Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » Masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie al persoanei pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene. Aplicarea normelor conventionale.

Masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie al persoanei pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene. Aplicarea normelor conventionale.

  Publicat: 02 Apr 2009       3492 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora.
Nota : Confederatia Elvetiana nu este membru al Uniunii europene, insa ii sunt aplicabile prin ratificare dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Confederatia este o uniune de state independente sau de unitati teritoriale autonome, infiintata pe baza unui acord international, prin care se determina conditiile de asociere a statelor si de functionare a acestora.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Drept urmare, raman valabile consideratiile referitoare la incidenta Protocolului nr. 4 aditional la Conventia Europeana si in cazul in care se solicita restrangerea exercitarii dreptului la libera circulatie al unei persoane pe teritoriul Elvetiei.

-----------------

Tribunalul Bucuresti, prin sentinta nr. 1514/2007, a respins ca nefondata cererea formulata de Directia Generala de Pasapoarte, de restrangere a dreptului la libera circulatie in Elvetia a paratului A.D.C.

Apelul formulat de reclamanta impotriva acestei sentinte a fost respins

de Curtea de Apel Bucuresti, prin decizia civila nr. 98/2008.

Reclamanta a recurat decizia instantei de apel, invocand dispozitiile art. 304 pct. 9 C.proc.civ.

Prin motivele de recurs s-a aratat ca paratul a fost returnat din Elvetia, stat care nu este membru U.E., astfel incat motivarea instantei referitoare la dreptul la libera circulatie in a carei componenta intra dreptul de a parasi teritoriul Romaniei cu scopul de a circula pe teritoriul Uniunii Europene, nu este conforma situatiei paratului. Dispozitia art. 38 din Legea nr. 248/2005 nu conditioneaza instituirea restrictiei exercitarii dreptului la libera circulatie decat de returnarea prin Acordul de readmisie.

Analizand decizia recurata, prin prisma criticilor formulate, a probatoriilor administrate si a textelor de lege incidente in cauza, Inalta Curte retine ca recursul este nefondat, pentru considerentele ce succed:

Intr-adevar, Confederatia Elvetiana nu este membru a Uniunii Europene insa, ii sunt aplicabile prin ratificare dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

Drept urmare, raman valabile consideratiile referitoare la incidenta Protocolului nr. 4 aditional la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale invocate si de catre prima instanta.

Avand ca punct de plecare cauza Olivieira impotriva Olandei, analiza circumstantiala la datele spetei a calitatilor cerute Legii nr.248/2005, pe baza careia autoritatile nationale romane dispun restrangerea libertatii de miscare in conditiile art. 2 paragrafele 3 si 4 anterior evocate, cat si analiza necesitatii proportionalitatii ei cu scopul pentru care aceasta a fost edictata, presupun, dincolo de cerinta ca masura solicitata sa aiba o baza legala in „dreptul intern”, si examinarea calitatilor „legii” in cauza si anume ca ea sa fie accesibila justitiabilului si previzibila in privinta efectelor sale. Cum acest caz normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, este indeplinita conditia

accesibilitatii legii.

In ceea ce priveste previzibilitatea ei, vazand modalitatea de reglementare prin art. 38 si art. 39 din Legea nr. 248/2005 a procedurii judiciare de restrangere a exercitiului dreptului la libera circulatie in strainatate a cetatenilor romani, ce presupune posibilitatea formularii cailor de atac impotriva hotararii prin care se ia aceasta masura, indicarea categoriilor de persoane carora li se poate aplica masura in discutie, se apreciaza ca exista suficiente garantii impotriva oricaror abuzuri ce s-ar putea produce, masura analizata fiind „prevazuta de lege”, in sensul dispozitiilor art. 2 paragraful 3 din Protocolul nr. 4.

Fiind vorba despre restrangerea dreptului de circulatie, se impune a fi analizat si daca aceasta masura este justificata de interesul public intr-o societate democratica, iar sub acest aspect, tribunalul a apreciat ca masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie al paratului pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, masura a carei instituire se solicita pentru o perioada de cel mult trei ani, este disproportionata in raport cu scopul urmarit prin adoptarea acestei masuri, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art. 2 din Protocolul nr. 4 aditional la Conventie .

Returnarea paratului din Elvetia, la data de 13 octombrie 2007 in baza Acordului de readmisie incheiat de statul roman cu Elvetia, nu reprezinta o imprejurare de natura a justifica persistenta unei ingerinte atat de semnificative in libertatea de circulatie a paratului. Aceasta ingerinta nu poate fi privita ca „necesara intr-o societate democratica si proportionala cu scopul urmarit prin aplicarea ei”.

Pentru considerentele aratate, in temeiul dispozitiilor art. 312 alin.(1) C.proc.civ., Curtea a respins recursul ca nefondat.

Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia civila nr. 5590 din 7 octombrie 2008


Citeşte mai multe despre:   Comentează: Masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie al persoanei pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene. Aplicarea normelor conventionale.
Articole Juridice

Reglementarea administratiei publice, centrale si locale, in Noul Cod Administrativ (II)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Noul Codul Administrativ al Romaniei. Ratiune, dispozitii generale, principiile dreptului administrativ. (I)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria DiculescuŞtiri Juridice
Legislaţie

Ordinul nr. 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr 1.162/2010
Ordinul nr. 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr 1.162/2010 pentru aprob ...

Legea nr. 130/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
Publicata in Monitorul Oficial nr. 575 din 15.07.2019 ...

Legea nr. 132/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilier
Publicata in Monitorul Oficial nr. 575 din 15.07.2019 ...