din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1391 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Condamnare cu caracter politic. Acordare despagubiri civile pentru stramutare in Transnistria

Condamnare cu caracter politic. Acordare despagubiri civile pentru stramutare in Transnistria

  Publicat: 28 Sep 2012       3024 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Prin actiunea inregistrata sub nr. 24190/318/2010 la Judecatoria Tg-Jiu, reclamantul LGhe. I a chemat in judecata pe paratii Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala a Finantelor Publice Gorj, solicitand ca prin sentinta civila ce se va pronunta, sa se dispuna obligarea acestora, conform dispozitiilor art. 1 alin. 3, alin. 4, art. 4 alin. 1 si 2 si art. 5 alin. 1 lit. a si b din L 221/2009, la plata unor despagubiri, pentru prejudiciul moral suferit.

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Fuzionare. O operatiune de concentrare este realizata atunci cand doua sau mai multe intreprinderi, independente anterior, fuzioneaza, atunci cand o intreprindere achizitioneaza controlul unei alte intreprinderi
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Persaoana care are calificarea profesionala si cunostinte de specialitate si are dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.

In motivare, a aratat ca in anul 1942 a fost stramutat impreuna cu familia sa, alaturi de alti membrii ai etniei rome, in Transnistria, in lagare de munca fortata si ca desi scopul oficial al acestei stramutari era munca, in realitate, se dorea exterminarea cetatenilor de etnie rroma, in anul 1944 supravietuitorii lagarelor de concentrare intorcandu-se in tara, unde au fost repartizati pe mosii pentru munca, plasati pe la diferiti proprietari pentru munci agricole.
A mai invederat ca Organizatia Internationala pentru Migratiune - OIM Geneva i-a recunoscut calitatea de victima a holocaustului si ca de la instalarea regimului comunist si pana in anul 1989 a fost in continuare discriminat, urmarit, persecutat de fostele organe ale militiei comuniste, ca intre anii 1960- 1989, a fost in repetate randuri urmarit si interogat de catre organele fostei militii comuniste pentru detinere de metale pretioase.
De asemenea, a aratat ca, desi a predat in repetate randuri monede de aur pe care le-a mostenit de la parinti sau le-a achizitionat pe cai legale, a fost de mai multe ori arestat, fiind supus unui regim sever de supraveghere si control impus de securitate, pedepsit abuziv permanent, in sensul ca a fost supus la batai si torturi fizice si psihice, fiind lipsit de dreptul de a avea aparator legal.
A mai invederat reclamantul ca dispozitiile Legii 221/2009 reflecta caracterul politic al condamnarilor suferite de el.
Prin sentinta civila nr. 227/18.01.2011 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu a fost admisa exceptia de necompetenta materiala a instantei - Judecatoria Tg-Jiu - invocate din oficiu si s-a declinat competenta de judecare a cauzei privind pe reclamantul LGhe. I, domiciliat in Tg-Jiu, str. Microcolonie, nr. 3 bis, jud. Gorj, in contradictoriu cu paratii Statul Roman Prin Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala A Finantelor Publice Gorj, in favoarea Tribunalului Gorj - Sectia Civila, solutia fiind intemeiata pe dispozitiile art. 4 alin. 4 din Leg. 221/2009.
Tribunalul analizand cererea de fata, constata ca solicitarea reclamantului este neintemeiata , urmand a fi respinsa.
Reclamantul si-a intemeiat actiunea pe Legea 221/2009 si solicita despagubiri pentru prejudiciul moral suferit ca urmare a stramutarii in Transnistria in perioada 1942-1944.
Legea 221/2009 prevede acordarea daunelor morale potrivit art. 5 alin. 1 lit. a , text de lege care prin deciziile nr. 1358 si 1360 pronuntate de Curtea Constitutionala la 21.10.2010 a fost declarat neconstitutional.
In conformitate cu art. 147 din Constitutie , dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale , daca in acest interval nu sunt puse de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei .
Astfel, art. 5 alin. 1 lit. a nu mai poate constitui temei de drept pe care sa se intemeieze actiunea reclamantului .
In raport de motivele invocate in actiune - stramutarea pe motive etnice a reclamantului in perioada 1942-1944, tribunalul constata ca pretentiile reclamantului puteau fi valorificate in conditiile prevazute de OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6.09.1940 pana la 6.03.1945 din motive etnice, prin formularea unor actiuni cu respectarea termenului prevazut de Leg. 586/29.10.2002 , respectiv depunerea cererii pana la 31 dec. 2003, termen care insa nu a fost respectat de reclamant.
Totodata , tribunalul constata ca nu sunt respectate conditiile generale ale raspunderii civile delictuale , care sa permita acordarea despagubirilor morale - respectiv conditia ca prejudiciul sa nu fi fost reparat inca.
Prejudiciul moral decurgand din suferinte psihice si fizice , asa cum invoca reclamantul, nu poate avea o evaluare in raport de criterii reale si certe , ci se apreciaza de instanta , in raport de imprejurarile si circumstantele cauzei . La fel se apreciaza si daca acest prejudiciu a fost sau nu reparat.
Prevederea adoptata prin OG 105/1999 in sensul acordarii unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6.09.1940 pana la 6.03.1945 din motive etnice echivaleaza cu o recunoastere a incalcarii drepturilor personale ale persoanelor care au suferit astfel de masuri si este de natura a produce satisfactia morala a recunoasterii faptelor nelegale , a incalcarilor drepturilor omului , comise in acea perioada .
Prin urmare , in aceasta modalitate ( adoptarea OG 105/1999) prejudiciul moral suportat de reclamant a fost acoperit printr-o satisfactie echitabila - recunoasterea incalcarii drepturilor reclamantului.
Mai mult, reclamantul a fost despagubit si material pentru aceleasi suferinte , intrucat a beneficiat de la Organizatia Internationala pentru Migratii, prin Programul German de Compensatii pentru Munca Fortata cu suma de 15000 DEM la 30.11.2001( fila 5 ).
Fata de cele expuse, tribunalul apreciaza ca nu se mai impune acordarea altor despagubiri banesti reclamantului pentru prejudiciul moral suferit.




Pronuntata de: Tribunalul Gorj - Sentinta civila nr. 92 din data a21.02.2011


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Gorj    Judecatoria Targu-Jiu    Statul Roman    Programul German de Compensatii pentru Munca Fortata    Ministerul Finantelor Publice    OG 105/1999    Legea 586/2002    Condamnari cu caracter politic    Legea 221/2009    Organizatia Internationala pentru Migratiune    Holocaust    Regim comunist    Detinere de metale pretioase    Directia Generala a Finantelor Publice Gorj    Prejudiciu moral    Despagubiri civile    Etnie rroma    Cetateni rromi    Transnistria
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Executarea obligatiei de plata a despagubirilor civile. Ridicarea sechestrului asigurator
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, incheierea nr. 100 din 25 februarie 2020

Actiune in pretentii formulata ulterior inchiderii procedurii insolventei. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1395 din 16 iulie 2020

Importanta indicarii unui spor stabilit prin CCM in contractul individual de munca sau actele aditionale la acesta
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj - Sentinta Civila nr. 1003/10.12.2020

Jurisdictia muncii si solutionarea conflictelor de munca. Exceptia necompetentei functionale
Pronuntaţă de: Tribunalul GORJ � Sentinta civila nr. 78/10.01.2019

Concedierea pentru savarsirea unei abateri disciplinare poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CRAIOVA � Decizia civila nr. 02.04.2019

Modificarea unilaterala a felului muncii si implicit a salariului. Nelegalitatea deciziei angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 459 din data de 28 Octombrie 2020

Nerespectarea regulilor de procedura interna a angajatorului. Abatere disciplinara
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj - Sentita civila nr. 213 din data de 02 Iunie 2020

Nulitatea absoluta a deciziei de imputare. Lipsa unui titlu executoriu
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj - Sentinta civila nr. 372/2019

Obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare prestate de salariat. Dispozitii legale incidente
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj � Sentinta civila nr. 534/10.09.2020

Dovada platii contravalalorii orelor suplimentare, a orelor lucrate sambata si duminica si a orelor lucrate pe timp de noapte. Contract de munca temporara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CRAIOVA - DECIZIE Nr. 2152 din 23 Iulie 2020