Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comunitar » In 12 noiembrie 2001 Comisia, prin regulament, a adaugat o lista de nume ale unor persoane identificate de Comitetul privind sanctiunile contra regimu

In 12 noiembrie 2001 Comisia, prin regulament, a adaugat o lista de nume ale unor persoane identificate de Comitetul privind sanctiunile contra regimu

  Publicat: 01 Jun 2007       805 citiri        Secţiunea: Drept Comunitar  


Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
(lat. terror-terroris "frica , spaima, teroare"). Totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar (vezi Dictionar enciclopedic al limbii romane, Buc. 1984).
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Situatia de fapt
In 12 noiembrie 2001 Comisia, prin regulament, a adaugat o lista de nume ale unor persoane identificate de Comitetul privind sanctiunile contra regimului taliban, printre care se aflau si trei cetateni suedezi, originari din Somalia si o organizatie suedeza Al Barakaat International Foundation care facilita transferul de fonduri catre Somalia, de la persoanele de origine somaleza ce traiesc in Suedia.
Cei trei cetateni suedezi si organizatia Al Barakaat Internationalau au cerut Tribunalului de Prima Instanta anularea regulamentului Comisiei din 12 noiembrie 2001. Asupra acestei chestiuni judecata pe fond continua inca.
La data de 8 martie 2002, reclamantii au cerut de asemenea suspendarea regulamentului comunitar din 6 martie 2001 privind inghetarea fondurilor.

Dreptul aplicabil
Regulamentul Consiliului din 6 martie 2001 ce prevede inghetarea tuturor fondurilor apartinand oricarei persoane fizice sau juridice, oricarui organism sau entitate desemnate de Comitetul privind sanctiunile contra regimului taliban.
Regulamentul Comisiei din 12 noiembrie 2001 ce contine modificarile aduse de Comisie listei privind persoanele impotriva carora se dispun sanctiuni.

Solutia si principiile degajate de CJCE
Judecata cererii principale privind legalitatea deciziei de acceptare de catre UE a listei privind terorismul este in curs.
Cererea secundara a fost respinsa pe motivul ca nu sunt intrunite conditiile pentru aplicarea masurii provizorii de suspendare. Astfel, s-a considerat ca:
- reclamantii dispun de sumele de bani necesare acoperirii nevoilor elementare de trai pentru ei si pentru familiile lor.
- chiar daca fundatia Al Barakaarat a trebuit sa inceteze activitatea, acest lucru nu poate fi considerat un prejudiciu grav, avandu-se in vedere faptul ca este o organizatie fara scop lucrativ

Evaluare
a) Este necesara urmarirea in continuare a evolutiei cazului.
b) Prima abordare de principiu a Curtii a fost in sensul aplicarii efective a Regulamentelor din 6.03.2001 respectiv din 12.11.2001, conferind astfel un „plus” de eficienta actiunii comunitare cu relevanta externa, in domeniul combaterii terorismului.Pronuntata de: Cazul: Abdirisak Aden e.a. / Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

O clauza contractuala care nu a fost negociata se aplica intre parti in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta
Sursa: EuroAvocatura.ro

La incarcarea nelegala a unui film pe o platforma online nu poate solicita si adresa sa de e-mail sau IP ori numarul de telefon
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un constructor de automobile ale carui vehicule manipulate ilicit sunt revandute in alte state membre poate fi chemat in judecata in fata instantelor
Sursa: EuroAvocatura.roŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice
Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiil ...

Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011
Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 ...

Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990
Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 ...