din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1863 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » Prestatie periodica. Cuantum. Modalitate de plata

Prestatie periodica. Cuantum. Modalitate de plata

  Publicat: 14 Jan 2013       4802 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Prin sentinta penala nr. 159 din 16.03.2005 pronuntata de Judecatoria Corabia in dos. nr. 140/2004, in baza art 178 al.2 c.p. a fost condamnat inculpatul I.M. la 2 ani inchisoare.

Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Despagubiri ce se acorda partii vatamate
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.

In baza art 1 din Lg. 543/ 2002 s-a constatat gratiata pedeapsa aplicata si s-a atras atentia inculpatului asupra consecintelor prev. de art 7 din aceeasi lege.
A fost admisa in parte actiunea civila si a fost obligat inculpatul la despagubiri civile cu titlul de daune materiale si morale catre partea civila C.G. reprezentand cheltuieli determinate de decesul si inmormantarea victimei M.V. precum si la o prestatie periodica lunara in favoarea minorei, fiica victimei, incepand cu data producerii prejudiciului si pana la majoratul acesteia.
A fost admis apelul declarat impotriva acestei sentintei de catre partea civila C.G., in sensul ca au fost acordate daune morale si minorei, fiica victimei, iar inculpatul a fost obligat la plata unei sume globale cu titlul de prestatie periodica in favoarea aceleasi minore calculata de la data producerii prejudiciului pana la data pronuntarii deciziei si in continuare sub forma unei rate lunare pana la intervenirea unei cauze legale de stingere a obligatiei (decizia penala nr. 327 din 22.06.2005 pronuntata de Tribunalul Olt ).


Referitor la prestatia periodica lunara stabilita pentru minora, s-a avut in vedere jurisprudenta in materie prin care s-a statuat ca plata prestatiilor periodice fata de cei aflati in intretinerea victimei este datorata incepand cu data producerii prejudiciului, respectiv data savarsirii faptei ilicite si nu cu data pronuntarii hotararii iar plata trebuie sa se faca de regula esalonat pentru viitor, sub forma unor rate lunare ( decizia penala nr. 569/1973 a fostului Tribunal Suprem).
Cu privire la cuantumul prestatiei lunare la care poate fi obligat autorul prejudiciului trebuie pornit insa de la principiul ca aceasta prestatie constituie o despagubire neavand caracterul unei pensii de intretinere, astfel incat criteriul starii materiale a platitorului nu poate fi retinut iar prestatia nu poate fi acordata pentru trecut decat sub forma unei sume globale .
Prin urmare, sub aspectul prestatiei periodice, s-a desfiintat sentinta doar in sensul cuantificarii acesteia intr-o suma globala de la data producerii faptului cauzator de prejudiciu pana in momentul pronuntarii deciziei, urmand a fi platita in continuare suma stabilita lunar, pana la intervenirea unei cauze legale de stingere a obligatiei.




Pronuntata de: Tribunalul Olt - Sectia Penala - Decizie nr 327 din 22.06.2005


Citeşte mai multe despre:    Prestatie periodica    Prejudiciu    Actiune civila
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Actiune impotriva unui fost functionar public pentru recuperarea prejudiciului produs in perioada in care a avut aceasta calitate
Pronuntaţă de: Decizia nr. 109/23 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Actiune in raspundere civila delictuala. Repararea prejudiciului cauzat de emiterea unor acte administrative nelegale. Inadmisibilitate
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 1016 din 2 iunie 2020

Hotarare penala prin care s-a solutionat si actiunea civila. Efecte asupra actiunii in regres formulata ulterior de prepusul - debitor solidar
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 45 din 16 ianuarie 2020

Publicarea numelui reclamantului in cuprinsul listei debitorilor, ulterior stingerii obligatiei de plata si anularii titlurilor de creanta. Nerespectarea dispozitiilor legale privind protectia datelor cu caracter personal
Pronuntaţă de: Judecatoria Iasi - Sentinta civila nr. 13391 din data de 27 Noiembrie 2019

Confidentialitatea si secretul bancar asupra tranzactiilor incredintate de client.Emiterea si incredintarea unor extrase de cont fara acordul prealabil al clientului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 369 din data de 27.02.2019

Raspundere civila delictuala. Actiune in despagubiri. Invocarea unui prejudiciu moral cu caracter continuu
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2263 din 11 noiembrie 2020

Contract de vanzare-cumparare. Actiune pauliana. Frauda debitorului. Complicitatea la frauda a tertului dobanditor
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 365 din 12 februarie 2020

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii. Raport de prepusenie. Actiunea in regres a comitentului. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2142 din 21 octombrie 2020

Raspunderea patrimoniala a angajatorului. Excluderea discriminatorie a salariatului de la indeplinirea unor atributii de serviciu cu consecinte pe planul cuantumului drepturilor salariale ca urmare a prezentarii unor nemultumiri directorului general
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. din data de 5141 din data de 12.11.2019

Toate elementele esentiale apte a da nastere raportului juridic obligational intre partile cauzei trebuie dovedite de angajator. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3028 din data de 05 Iunie 2019



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Incidenta Regulamentului GDPR in cazul difuzarii in direct prin videoconferinta a cursurilor de invatamant scolar
Sursa: MCP Cabinet avocati

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

Efectele nerespectarii termenului de preaviz in cazul demisiei
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Dobandirea dreptului de servitute, de trecere si de acces prin hotarare judecatoreasca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati