din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Legislaţie » Integral: LEGEA nr. 114/2021 privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei de COVID-19

INTEGRAL: LEGEA nr. 114/2021 privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei de COVID-19


LEGE nr. 114 din 28 aprilie 2021 privind unele masuri in domeniul justitiei in contextul pandemiei de COVID-19

Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 29 aprilie 2021


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege


Capitolul I Dispozitii generale


Articolul 1


(1) Prezenta lege reglementeaza posibilitatea luarii/dispunerii unor masuri necesare functionarii justitiei ca serviciu public in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.


(2) Masurile reglementate de prezenta lege se pot dispune numai din motive generate de pandemia de COVID-19.


Articolul 2


(1) Daca, din motive generate de pandemia de COVID-19, activitatea de judecata la nivelul unei judecatorii sau unui tribunal este grav afectata, colegiul de conducere al instantei respective sau presedintele curtii de apel, in situatiile in care, din motive obiective, colegiul de conducere al instantei respective nu se poate intruni, poate propune colegiului de conducere al curtii de apel in circumscriptia careia functioneaza judecatoria sau tribunalul, dupa caz, fie restrangerea activitatii de judecata a uneia sau mai multor sectii ale respectivei instante, fie restrangerea activitatii de judecata a intregii instante. Dispozitiile art. 49 alin. (2^1) si (2^2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raman aplicabile.


(2) Colegiul de conducere al curtii de apel, primind propunerea motivata formulata in conditiile prevederilor alin. (1), se pronunta in termen de maximum 48 de ore de la primirea acesteia.


(3) La termenul fixat potrivit prevederilor alin. (2), colegiul de conducere al curtii de apel:


a) aproba propunerea de restrangere a activitatii de judecata, daca aceasta este apreciata ca fiind intemeiata, tinand seama de urmatoarele criterii:


1. numarul de judecatori aflati in carantina sau in izolare ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 ori, dupa caz, a diagnosticarii cu COVID-19, repartizarea pe sectii a acestora, numarul de judecatori care isi desfasoara efectiv activitatea la instanta vizata, gradul de ocupare a schemei posturilor de judecator la nivelul instantei vizate/sectiilor acesteia, volumul de cauze pe judecator la nivelul instantei/sectiilor acesteia, posibilitatea desemnarii in conditiile prevederilor art. 41 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a unor judecatori de la alte sectii in completul de judecata;


2. numarul personalului din categoria personalului auxiliar de specialitate si celui conex aflat in carantina sau in izolare ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 ori, dupa caz, a diagnosticarii cu COVID-19;


b) respinge propunerea de restrangere a activitatii de judecata daca aceasta nu este apreciata ca fiind intemeiata prin raportare la criteriile prevazute la lit. a).


(4) Asupra propunerii formulate in conditiile prevederilor alin. (1), colegiul de conducere al curtii de apel se pronunta printr-o hotarare motivata care se comunica de indata instantei vizate si Consiliului Superior al Magistraturii. Hotararea colegiului de conducere al curtii de apel prin care se aproba propunerea de restrangere a activitatii de judecata se publica pe site-ul curtii de apel, pe site-ul instantei vizate din cadrul portalului instantelor de judecata http://portal.just.ro, precum si, in extras, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii si produce efecte de la data publicarii pe portalul instantelor de judecata sau de la o data ulterioara prevazuta in cuprinsul ei.


(5) Masura restrangerii activitatii de judecata poate fi dispusa pe o durata de cel mult 14 zile. Inainte de incetarea masurii, colegiul de conducere al curtii de apel va analiza daca se impune prelungirea acesteia, putand solicita orice informatii necesare in acest sens de la colegiul de conducere al instantei vizate. Prelungirea masurii restrangerii activitatii de judecata de catre colegiul de conducere al curtii de apel se poate dispune pe o noua perioada de cel mult 14 zile, la propunerea motivata a colegiului de conducere al instantei respective, in conditiile prevederilor alin. (3) lit. a).


(6) In cazul restrangerii activitatii de judecata si pe durata acesteia, la judecatoria, tribunalul sau, dupa caz, la sectia/sectiile vizata/vizate de masura restrangerii, activitatea de judecata va continua in urmatoarele cauze:


a) in materie civila: in cauzele de urgenta deosebita stabilite de colegiul de conducere al curtii de apel prin hotararea prevazuta la alin. (4) teza a II-a. Consiliul Superior al Magistraturii da indrumari, in vederea asigurarii unei practici unitare, colegiilor de conducere ale curtilor de apel cu privire la modul de stabilire a cauzelor care se judeca pe durata restrangerii activitatii de judecata;


b) in materie penala, in procesele penale aflate in curs pe rolul instantelor de judecata, inclusiv cele aflate in procedura in camera preliminara: in cauzele in care urgenta se justifica prin scopul instituirii starii de alerta, in cauzele privind infractiunile flagrante, cele in care au fost dispuse masuri preventive, cele privind contestatii la executare in cauzele cu persoane private de libertate, cele referitoare la contestatii impotriva masurilor asiguratorii, cele privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, cele ce cuprind masuri de protectie a victimelor si a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a masurilor de siguranta cu caracter medical, cele privind infractiuni contra securitatii nationale, cele privind acte de terorism, precum si in alte cauze de urgenta deosebita stabilite de colegiul de conducere al curtii de apel prin hotararea prevazuta la alin. (4) teza a II-a. Dispozitiile lit. a) teza a II-a raman aplicabile.


(7) In alte cauze decat cele prevazute la alin. (6) judecata se amana de drept pe durata restrangerii activitatii de judecata, fara a fi necesara emiterea unei incheieri in acest scop. In termen de 10 zile de la incetarea restrangerii activitatii de judecata, judecatorul sau instanta de judecata va lua masuri pentru fixarea termenelor de judecata si efectuarea actelor de procedura.


(8) Dispozitiile alin. (1)-(7) sunt aplicabile in mod corespunzator si pentru restrangerea activitatii de judecata a uneia sau mai multor sectii ale unei curti de apel, asupra propunerii motivate formulate de presedintele instantei respective urmand a se pronunta colegiul de conducere al acesteia.


(9) In baza hotararii colegiului de conducere al curtii de apel prin care se aproba restrangerea activitatii de judecata, presedintele instantei vizate poate adopta masuri temporare de reorganizare a activitatii compartimentelor auxiliare din cadrul acesteia, precum mutarea temporara a personalului in cadrul sectiilor si compartimentelor auxiliare ale instantei, restrangerea activitatii directe cu publicul desfasurata la nivelul compartimentelor arhiva si registratura, ori alte asemenea masuri de natura organizatorica sau administrativa.


(10) Pentru reducerea riscului de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 si pentru asigurarea bunei functionari a instantelor de judecata, presedintii acestora pot lua si preventiv masurile de natura organizatorica sau administrativa prevazute la alin. (9).


Capitolul II Dispozitii aplicabile cauzelor civile


Articolul 3


(1) In cauzele civile, cand este posibil, cu acordul partilor, instantele judecatoresti pot hotari ca sedintele de judecata sa se desfasoare prin mijloace de telecomunicatie audiovizuala care permit verificarea identitatii partilor si garanteaza securitatea, integritatea, confidentialitatea si calitatea transmisiunii, dispunand masurile necesare in acest scop.


(2) Citatia va cuprinde mentiunea ca sedinta de judecata se va desfasura prin mijloace de telecomunicatie audiovizuala, intervalul orar orientativ al strigarii cauzei, precum si modalitatea tehnica de acces si de autentificare. Cand este cazul, partile vor fi instiintate si telefonic, prin e-mail sau prin alte asemenea mijloace ce asigura transmiterea instiintarii si confirmarea primirii acesteia despre desfasurarea sedintei de judecata prin mijloace de telecomunicatie audiovizuala, chiar daca au termenul in cunostinta.


(3) Daca este posibil, la solicitarea instantei investite cu solutionarea cauzei, instanta in a carei circumscriptie este situata localitatea in care se afla partile, reprezentantii partilor sau alti participanti la proces asigura, cu acordul acestora, echipamentele audiovideo necesare participarii lor la sedintele de judecata prin mijloacele prevazute la alin. (1) si procedeaza la identificarea persoanelor mentionate, cu respectarea tuturor dispozitiilor legale, printr-un judecator desemnat de presedintele instantei. Instanta care asigura echipamentele este o instanta egala in grad cu instanta investita cu solutionarea cauzei sau chiar mai mica in grad, daca in acea localitate nu exista o instanta de acelasi grad. In acest caz, incheierile de sedinta specifice procedurii comisiei rogatorii nu se intocmesc.


(4) Cel care asista sau reprezinta partea, traducatorul sau interpretul poate participa la sedinta de judecata desfasurata prin mijloacele prevazute la alin. (1), chiar fara a fi prezent fizic langa parte.


Articolul 4


(1) Pentru judecarea proceselor, instantele judecatoresti, tinand seama de imprejurari, pot fixa termene scurte, inclusiv de la o zi la alta sau chiar in aceeasi zi.


(2) Lista proceselor intocmita pentru fiecare sedinta de judecata va cuprinde, de regula, si intervalele orare orientative pentru strigarea fiecarei cauze in parte, citatia cuprinzand mentiunea corespunzatoare. Cand este posibil, judecatorul fixeaza si intervalul orar orientativ pentru primul termen de judecata.


Articolul 5


(1) Cand este posibil, instantele judecatoresti procedeaza la comunicarea actelor de procedura prin telefax, posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Tot astfel, instanta va putea, in tot cursul procesului, sa solicite partilor datele necesare pentru comunicarea actelor de procedura in aceleasi conditii.


(2) Cand este posibil, cererile de chemare in judecata, caile de atac, precum si orice alte acte de procedura adresate instantei, pentru care legea prevede conditia formei scrise si care nu se depun direct in sedinta, se transmit prin mijloace electronice.


(3) Cand este posibil, partile vor fi instiintate telefonic, prin e-mail sau prin alte asemenea mijloace ce asigura transmiterea instiintarii si confirmarea primirii acesteia despre pronuntarea hotararilor judecatoresti prin modalitatile prevazute de lege. Dispozitiile privind comunicarea hotararilor judecatoresti, potrivit legii, raman aplicabile.


Articolul 6


Amanarea judecarii cauzelor poate fi dispusa la cerere, in situatia in care partea interesata se afla in izolare, in carantina sau este spitalizata, potrivit legii, in contextul pandemiei de COVID-19. Cand instanta respinge cererea de amanare a judecatii in considerarea necesitatii de a solutiona cauza, va amana, la cererea partii sau din oficiu, pronuntarea in vederea depunerii de concluzii scrise.


Articolul 7


In aplicarea dispozitiilor art. 147 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, atunci cand este posibil, dosarul cauzei se trimite instantei delegate in format electronic. Impiedicarea functionarii instantei este adusa la cunostinta prin afisare la sediul instantei, precum si prin publicare pe portalul instantelor de judecata http://portal.just.ro si pe site-ul Ministerului Justitiei.


Articolul 8


Cand este posibil, prin grija instantei, sedintele de judecata publice se transmit in direct, prin mijloace audiovideo care garanteaza securitatea, integritatea si calitatea transmisiunii, pe portalul instantelor de judecata. Dispozitiile art. 213 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raman aplicabile.


Articolul 9


Dispozitiile titlului X al cartii a VI-a din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica atunci cand valoarea cererii, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu depaseste suma de 50.000 lei la data sesizarii instantei.


Articolul 10


In cursul executarii silite, cand este posibil, executorii judecatoresti procedeaza la comunicarea actelor de procedura in format electronic, potrivit legii.


Articolul 11


(1) Activitatea de judecata, de executare silita, precum si activitatea profesiilor din domeniul justitiei se desfasoara, in continuare, cu observarea regulilor de disciplina sanitara stabilite de autoritatile cu atributii in domeniu, urmarindu-se cu prioritate asigurarea preventiei si reducerea riscului de imbolnavire.


(2) Instanta vegheaza la desfasurarea in conditii optime a procedurii, cu respectarea principiilor fundamentale si a celorlalte reguli aplicabile procesului civil.


Capitolul III Dispozitii aplicabile cauzelor penale


Articolul 12


In cauzele penale, acordul de comunicare a actelor procedurale prin posta electronica se prezuma, iar organele judiciare vor solicita, acolo unde este cazul, de urgenta, telefonic, indicarea adreselor de posta electronica pentru comunicarea respectivelor acte. Daca, din motive obiective, comunicarea prin posta electronica nu se poate realiza, se vor folosi celelalte mijloace de comunicare prevazute de Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.


Articolul 13


(1) Daca organul judiciar apreciaza ca aceasta nu aduce atingere bunei desfasurari a procesului ori drepturilor si intereselor partilor, persoanele private de libertate, altele decat cele aflate in arest la domiciliu, sunt audiate prin videoconferinta la locul de detinere, fara a fi necesar acordul acestora.


(2) Audierea altor persoane decat cele prevazute la alin. (1) se poate face si prin videoconferinta, la locul unde se afla, cu acordul acestora. Aceasta posibilitate le va fi adusa la cunostinta cu ocazia primei audieri sau, dupa caz, printr-o instiintare comunicata telefonic, prin e-mail sau prin alte asemenea mijloace care asigura transmiterea instiintarii si confirmarea primirii, persoana fiind intrebata daca isi manifesta acordul in acest sens. In vederea audierii prin videoconferinta, persoana se citeaza chiar daca are termen in cunostinta. Citatia va cuprinde si mentiunea ca audierea se face prin videoconferinta, modalitatea in care se va realiza aceasta, data, precum si ora sau, dupa caz, intervalul orar in care va avea loc audierea, precum si precizarea faptului ca persoana citata este obligata sa respecte solemnitatea sedintei de judecata.


(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2) videoconferinta se realizeaza printr-un mijloc de telecomunicatie audiovizuala care permite verificarea identitatii partilor si garanteaza securitatea, integritatea, confidentialitatea si calitatea transmisiunii. Inregistrarea audierii este obligatorie.


(4) Dispozitiile alin. (2) nu se aplica in cazul audierii in cursul urmaririi penale si nici la judecarea cauzelor cu inculpati minori, a celor referitoare la reabilitarea judecatoreasca si nici atunci cand instanta de judecata declara sedinta de judecata ca nepublica.


Articolul 14


Daca din motive generate de pandemia de COVID-19 un parchet este impiedicat sa functioneze, la sesizarea prim-procurorului acestuia ori a procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau din oficiu, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie poate dispune trimiterea uneia sau mai multor cauze la un parchet egal in grad, daca masura se impune in interesul rezolvarii acestora.


Articolul 15


Daca din motive generate de pandemia de COVID-19 o instanta de judecata este impiedicata sa isi continue activitatea, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se desemneaza o alta instanta de acelasi grad care sa preia solutionarea cauzelor pentru care se solicita acest lucru, dispozitiile art. 76 din Legea nr. 135/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicandu-se in mod corespunzator. Atunci cand este posibil, dosarul cauzei se trimite in format electronic instantei desemnate.


Capitolul IV Dispozitii tranzitorii si finale


Articolul 16


Utilizarea la nivelul autoritatii judecatoresti a semnaturii electronice si a documentelor electronice se face in conditiile legii.


Articolul 17


La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:


a) alineatele (2)-(5) ale art. 73 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 394 din 14 mai 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 179/2020, cu modificarile si completarile ulterioare;


b) articolul 62 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificarile si completarile ulterioare.


Articolul 18


(1) Dispozitiile art. 1-15 se aplica pe durata starii de alerta declarate in conditiile legii, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru o perioada de 30 de zile de la incetarea acesteia.


(2) Dispozitiile art. 3-8, 10 si 11 sunt aplicabile si proceselor si executarilor silite incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice