din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2033 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Normele privind atestarea profesionala a psihologilor cu drept de libera practica, din 11.01.2019

INTEGRAL: Normele privind atestarea profesionala a psihologilor cu drept de libera practica, din 11.01.2019


In Monitorul Oficial nr. 173 din 05.03.2019 au fost publicate Normele privind atestarea profesionala a psihologilor cu drept de libera practica elaborate de Colegiul Psihologilor din Romania (COPSI).

CAPITOLUL I Precizari generale introductive


Art. 1. - (1) Prezentele norme reglementeaza conditiile si procedura unica de acces in profesia de psiholog si de schimbare a nivelului/treptei de atestare profesionala in psihologie pentru psihologii care isi deruleaza activitatea pe teritoriul Romaniei.

(2) Prezentele norme stabilesc si cadrul normativ privind atestarea profesionala si recunoasterea profesionala in vederea exercitarii profesiei de psiholog pe teritoriul Romaniei de catre cetatenii straini, in conditiile legii.

(3) Atestarea dreptului de libera practica se face in baza standardelor privind formarea profesionala, supervizarea profesionala si experienta profesionala. Prezentele norme definesc standardele minimale pentru atestarea dreptului de libera practica in toate specialitatile si la toate treptele de atestare profesionala.

(4) Cerintele pentru atestarea dreptului de libera practica trebuie sa fie echivalente pentru psihologii aflati pe aceeasi treapta in diferite specialitati.

(5) In vederea asigurarii unei maxime oportunitati pentru mobilitatea psihologilor romani pe piata muncii europeana, standardele privind formarea si atestarea dreptului de libera practica sunt aliniate cu standardele relevante europene.


Art. 2. - (1) Cetatenii romani, precum si categoriile de cetateni straini reglementate prin lege pot solicita obtinerea atestatelor de libera practica in Romania.

(2) Accesul in profesia de psiholog se realizeaza numai prin obtinerea atestatului de libera practica emis de catre Colegiul Psihologilor din Romania (CPR), in conditiile legii.

(3) Practicarea profesiei de psiholog in Romania se realizeaza numai in baza detinerii unui atestat de libera practica emis de CPR.

(4) Atestarea sau recunoasterea dreptului de libera practica in psihologie, in oricare dintre specialitatile profesionale, pe teritoriul Romaniei, se realizeaza numai de catre CPR, in conditiile legii.

(5) Titlul unic de calificare in profesia de psiholog pe teritoriul Romaniei este atestatul de libera practica.

(6) Titlul unic de calificare obtinut de catre un psiholog cuprinde titlul profesional de psiholog, pe cand titlul unic de calificare obtinut de catre o alta persoana asimilata in conditiile legii si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 788/2005, cu completarile ulterioare (Norme metodologice), nu cuprinde titlul profesional de psiholog.


Art. 3. - (1) Accesul in profesia de psiholog a cetatenilor straini se realizeaza pentru cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene sau din Spatiul Economic European, precum si pentru cetatenii statelor cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, in conditiile in care acestia si-au stabilit domiciliul in Romania sau au drept de sedere temporara in Romania, pentru perioada acordarii acestui drept, si poate lua una dintre urmatoarele forme:

a) recunoasterea documentelor de calificare profesionala, a titlului profesional sau a titlului de calificare profesionala, obtinute in tara de origine sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European sau cu care Romania are incheiate conventii bilaterale in domeniu, in regim de servicii permanente sau in regim de servicii temporare;

b) obtinerea atestatului de libera practica, in conditiile legii.

(2) Recunoasterea documentelor de calificare profesionala sau a titlului profesional obtinut potrivit alin. (1) atrage in mod automat eliberarea titlului unic de calificare profesionala pe teritoriul Romaniei si inregistrarea in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, Partea I, dupa caz.

(3) In vederea realizarii accesului in profesie pentru persoanele si in formele prevazute in alin. (1) acestia trebuie sa urmeze procedura prevazuta la art. 10 din normele metodologice si sa prezinte urmatoarele documente indosariate:

a) cererea de acces in profesia de psiholog adresata comitetului director al CPR (comitetul director), in original;

b) pasaportul sau actul de identitate, in fotocopie;

c) certificatul, diploma sau atestatul eliberat de catre autoritatea competenta pentru profesia de psiholog din tara de origine, tradus si legalizat in Romania sau recunoscut de catre misiunile diplomatice romane din tara de origine, dupa caz;

d) certificatul eliberat de catre autoritatea competenta pentru profesia de psiholog din tara de origine cu privire la indeplinirea conditiilor prevazute de legea nationala pentru desfasurarea activitatii de psiholog in tara de origine de catre solicitant, precum si cu privire la competentele si vechimea in profesie ale acestuia, neaplicarea vreunei sanctiuni de interzicere sau suspendare a exercitarii profesiei, tradus si legalizat in Romania sau recunoscut de catre misiunile diplomatice romane din tara de origine, dupa caz;

e) diplomele de studii obtinute - licenta si master, traduse si legalizate in romana sau recunoscute in conditiile legii, dupa caz;

f) dovada obtinerii si/sau inregistrarii dreptului de sedere in Romania, in fotocopie;

g) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este apt pentru exercitarea profesiei de psiholog;

h) certificatul de cazier judiciar, eliberat de catre autoritatile din tara de origine, dupa caz;

i) opisul cuprinzand actele depuse la dosarul de acces in profesie.

(4) Pentru activitatile desfasurate in sectorul public recunoasterea documentelor de calificare profesionala sau a titlului profesional obtinut in tara de origine este conditionata de cunoasterea limbii romane, dupa caz.

(5) Cetatenii straini pot solicita obtinerea atestatului de libera practica in Romania, cu respectarea tuturor conditiilor aplicabile.


CAPITOLUL II Standarde generale pentru atestarea dreptului de libera practica in psihologie


Art. 4. - (1) Standardele pentru atestarea profesionala la nivel de psiholog practicant sunt urmatoarele:

a) licenta si master in psihologie, respectiv in domeniul de specialitate, sau absolvirea unui program de licenta echivalent - licenta pre-Bologna sau titlul de doctor in psihologie. Programele de master vor fi avizate de CPR, pentru fiecare specialitate in parte. Pentru programele de master absolvite in strainatate si echivalate de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, denumit in continuare CNRED, comisia de specialitate va analiza curricula acestora si va decide avizarea in unul dintre domenii;

b) pentru specialitatile psihoterapie si consiliere psihologica se adauga cerinta absolvirii unui program de formare de lunga durata in psihoterapie, respectiv consiliere psihologica, conform standardelor pentru programele de formare;

c) pentru specialitatile psihoterapie si consiliere psihologica se adauga cerinta parcurgerii unui numar minim total de 150, respectiv 100 de ore de dezvoltare personala/autocunoastere/experienta terapeutica personala, dupa caz, recunoscute de catre scoala de psihoterapie/furnizorul de formare care deruleaza programul;

d) promovarea probei scrise de evaluare a cunostintelor.

(2) Standardele pentru atestarea profesionala la nivel de psiholog specialist sunt urmatoarele:

a) incheierea supervizarii obligatorii: 2 ani/minimum 100 de ore si minimum 150 de ore pentru specialitatea psihoterapie;

b) pentru specialitatile psihoterapie si consiliere psihologica se adauga cerinta parcurgerii unui numar minim total de 100, respectiv 50 de ore de dezvoltare personala/autocunoastere/experienta terapeutica personala, dupa caz, recunoscute de catre scoala de psihoterapie/furnizorul de formare care deruleaza programul;

c) minimum 5 ani de experienta demonstrabila ca psiholog practicant;

d) formare continua, 10 credite/an;

e) promovarea probei scrise de evaluare a cunostintelor si a interviului bazat pe portofoliu;

f) programele de master pot fi recunoscute pentru mai multe specialitati din cadrul aceluiasi domeniu aplicativ larg, in functie de curricula programului.

(3) Standardele pentru atestarea profesionala la nivel de psiholog principal:

a) minimum 5 ani experienta demonstrabila ca specialist;

b) formare continua, 10 credite/an;

c) promovarea interviului bazat pe portofoliu.


Art. 5. - Arhitectura generala a atestarii liberei practici in psihologie de catre CPR se prezinta astfel:

1. Absolventii ciclurilor 1 si 2 de studii universitare in psihologie - ciclul Bologna acreditate de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau detinatorii unor diplome de licenta asimilate obtinute inainte de aderarea la ciclul de invatamant Bologna in conditiile legii, care indeplinesc si celelalte conditii legale pentru atestarea profesionala, pot aplica pentru inscrierea in CPR si atestarea dreptului de practica in psihologie si vor sustine procedura specifica de atestare. Absolventii de psihologie pot accesa competenta generala in psihopedagogie speciala, absolventii de psihopedagogie speciala pot accesa specialitatea psihopedagogie speciala, iar absolventii de studii universitare in domenii conexe psihologiei - medicina/psihopedagogie/filosofie/teologie/asistenta sociala pot accesa, in conditiile generale definite prin prezentele norme, competenta in psihoterapie. Sunt exceptati de la cerinta absolvirii unui program de master in domeniul de specialitate absolventii facultatilor de medicina cu specializarea psihiatrie care acceseaza competenta in psihoterapie.

2. Candidatii declarati admisi in urma parcurgerii procedurii de atestare dobandesc atestatul de libera practica, cu nivelul/treapta psiholog practicant, in specialitatea/competenta pentru care opteaza. Exceptie fac cei care opteaza pentru specialitatile psihoterapie si consiliere psihologica sau pentru competenta generala in psihoterapie, care trebuie sa parcurga prima etapa a unui program de formare de lunga durata intr-o forma specifica de psihoterapie, respectiv consiliere psihologica, avizat de catre CPR, conform standardelor precizate la art. 4. Licentiatii in celelalte domenii care pot accesa competentele generale, care au fost declarati admisi, dobandesc atestatul de libera practica, cu nivelul/treapta practicant, in competenta generala pentru care au aplicat.

3. Dupa minimum 5 ani de libera practica ca practicant, psihologul practicant se poate prezenta pentru obtinerea nivelului/treptei de specialist in aceeasi specialitate/competenta generala si poate parcurge procedura specifica de atestare daca:

a) a absolvit un program de master in psihologie acreditat de ARACIS, si avizat de CPR pentru un domeniu profesional. Domeniile de avizare profesionala a masteratelor sunt: clinic, munca-organizatii-transporturi, educatie. Un program de master poate sa fie acreditat numai in unul dintre cele trei domenii si poate include pachete de discipline care pot fi avizate/recunoscute ca formare profesionala in cadrul altui domeniu decat cel de baza al programului. Pentru programele de master absolvite in strainatate si echivalate de CNRED, comisia de specialitate va analiza curricula acestora si va decide avizarea in unul dintre domenii;

b) cel putin 2 ani de practica psihologica s-au realizat sub supervizare, fiind acoperit numarul minim de ore de supervizare de 150 de ore pentru specialitatea/competenta in psihoterapie si 100 de ore pentru restul specialitatilor, pe baza unui contract cu cel putin un supervizor in domeniu;

c) a realizat numarul minimal de credite de formare continua de 10 credite anual sau insumat pe perioada de practica ca psiholog practicant.

4. Specialitatea/Competenta generala in psihoterapie si specialitatea consiliere psihologica presupun o pregatire suplimentara in cadrul unor programe de formare de lunga durata avizate de catre CPR, conform standardelor precizate la art. 4.

5. Psihologii practicanti au obligatia incheierii unui contract de supervizare cat timp raman la acest nivel, cu minimum de 12 ore pe an si ori de cate ori au nevoie, dupa efectuarea stagiului obligatoriu de supervizare.

6. Psihologii atestati la treapta de practicant autonom anterior intrarii in vigoare a prezentelor norme si care sunt absolventi ai unui program de master in psihologie sau detinatori ai unei diplome de licenta echivalenta - studii de licenta pre-Bologna de 4-5 ani pot ramane pe aceasta treapta pe timp nelimitat.

7. Psihologii practicanti autonomi care nu au absolvit un program de master sau nu detin o diploma de licenta echivalenta au la dispozitie 10 ani pentru absolvirea unui program de master in psihologie.

8. Psihologul cu drept de libera practica la nivel de specialist se poate prezenta pentru derularea procedurii specifice pentru atestarea la nivelul/treapta de principal in aceeasi specializare/competenta generala daca:

a) a practicat minimum 5 ani la nivelul treptei de specialist;

b) a realizat numarul minimal de credite de formare continua anual sau insumat pe 5 ani.


CAPITOLUL III Standarde specifice comisiilor aplicative
Art. 6. -

Standardele specifice comisiei de psihologie clinica si psihoterapie sunt urmatoarele:


1. pentru a putea derula interventii primare si consiliere psihologica de suport in domeniul consilierii genetice, al asistarii persoanelor cu tulburari din spectrul autist, cu tulburari de neuro- dezvoltare sau al asistarii persoanelor cu CES, psihologul din specialitatea psihologie clinica trebuie sa faca dovada absolvirii unor programe de formare profesionala continua in domeniu, avizate de catre CPR. Comisia de psihologie clinica si psihoterapie va stabili standarde specifice pentru aceste programe de formare profesionala, aprobate apoi de comitetul director al CPR;

2. pentru a putea derula activitati de psihoterapie in domeniul interventiilor paliative sau in lucrul cu tulburari din spectrul autist si tulburari de neurodezvoltare, psihologul din specialitatea psihoterapie sau consiliere psihologica trebuie sa faca dovada absolvirii unor programe de formare profesionala continua in domeniu, avizate de catre CPR. Comisia de psihologie clinica si psihoterapie va stabili standarde specifice pentru aceste programe de formare profesionala, aprobate apoi de comitetul director al CPR;

3. pentru atestarea dreptului de libera practica la treapta de psiholog specialist, respectiv principal in specialitatea psihologie clinica este necesara si indeplinirea conditiilor pentru atestarea ca psiholog practicant, respectiv specialist, in specialitatea consiliere psihologica.


Art. 7. - Standardele specifice comisiei de psihologia muncii, transporturilor si serviciilor sunt urmatoarele:
- pentru a putea realiza diagnoza stresului ocupational si interventii primare, secundare si tertiare legate de stresul ocupational, psihologul specialist si principal din specialitatea psihologia muncii si organizationala si psihologul specialist in psihologia aplicata in servicii trebuie sa faca dovada absolvirii unui curs de formare profesionala continua in domeniu de maximum 25 de ore plus activitati practice, avizat de catre CPR. Comisia de psihologia muncii, transporturilor si serviciilor va stabili standarde specifice pentru aceste programe de formare profesionala, aprobate apoi de Comitetul director al CPR.


Art. 8. - Standardele specifice specialitatii psihologia transporturilor sunt urmatoarele:

a) pentru a putea derula activitati de evaluare si consiliere specifica psihologiei traficului, psihologul din specialitatea psihologia transporturilor trebuie sa faca dovada absolvirii programelor de formare continua in domeniu de 10 ore/an, avizate de catre CPR. Comisia de psihologia muncii, transporturilor si serviciilor va stabili standarde specifice pentru aceste programe de formare profesionala, aprobate apoi de Comitetul director al CPR;

b) trecerea de la treapta de psiholog practicant la treapta specialist se realizeaza in conditiile generale specificate prin prezentele norme, la care se adauga un portofoliu de minimum 300 de evaluari in specialitate.


Art. 9. - Standardele specifice comisiei de psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala sunt urmatoarele:

1. pentru a putea derula evaluari psihologice, interventii primare si consiliere psihologica de suport in domeniul psihologiei educationale, psihologul din specialitatea psihologie educationala trebuie sa faca dovada absolvirii unor programe de formare profesionala continua in domeniu, avizate de catre CPR. Comisia de psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala va stabili standarde specifice pentru aceste programe de formare profesionala, aprobate apoi de Comitetul director al CPR;

2. pentru a putea derula evaluari psihologice, interventii primare si consiliere psihologica de suport in domeniul psihopedagogiei speciale, psihologul din specialitatea psihopedagogiei speciale trebuie sa faca dovada absolvirii unor programe de formare profesionala continua in domeniu, avizate de catre CPR. Comisia de psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala va stabili standarde specifice pentru aceste programe de formare profesionala, aprobate apoi de Comitetul director al CPR.

Art. 10. - Standardele specifice comisiei de psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale sunt urmatoarele:

1. nivelul de competenta specific obtinut de catre persoanele prevazute in mod limitativ in art. 18 alin. (2) din normele metodologice este stabilit prin certificatul privind acordarea competentelor profesionale generale si specifice in specialitate;

2. psihologii specialisti sau principali in specialitatea psihologie judiciara - evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf care isi desfasoara activitatea in cadrul unor structuri publice sau private - pot dobandi calitatea si brevetul de expert oficial criminalist sau expert autorizat criminalist in domeniul evaluarii comportamentului simulat - poligraf; in relatia cu institutiile de aplicare a legii - exemplificativ parchete, instante etc. Acestia au competentele prevazute de treapta de specializare, conform pct. 1;

3. trecerea de la treapta de psiholog practicant la treapta de psiholog specialist se realizeaza in conditiile generale definite prin prezentele norme, la care se adauga obligatia de a efectua un numar de minimum 100 de examinari in perioada stabilita;

4. trecerea de la treapta de psiholog specialist la treapta de psiholog principal se realizeaza in conditiile generale la care se adauga obligatia de a efectua un numar de minimum 250 de examinari in perioada de stagiu stabilita;

5. obtinerea competentelor specifice in specialitatea psihologie judiciara - evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf se realizeaza in conditiile finalizarii unor cursuri de formare profesionala de minimum 400 de ore, in conformitate cu reglementarile CPR.


CAPITOLUL IV Procedura de atestare a dreptului de libera practica


Art. 11. - (1) Procedura pentru atestarea dreptului de libera practica la treapta de psiholog practicant consta in parcurgerea urmatorilor pasi:

a) depunerea dosarului;

b) verificarea conformitatii documentelor depuse;

c) sustinerea evaluarii de cunostinte pe baza de proba scrisa;

d) comunicarea rezultatelor;

e) eliberarea atestatului sau comunicarea deciziei de neacordare a atestatului, dupa caz, in termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatelor examenului, de catre secretariatul comitetului director.

(2) Procedura pentru atestarea dreptului de libera practica la treapta de psiholog specialist consta in parcurgerea urmatorilor pasi:

a) depunerea dosarului;

b) verificarea conformitatii documentelor depuse;

c) sustinerea evaluarii de cunostinte pe baza de proba scrisa;

d) analiza unui portofoliu realizat de candidat, al carui continut va fi precizat de fiecare comisie aplicativa;

e) prezentarea portofoliului in cadrul unui interviu cu comisia de specialitate;

f) comunicarea rezultatelor;

g) eliberarea atestatului sau comunicarea deciziei de neacordare a atestatului, dupa caz, in termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatelor examenului, de catre secretariatul comitetului director.

(3) Procedura pentru atestarea dreptului de libera practica la treapta de psiholog principal consta in parcurgerea urmatorilor pasi:

a) depunerea dosarului;

b) verificarea conformitatii documentelor depuse;

c) analiza unui portofoliu realizat de candidat, al carui continut va fi precizat de fiecare comisie aplicativa;

d) prezentarea portofoliului in cadrul unui interviu cu comisia de specialitate;

e) validarea deciziilor privind atestarea in comitetul director;

f) eliberarea atestatului sau comunicarea deciziei de neacordare a atestatului, dupa caz, in termen de 30 de zile de la sedinta comitetului director de validare a atestatelor, de catre secretariatul comitetului director.


Art. 12. - (1) Modalitatea de evaluare a candidatilor in vederea atestarii profesionale la nivelul/treapta de psiholog practicant si psiholog specialist este evaluarea cunostintelor de specialitate pe baza de proba scrisa.

(2) Evaluarea va urmari cunostintele de specialitate in psihologie obtinute prin programele de studii urmate, cunostintele de legislatie specifica profesiei, cunostintele de etica si deontologie profesionala, precum si cunostintele dobandite pe baza experientei practice, conform domeniului larg de specializare: psihologie clinica - psihoterapie - consiliere psihologica, munca - organizatii - transporturi, educatie, securitate nationala.

(3) Evaluarea cunostintelor de specialitate va avea caracter obiectiv si standardizat si va fi realizata conform unei metodologii adoptate prin hotarare a comitetului director.

(4) Modalitatea de evaluare a candidatilor in vederea atestarii profesionale la treptele de psiholog specialist si principal este analiza portofoliului realizat de candidat si intervievarea acestuia, in cadrul comisiei de specialitate. Metodologia de evaluare a psihologilor in vederea atestarii profesionale va furniza detalii privind continutul si structura portofoliului.

(5) In termen de 90 de zile de la adoptarea prezentei hotarari, comitetul director va elabora si va supune adoptarii metodologia de evaluare a candidatilor in vederea atestarii profesionale si schimbarii de treapta.


Art. 13. - (1) Continutul dosarului pentru atestarea profesionala la treapta de psiholog practicant este format din:

a) cerere/formular de inscriere;

b) copie dupa actul de identitate;

c) adeverinta medicala;

d) cazier judiciar;

e) copii dupa diplomele de studii sau documentele echivalente - exemplificativ adeverinte de promovare a examenului de licenta, certificate de recunoastere a studiilor facute in strainatate, diplome de licenta asimilate in conditiile legii etc.;

f) pentru specialitatile psihoterapie si consiliere psihologica se adauga certificatul care atesta pregatirea in vederea atestarii la nivel de practicant, emis de catre scoala/furnizorul care deruleaza programul de formare.

(2) Continutul dosarului pentru atestarea profesionala la treapta de psiholog specialist este format din:

a) cerere/formular de inscriere;

b) copie dupa actul de identitate;

c) copie dupa atestatul de practicant;

d) adeverinta medicala;

e) cazier judiciar;

f) portofoliu, continand documente precizate prin metodologia de evaluare, al carui continut poate fi revizuit ulterior la propunerea comisiilor de specialitate;

g) copii dupa documentele care atesta creditele obtinute din formarea continua, pentru perioada scursa de la obtinerea atestatului ca practicant;

h) raportul final de supervizare;

i) pentru specialitatile psihoterapie si consiliere psihologica se adauga certificatul care atesta pregatirea in vederea atestarii la nivel de specialist, emis de catre scoala/furnizorul care deruleaza programul de formare.

(3) Continutul dosarului pentru atestarea profesionala la treapta de psiholog principal este format din:

a) cerere/formular de inscriere;

b) copie dupa actul de identitate;

c) copie dupa atestatul de specialist;

d) adeverinta medicala;

e) cazier judiciar;

f) copii dupa documentele care atesta creditele obtinute din formarea continua, pentru perioada scursa de la obtinerea atestatului ca specialist;

g) portofoliu, continand documente precizate prin metodologia de evaluare, al carui continut poate fi revizuit ulterior la propunerea comisiilor de specialitate.


Art. 14. - (1) Candidatii nemultumiti de rezultatul obtinut in urma derularii procedurilor de atestare profesionala pot depune contestatie in conditiile prevazute la art. 29 din normele metodologice.

(2) Contestatiile privind rezultatele obtinute la evaluarile scrise de cunostinte vor fi solutionate conform metodologiei de evaluare.

(3) Contestatiile privind neacordarea treptei de psiholog principal vor fi analizate si solutionate in cadrul conducerii operative, conform prevederilor din normele metodologice.

(4) Termenul pentru solutionarea contestatiilor este cel prevazut in metodologia de evaluare pentru contestatiile care privesc rezultatele evaluarilor scrise si de 30 de zile de la data inregistrarii pentru restul contestatiilor.


CAPITOLUL V Precizari tranzitorii si finale


Art. 15. - (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, accesul in profesia de psiholog se va face exclusiv in baza acestora.

(2) Pentru o perioada de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, schimbarea de treapta se va putea realiza si in baza procedurilor aplicabile la momentul intrarii in vigoare a prezentelor norme pentru psihologii care la momentul intrarii in vigoare a prezentelor norme se aflau inscrisi intr-un program de formare complementara.

(3) Psihologii atestati la treapta de practicant sub supervizare sau autonom la data intrarii in vigoare a prezentelor norme pot urma unul dintre urmatoarele trasee:

a) pot parcurge procedurile aplicabile la data obtinerii atestatului de libera practica de psiholog practicant sub supervizare in vederea schimbarii treptei la cea de psiholog specialist, in cadrul intervalului de timp definit la alin. (2), in baza procedurilor aplicabile la momentul obtinerii atestatului de libera practica de psiholog practicant sub supervizare, daca indeplinesc conditiile generale definite prin prezentele norme pentru atestarea ca psiholog specialist; sau

b) pot aplica pentru obtinerea treptei de specialist in conditiile prezentelor norme, daca indeplinesc conditiile generale definite prin prezentele norme pentru atestarea ca psiholog specialist.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice