Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Dreptul Proprietatii Intelectuale » Protectia designului industrial in Comunitatea Europeana

Protectia designului industrial in Comunitatea Europeana

  Publicat: 08 Sep 2008       4774 citiri       Sursa: Saptamana Financiara        Secţiunea: Dreptul Proprietatii Intelectuale  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
In privinta desenelor si a modelelor industriale, romanii se indreapta spre inregistrarea ca design comunitar, cererile de protectie nationala fiind in scadere continua.

Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Mrca inregistrata in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 207/2009 al Consiliului din 26 februarie 2009
Tabel statistico-economic folosit in analiza si planificare, prin care se compara si se raporteaza
Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Datele statistice arata ca foarte putini romani inteleg sa-si protejeze designul produselor fabricate in scopuri comerciale printr-o inregistrare ca desen, respectiv model industrial. Romanii nu au inca o cultura legata de protectia proprietatii industriale. Abia au invatat ca trebuie sa-si reglementeze situatiile privind marcile. Insa piata cere deja, din ce in ce mai mult, ca si designul produselor sa fie asigurat impotriva folosirii acestuia de catre cei neindreptatiti.

Drepturile asupra desenelor si modelelor sunt protejate in Romania prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, dar si prin inregistrarea ca design comunitar la OHIM (Office of Harmonization for the Internal Market/Oficiul pentru Armonizare in Piata Interna) Alicante, Spania, cu efecte in Comunitatea Europeana. Aceste drepturi pot fi protejate si prin inregistrare internationala la OMPI (Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale), pe calea Aranjamentului de la Haga, prin desemnarea Romaniei in cererea de protectie internationala.

„Institutia juridica a desenelor si modelelor industriale va avea un viitor foarte bun, atat timp cat titularii vor constientiza nevoia de protectie a drepturilor lor, vor realiza avantajele si vor cunoaste dezavantajele lipsei de protectie, situatie ce poate crea un prejudiciu atat material, cĺt si reputational titularului de buna credinta, dar din pacate neinformat”, este de parere Mihai Andrei Enache, consilier in proprietate industriala. In prezent insa, tendinta solicitantilor de DMI (desen model industrial) este de a obtine protectia europeana, prin inregistrarea la OAMI (OHIM), la Alicante, in Spania, inregistrare valabila in cele 27 de tari membre, percepute ca o singura jurisdictie, cea comunitara. „Acest fapt, firesc de altfel, a condus la o scadere a numarului de inregistrari nationale la OSIM. Marea diferenta intre DMI Comunitar si cel national este ca OAMI (OHIM) nu examineaza pentru noutate DMI-ul, lasand in sarcina titularilor ale caror drepturi anterioare le-ar putea fi atinse sa faca opozitie. Acest procedeu mi se pare firesc si este similar ca principiu cu marca comunitara. Totodata, durata de obtinere a inregistrarii este diminuata pentru ca la OSIM se asteapta 12 luni, asta daca totul este in regula, in timp ce la OHIM - doar cateva luni. Cat despre costuri, sunt excesive la nivel national, iar la nivel OAMI, lucrurile stau incomparabil mult mai bine, aspect ce inclina decisiv balanta in favoarea DMI-ului Comunitar”, mai spune Mihai Andrei Enache.

Legislatia nationala aplicabila

Din data de 11 martie anul acesta a intrat in vigoare un nou regulament de aplicare a Legii nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor (HG nr. 211/2008). Acesta se refera, in detaliu, la conditiile de protectie juridica a desenelor si modelelor, procedurile si termenele ce trebuie respectate pentru inregistrare, precum si la protectia depozitelor internationale.

Legea nr. 129 din 29 decembrie 1992 privind protectia desenelor si modelelor (Republicata in Monitorul Oficial nr. 876 din 20 decembrie 2007) se aplica atat desenelor si modelelor ce fac obiectul unei inregistrari sau solicitari de inregistrare in Romania, cat si celor care isi produc efectele in Romania, ca urmare a unei protectii comunitare sau internationale.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Protectia designului industrial in Comunitatea Europeana
Jurisprudenţă

Competenta teritoriala de solutionare a cauzei in materia conflictelor de munca
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 187 din 30 ianuarie 2019

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019Ştiri Juridice
Legislaţie

Ordonanta nr. 11/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile public
Ordonanta nr. 11/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2 ...

Ordonanta nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale
Ordonanta nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale ...

Legea nr. 145/2019 privind statutul politistilor de penitenciare
Publicata in Monitorul Oficial nr. 631 din 30.07.2019. ...