din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Legislaţie » Integral: Hotararea nr. 194/2019 pentru aprobarea modului de repartizare si de utilizare a sumelor prevazute la lit. a) si b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului

INTEGRAL: Hotararea nr. 194/2019 pentru aprobarea modului de repartizare si de utilizare a sumelor prevazute la lit. a) si b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului


Hotararea nr. 194/2019 pentru aprobarea modului de repartizare si de utilizare a sumelor prevazute la lit. a) si b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr. 50/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 261 din 04.04.2019

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. XIII alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2009 privind unele masuri financiar-bugetare, aprobata prin Legea nr. 240/2011, cu modificarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.



Articolul 1

Se aproba modul de repartizare si de utilizare a sumelor prevazute la lit. a) si b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr. 50/2019.



Articolul 2
Secretariatul General al Guvernului executa operatiunile financiare privind sumele prevazute in bugetul propriu, destinate sprijinirii organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care functioneaza potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazute la lit. a), precum si realizarii activitatilor si proiectelor interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de combatere a intolerantei, cuprinse la lit. b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2019.



Articolul 3
(1) Suma de 130.275 mii lei prevazuta la lit. a) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2019 se repartizeaza conform prevederilor din anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
(2) Secretariatul General al Guvernului aloca lunar sau trimestrial sumele destinate sprijinirii organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care primesc subventii de la bugetul de stat potrivit dispozitiilor cap. III, respectiv art. 18-27 din Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cuprinse la lit. a) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2019, respectiv in anexa la prezenta hotarare, in cadrul prevederilor trimestriale, pe baza solicitarilor cuprinse in formularul A1, prevazut in anexa la prezenta hotarare, si cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (3) - (6).
(3) Solicitarile cuprinse in formularul A1 se transmit Departamentului pentru Relatii Interetnice lunar pana la data de 10 a fiecarei luni sau trimestrial pana la data de 10 a primei luni din trimestru.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), primele solicitari cuprinse in formularul A1 din anul 2019 se transmit in termen de 3 zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.
(5) Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale transmit Departamentului pentru Relatii Interetnice dovada depunerii situatiilor financiare anuale aferente anului 2018 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 5 zile de la depunere.
(6) In cazul in care termenul de depunere a situatiilor financiare anuale aferente anului 2018 expira dupa data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale transmit Departamentului pentru Relatii Interetnice dovada depunerii situatiilor financiare anuale aferente anului 2017 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 5 zile de la publicare.
(7) Netransmiterea formularului A1 in termenele mentionate la alin. (3) si la alin. (4), precum si a dovezii depunerii situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, mentionata la alin. (5) si (6), echivaleaza cu neincluderea sumei in creditele bugetare propuse Secretariatului General al Guvernului, in vederea deschiderii acestora.


Articolul 4
(1) Gradul de utilizare a fondurilor prevazute in legea bugetului de stat pentru organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care primesc subventii de la bugetul de stat in baza dispozitiilor art. 18-27 din Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu va afecta deschiderile de credite bugetare.
(2) Sumele ramase necheltuite la sfarsitul anului la organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se reporteaza in anul urmator, putand fi utilizate cu aceeasi destinatie, potrivit prevederilor art. XIII alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2009 privind unele masuri financiar-bugetare, aprobata prin Legea nr. 240/2011, cu modificarile ulterioare.


Articolul 5
Categoriile de cheltuieli prevazute de legea bugetului de stat pentru sprijinirea partiala a activitatii organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sunt urmatoarele:
a) cheltuieli necesare functionarii organizatiilor, sediilor si sucursalelor/filialelor acestora, centrelor culturale si comunitare, redactiilor si editurilor, cum ar fi: energia electrica, energia termica, combustibil, apa, salubritate; asigurari pentru cladiri si pentru mijloacele de transport proprii, in comodat sau inchiriate; chirii pentru sedii, sucursale/filiale, centre culturale si comunitare, redactii si edituri; chirii pentru mijloace de transport; impozite pe cladiri si mijloace de transport; taxa de concesionare si alte taxe; lucrari de intretinere si reparatii cladiri, mijloace de transport si alte bunuri mobile si imobile; abonamente pentru publicatii; servicii de posta, curierat, telecomunicatii, internet si IT; obiecte de inventar, furnituri de birou, materiale consumabile; piese de schimb, carburanti, lubrifianti, consumabile pentru mijloace de transport proprii, in comodat sau inchiriate; comisioane bancare aferente operatiunilor derulate din sumele alocate de la bugetul de stat; servicii cu caracter administrativ- gospodaresc; servicii de paza, protectie si P.S.I. prestate de societati specializate sau de personal calificat in domeniu pentru imobilele organizatiilor; servicii de medicina muncii si protectia muncii pentru salariati, prestate de societati specializate sau de personal calificat in domeniu; taxe de participare la cursuri si programe de perfectionare si formare profesionala pentru salariati; achizitii de servicii de perfectionare si formare profesionala pentru salariati; transport, cazare, diurna in limita plafonului neimpozabil si alte drepturi banesti ocazionate de deplasari in tara si in strainatate; servicii prestate de societati specializate sau de personal calificat in domeniu pentru punerea in aplicare a legislatiei in vigoare privind protectia datelor cu caracter personal; cotizatii/contributii ale organizatiei in calitatea sa de membru in organizatii neguvernamentale, internationale, nepolitice, in domeniul drepturilor omului si al minoritatilor nationale; servicii specializate cu caracter financiar-contabil, in domeniul resurselor umane si al achizitiilor in cazul externalizarii partiale sau integrale a serviciilor specializate; servicii de asistenta juridica in cazul externalizarii partiale sau integrale a serviciilor specializate, taxe notariale, taxe de timbru judiciar ocazionate de litigii in legatura cu sumele alocate de la bugetul de stat; servicii de audit si expertiza judiciara si extrajudiciara in legatura cu activitatea organizatiilor desfasurata din sume alocate de la bugetul de stat, inclusiv in legatura cu bunurile imobile ale organizatiilor; alte cheltuieli necesare functionarii organizatiilor, sediilor si sucursalelor/filialelor acestora, centrelor culturale si comunitare, redactiilor si editurilor;
b) cheltuieli de personal si drepturi de proprietate intelectuala, cum ar fi: cheltuieli de personal, inclusiv impozitele si contributiile aferente drepturilor salariale, retinute la sursa (salarii si drepturi banesti asimilate acestora stabilite prin negociere in conformitate cu prevederile Codului muncii - Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si obligatiile aferente acestora; contracte civile); drepturi de proprietate intelectuala, respectiv drepturi de autor si drepturi conexe, inregistrarea marcilor, cheltuieli ocazionate de folosirea unor opere, remuneratia datorata pentru comunicarea publica a operelor muzicale in scop ambiental, contravaloarea inchirierii operelor de arta; cheltuieli ocazionate cu realizarea de opere derivate; cheltuieli aferente contractelor de cesiune a drepturilor de autor; cheltuieli privind apararea drepturilor de proprietate intelectuala;
c) cheltuieli pentru presa, carte, manuale scolare, publicatii, materiale de informare si de promovare, materiale multimedia si emisiuni radio-tv, cum ar fi: editare, redactare si tehnoredactare, corectura, tiparire, traducere, publicare, cu exceptia manualelor scolare asigurate pentru invatamantul obligatoriu; realizare, difuzare de emisiuni radio si/sau tv, onorarii, comandarea si/sau realizarea de sondaje de opinie, studii, cercetari sociologice, achizitie de carte si publicatii, achizitie si/sau inchiriere de spatii de emisie, inchiriere de mijloace si echipamente necesare (sonorizare, audiovideo etc.), cheltuieli aferente utilizarii de frecvente radio, inchiriere si amenajare spatiu necesar pentru emisiuni radio si/sau tv; alte cheltuieli necesare pentru presa, carte, manuale scolare, publicatii, materiale de informare si de promovare, materiale multimedia si emisiuni radio-tv;
d) cheltuieli pentru organizarea si participarea la actiuni culturale, stiintifice, educationale, sportive, tabere, seminare, simpozioane si alte actiuni in domeniul protejarii si promovarii identitatii etnice, lingvistice si culturale, intruniri ale membrilor conform statutului si alte asemenea manifestari, organizate in tara si in strainatate, cum ar fi: inchirieri de spatii si echipamente necesare (sonorizare, audiovideo etc.), servicii de traducere, recuzita si amenajarea spatiului necesar, spatii de emisie radio si/sau tv, cazare, transport, masa sau diurna, dupa caz, tratatii, cadouri, premii in obiecte, in bani, burse, onorarii, taxe de participare pentru persoanele participante, taxe notariale, asigurari de calatorie, editare, tiparire, realizare si difuzare de materiale de informare, promovare si comunicare publica pe orice suport, achizitii de bunuri si servicii necesare, inclusiv costume populare, instrumente muzicale si accesorii pentru ansamblurile artistice; alte cheltuieli necesare pentru organizarea si participarea la actiuni culturale, stiintifice, educationale, sportive, tabere, seminare, simpozioane si alte actiuni in domeniul protejarii si promovarii identitatii etnice, lingvistice si culturale, intruniri ale membrilor conform statutului si alte asemenea manifestari, organizate in tara si in strainatate;
e) cheltuieli pentru investitii in bunuri mobile si imobile necesare desfasurarii activitatilor, cum ar fi: investitii in bunuri mobile si imobile necesare desfasurarii activitatii organizatiilor, sediilor, filialelor, centrelor culturale si comunitare, editurilor, redactiilor si comunitatii, in scopul pastrarii si promovarii identitatii etnice, lingvistice, culturale si religioase;
f) cheltuieli privind cofinantarea si participarea la programe si proiecte realizate din fonduri nationale, europene si internationale, cum ar fi: cofinantarea programelor si proiectelor realizate din fonduri nationale, europene si internationale; participarea prin activitati sustinute financiar in cadrul programelor si proiectelor realizate din fonduri nationale, europene si internationale.


Articolul 6
(1) Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale raporteaza Departamentului pentru Relatii Interetnice lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se intocmeste, modul de utilizare a fondurilor alocate, conform formularului A2, prevazut in anexa la prezenta hotarare.
(2) Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale raporteaza trimestrial, pana la data de 25 a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se intocmeste, modul de utilizare a fondurilor alocate, conform formularului A3, prevazut in anexa la prezenta hotarare.


Articolul 7
Formularele A1, A2 si A3 se semneaza de presedintele asociatiei sau de persoana imputernicita in acest sens conform prevederilor statutului si se certifica de responsabilul financiar-contabil.


Articolul 8
Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale conduc evidenta financiar-contabila conform planului de conturi aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cu modificarile si completarile ulterioare, si evidentiaza distinct sumele primite de la bugetul de stat si cheltuielile efectuate din aceste sume.


Articolul 9
(1) Raspunderea privind legalitatea, oportunitatea, necesitatea sumelor solicitate, utilizarea si justificarea acestora in limita si pentru destinatiile reglementate in prezenta hotarare, respectarea disciplinei financiare in vigoare, realitatea si exactitatea datelor, informatiilor si documentelor transmise Departamentului pentru Relatii Interetnice revine organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.
(2) Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, recunoscute ca fiind de utilitate publica, raspund pentru indeplinirea masurilor stabilite de auditorul financiar prin raportul de audit, conform prevederilor legale in vigoare.
(3) Organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au obligatia de a respecta principiile de economicitate, eficienta si eficacitate in utilizarea sumelor alocate de la bugetul de stat, precum si in cazul sumelor ramase neutilizate la data de 31 decembrie 2018 si reportate in anul 2019, in conformitate cu prevederile art. XIII alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2009, aprobata prin Legea nr. 240/2011, cu modificarile ulterioare.


Articolul 10
(1) Departamentul pentru Relatii Interetnice centralizeaza lunar sau trimestrial sumele solicitate de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si transmite Secretariatului General al Guvernului propunerile de credite bugetare care urmeaza a fi deschise, conform formularului A1.
(2) Sumele solicitate de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si alocate acestora se vor incadra, la nivelul intregului an, in limita aprobata prin anexa la prezenta hotarare si in repartizarea pe trimestre aprobata Secretariatului General al Guvernului de Ministerul Finantelor Publice.


Articolul 11
(1) Departamentul pentru Relatii Interetnice realizeaza monitorizarea in ceea ce priveste respectarea destinatiilor legale de catre organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in procesul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat, pe baza rapoartelor intocmite de organizatii, conform art. 6.
(2) Departamentul pentru Relatii Interetnice elaboreaza un raport de monitorizare prin care verifica incadrarea in destinatiile legale a sumelor alocate de la bugetul de stat, pe baza rapoartelor depuse de catre organizatii in termenele prevazute la art. 6.


Articolul 12
Suma de 5.000 mii lei prevazuta la lit. b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2019 se aloca de catre Secretariatul General al Guvernului pentru activitati si proiecte interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de combatere a intolerantei, realizate la initiativa Departamentului pentru Relatii Interetnice sau in parteneriat, precum si pentru finantari nerambursabile potrivit prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare.


Articolul 13
(1) Secretariatul General al Guvernului aloca sumele pentru finantari nerambursabile potrivit prevederilor Legii nr. 350/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, la solicitarea Departamentului pentru Relatii Interetnice, pe baza bugetelor estimative ale proiectelor, intocmite de initiatori, in limita sumei prevazute in programul anual pentru acordarea finantarilor nerambursabile, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VI-a.
(2) Departamentul pentru Relatii Interetnice elaboreaza Ghidul de finantare a proiectelor interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si a proiectelor de combatere a intolerantei, care se aproba prin ordin al secretarului general al Guvernului.


Articolul 14
Secretariatul General al Guvernului aloca sumele pentru activitati si proiecte interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de combatere a intolerantei, realizate la initiativa Departamentului pentru Relatii Interetnice ori in parteneriat cu structuri din tara si din strainatate (institutii publice, organizatii neguvernamentale, asociatii si fundatii, institutii de spectacole, organisme internationale etc.), pe baza devizelor estimative de cheltuieli intocmite si certificate de Departamentul pentru Relatii Interetnice in ceea ce priveste legalitatea, oportunitatea, necesitatea si economicitatea acestora.


Articolul 15
Departamentul pentru Relatii Interetnice justifica fondurile prevazute la art. 13 si 14 prin documente legale aprobate de secretarul de stat al Departamentului pentru Relatii Interetnice.


Articolul 16
(1) Suma de 5.000 mii lei prevazuta la lit. b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2019 se utilizeaza de Departamentul pentru Relatii Interetnice pentru activitati si proiecte interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si proiecte de combatere a intolerantei prevazute la art. 13 si 14 care vizeaza:
a) promovarea diversitatii etnice, a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si a dialogului intercultural;
b) cultivarea bunei cunoasteri si intelegeri intre minoritatile nationale, precum si intre majoritate si minoritati nationale;
c) perfectionarea cadrului legislativ si institutional privind minoritatile nationale;
d) promovarea de politici si proiecte de combatere a intolerantei;
e) continuarea parteneriatului cu societatea civila, institutiile publice si autoritatile publice locale;
f) intarirea capacitatii institutionale de monitorizare si de lucru a Departamentului pentru Relatii Interetnice, inclusiv in parteneriat cu institutii publice, organizatii neguvernamentale, asociatii si fundatii din tara si din strainatate, precum si cu organisme internationale;
g) contributia Departamentului pentru Relatii Interetnice la implementarea proiectului transnational Dunarea "Schimbarea discursului, schimbarea practicilor: romii ca resursa umana - RARE", cod proiect: DTP1 - 1 - 320 - 4.1;
h) participarea la diferite programe si colaborari europene si internationale.
(2) Activitatile si proiectele se pot realiza prin:
a) organizarea si participarea la seminare, colocvii, simpozioane, conferinte, congrese, mese rotunde, reuniuni, intalniri de lucru, sedinte, plenare, ateliere, workshopuri desfasurate in tara si in strainatate;
b) organizarea si participarea la evenimente culturale, interculturale si sportive desfasurate in tara si in strainatate care promoveaza cultura tolerantei si a diversitatii etnice, de interes national si international (festivaluri, spectacole, concursuri, competitii, reuniuni, expozitii, lansari de carte, targuri etc.);
c) organizarea si participarea la activitati educationale desfasurate in tara si in strainatate (tabere, scoli de vara, calatorii, vizite de documentare si de studiu, vizite de lucru, concursuri, traininguri etc.);
d) organizarea si participarea la actiuni in cooperare cu organisme internationale, organizatii neguvernamentale si institutii publice din tara si din strainatate;
e) organizarea si participarea la schimburi de experienta, vizite de documentare si de studiu, cursuri, traininguri, programe de pregatire, formare si perfectionare in tara si in strainatate, in domenii utile promovarii diversitatii etnice si culturale, dezvoltarii relatiilor interetnice, precum si in domeniul managementului institutional si organizational si al protectiei datelor cu caracter personal; in scopul intaririi capacitatii institutionale de monitorizare si de lucru a Departamentului pentru Relatii Interetnice;
f) realizarea, editarea, tiparirea, achizitionarea, traducerea si difuzarea de materiale documentare si de informare (brosuri, buletine informative, pliante, albume, publicatii periodice, carti, manuale scolare, antologii, postere, bannere, calendare, agende, fotografii, enciclopedii, afise, compact-discuri, DVD-uri, multimedia etc.);
g) comandarea si/sau realizarea de filme documentare;
h) comandarea si/sau achizitionarea de rechizite, materiale consumabile si materiale promotionale, materiale de informare;
i) vizite ale unor invitati straini cu acoperirea cheltuielilor de transport international si de sejur pe teritoriul Romaniei, conform prevederilor legale in vigoare;
j) achizitionarea de spoturi (publicitare), inchirierea si achizitionarea de spatii de emisie si de comunicare in mass-media si internet;
k) reconfigurarea structurii si actualizarea paginii web a Departamentului pentru Relatii Interetnice;
l) achizitionarea de servicii de internet, de realizare si administrare site web si realizare aplicatie, multimedia, audiovideo si software 3D design si realizare tur virtual 3D, servicii de digitizare, servicii de documentare fotografica, conceptie si design grafic, servicii de programare, gestionare baze de date, branding, identitate vizuala, de mentenanta pagina web si aplicatie;
m) comandarea realizarii de sondaje de opinie, studii si cercetari in domeniul relatiilor interetnice;
n) achizitionarea unor servicii de publicitate, de consultanta in gestionarea si evaluarea proiectelor, precum si consultanta in relatii cu publicul;
o) realizarea de campanii de informare publica si imagine;
q) abonamente la publicatii in domeniu si ziare;
p) realizarea de programe si emisiuni in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune si difuzarea acestora pe frecvente radio, tv si internet;
r) alte activitati necesare si oportune pentru pastrarea, exprimarea si dezvoltarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
(3) Pentru activitatile si proiectele interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de combatere a intolerantei se pot acoperi urmatoarele cheltuieli:
a) cazare, transport (auto, feroviar, naval si aerian) si indemnizatie de delegare pentru deplasarile in tara ale salariatilor Departamentului pentru Relatii Interetnice, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului;
b) cazare, transport, diurna si alte cheltuieli pentru deplasarile in strainatate ale persoanelor salariate in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) comunicatii telefonice si internet;
d) masa, la un barem de 85 lei/zi/persoana, tratatii (apa, ceai si/sau cafea) la un barem de 6,5 lei/zi/persoana, cazare in regim de maximum 3 stele in structuri de cazare turistice, pentru participantii la activitatile si proiectele realizate la initiativa Departamentului pentru Relatii Interetnice sau in parteneriat si pentru participantii la proiectele finantate de departament, potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) transport persoane (auto cu microbuz sau autocar, feroviar, naval si aerian) pentru participantii la activitatile si proiectele realizate la initiativa Departamentului pentru Relatii Interetnice sau in parteneriat si pentru participantii la proiectele finantate de departament, potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) transport recuzita (costume, decoruri, instrumente muzicale, exponate) cu mijloace auto (autoutilitare, autocamioane, camioane) pentru activitatile si proiectele realizate la initiativa Departamentului pentru Relatii Interetnice sau in parteneriat, precum si pentru proiectele finantate de departament, potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) tratatii, reprezentare, mese oficiale, cocteiluri, cadouri si vizionarea unor spectacole pentru delegatiile straine, oferite de catre secretarul de stat, subsecretarii de stat, conform normativelor de cheltuieli aprobate prin ordin al secretarului general al Guvernului;
h) taxe de participare la cursuri, traininguri, programe de pregatire, formare si perfectionare in tara si in strainatate, taxe de vizitare, taxe postale, bilete la spectacole, taxe de viza, polite de asigurare pentru deplasari in strainatate si asigurari medicale;
i) premiul pentru literatura in limba materna si premiul pentru literatura in limbile minoritatilor nationale, precum si premii in obiecte;
j) transport cu trenul dupa tariful clasei a II-a, cu avionul la clasa economica sau cursa low-cost, cu autoturismul aflat in proprietate sau in folosinta si cu navele de calatori, dupa tariful clasei 1 pentru lectori, traineri, formatori in cadrul seminarelor, conferintelor, congreselor, colocviilor, simpozioanelor, atelierelor, workshopurilor, scolilor de vara, pentru artisti si mestesugari in cadrul spectacolelor, expozitiilor, targurilor, precum si pentru membrii echipelor entitatilor prevazute la art. 14 care deruleaza proiecte in parteneriat cu Departamentul pentru Relatii Interetnice; decontarea cheltuielilor de transport cu trenul, avionul si navele de calatori se face numai pe baza legitimatiilor de calatorie; pentru deplasarea cu autoturismul, lectorul, trainerul, formatorul, artistul si mestesugarul va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta pe baza documentului justificativ emis pe perioada deplasarii; acesta va fi avut in vedere numai pentru stabilirea pretului carburantului;
k) onorarii pentru lectori, traineri, formatori in cadrul seminarelor, conferintelor, congreselor, colocviilor, simpozioanelor, atelierelor, workshopurilor, scolilor de vara, precum si pentru artisti si mestesugari in cadrul spectacolelor, expozitiilor, targurilor;
l) editare, tiparire, multiplicare, difuzare, servicii de traducere (text, simultana, subtitrare); realizarea de obiecte promotionale, de materiale de informare, filme documentare; realizare de sondaje de opinie, studii si cercetari, realizarea de campanii de informare publica si imagine; achizitia de servicii de publicitate, de consultanta in gestionarea si evaluarea proiectelor, de consultanta in relatii cu publicul, achizitii de servicii de design si programare, branding, identitate vizuala;
m) achizitii de bunuri si servicii, inclusiv servicii de organizare a expozitiilor, targurilor, seminarelor, spectacolelor, conferintelor, congreselor, colocviilor, simpozioanelor, atelierelor, workshopurilor, scolilor de vara, a altor evenimente culturale, de arhivare si managementul datelor, de protectie a datelor cu caracter personal, servicii de catering, servicii de pregatire, formare si perfectionare profesionala, inchirierea, amenajarea si decorarea/dotarea spatiilor destinate manifestarilor; inchiriere de bunuri mobile si imobile, inclusiv aparatura de sonorizare si lumini, de traducere, echipamente informatice si audiovideo.


Articolul 17
Raspunderea pentru utilizarea sumelor alocate pentru realizarea de activitati si proiecte interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de combatere a intolerantei, realizate la initiativa Departamentului pentru Relatii Interetnice sau in parteneriat, revine Departamentului pentru Relatii Interetnice.


Articolul 18
Raspunderea pentru utilizarea sumelor alocate pentru finantari nerambursabile acordate potrivit prevederilor Legii nr. 350/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, revine beneficiarilor sumelor.


Articolul 19
(1) La solicitarea Departamentului pentru Relatii Interetnice si cu aprobarea ordonatorului de credite se pot acorda avansuri de pana la 30% din valoarea contractelor de finantare incheiate pentru derularea de activitati si proiecte interetnice, de promovare a identitatii culturale, lingvistice, religioase si a drepturilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, precum si de combatere a intolerantei, fara solicitarea unei scrisori de garantie bancara.
(2) Pentru sumele avansate potrivit alin. (1), beneficiarii prezinta, pana la data de 22 noiembrie 2019, documente justificative cu privire la utilizarea acestora. In caz contrar, sumele avansate se restituie integral pana la data de 6 decembrie 2019.


Anexele pot fi consultate aici: Anexa 1; Anexa 2; Anexa 3; Anexa 4





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice