Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Legislaţie » Legislatia Domeniul Agricol » Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

  Publicat: 30 Dec 2009       11242 citiri        Secţiunea: Legislatia Domeniul Agricol  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 918 din 29/12/2009

Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
(Tax bracket) Categoria in care se incadreaza venitul obtinut de o persoana fizica ce trebuie impozitat.
Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere

CAPITOLUL I
Dispozitii generale



Art. 1. - Prezentele norme tehnice stabilesc materiile prime, procedurile prin care pot fi obtinute bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, modul de prezentare in vederea comercializarii, sistemul de evidenta a materiilor prime, productiei si cantitatilor comercializate, precum si autoritatile responsabile cu verificarea modului de respectare a prevederilor prezentelor norme tehnice de catre operatorii din domeniu .

Art. 2. - (1) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt produse alcoolice fermentate nedistilate obtinute in exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole.

(2) Produsele agricole admise pentru a fi utilizate ca atare sau in amestec la fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt urmatoarele:

a) fructe si/sau parti de fructe, cu exceptia strugurilor, provenite din plantatii pomicole si/sau din plantatii de arbusti fructiferi din cultura si/sau flora spontana;

b) produse apicole;

c) must sau/si must concentrat sau/si must concentrat rectificat obtinut in exclusivitate din produsele agricole prevazute la alin. (2) lit. a).

(3) Producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, din alte produse agricole decat cele prevazute la alin. (2) lit. a)-c) se va face la solicitarea operatorilor economici, prin elaborarea de norme tehnice de producere pentru fiecare produs in parte de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata.

Art. 3. - (1) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare in scopul cresterii potentialului alcoolic este interzisa.

(2) Concentratia alcoolica in volume dobandita a bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, in momentul punerii in consum, trebuie sa provina in totalitate ca urmare a fermentatiei alcoolice a zaharurilor din compozitia naturala a produselor agricole prevazute la art. 2 alin. (2).

Art. 4. - (1) In vederea imbunatatirii sau corectarii caracteristicilor organoleptice ale bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, este permisa utilizarea aditivilor alimentari: coloranti, conservanti, acidifianti, indulcitori alimentari, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, cu conditia de a nu modifica natura, substanta sau calitatea acestor bauturi pentru a insela consumatorul.

(2) Aromatizarea este permisa cu substante aromatizante naturale si/sau produse aromatizante naturale si/sau substante aromatizante identice cu cele naturale si/sau plante aromatice ori mirodenii, cu exceptia aromelor de struguri, fara a denatura gustul, natura, substanta sau calitatea acestor bauturi.

Art. 5. - Pentru producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, adaosul de apa, eventual distilata sau demineralizata, este permis cu conditia de a nu se modifica calitatile organoleptice ale produsului si calitatea acesteia sa fie in conformitate cu prevederile legale in domeniu . Dupa caz, se poate utiliza apa minerala naturala care se incadreaza in prevederile Directivei Consiliului din 15 iulie 1980 de apropiere a legislatiilor statelor membre privind exploatarea si comercializarea apelor minerale naturale 80/777/CEE.

Art. 6. - Concentratia alcoolica in volume dobandita a bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, este de:

- minimum 1,2% vol. alcool in volume pana la maximum 10% vol. alcool in volume pentru produsele fabricate din produsele agricole prevazute la art. 2 alin. 2 lit. a);

- minimum 10,1% vol. alcool in volume pana la maximum 15% vol. alcool pentru produsele fabricate din produsele agricole prevazute la art. 2 alin. (2) lit. b) si c).

Art. 7. - (1) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, se comercializeaza sub denumirea "Bauturi alcoolice fermentate nedistilate".

(2) Pentru bauturile alcoolice fermentate nedistilate, care se obtin prin fermentarea exclusiva a unui fruct este permisa utilizarea denumirii "bautura alcoolica fermentata nedistilata", insotita de numele fructului.

(3) Bauturile alcoolice fermentate nedistilate care se obtin prin fermentarea exclusiva a amestecurilor de fructe se pot comercializa sub denumirea "bautura alcoolica fermentata nedistilata din fructe".

(4) Denumirea "bautura alcoolica fermentata nedistilata obtinuta prin fermentarea exclusiva a merelor/perelor" poate fi inlocuita cu denumirea "cidru" de mere/pere.

(5) Bauturile prevazute in prezentele norme tehnice, obtinute prin fermentarea exclusiva a produselor apicole, pot purta denumirea "hidromel".

Art. 8. - La obtinerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, sunt permise urmatoarele practici:

a) amestec - consta in operatiunea de a pune impreuna doua sau mai multe bauturi alcoolice fermentate nedistilate obtinute din aceleasi produse agricole admise la utilizare, potrivit art. 2 alin. (2);

b) cupaj - consta in operatiunea de a pune in proportii diferite doua sau mai multe bauturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeasi categorie .

Art. 9. - Amestecul intre diferitele produse agricole, in vederea obtinerii bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare, se poate face numai in cadrul aceleiasi grupe de produse agricole prevazute la art. 2 alin. (2).

Art. 10. - (1) Registrul special de evidenta va contine in mod obligatoriu urmatoarele informatii:

a) produsul agricol admis la fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, insotit de buletinul de analiza;

b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate si documentele de evidenta a circulatiei acestora;

c) aditivi alimentari (conservanti, acidifianti, arome, indulcitori si alti aditivi) si cantitatile utilizate;

d) denumirea sub care se comercializeaza bautura;

e) loturile de produs finit rezultate (numarul lotului si data fabricarii).

(2) Fiecare lot de produs finit va fi insotit de fisa tehnica, buletin de analiza si proba-martor.

(3) Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea (anularea) licentelor de fabricatie operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare, vor elibera licente de fabricatie operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse prevazute la domeniul VIII, pct. 4 din anexa nr. 1 la regulamentul mentionat, pentru fiecare produs fabricat din materiile prime prevazute la art. 2 alin. (2), tinand in acest sens un registru de evidenta pentru fiecare operator economic si categorie de produs in parte.



CAPITOLUL II
Producerea, etichetarea si comercializarea



Art. 11. - (1) Producerea, imbutelierea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, se fac in baza licentei de fabricatie eliberate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu respectarea prevederilor prezentelor norme tehnice.



Afişează Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare pe o singură pagină



Citeşte mai multe despre:   



Comentează: Norma tehnica 2009, privind fabricarea, natura si calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare
Articole Juridice

Suspendarea functionarilor publici pentru savarsirea de infractiuni. Efecte si remedii. Legalitatea desfasurarii unei activitati in domeniul privat
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Sarcina dovedirii faptului ca un pasager a fost informat despre anularea zborului, cu indicarea momentului precis, revine operatorului de transport ae
Sursa: EuroAvocatura.ro

Serviciul oferit de Uber nu poate fi calificat drept "serviciu al societatii informationale"
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

CCR. Neconstitutionalitatea art. 453 alin. (3) si (4) CPP ref. la posibilitatea revizuirii hotararii de achitare
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Hotararea in Cauza Serban impotriva Romaniei din 5 iulie 2016
Pronuntaţă de: CEDO

Decizia ICCJ 5/2017. Medicul sef de sectie din cadrul unui spital public are calitatea de functionar public in sensul legii penale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Ştiri Juridice