din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1987 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Plangerea impotriva actelor si masurilor procurorului » Plangere impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale, dispuse prin rechizitoriu. Inadmisibilitate

Plangere impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale, dispuse prin rechizitoriu. Inadmisibilitate

  Publicat: 20 Nov 2007       6349 citiri        Secţiunea: Plangerea impotriva actelor si masurilor procurorului  


Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
In sfera actelor impotriva carora partea poate face plangere, potrivit art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala , nu poate fi inclus si rechizitoriul (nota MC), dispozitiile legale neputand fi extinse la situatii care nu sunt cuprinse in textul de lege.

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Plangerea prin care se solicita autoritatii publice emitente sau celei ierarhic superioare, dupa caz,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Or, in cauza, petentul atacand solutia prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de intimati, a atacat implicit si actul prin care s-a dispus aceasta masura, respectiv rechizitoriul, care, potrivit dispozitiilor art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala , nu poate fi atacat in instanta.

***


Prin sentinta penala nr. 6 din 26 ianuarie 2005 a Curtii de Apel Oradea a fost respinsa, ca inadmisibila, plangerea formulata de petentul M.V. impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale dispuse prin rechizitoriul Parchetului National Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, fata de intimatii B.A., N.A. si M.C, pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 255 alin. (1) si (3) Codul penal .
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut ca, prin rechizitoriul Parchetului National Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a petentului pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 254 alin. (1) Codul penal , iar in baza art. 288 raportat la art. 10 lit. i ind. 1) Codul de procedura penala , neinceperea urmaririi penale fata de intimatii M.C, P.M., P.V., N.A., B.A. si S.V., pentru savarsirea infractiunii prevazute de art, 255 alin. (1) si (2) Codul penal .

In cursul judecatii, petentul a invocat exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala , solicitand sesizarea Curtii Constitutionale in vederea solutionarii exceptiei invocate, motivandu-si cererea, in esenta, cu aceea ca dispozitiile textului vizat nu garanteaza accesul eficient si direct la justitie al cetateanului, limitand nejustificat actele procurorului care pot fi atacate cu plangere .

Prin decizia nr. 452 din 28 octombrie 2004, Curtea Constitutionala a respins exceptia, retinand ca dispozitiile alin. (1) al art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala nu ingradesc liberul acces la justitie, ci, dimpotriva, asigura realizarea acestui drept, in conformitate cu prevederile art. 21 din Constitutie, respectiv cu prevederile art. 6 pct. 1 si art. i3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Faptul ca in sfera actelor impotriva carora cel interesat poate face plangere in temeiul art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala nu este inclus si rechizitoriul, nu este de natura sa aduca atingere dreptului de acces liber la justitie, dreptului la un proces echitabil ori principiului constitutional potrivit caruia justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite prin lege, cata vreme rechizitoriul constituie, potrivit dispozitiilor art. 264 alin. (1) Codul de procedura penala , chiar actul de sesizare a instantei de judecata, singura autoritate prin care se realizeaza justitia, in conformitate cu dispozitiile art. 126 alin. (1) din Constitutie .

Astfel, rezulta ca in sfera actelor impotriva carora partea poate face plangere, potrivit art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala , nu poate fi inclus si rechizitoriul, dispozitiile legale neputand fi extinse la situatii care nu sunt cuprinse in textul de lege. Or, in cauza, petentul atacand solutia prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de intimati, a atacat implicit si actul prin care s-a dispus aceasta masura, respectiv rechizitoriul, care, potrivit dispozitiilor art. 278 ind. 1 Codul de procedura penala , nu poate fi atacat in instanta.



Pronuntata de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE , Sectia penala, decizia nr. 1664 din 9 martie 2005


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...