din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2107 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Metodologie privind organizarea si desfasurarea testarii psihologice din cadrul Concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii - 2019

INTEGRAL: Metodologie privind organizarea si desfasurarea testarii psihologice din cadrul Concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii - 2019


Metodologia privind organizarea si desfasurarea testarii psihologice a fost elaborata in conformitate cu dispozitiile art.27 alin. 4 din Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.91/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii.

Scopul metodologiei este acela de a asigura respectarea unui cadru unitar de desfasurare a activitatii de testare psihologica, respectiv reexaminare psihologica.


In conformitate cu dispozitiile din Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 562/2010 privind organizarea activitatii de psihologia personalului de la nivelul Consiliului si al curtilor de apel, testarea si reexaminarea psihologica se realizeaza numai de psihologi care detin atestat in specialitatea ``psihologia muncii si organizationala``, eliberat in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.


Pentru a se asigura caracterul unitar al testarii psihologice, respectiv reexaminarii psihologice, rezultatele obtinute de catre candidatii examinati vor fi raportate la acelasi set de criterii, stabilite in conformitate cu dispozitiile din Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 184/2006 privind aprobarea profilului profesiei de judecator si procuror.


Criteriile relevante utilizate in cadrul testarii, respectiv reexaminarii psihologice sunt:


I. Cerinte cognitive


1.1 Rationamentul analitic si sintetic- capacitatea de a opera cu concepte abstracte in plan mintal si de a gasi relatii logice intre acestea; abilitatea de a gandi logic.


1.2 Rationamentul verbal - capacitatea de a rationa intr-un context verbal, precum si de a face rapid conexiuni in plan mintal intre diferite concepte si de a le aplica in rezolvarea de probleme.


II. Cerinte privind profilul de personalitate


2.1 Comportamentul/stilul de luare a deciziilor.


2.2 Comportamentul/stilul de munca.


2.3 Comportamentul social.


2.4 Stabilitate emotionala si gestionarea suprasolicitarii emotionale.


Standardul de admitere pentru cerintele cognitive este mediu, iar pentru cerintele privind profilul de personalitate este bun. In cazul in care la unul sau mai multe criterii candidatul nu intruneste nivelul minim acceptat, acesta urmeaza a fi declarat RESPINS.


Evaluarea cerintelor se realizeaza prin raportare la etalonul recomandat de producatorul/distribuitorul instrumentelor psihologice utilizate. In cazul cerintelor privind profilul de personalitate, evaluarea are in vedere integrarea informatiilor cu semnificatie psihologica culese cu ajutorul diferitelor metode si tehnici. O importanta deosebita va fi acordata experientelor si conduitelor manifestate in situatii relevante pentru intrebarile psihologice, astfel cum au fost prezentate de catre persoana evaluata in cadrul interviului, acestea fiind apreciate din perspectiva capacitatii persoanei de a-si controla comportamentul intr-o maniera care sa asigure adaptarea la solicitarile profesionale.


In selectarea metodelor si tehnicilor de evaluare psihologica se va avea in vedere corespondenta constructelor psihologice masurate cu criteriile relevante stabilite prin prezenta metodologie.


Metodele si tehnicile propuse pentru a fi utilizate in cadrul testarii psihologice, respectiv reexaminarii psihologice, vor face parte din categoria procedurilor standardizate ( testul psihologic, inventarul de personalitate etc) si a celor partial standardizate( interviul, observatia etc), utilizarea acestora fiind in conformitate cu dispozitiile legale, precum si cu uzantele profesionale stabilite de Colegiul Psihologilor din Romania.


Testarea psihologica consta in sustinerea unui test scris si a unui interviu in fata unui psiholog desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii din randul specialistilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, curtilor de apel, precum si din tabelul psihologilor acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania .


In functie de numarul candidatilor, acestia vor putea fi repartizati pe grupe dupa criteriul alfabetic, urmand ca fiecare grupa sa sustina testarea psihologica in fata cate unui psiholog.


In structurarea unei sesiuni de testare psihologica se va avea in vedere ca metodele si tehnicile propuse sa respecte urmatoarele cerinte de aplicare si de timp efectiv de lucru:


- testare scrisa: colectiv, timp efectiv de lucru de minim 2 ore.


- interviu: individual, timp efectiv de lucru de minim 20 minute/candidat.


Aplicarea testelor de performanta, inventarelor de personalitate etc., se va face dupa completarea consimtamantului informat, precum si dupa realizarea instructajului prealabil, conform manualului tehnic. Instructajul de completare se va realiza pentru fiecare proba din bateria de evaluare cu respectarea succesiunii de aplicare.


Accesul la sustinerea testului scris si a interviului este conditionat de prezentarea unui act de identitate valabil si semnarea de catre candidat a tabelului de prezenta.


Interviul va fi condus de catre psihologul examinator conform ghidului de interviu. Interviul in cadrul procedurii de evaluare psihologica se desfasoara pe baza rezultatelor obtinute la testul scris si are drept scop culegerea de informatii legate de conduite si experiente concrete in situatii definite. Informatiile culese in cadrul interviului trebuie sa permita evaluatorilor sa ia o decizie cu privire la nivelul de dezvoltare a cerintelor stabilite.


Cerintele pentru care evaluatorul trebuie sa ia o decizie cu privire la nivelul de dezvoltare sunt:


1. comportamentul/stilul de luare a deciziei.


2. comportamentul/stilul de munca.


3. comportament social.


4. stabilitate emotionala si gestionarea suprasolicitarii emotionale


Avand in vedere asigurarea unui standard unitar de evaluare a calitatii raspunsurilor, in cadrul interviului se vor utiliza grile de evaluare cu ancore comportamentale in 5 trepte, unde 1 reprezinta un nivel foarte slab de dezvoltare al cerintei evaluate iar 5 reprezinta un nivel foarte bun de dezvoltare a cerintei evaluate.


Concluziile rezultate in urma sustinerii testului scris si a interviului vor fi consemnate de catre psihologul examinator, pentru fiecare candidat, in raportul de evaluare psihocomportamentala.


Raportul de evaluare psihocomportamentala va cuprinde, pentru fiecare dintre criteriile stabilite, informatii relevante despre persoana evaluata rezultate ca urmare a coroborarii informatiilor cu semnificatie psihologica obtinute in urma aplicarii diferitelor metode si tehnici de examinare, precum si calificativul `` Admis`` sau `` Respins``.


Raportul de evaluare psihocomportamentala va contine pe ultima pagina semnatura si parafa psihologului examinator.


In vederea publicarii rezultatelor testarii psihologice, fiecarui candidat ii va fi atribuit un cod alcatuit dintr-o litera si patru cifre. Calificativul acordat se aduce la cunostinta prin publicarea pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii.


Candidatii nemultumiti de calificativul acordat pot formula, in termen de 24 ore de la publicarea rezultatelor, contestatii, care se transmit prin fax Consiliului Superior al Magistraturii.


Contestatiile se solutioneaza de comisia de reexaminare psihologica, formata din 3 psihologi, altii decat cei care au examinat candidatii initial. Reexaminarea psihologica se realizeaza prin reevaluarea testului scris, aplicarea unui nou test scris si sustinerea unui nou interviu. Cerintele privind intocmirea raportului de evaluare psihocomportamentala se aplica in mod corespunzator.


Calificativul acordat de comisia de reexaminare psihologica este definitiv si se aduce la cunostinta prin publicarea pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si Institutului National al Magistraturii.


Dupa solutionarea contestatiilor de catre comisia de reexaminare psihologica si afisarea calificativelor definitive, candidatii care au participat la procedura de testare, respectiv reexaminare psihologica pot formula, in conformitate cu dispozitiile din Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 926/2014 privind eliberarea de copii ale actelor intocmite in cadrul procedurilor de concurs, cerere de eliberare a unei copii dupa raportul de evaluare psihocomportamentala intocmit ca urmare a sustinerii testului scris si a interviului.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice