din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1698 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Fiscal » Taxa pe valoare adaugata. Privatizare. Venituri din vanzarea caietelor de sarcini si taxele de participare la licitatii

Taxa pe valoare adaugata. Privatizare. Venituri din vanzarea caietelor de sarcini si taxele de participare la licitatii

  Publicat: 12 Jun 2007       1002 citiri        Secţiunea: Drept Fiscal  


Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Sunt supuse taxei pe valoare adaugata veniturile realizate din vanzarea caietelor de sarcini si taxele de participare la licitatii.

Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Se considera inregistrare sonora sau fonograma, in sensul legii 8/1996, orice fixare, exclusiv sonora, a sunetelor provenite dintr-o interpretare ori executie a unei opere sau a altor sunete ori a reprezentarilor numerice ale acestor sunete, oricare ar fi metoda si suportul utilizate pentru aceasta fixare.
Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului � a chemat in judecata Ministerul Finantelor Publice si Directia Generala a Finantelor Publice Bihor si a cerut anularea deciziei nr.1224/2000 si a procesului verbal de control nr.1386/2000 prin care a fost obligata la plata catre bugetul de stat a sumelor de 146.080.300 lei TVA si 89.875.495 lei majorari de intarziere.
In motivarea cererii, reclamanta a sustinut ca sumele retinute nu sunt datorate, intrucat sunt rezultate din organizarea de licitatii pentru vanzarea pachetului de actiuni in cadrul procesului de privatizare si nu sunt supuse platii taxei pe valoarea adaugata.
Curtea de Apel Oradea, Sectia de contencios administrativ, prin sentinta nr.108 din 6 noiembrie 2000, a anulat actele administrative atacate. S-a retinut ca vanzarea caietelor de sarcini si perceperea taxelor de participare la licitatii sunt operatiuni obligatorii, premergatoare vanzarii actiunilor, parte integranta din vanzarea de actiuni care este scutita de plata TVA, veniturile incasate de reclamant varsandu-se la bugetul de stat sau dupa caz, la bugetul local.
Au declarat recursuri Ministerul Finantelor Publice si Directia Generala a Finantelor Publice Bihor invederand ca activitatile privind organizarea de licitatii si vanzarea caietelor de sarcini sunt supuse platii TVA conform art.25 lit.a pct.a alin.2 din Ordonanta Guvernului nr.3/1992.
Recursurile sunt fondate.
Potrivit art.6 din Ordonanta Guvernului nr.3/1992 sunt scutite de plata TVA, printre altele, operatiunile ce vizeaza transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor gestionate de reclamant.
Operatiunile de vanzare a caietelor de sarcini si de percepere a taxelor de participare la licitatii nu pot fi insa asimilate operatiunilor de vanzare-cumparare a actiunilor, deoarece reprezinta prestari de servicii distinctem pentru care se datoreaza taxa pe valoarea adaugata.
De altfel, pentru veniturile obtinute din astfel de operatiuni impozabile, reclamantul a fost inregistrat ca platitor de TVA, in urma depunerii la organul fiscal a declaratiei de inregistrare .
S-au admis recursurile si s-a modificat sentinta, in sensul respingerii actiunii.



Pronuntata de: Decizia nr.184 din 23 ianuarie 2002, Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...