Art. 1. - Prezenta lege stabileste reguli privind recoltarea, transportul, comercializarea, prelucrarea si folosirea ciupercilor din flora spontana in alimentatie, precum si achizitionarea acestora.
Art. 2. - (1) Comercializarea, prelucrarea, precum si utilizarea in alimentatie a ciupercilor din flora spontana sunt permise numai dupa ce au fost controlate si stabilite ca fiind comestibile de catre un inspector specializat in domeniul sanatatii publice si epidemii, denumit in continuare inspector de specialitate, care elibereaza un certificat de calitate .
(2) Aprecierea calitatii ciupercilor din flora spontana, culese in scopul uscarii, se face in stare proaspata.
(3) Sortarea si ambalarea ciupercilor uscate pot fi facute numai sub supravegherea inspectorilor de specialitate.
Art. 3. - (1) Ciupercile pot fi comercializate:
a) in pietele de desfacere angro, pietele si halele desemnate in acest scop de catre autoritatile locale, denumite in continuare piete;
b) in acele unitati comerciale a caror autorizatie de functionare cuprinde si desfacerea ciupercilor;
c) in alte locuri desemnate in acest scop de catre autoritatile locale.
(2) Ciupercile vor fi comercializate pe specii si numai separat de alte marfuri sau produse.
(3) Ciupercile proaspete din flora spontana se comercializeaza numai vrac, iar cele uscate numai ambalate.
(4) In cazul comercializarii anumitor ciuperci, care sunt comestibile conditionat, stocul respectiv va trebui sa poarte la loc vizibil inscriptia referitoare la conditiile de consum.
Art. 4. - (1) Administratiile pietelor si operatorii economici autorizati se vor ingriji ca, pe parcursul vanzarii ciupercilor din flora spontana, sa asigure prezenta unui inspector de specialitate care sa supravegheze comercializarea ciupercilor si sa elibereze autorizatia de comercializare.
(2) Vanzatorul este obligat sa prezinte inspectorului de specialitate, inainte de inceperea vanzarii, intregul stoc de ciuperci culese si destinate vanzarii, pentru aprecierea calitatii acestora si daca se afla pe lista ciupercilor admise pentru comercializare.
(3) Daca se constata prezenta ciupercilor necomestibile, acestea vor fi confiscate si distruse.
(4) Autorizatia de comercializare va contine numele si prenumele comerciantului, domiciliul acestuia, locul de desfacere, numele speciei de ciuperci, greutatea neta, data eliberarii autorizatiei, precum si semnatura si stampila inspectorului de specialitate. Autorizatia este valabila numai in piata mentionata in act si numai in ziua eliberarii acesteia. Comerciantul este obligat sa afiseze autorizatia intr-un loc cat mai vizibil, in imediata apropiere a stocului de marfa in cauza.
Art. 5. - In cazul in care ciupercile provin de la un depozit angro, transportul trebuie sa fie insotit de autorizatia de comercializare.
Art. 6. - La cumpararea ciupercilor destinate utilizarii in cadrul activitatii de alimentatie, utilizatorul este obligat sa pastreze certificatul timp de 15 zile de la data achizitionarii acestora, iar la cererea organelor abilitate trebuie sa prezinte acest act.
Art. 7. - Persoanele care comercializeaza ciuperci, cele care le prelucreaza sau le utilizeaza in alimentatie, in situatia in care iau cunostinta de imbolnaviri cauzate de ciupercile respective, trebuie sa procedeze la oprirea imediata a comercializarii, a prelucrarii sau a consumarii lor, pastrand cantitatea ramasa, si sa anunte fara intarziere autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor si oficiul judetean sau al municipiului Bucuresti pentru protectia consumatorilor.
Art. 8. - (1) Administratia pietelor sau operatorii economici care comercializeaza ciuperci asigura conditiile pentru activitatea de informare a populatiei cu privire la regulile de folosire in alimentatie a ciupercilor din flora spontana, efectuata de catre inspectorul de specialitate.
(2) Organizarea activitatii de informare a populatiei la sfarsit de saptamana si in zilele nelucratoare este asigurata de serviciile fitosanitare din cadrul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, in colaborare cu autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv Autoritatea de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.
(3) Activitatea de informare a populatiei poate fi efectuata numai de catre inspectori de specialitate.
(4) Inspectorul de specialitate, care indeplineste activitatea de informare a populatiei, este si cel care retine ciupercile improprii pentru consumul uman si asigura distrugerea lor. Pentru speciile de ciuperci care nu figureaza in lista ciupercilor admise pentru comercializare nu se elibereaza autorizatie de comercializare.
Art. 9. - Modelul autorizatiei de comercializare a ciupercilor din flora spontana, precum si formarea si modul de lucru al inspectorilor de specialitate vor fi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 10. - (1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 2 si 5 si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 2.000 lei la 4.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor sunt efectuate de catre inspectorul de specialitate.
Art. 11. - Prevederile prezentei legi referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 12. - Lista ciupercilor comestibile din flora spontana ale caror recoltare sau achizitie si comercializare sunt permise este stabilita prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024 Sursa: MCP Cabinet avocati
Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024 Sursa: MCP Cabinet avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti