din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1750 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Calitatea de parte vatamata la infractiunea de inselaciune, daca paguba se produce in patrimoniul altei persoane decat cea indusa in eroare

Calitatea de parte vatamata la infractiunea de inselaciune, daca paguba se produce in patrimoniul altei persoane decat cea indusa in eroare

  Publicat: 16 Jun 2010       5845 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


Cu privire la aceasta problema s-au emis mai multe opinii si anume:

Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Paguba materiala sau prejudiciul material suferit de o persoana sau adus unei persoane ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite.
Paguba materiala sau prejudiciul material suferit de o persoana sau adus unei persoane ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.

Unii judecatori au considerat ca adevaratul proprietar nu are calitatea de parte vatamata deoarece nu a fost prezent la incheierea contractului de catre inculpat, respectiv cand se retine ca acesta a savarsit infractiunea de inselaciune.
Pe de alta parte, nici cumparatorul nu are calitatea de parte vatamata deoarece el a vandut ulterior apartamentul si si-a incasat bani dati pe acesta, neavand astfel nici o paguba patrimoniala. in lipsa cauzarii vreunei pagube nu se poate retine in sarcina inculpatului existenta infractiunii de inselaciune.
Alti judecatori au considerat ca nu are importanta daca paguba a fost creata in patrimoniul altei persoane, decat cel inselat, situatie in care inculpatul se face vinovat de savarsirea infractiunii de inselaciune.

A doua opinie, majoritara, a fost considerata ca fiind opinia corecta.





Citeşte mai multe despre:    Proces penal    Parte vatamata    Daune    Inselaciune

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Manevrarea echipamentului de catre persoane neautorizate. Lipsa instructajului SSM. Acordarea de daune morale salariatului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept
Sursa: Avocat Lacatus Igor

RIL. In procesul penal Fondul de garantare a asiguratilor nu poatea avea calitate de parte responsabila civilmente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Introducerea partii responsabile civilmente in procesul penal dupa finalizarea procedurii de camera preliminara - neconstitutionalitate
Sursa: Av. Andrei Gheorghe Gherasim

Judecarea cauzei in cazul recunoasterii vinovatiei
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

Raspundere civila delictuala. Despagubiri solicitate de catre victima unui accident rutier
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 202 din 29 ianuarie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia nr. 282/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 22 alin. (3) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr 467/2016 - Legea pentru modificarea Codului Penal si a Legii Organizarii judiciare este neconstitutionala.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei