din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2396 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Reexaminare taxa judiciara de timbru

Reexaminare taxa judiciara de timbru

  Publicat: 06 Nov 2012       5716 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Prin cererea formulata de petitionarul MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA prin PRIMAR, s-a solicitat reexaminarea taxei judiciare de timbru in suma de 146,98 lei, stabilite in sarcina acestuia pentru recursul declarat impotriva deciziei civile nr. 115 din 22 februarie 2012 a Tribunalului Cluj.

Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.

In motivarea cererii de reexaminare, petitionarul a sustinut ca din interpretarea art. 17 din Legea nr. 146/1997 raportat la art. 26 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare, rezulta ca sumele reprezentand taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar, se incadreaza in categoria de venituri publice, intrucat ceea ce intereseaza este afectatiunea lor si nu denumirea utilizata in textele legale, in conditiile in care servesc unui scop public.
Cu atat mai mult se impune exonerarea de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar a Municipiul Cluj-Napoca, intrucat aceasta este o institutie de interes public, iar veniturile indiferent daca sunt bugetare sau extrabugetare, sunt venituri publice in sensul art. 17 din Legea nr. 146/1997.
Examinand cererea de reexaminare, curtea retine urmatoarele:
Paratul Municipiul Cluj-Napoca reprezentat de Primar, a declarat recurs impotriva deciziei civile nr. 115 din 22 februarie 2012 a Tribunalului Cluj.
Pentru solutionarea recursului, in sarcina recurentului s-a stabilit obligatia achitarii taxei judiciare de timbru in suma de 146,98 lei si a timbrului judiciar in valoare de 3,3 lei.
Obiectul actiunii introductive de instanta, admise prin sentinta civila nr. 11568 din 6 iulie 2011 a Judecatoriei Cluj-Napoca, a fost constatarea nulitatii absolute a Actului aditional nr. 2 la Contractul de inchiriere nr. 5523 din 25.01.2006 incheiat intre parati si evacuarea paratilor G.L. si G.V. din imobilul proprietatea reclamantului, situat in Municipiul Cluj-Napoca, str. M. nr. 19, ap. 4, jud. Cluj, inscris in cartea funciara nr. 262299 C1-U4.
Potrivit art. 17 din Legea nr. 146/1997, sunt scutite de taxa judiciara de timbru cererile si actiunile, inclusiv caile de atac formulate potrivit legii, de Senat, Camera Deputatilor, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public si de Ministerul Finantelor, indiferent de obiectul acestora, precum si de cele formulate de alte institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora, cand au ca obiect venituri publice.
Asa fiind, in baza art. 118 din Legea nr. 146/1997, se va admite cererea de reexaminare formulata de petitionar impotriva modului de stabilire in sarcina acestuia a taxei judiciare de timbru si in consecinta, se va dispune exonerarea lui de obligatia achitarii taxei judiciare de timbru in suma de 146,98 lei.
In ceea ce priveste timbrul judiciar in valoare de 3,3 lei, curtea constata ca potrivit art. 1 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 ``timbrul judiciar nu se aplica in cazurile in care nu se percepe taxa de timbru``.




Pronuntata de: Curtea de Apel Cluj - Sentinta civila din data 09.05.2012


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Cluj    Legea 146/1997    Taxa judiciara de timbru    Timbru judiciar    Tribunalul Cluj    Judecatoria Cluj-Napoca    Contract de inchiriere    OG 32/1995
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Clauza de arvuna si clauza de dezicere. Deosebiri. Actiune in denuntarea unilaterala a contractului
Pronuntaţă de: I.C.CJ., Sectia I civila, decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020

Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020

Stingerea litigiului prin tranzactie. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1042 din 17 iunie 2020

Principiile fundamentale ale procesului civil. Decaderea reclamantului din proba incuviintata. Conditii si efecte. Rolul judecatorului in aflarea adevarului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1572 din 16 septembrie 2020

Actiune in raspundere civila delictuala. Vatamarea integritatii corporale. Pierderea capacitatii de munca. Lipsa unui contract de munca valabil incheiat anterior producerii faptei ilicite
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 38 din 15 ianuarie 2020

Nelegalitatea procedurii cercetarii disciplinare prealabile atrage nulitatea deciziei de sanctionare disciplinara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 762/A/2019 din data de 21.05.2019

Contract de munca temporara. Angajarea muncitorilor pusi la dispozitie. Plata de daune compensatorii
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 473 din 18 Septembrie 2019

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

O clauza contractuala care nu a fost negociata se aplica intre parti in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta
Sursa: EuroAvocatura.ro

Concedierea salariatilor. Consecintele nerespectarii termenului de preaviz
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

[Av. Muncii] Scopul acordarii termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

CJUE. Este interzisa transmiterea si prelucrarea datelor cu caracter personal intre autoritatile administratiei publice fara informarea persoanelor vizate
Sursa: Euroavocatura.ro

Avantajele medierii. Solutii jurisprudentiale
Sursa: EuroAvocatura.ro