din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1840 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Contencios Administrativ » Recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea cauzei pentru neindeplinirea obligatiilor procesuale

Recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea cauzei pentru neindeplinirea obligatiilor procesuale

  Publicat: 22 Mar 2013       9149 citiri        Secţiunea: Contencios Administrativ  


Reglementata in cap. I, t. II, C. proc. pen., partea speciala, hotarare pronuntata de instanta de judecata in cursul judecatii care nu rezolva fondul cauzei,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Prin incheierea de sedinta din data de 31 ianuarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a dispus, in temeiul art. 1551 C. proc. civ., suspendarea judecarii cauzei privind pe reclamantul D.S., in contradictoriu cu paratii Consiliul Superior al Magistraturii,

Desfiintare a unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel).
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Act adoptat de organele de stat,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Reglementata in cap. I, t. II, C. proc. pen., partea speciala, hotarare pronuntata de instanta de judecata in cursul judecatii care nu rezolva fondul cauzei, ci se pronunta asupra diverselor cereri, probleme sau exceptii ori masuri procesuale (ex. arestarea preventiva etc.) care se ivesc in timpul judecatii.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 si Politia Sector 4, Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru neprecizarea obiectului actiunii, in raport de prevederile art. 112 C. proc. civ., dispozitii puse in vedere reclamantului la termenul de judecata din 22 noiembrie 2011, fiind citat cu aceasta mentiune, sub sanctiunea suspendarii judecarii cauzei.

Impotriva incheierii din 31 ianuarie 2011 a declarat recurs reclamantul D.S., solicitand casarea incheierii si trimiterea cauzei pentru continuarea judecatii.

Astfel, reclamantul a aratat ca prin cererea de chemare in judecata a prezentat, intr-adevar, doar faptele si capetele de cerere, iar in punctul de vedere pe care l-a depus la dosar pentru termenul din 31 ianuarie 2012, a propus doar o etapizare a cauzei, fara a formula in concret obiectul cererii.

A mai aratat recurentul-reclamant ca intelege sa precizeze obiectul cererii de chemare in judecata, in sensul ca, solicita anularea sentintei penale nr. 2944 din 23 noiembrie 2011 si obligarea paratului Consiliul Superior al Magistraturii sa examineze atat rezolutiile din 16 februarie 2011 si 10 mai 2011 primite, cat si sentinta civila nr. 2944 din 23 noiembrie 2011 si sa emita o hotarare in acest sens.

A mai aratat ca nu precizeaza valoarea obiectului cauzei, fiind nemultumit doar de nestabilirea adevarului in problema sesizata.

Examinand cauza in raport de motivele invocate si de prevederile art. 304 si 3041 C. proc. civ., Inalta Curte constata ca recursul este nefondat, urmand a fi respins ca atare.

Potrivit art. 1551 C. proc. civ., atunci cand se constata ca desfasurarea normala a procesului este impiedicata din vina partii reclamante, prin neindeplinirea obligatiilor prevazute de lege ori stabilite in cursul judecatii, instanta poate suspenda judecata, aratand in incheiere care anume obligatii nu au fost respectate.

Prin urmare, textul precitat instituie conditia culpei partii reclamante pentru neindeplinirea obligatiilor procesuale.

Referitor la solutia atacata cu recurs, Inalta Curte retine ca instanta de fond a facut o corecta aplicare a prevederilor art. 1551 alin. (1) C. proc. civ., suspendand judecata cauzei la termenul din 31 ianuarie 2011, pe considerentul ca reclamantul nu si-a indeplinit obligatiile stabilite prin incheierea din 22 noiembrie 2011, respectiv de a preciza obiectul actiunii in raport de dispozitiile art. 112 C. proc. civ., desi a fost citat cu mentiune in acest sens, sub sanctiunea suspendarii cauzei.

Desi s-a depus pentru termenul de judecata din 31 ianuarie 2012, un punct de vedere din partea reclamantului, acesta nu contine insa precizarea solicitata de instanta, astfel ca, in mod corect judecatorul fondului a dispus masura sanctionatorie, constatand ca acesta nu si-a indeplinit obligatiile procesuale.

De altfel, si recurentul recunoaste ca s-a aflat in culpa procesuala, pentru lipsa formularii concrete a obiectului cauzei, dar a motivat ca nu are cunostinte juridice si nici nu a beneficiat de asistenta juridica calificata.

Independent de motivele de ordin personal ale recurentului, Inalta Curte aminteste ca, potrivit dispozitiilor art. 129 alin. (1) C. proc. civ., partile au indatorirea ca, in conditiile legii, sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului, sa indeplineasca actele de procedura in conditiile, ordinea si termenele stabilite de judecator, sa-si exercite drepturile procedurale conform dispozitiilor art. 723 alin. (1), precum si sa-si probeze pretentiile si apararile.

In speta, culpa procesuala apartine recurentului - reclamant, care nu si-a indeplinit obligatia de a preciza obiectul cererii de chemare in judecata, in raport de prevederile art. 112 din C. proc. civ., context in care sunt incidente dispozitiile art. 1551 din C. proc. civ.

Pe de alta parte, potrivit art. 1551 alin. (2) C. proc. civ., recurentul - reclamant are posibilitatea de a cere reluarea judecatii, dupa indeplinirea obligatiilor mentionate in incheiere .

Avand in vedere considerentele expuse, in temeiul art. 312 alin. (1) C. proc. civ., Inalta Curte va respinge recursul, ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D E C I D E


Respinge recursul declarat de D.S. impotriva Incheierii din 31 ianuarie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti, sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat.

Irevocabila.




Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2727/2012


Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4    Curtea de Apel Bucuresti    Culpa procesuala
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Cuantificarea prejudiciilor materiale si morale in cazul accidentelor de munca
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti - Sentinta Penala nr. 358 din 25.04.2019

Nulitate recurs. Neidentificare motive de ordine publica ce ar putea fi invocate din oficiu de catre instanta
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 804/2020, Sedinta publica din data de 26 martie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Decizia ICCJ 41/2019: In calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include si gradatia de merit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019

Sentinta civila nr. 2.682/2016 privind solutionarea actiunii promovate de reclamantul V.A. in contradictoriu cu paratul Guvernul Romaniei, avand ca obiect "anulare act administrativ"
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in Cauza D.M.D. impotriva Romaniei, din 03.10.2017
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Decizia ICCJ nr. 10/2019: participantul la comiterea unei infractiuni care a fost judecat separat de ceilalti participanti si audiat ulterior ca martor, in cauza disjunsa, nu poate avea calitatea de subiect activ al infractiunii de marturie mincinoasa
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 2/2019 -Fapta de sustragere de la executarea masurii de siguranta prevazuta in Codul penal anterior nu se incadreaza in infractiunea prevazuta de de art. 288 alin. (1) din Codul penal
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie



Articole Juridice

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Forma si continutul contractului de munca la domiciliu, in cazul activitatii de telemunca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Incidenta Deciziei CCR nr. 279/2015 asupra contractelor de munca suspendate la data pronuntarii. Neretroactivitate si neconstitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea contenciosului administrativ: atacarea ordonantelor declarate neconstitutionale � intre disciplinarea justitiabililor si incalcarea principiului neretroactivitatii legii
Sursa: Irina Maria Diculescu