ a admis recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a stabilit ca cererea de revizuire care se intemeiaza pe alte motive decat cazurile prevazute de art. 394 din Codul de procedura penala este inadmisibila.

Reamintim ca, in cuprinsul sau, art. 394 prevede ca revizuirea poate fi ceruta cand:
a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei;
b) un martor, un expert sau un interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere;
c) un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals;
d) un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere;
e) cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia.

Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare.

Cazurile de la lit. b), c) si d) constituie motive de revizuire, daca au dus la darea unei hotarari nelegale sau netemeinice. In cazul prevazut de lit. e), toate hotararile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Cererea de revizuire este admisibila numai in cazurile expres prevazute de art. 394 Cod procedura penala
Jurisprudenţă

RIL. Litigiile avand ca obiect drepturile banesti solicitate de jandarmi, pompieri si personalul militar cu statut de functionari publici sunt de comp
Pronuntaţă de: ICCJ

Dezlegarea unei chestiuni de drept. Cazurile si efectele reducerii limitei de pedeapsa martorului denuntator in temeiul art. 19 din Legea nr. 682/2002
Pronuntaţă de: ICCJ

RIL. Recursul calea de atac in materia contenciosului administrativ
Pronuntaţă de: ICCJŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea pensiilor actualizata (aprilie 2018). Legea 263/2010, forma 2018
Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, actualizata aprilie 2018 Actualizata p ...

Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului platit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentand venituri de natura salariala
In Monitorul Oficial nr. 276 din data de 28 martie 2018 a fost publicata Legea 78/2018 privind exone ...

Legea 88/2018 privind modificarea si completarea Codului muncii
Legea 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si ...