din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1879 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Hotararea nr. 423/2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca

INTEGRAL: Hotararea nr. 423/2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca


Hotararea nr. 423/2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 531 din 28.06.2019.

Articol unic


Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 18 noiembrie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 8 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) are experienta de cel putin 2 ani in ultimii 5 ani in ocupatia sau, dupa caz, in activitatea pentru care se organizeaza ucenicia;".


2. La articolul 10, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Planificarea orara a pregatirii teoretice si practice a ucenicilor se stabileste de comun acord intre angajator si furnizorul de formare profesionala, in functie de programul de lucru al angajatorului, cu respectarea particularitatilor specifice ale ucenicilor si a reglementarilor legale referitoare la sanatatea si securitatea muncii."


3. La articolul 18, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
" Art. 18. -
(1) Prin sintagma A«durata necesara pregatirii teoretice si practice prin ucenicie la locul de muncaA», prevazuta la art. 6 alin. (5) lit. e) din lege, se intelege durata minima a programului de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, exprimata in ore pentru pregatirea teoretica si practica, pe niveluri de calificare, respectiv:
a) 180 de ore pentru nivelul 1 de calificare;
b) 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare;
c) 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare;
d) 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare.
(2) Formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca se organizeaza pe durata contractului de ucenicie, dupa incheierea perioadei de proba, potrivit planificarii prevazute la art. 10 alin. (3)."


4. La articolul 20, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 20
(1) Documentele necesare persoanelor prevazute la art. 19 alin. (1) in vederea incheierii contractului de ucenicie sunt:".


5. La articolul 20 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca in ultimii 2 ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui si nu detine acte de calificare/absolvire sau certificate de competente profesionale, cu recunoastere nationala, in domeniul de activitate pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca."


6. La articolul 20 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca in ultimii 2 ani nu i-a incetat un alt contract de ucenicie din motive imputabile lui si nu detine acte de calificare/absolvire sau certificate de competente profesionale, cu recunoastere nationala, in domeniul de activitate pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca."


7. Dupa articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 201, cu urmatorul cuprins:
" Art. 201. -
Prin A«motive imputabile uceniculuiA», in sensul art. 20 alin. (1) si (2), lit. f), se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 61 lit. a) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca prin demisie, conform art. 81 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."


8. Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" Articolul 21
(1) Femeile aflate in situatia prevazuta la art. 7 alin. (3) din lege au toate drepturile si obligatiile prevazute de dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul in care contractul de ucenicie nu inceteaza de drept in perioada suspendarii, prin acordul partilor, contractul de ucenicie poate fi prelungit conform art. 82 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea finalizarii programului de formare profesionala.
(3) In cazul in care in perioada suspendarii, contractul de ucenicie inceteaza respectand prevederile art. 49 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, furnizorul de formare profesionala elibereaza o adeverinta din care sa reiasa numarul orelor de pregatire teoretica si practica efectuate de ucenic in cadrul programului de ucenicie.
(4) Pe baza adeverintei prevazute la alin. (3), persoana care a avut calitatea de ucenic se poate inregistra la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, unde i se asigura servicii specializate, conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru valorificarea orelor de pregatire teoretica si practica efectuate."


9. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 22
(1) Perioada de proba, prevazuta la art. 9 alin. (2) din lege, este inclusa in durata pentru care se incheie contractul de ucenicie.
(2) Persoana selectata in vederea angajarii ca ucenic este informata de angajator cu privire la durata perioadei de proba."


10. La articolul 27, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Contractul de prestari servicii de formare profesionala, prevazut la alin. (1), se incheie dupa finalizarea perioadei de proba."


11. La articolul 33, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 33
(1) Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute la art. 16 alin. (2) din lege, angajatorul incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 60 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie, o conventie conform modelului prevazut in anexa nr. 5."


12. La anexa nr. 1, punctul Q.5 se abroga.


13. Anexa nr. 5 se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezenta hotarare.



ANEXA
(Anexa nr. 5 la norme)


CONVENTIE


Nr. . . . . . . . . . ./ . . . . . . . . . .
Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca a Judetului........../Municipiului Bucuresti, reprezentata prin doamna/domnul.........., avand functia de.........., denumita in continuare agentia, si persoana juridica (fizica).........., cu sediul/adresa in.........., judetul.........., telefon.........., cod fiscal (CUI).........., cont IBAN.........., deschis la Banca.........., reprezentata prin doamna/domnul.........., avand functia de.........., denumita in continuare angajatorul, convin urmatoarele:


1. Angajatorul se obliga:
a) sa mentina raporturile de munca ale doamnei/domnului . . . . . . . . . ., avand CNP . . . . . . . . . ., incadrata/incadrat in munca conform prevederilor legale din Contractul de ucenicie la locul de munca nr. . . . . . . . . . ., incheiat in data de . . . . . . . . . ., cu perioada de proba de . . . . . . . . . . care expira la data de . . . . . . . . . ., durata contractului fiind de la data de . . . . . . . . . . la data de . . . . . . . . . .;
b) sa restituie in totalitate agentiei sumele incasate de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru ucenic plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii contractului de ucenicie, in cazul in care contractul de ucenicie prevazut la lit. a) inceteaza anterior datei expirarii perioadei pentru care a fost incheiat acest contract, in temeiul art. 18 alin. (2) din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile ulterioare;
c) sa depuna la agentie, pentru verificarea si acordarea sumei cuvenite lunar, potrivit art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii pentru care solicita aceasta suma, urmatoarele documente:
- tabelul nominal intocmit conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare;
- fisa de evidenta zilnica a salariatilor si statul de plata pentru luna respectiva, in copie certificata de angajator;
- raportul de monitorizare a planului de activitate a ucenicului prevazut la art. 9 alin. (1) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) sa comunice agentiei orice modificare a conditiilor care au condus la incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumei prevazute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicata, cu modificarile ulterioare;
e) sa comunice agentiei orice modificare a datelor sale de identificare si a contului detinut la banca, inclusiv modificarile care intervin in cazul sediului/adresei si al datelor de contact.


2. Agentia se obliga sa acorde suma cuvenita potrivit art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, in conformitate cu prevederile legale, prin plata acesteia conform prevederilor art. 36 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.


3. Agentia are dreptul de a controla:
a) indeplinirea conditiilor legale pentru incheierea prezentei conventii, derularea acesteia si acordarea sumelor prevazute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicata, cu modificarile ulterioare;
b) respectarea de catre angajator a obligatiilor prevazute de prezenta conventie.


4. In situatia constatarii nerespectarii conditiilor legale avute in vedere la incheierea prezentei conventii, pe perioada derularii acesteia si pentru acordarea sumelor prevazute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 279/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si a nerespectarii de catre angajator a obligatiilor sale, agentia va aplica sanctiunile prevazute de lege si va recupera debitele conform legii.


5. Angajatorul, prin prezenta conventie, declara pe propria raspundere, sub sanctiunea prevazuta de Codul penal pentru fals in declaratii, urmatoarele:
a) nu se afla in situatia de insolventa, in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare speciala, nu are activitatile suspendate sau restrictii asupra acestora, la momentul incheierii conventiei;
b) in ultimul an nu a fost in raporturi de munca cu persoana mentionata la pct. 1 lit. a);
c) anterior incheierii contractului de ucenicie, nu a avut un alt contract de ucenicie cu persoana mentionata la pct. 1 lit. a), pentru aceeasi calificare;
d) nu organizeaza programe de ucenicie in acelasi domeniu de activitate in care ucenicul de la pct. 1 lit. a) detine deja o calificare ce cuprinde competentele propuse a fi dobandite prin noul program de ucenicie.
Intocmita in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca a Judetului . . . . . . . . . ./Municipiului Bucuresti si un exemplar pentru . . . . . . . . . . .


Data . . . . . . . . . .



Agentia
Director executiv,
. . . . . . . . . .
(L.S.)
Angajatorul
Reprezentant legal,
. . . . . . . . . . . .
(L.S.)





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice