din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1762 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: LEGEA nr. 156/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici

INTEGRAL: LEGEA nr. 156/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici


LEGEA nr. 156/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici

Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 554 din data de 3 iulie 2018


Vezi Legea 188/1999, actualizata 2024, >>>>AICI<<<<<


Vezi Codul administrativ, actualizat 2024 >>>>AICI<<<<


Art. I


Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1.La articolul 16 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"c) cel putin 7 ani vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;"


2.La articolul 21, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:


"(21) Personalul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici este format din demnitari, functionari publici si personal contractual. Salarizarea personalului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici se face potrivit reglementarilor in vigoare privind salarizarea personalului platit din fonduri publice."


3.La articolul 22 alineatul (1), litera o) se abroga.


4.La articolul 221, litera b) se abroga.


5.Articolul 23 se abroga.


6.La articolul 34, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot fi numiti in functii de demnitate publica numai dupa suspendarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu."


7.La articolul 34, alineatul (21) se abroga.


8.La articolul 34, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa suspendarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu."


9.La articolul 44, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Inaltilor functionari publici le este interzis sa faca parte din partide politice, organizatii carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau din fundatiile ori asociatiile care functioneaza pe langa partidele politice, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 34 alin. (2) si (3)."


10.La articolul 57, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 57


(1) Recrutarea in vederea intrarii in corpul functionarilor publici se face prin concurs."


11.La articolul 57 alineatul (5), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"c) 7 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de executie de grad profesional superior."


12.La articolul 57 alineatul (6), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"a) 5 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de conducere de: sef birou, sef serviciu si secretar al comunei, precum si a functiilor publice specifice asimilate acestora;


b) 7 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice, pentru ocuparea functiilor publice de conducere, altele decat cele prevazute la lit. a)."


13.La articolul 58, alineatele (6)-(8) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(6) In conditiile in care nu exista functionari publici care sa poata fi redistribuiti, Agentia Nationala a Functionarilor Publici comunica autoritatilor si institutiilor publice desemnarea reprezentantului acesteia in comisia de concurs.


(7) Membrii comisiei de concurs sesizeaza cu celeritate Agentia Nationala a Functionarilor Publici in situatia nerespectarii de catre autoritatile si institutiile publice a procedurii de organizare si desfasurare a concursurilor. Pe baza analizei sesizarii formulate, Agentia Nationala a Functionarilor Publici dispune suspendarea organizarii si desfasurarii concursului.


(8) Reprezentantul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici poate fi desemnat si din cadrul institutiei prefectului sau al consiliului judetean din judetul in care isi are sediul institutia publica in al carei stat de functii se afla functia publica vacanta pentru care se organizeaza concursul, pe baza propunerilor conducatorilor acestor institutii publice."


14.La articolul 65 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"c) sa fi obtinut cel putin calificativul AA«bineAA» la evaluarea performantelor individuale in ultimii 2 ani in care functionarul public s-a aflat in activitate;"


15.La articolul 65, alineatul (3) se abroga.


16.La capitolul VI, titlul sectiunii a 5-a "Sistemul de promovare rapida in functia publica" si articolul 70 se abroga.


17.La articolul 89, alineatele (22) si (23) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(22) Functionarii publici cu statut special pot fi detasati pe functii publice generale echivalente functiilor publice specifice ocupate, cu notificare prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cu 10 zile inainte de dispunerea masurii, precum si cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor alin. (1)-(21) si cu respectarea prevederilor art. 110.


(23) Functionarii publici pot fi detasati si pe functii publice cu statut special, cu notificare prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cu 10 zile inainte de dispunerea masurii, precum si cu respectarea prevederilor art. 110."


18.La articolul 92, alineatele (11), (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"(11) In mod exceptional, la propunerea justificata a conducatorului autoritatii sau institutiei publice in al carei stat de functii exista functia publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici vacanta sau temporar vacanta, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizata de functionari publici sau, dupa caz, de functionari publici cu statut special care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), cu notificare prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cu 10 zile inainte de dispunerea masurii. Aceasta masura se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici, in conditiile in care, din motive obiective, functia publica nu a putut fi ocupata prin mobilitate.


(2) Daca functia publica este vacanta, masura prevazuta la alin. (1) se dispune de catre persoana care are competenta numirii in functia publica, pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an calendaristic, cu notificare prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cu 10 zile inainte de dispunerea masurii.


(3) In mod exceptional, perioada prevazuta la alin. (2) poate fi prelungita cu maximum 3 luni, cu notificare prealabila a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, cu 10 zile inainte de dispunerea masurii, daca autoritatea sau institutia publica a organizat concurs de recrutare ori promovare si functia publica nu a fost ocupata, in conditiile legii."


19.La articolul 94 alineatul (1), litera a) se abroga.


20.La articolul 94 alineatul (1), literele a1) si a2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


"a1) este numit sau ales intr-o functie de demnitate publica, pentru perioada respectiva;


a2) este incadrat la cabinetul unui demnitar sau la cancelaria prefectului;"


21.La articolul 94 alineatul (1), litera b) se abroga.


22.La articolul 95, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivata a functionarului public, pentru un interes personal, in alte cazuri decat cele prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o durata cumulata de cel mult 4 ani in perioada exercitarii functiei publice pe care o detine. Durata suspendarii se stabileste prin acordul partilor si nu poate fi mai mica de 30 de zile."


23.La articolul 96, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(4) Perioada suspendarii raporturilor de serviciu in conditiile art. 94 alin. (1) lit. c) si art. 95 alin. (1) lit. a)-c) se considera vechime in functia publica."


24.La articolul 98 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare daca persoana care are competenta de numire in functia publica nu dispune aplicarea prevederilor alin. (3);"


25.La articolul 98, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:


"(3) Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice, functionarul public poate fi mentinut in functia publica detinuta maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu.


(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. h), in cazuri temeinic justificate, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate aproba mentinerea in functia publica si numirea pe perioada nedeterminata a functionarilor publici care au exercitat raporturi de serviciu in conditiile art. 4 alin. (3), dupa vacantarea posturilor pe care acestia au fost numiti pe perioada determinata."


26.La articolul 99, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(7) Functionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei functii publice vacante de nivel inferior. In cazul in care functia publica vacanta de nivel inferior este o functie publica de executie si nu corespunde studiilor si/sau vechimii in specialitatea functionarului public de conducere, aceasta va fi transformata intr-o functie publica corespunzatoare, daca transformarea nu afecteaza structura organizatorica aprobata."


27.La articolul 107 alineatul (1), litera b) se abroga.


28.La articolul 107 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:


"c) modificarea calitatii posturilor, potrivit art. 111 alin. (1)."


29.La articolul 111, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"(3) Persoanele incadrate cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata in posturi de natura contractuala care au fost stabilite ca functii publice vor fi numite in functii publice de executie daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 54 si conditiile de vechime in specialitatea studiilor corespunzatoare clasei si gradului profesional ale functiei publice."


30.Articolul 113 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"Art. 113


Programele organizate pentru obtinerea statutului de manager public mentionate la art. 71 alin. (1) sunt programele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2008 privind statutul functionarului public denumit manager public, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 135/2009, cu modificarile ulterioare, precum si de Legea nr. 157/2004 privind instituirea bursei speciale AA«Guvernul RomanieiAA» pentru formarea managerilor din sectorul public, cu modificarile ulterioare."


Art. II


(1)La data intrarii in vigoare a prezentei legi, functionarilor publici aflati in situatiile prevazute la art. 94 si 95 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, li se aplica dispozitiile existente pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.


(2)Conditiile de vechime prevazute la art. 16 alin. (2) lit. c) si art. 57 alin. (6) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege nu se aplica in cazul functionarilor publici care au indeplinit conditiile de vechime in specialitatea studiilor prevazute de lege la data numirii in functia publica.


Art. III


(1)In cazul in care la concursurile organizate pentru ocuparea functiei publice de conducere de secretar al comunei nu se prezinta persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in specialitate juridica sau administrativa, si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 57 alin. (6) lit. a) si art. 57 alin. (7) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, pot candida si persoane care nu indeplinesc aceste conditii, in urmatoarea ordine:


a)persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in specialitate juridica sau administrativa, si indeplinesc conditia prevazuta la art. 57 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege;


b)persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in specialitate juridica sau administrativa;


c)persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in alta specialitate.


(2)In situatia prevazuta la alin. (1), ocuparea functiei publice de conducere de secretar al comunei se face pe perioada determinata, cu obligatia organizarii anuale a concursului pentru ocuparea acesteia.


(3)In situatia in care functia publica de conducere de secretar al comunei este vacanta sau temporar vacanta si in cadrul autoritatii sau institutiei publice nu exista persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, in specialitate juridica sau administrativa, si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 57 alin. (6) lit. a) si art. 57 alin. (7) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, functia publica de secretar al comunei poate fi exercitata cu caracter temporar si de persoane care nu indeplinesc aceste conditii, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 92 din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice