din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2450 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Metodologia privind mobilitatea academica a studentilor, din 11.09.2019

INTEGRAL: Metodologia privind mobilitatea academica a studentilor, din 11.09.2019


Metodologia privind mobilitatea academica a studentilor, din 11.09.2019, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 744 din 12.09.2019 si aprobata prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 5140/2019.

CAPITOLUL I
Dispozitii generale


Articolul 1
Potrivit legii, mobilitatea academica reprezinta dreptul studentilor si al studentilor doctoranzi de a li se recunoaste creditele transferabile dobandite, in conditiile legii, la alte institutii de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu din tara sau din strainatate sau la alte programe de studii din cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior. Mobilitatea poate fi interna sau internationala, respectiv definitiva sau temporara, pentru toate formele de invatamant.


Articolul 2
Calitatea de student, respectiv student doctorand se mentine pe perioada mobilitatilor interne si internationale.


Articolul 3
Recunoasterea creditelor transferabile in cazul mobilitatilor academice internationale se realizeaza de catre institutiile de invatamant superior pentru persoana care dovedeste parcurgerea stagiului de mobilitate cu documente emise de catre institutia de invatamant superior pe care a frecventat-o.


Articolul 4
(1) Mobilitatea academica se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv al studentului doctorand, cu indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) existenta unor acorduri interinstitutionale;
b) acceptul institutiilor de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu, dupa caz, de provenienta, respectiv primitoare.
(2) Acordurile interinstitutionale stabilesc conditiile de desfasurare a mobilitatilor intre institutiile de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu: tipul mobilitatii, durata mobilitatii, numarul de mobilitati, domeniul, programul de studiu, finantarea mobilitatii temporare, limba de studiu, conditii de cazare etc.
(3) Acceptul interinstitutional consta in completarea si semnarea cererii-tip de mobilitate, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta metodologie, astfel:
a) studentul, respectiv studentul doctorand depune cererea de mobilitate la institutia de invatamant superior unde doreste mobilitatea, in vederea obtinerii acceptului;
b) dupa obtinerea acceptului de mobilitate, studentul, respectiv studentul doctorand solicita mobilitate institutiei de invatamant superior unde este inmatriculat;
c) institutia de invatamant superior care accepta mobilitatea semneaza prima cererea de mobilitate a studentului, apoi semneaza institutia de la care pleaca studentul;
d) in cerere sunt trecute si conditiile in care are loc mobilitatea.


Articolul 5
Institutiile de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu au obligatia de a include in regulamentele privind activitatea profesionala a studentilor prevederi privind procedurile referitoare la mobilitate.


CAPITOLUL II
Mobilitatea academica temporara a studentilor


Articolul 6
(1) Studentul sau studentul doctorand poate beneficia de mobilitate academica temporara intre doua institutii de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu, dupa caz.
(2) Compatibilitatea curriculei in vederea recunoasterii creditelor de studii transferabile se stabileste anterior perioadei de mobilitate, iar recunoasterea creditelor de studii transferabile se realizeaza dupa finalizarea mobilitatii, in conformitate cu acordul interinstitutional si regulamentele institutiilor de invatamant superior implicate, dupa caz.


Articolul 7
(1) Mobilitatea academica temporara pe cont propriu reprezinta mobilitatea temporara efectuata in afara acordurilor interinstitutionale de mobilitate academica, la solicitarea studentului care a identificat o posibila universitate primitoare.
(2) Mobilitatea academica temporara pe cont propriu se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (3); compatibilitatea curriculei in vederea recunoasterii creditelor de studii transferabile se stabileste anterior perioadei de mobilitate, iar recunoasterea creditelor de studii transferabile se realizeaza dupa finalizarea mobilitatii, in conformitate cu regulamentele institutiilor de invatamant superior implicate, dupa caz.


Articolul 8
Mobilitatea academica temporara, pe locuri bugetate sau cu taxa, se poate realiza dupa finalizarea primului an de studii.


Articolul 9
Mobilitatea academica internationala temporara prin programe internationale se realizeaza in conformitate cu reglementarile ce privesc respectivele programe.


CAPITOLUL III
Mobilitatea academica definitiva a studentilor


Articolul 10
(1) Mobilitatea academica definitiva se poate efectua atat de catre studentii finantati de la bugetul de stat, cat si de catre studentii cu taxa, cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de scolarizare si finantarea invatamantului superior si cu acceptul institutiilor de invatamant superior acreditate/autorizate provizoriu implicate si in conformitate cu regulamentele proprii privind activitatea profesionala a studentilor.
(2) Mobilitatea academica definitiva se poate realiza si in cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior.


Articolul 11
(1) Pentru studiile universitare de licenta si studiile universitare de master, mobilitatea academica definitiva se poate realiza numai la inceput de semestru, dupa primul semestru si pana la sfarsitul penultimului semestru, intre programe de studii cu acelasi numar total de credite de studiu transferabile obligatorii, din aceeasi ramura de stiinta.
(2) Pentru studiile universitare de doctorat, mobilitatea academica definitiva se poate efectua in cadrul aceluiasi domeniu de doctorat, intre scoli doctorale acreditate, dupa finalizarea programului de pregatire bazat pe studii universitare avansate, cu respectarea prevederilor Codului de studii universitare de doctorat.
(3) Mobilitatea academica definitiva a studentilor doctoranzi se poate efectua si in cadrul aceleiasi scoli doctorale pentru situatii temeinic justificate privind conducatorii de doctorat (pensionare, deces etc.).


Articolul 12
(1) Inmatricularea se face cu respectarea prevederilor din regulamentul activitatii profesionale a studentilor privind recunoasterea si echivalarea creditelor de studiu transferabile si a conditiilor de promovare a anilor de studii.
(2) Inmatricularea se realizeaza in conformitate cu cerintele legale privind inscrierea modificarilor in registrul matricol unic.


Articolul 13
In cazul mobilitatii academice definitive, diploma se emite absolventului de catre institutia de invatamant superior care organizeaza examenul de finalizare a studiilor.


Articolul 14
Mobilitatea academica interna definitiva se face pe principiul "subventiile urmeaza studentul".


Articolul 15
Prevederile privind mobilitatea academica definitiva se aplica si in cazul studentilor si studentilor doctoranzi proveniti din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana.


Articolul 16
Pentru tarile terte se aplica prevederile mobilitatii academice definitive, acordurilor bilaterale si acordurilor internationale in materie, in vigoare la data efectuarii mobilitatii.


ANEXA
la metodologie


CERERE DE MOBILITATE


Universitatea/Institutia organizatoare
de studii universitare de doctorat (IOSUD)
. . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .
(de unde vine)
De acord.
Rector,
. . . . . . . . . .
Universitatea/IOSUD
. . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .
(unde vine)
De acord.
Rector,
. . . . . . . . . .


Subsemnatul(a), . . . . . . . . . ., student(a)/student(a) doctorand in anul universitar . . . . . . . . . . in cadrul Universitatii . . . . . . . . . ., Facultatea/Scoala doctorala . . . . . . . . . ., programul de studii/domeniul de studii . . . . . . . . . ., organizat la forma de invatamant (IF/IFR/ID), anul de studii . . . . . . . . . ., forma de finantare (buget/taxa), prin prezenta va rog sa binevoiti a-mi aproba mobilitatea ca student(a)/student(a) doctorand in anul universitar . . . . . . . . . . la Universitatea . . . . . . . . . ., Facultatea . . . . . . . . . ., programul de studii/domeniul de studii . . . . . . . . . ., organizat la forma de invatamant (IF/IFR/ID), anul de studii . . . . . . . . . ., forma de finantare (buget/taxa).


Solicit aceasta mobilitate din urmatoarele motive:
. . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .
Anexez urmatoarele documente:
. . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .
. . . . . . . . . .


Data . . . . . . . . . . Semnatura . . . . . . . . . .
Aviz favorabil Aviz favorabil
Decanatul Facultatii/Scoala doctorala Decanatul Facultatii/Scoala doctorala
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(de unde vine) (unde vine)





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice