din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1802 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Instructiunile tehnice privind activitatea titularilor de acorduri petroliere, din 17.04.2019

INTEGRAL: Instructiunile tehnice privind activitatea titularilor de acorduri petroliere, din 17.04.2019


Publicate in Monitorul Oficial nr. 364 din 10.05.2019

Articolul 1


Titularii acordurilor petroliere vor calcula lunar redeventa petroliera datorata statului, prin aplicarea cotelor procentuale convenite prin acordul petrolier la productia bruta de petrol realizata.


Productia bruta de petrol realizata de titularii acordurilor petroliere, pe baza careia se calculeaza redeventa petroliera, se masoara conform anexei nr. 3 (Instructiuni tehnice privind masurarea si evidenta productiei brute de petrol) la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 41/1998, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 din 7 mai 1998.


Articolul 2


Titularii acordurilor petroliere nu vor include in productia bruta de petrol realizata cantitatile de gaze extrase si reinjectate in zacamant in scopuri tehnologice, gazele arse la sonda, cu aprobarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, si gazele extrase concomitent cu titeiul, neutilizate si nevalorificate de titularul acordului petrolier, predate statului fara plata.


Articolul 3


Redeventa petroliera se preda trimestrial, pana la data de 20 a primei luni a trimestrului urmator celui pentru care se datoreaza.


Predarea redeventei petroliere se face catre unitatile specializate de transport al petrolului, pe baza de proces-verbal de predare-primire, in una sau mai multe transe, titularii acordurilor petroliere fiind obligati sa asigure predarea integrala in termenul prevazut la alineatul precedent.


Procesele-verbale de predare-primire a redeventei petroliere vor purta mentiunea "redeventa petroliera" si vor specifica denumirea titularului acordului petrolier care preda redeventa petroliera si denumirea utilizatorului.


Procesele-verbale de predare-primire a redeventei petroliere vor fi transmise Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de catre titularii acordurilor petroliere, in termen de 15 zile de la expirarea termenului de predare.


Articolul 4


Masurarea redeventelor petroliere predate unitatilor specializate de transport al petrolului se face la statiile de predare ale titularilor acordurilor petroliere, care vor fi dotate cu echipamente si facilitati corespunzatoare de masurare si de determinare pentru corectii ale volumului petrolului.


Masurarea si corectiile redeventelor petroliere, precum si aparatura utilizata pentru masuratori se vor face si vor respecta aceleasi conditii pentru masurarea productiei brute de petrol prevazute in anexa nr. 3 (Instructiuni tehnice privind masurarea si evidenta productiei brute de petrol) la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 41/1998.


Articolul 5


Valorificarea cantitatilor de petrol reprezentand redeventa petroliera se va face pe baza unor contracte incheiate intre titularul acordului petrolier si utilizator, cu stipularea expresa a obligatiilor de plata ale utilizatorului, in conformitate cu prevederile art. 6 si 7.


Calculul contravalorii redeventelor petroliere si al valorii productiei brute de petrol, care sta la baza stabilirii taxelor pe activitatea de exploatare, datorate bugetului de stat de catre titularii acordurilor petroliere, se face prin luarea in considerare a preturilor practicate de titularii acordurilor la valorificarea cantitatilor proprii de petrol, in perioadele pentru care se datoreaza taxele de exploatare, respectiv redeventele petroliere, care sa nu fie mai mici decat preturile de referinta stabilite si comunicate lunar de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.


Articolul 6


Utilizatorul redeventei petroliere va suporta toate cheltuielile necesare pentru transportul, depozitarea si manipularea redeventei petroliere, pe distanta de la punctul de predare al titularului acordului petrolier pana la punctul sau de preluare.


Transportatorul va preda redeventa petroliera catre utilizator, pe baza de proces-verbal de predare-primire, cu mentionarea titularului acordului petrolier de la care provine si a faptului ca reprezinta redeventa petroliera.


Articolul 7


Contravaloarea redeventei petroliere se va plati de catre utilizator in contul titularului acordului petrolier de la care provine, in termen de cel mult 10 zile de la preluare.


Pentru neplata in termen de catre utilizator a contravalorii redeventei petroliere, titularul acordului petrolier va percepe de la acesta majorari de intarziere conform legii fiscale.


Articolul 8


Predarea redeventei petroliere si virarea contravalorii acesteia la bugetul de stat reprezinta obligatii fiscale ale titularilor acordurilor petroliere.


Pentru partea de redeventa petroliera nepredata in termenul prevazut la art. 3 se percep daune moratorii de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, aplicabile la contravaloarea partii de redeventa nepredate, precum si daune compensatorii, pana la acoperirea efectiva a prejudiciului creat.


Titularii acordurilor petroliere vor vira la bugetul de stat sumele reprezentand contravaloarea redeventei petroliere pana la data de 5 a celei de a doua luni a trimestrului urmator celui la care se refera redeventa.


Pentru nevirarea la bugetul de stat, in termenul prevazut la alineatul precedent, a sumelor reprezentand contravaloarea redeventelor petroliere, titularii acordurilor petroliere vor suporta majorari de intarziere conform legii fiscale.


Majorarile de intarziere platite de titularul acordului petrolier, potrivit prevederilor alineatului precedent, vor fi recuperate de la utilizatorul redeventei petroliere, daca intarzierea se datoreaza acestuia, in conformitate cu prevederile art. 7.


Articolul 9


Calculul redeventelor petroliere si al contravalorii acestora se face lunar si se inregistreaza in contabilitatea titularilor acordurilor petroliere. Eventualele regularizari vor fi efectuate in ultima luna a trimestrului, fara insa ca predarea integrala a redeventelor petroliere aferente trimestrului sa depaseasca termenul prevazut la art. 3.


Articolul 10


Inregistrarea in contabilitatea titularilor acordurilor petroliere a obligatiilor privind redeventa petroliera, conform art. 49 din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face in functie de organizarea interna a activitatii acestora, potrivit prevederilor legale. In vederea asigurarii posibilitatii de control al datelor privind redeventa petroliera, inregistrarile mentionate vor fi efectuate in conturi analitic distincte.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice