din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1956 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Decizia nr. 31/2008, referitoare la caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major

INTEGRAL: Decizia nr. 31/2008, referitoare la caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major


Decizia nr. 31/2008, privind examinarea recursului in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala referitoare la caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 204 din 31/03/2009


- SECTIILE UNITE -





DECIZIA Nr. 31
din 2 iunie 2008





Dosar nr. 14/2008



Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie,


Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-au intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala referitoare la caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.


Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 87 de judecatori din totalul de 115 aflati in functie.


Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general.


Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, solicitand admiterea acestuia in sensul de a se stabili ca, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major, sedinta de judecata este nepublica.



SECTIILE UNITE,



deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:


In practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar in legatura cu aplicarea dispozitiilor art. 483 alin. 3 si art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala privind caracterul sedintei de judecata in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.


Astfel, unele instante s-au pronuntat in sensul ca intr-o atare situatie sedinta de judecata este publica.


Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca in cazul inculpatului, minor la data savarsirii faptei, devenit ulterior major sedinta de judecata este nepublica, indiferent de data cand a intervenit majoratul.


Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.


Procedura aplicabila in cazurile cu infractori minori este reglementata in cap. II din titlul IV al Partii speciale din Codul de procedura penala.


Este adevarat ca prin art. 290 alin. 1 din Codul de procedura penala se prevede ca "sedinta de judecata este publica", interzicandu-se minorilor sub 16 ani sa asiste la o atare sedinta.


Dar de la acest principiu general legiuitorul, avand in vedere situatia speciala a minorului, disponibilitatea sa psihofizica aparte, caracterul si personalitatea acestuia, aflate intr-un continuu proces de formare si modelare, a instituit pentru minorii infractori o procedura speciala.


In acest sens, prin art. 485 alin. 1 din Codul de procedura penala se prevede ca "sedinta in care are loc judecarea infractorului minor se desfasoara separat de celelalte sedinte", iar la alin. 2 din acelasi articol se mai prevede ca "sedinta nu este publica", precizandu-se, in continuare, ca "la desfasurarea sedintei pot asista persoanele aratate in articolul precedent, aparatorii partilor, precum si alte persoane cu incuviintarea instantei".


Din aceste prevederi reiese astfel in mod vadit ca nepublicitatea sedintei este aplicabila pe tot parcursul judecatii, inclusiv in ipoteza in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major.


Pe de alta parte, in art. 483 alin. 3 din Codul de procedura penala, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 356/2006, se prevede imperativ ca "inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori", spre deosebire de reglementarea anterioara, cand prin acest text de lege se prevedea ca "inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit procedurii obisnuite, daca la data sesizarii instantei implinise varsta de 18 ani".


Asa fiind, in urma modificarii aduse dispozitiilor art. 483 alin. 3 din Codul de procedura penala, legiuitorul a inclus in sfera aplicabilitatii "dispozitiilor procedurale speciale privitoare la minori" totalitatea actelor si formelor procesuale cu caracter derogatoriu de la procedura de drept comun, inclusiv cele referitoare la judecata.


Prin urmare, rezulta ca inculpatului minor la data savarsirii faptei, care ulterior a devenit major, i se aplica dispozitiile privind procedura speciala cuprinsa in cap. II din titlul IV al Partii speciale din Codul de procedura penala, inclusiv cele referitoare la faza cercetarii judecatoresti (compunerea completului de judecatori anume desemnati; judecarea in prezenta acestuia, cu exceptia cazului cand se sustrage de la judecare; citarea la judecarea cauzei, in afara de parti, a Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor minori, precum si a parintilor; caracterul nepublic al sedintei de judecata).


Asadar, singura conditie ce trebuie indeplinita pentru a fi incidente aceste prevederi o reprezinta minoritatea inculpatului la data savarsirii faptei, nemaiavand relevanta varsta dobandita pana la momentele procesuale ale cauzei.


In consecinta, in temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 4142 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca dispozitiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, in cazurile in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit ulterior major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata trebuie sa aiba loc in sedinta nepublica.




PENTRU ACESTE MOTIVE





In numele legii





D E C I D:



Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Dispozitiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala se interpreteaza in sensul ca, in cazul in care inculpatul, minor la data savarsirii faptei, a devenit major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata va avea loc in sedinta nepublica.


Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 3 din Codul de procedura penala.


Pronuntata in sedinta publica, astazi, 2 iunie 2008.



PRESEDINTELE INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA



Prim-magistrat-asistent,
Victoria Maftei







Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice