din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1745 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Ordinul nr. 632/2009, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar

INTEGRAL: Ordinul nr. 632/2009, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar


Ordinul nr. 632/2009, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 886 din 17/12/2009



Avand in vedere:



- Referatul nr. 1/1.328 din 21 septembrie 2009, intocmit de Directia supraveghere servicii si produse,



- art. 1 si 8 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,



in temeiul prevederilor art. 5 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,






presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emite urmatorul ordin:






Art. 1. - Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, prin afisare la loc vizibil, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb valutar, potrivit prevederilor prezentului ordin.



Art. 2. - In exteriorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un suport sau panou unic, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului, conform modelului prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin. Afisarea altor informatii pe suportul sau panoul unic ori afisarea altor panouri ce fac referire la cursuri de schimb valutar este interzisa.



Art. 3. - (1) In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare, vor fi inscrise pe un suport unic, pagina format A4, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.



(2) Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi ce fac referire la cursuri de schimb valutar este interzisa.



(3) Panoul si suportul pe care se face afisarea trebuie sa fie monocolore, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori.



(4) Informatiile prevazute la alin. (1) trebuie indicate in mod vizibil, intr-o forma neechivoca, usor de citit si vor fi prezentate intr-o forma care sa nu induca in eroare consumatorii.



(5) Informatiile afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exterior.



Art. 4 - Cursurile de schimb valutar afisate conform art. 2 vor include comisioanele practicate de operatorul economic care desfasoara activitati de schimb valutar, in cazul in care acestea exista.



Art. 5. - (1) Inaltimea admisa a literelor si a cifrelor sau a simbolurilor grafice conventionale ale valutelor pentru afisarea in exteriorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, este de 80 mm, grosimea de 10 mm, distanta dintre litere, cifre si semne de punctuatie sau a simbolurilor grafice ale valutelor, de 10 mm, iar distanta dintre cuvinte, de 20 mm.



(2) Marimea fontului utilizat pe suportul unic, la afisarea in interiorul casei de schimb valutar a cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, prevazut la art. 3, este Times New Roman 20 Bold.



(3) Afisarea se face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia.



Art. 6. - (1) Consumatorii trebuie sa fie informati in mod corect, complet si precis asupra cursurilor de schimb valutar.



(2) Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar sunt obligati sa informeze consumatorul in scris, inainte de operatiunea efectiva de schimb valutar, asupra cursului practicat si asupra sumei ce urmeaza a fi inmanata consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzactiei, ce va fi semnat de ambele parti, astfel incat consumatorul sa aiba posibilitatea de a face o alegere rationala. Operatorul economic trebuie sa faca dovada ca a informat in scris consumatorul inainte de efectuarea tranzactiei.



(3) Formularul de acceptare a tranzactiei va fi intocmit atat in limba romana, cat si in limba engleza, in doua exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celalalt pentru operatorul economic.



(4) Formularul de acceptare a tranzactiei este pus la dispozitia consumatorului de catre operatorul economic, inainte de efectuarea tranzactiei.



(5) Formularul trebuie sa fie scris pe o pagina format A4, vizibil si lizibil, iar literele si cifrele sa aiba marimea Times New Roman 12, negru pe fond alb, si va cuprinde obligatoriu elementele prevazute in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.



(6) Consumatorul, dupa ce verifica daca formularul este completat in mod corect, il semneaza, pastrand totodata un exemplar al acestuia.



Art. 7. - Consumatorul, in cazul in care constanta neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, are dreptul de a solicita, in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei.



Art. 8. - Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar trebuie sa dovedeasca corectitudinea tranzactiilor, prezentand organelor de control listele cursurilor de schimb de vanzare/cumparare pentru valutele tranzactionate, care sa cuprinda semnatura persoanelor imputernicite, precum si perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua si ora.



Art. 9. - (1) Informarea consumatorilor de catre institutiile financiar-bancare cu privire la cursurile de schimb ale valutelor tranzactionate la ghiseu se face prin amplasarea in interiorul punctelor de lucru, langa ghiseul de schimb valutar, a unor sisteme electronice care pot permite un afisaj vizibil, lizibil si usor accesibil consumatorilor.



(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) punctele de lucru ale institutiilor financiar-bancare din mediul rural, unde afisarea se face cu respectarea art. 3 alin. (1)-(4) si art. 5 alin. (2) si (3).



Art. 10. - Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia sa afiseze orice alte informatii, sub forma de listing, conform prevederilor normelor Bancii Nationale a Romaniei, numai in interior.



Art. 11. - (1) Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.



(2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 448/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 467 din 7 iulie 2009.






Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu






Bucuresti, 15 decembrie 2009.



Nr. 632.







Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice