din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1591 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Regulamentul din 2010, de organizare si functionare a Garzii Financiare

INTEGRAL: Regulamentul din 2010, de organizare si functionare a Garzii Financiare


Regulamentul din 2010, de organizare si functionare a Garzii Financiare

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 115 din 19/02/2010





CAPITOLUL I
Dispozitii generale






Art. 1. - (1) Garda Financiara este institutie publica de control, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care exercita controlul operativ inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte ce au ca efect frauda si evaziunea fiscala, precum si alte fapte date prin lege in competenta sa.



(2) Garda Financiara functioneaza ca un corp specializat de control, iar comisarii Garzii Financiare sunt functionari publici cu statut special, investiti cu autoritatea publica a statului pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor si obligatiilor de serviciu.



(3) Garda Financiara coopereaza cu institutiile cu atributii similare din alte state, pe baza tratatelor internationale la care Romania este parte sau pe baza de reciprocitate, precum si cu organismele de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene, in cauzele de interes comun, potrivit protocoalelor incheiate in acest sens, dupa caz, in colaborare cu structura de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.



(4) Garda Financiara poate indeplini si alte atributii dispuse de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in conditiile competentelor stabilite de lege, in scopul realizarii fara intarziere a obiectivelor acesteia.



Art. 2. - (1) Functiile utilizate de Garda Financiara in realizarea atributiilor stabilite de lege sunt functii publice specifice, functii publice generale si functii de natura contractuala.



(2) In exercitarea atributiilor sale Garda Financiara efectueaza, in mod permanent, controlul operativ inopinat sub forma controlului curent sau tematic, dupa caz, cu privire la:



a) respectarea normelor de comert, urmarind prevenirea, depistarea si inlaturarea operatiunilor ilicite;



b) modul de producere, depozitare, circulatie si valorificare a bunurilor in toate locurile si spatiile in care se desfasoara activitatea operatorilor economici;



c) respectarea actelor normative in scopul prevenirii, descoperirii si combaterii oricaror acte si fapte interzise de lege, conform competentei materiale;



d) participarea, cu personal propriu sau in colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere si institutii specializate, la actiuni de depistare si combatere a activitatilor ilicite care genereaza fenomene de evaziune si frauda fiscala.



(3) Garda Financiara poate, la solicitarea procurorului, sa efectueze constatari cu privire la faptele care constituie incalcari ale dispozitiilor si obligatiilor a caror respectare o controleaza, intocmind procese-verbale prin care poate evalua prejudiciul cauzat aferent operatiunilor verificate, care sunt acte procedurale ce pot constitui mijloace de proba, potrivit legii.



(4) Garda Financiara, in exercitarea atributiilor proprii, incheie, ca urmare a controalelor executate, acte de control pentru stabilirea starii de fapt fiscale, pentru constatarea si sanctionarea contraventiilor, precum si pentru stabilirea imprejurarilor privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala, sesizand, dupa caz, organele de urmarire penala competente, potrivit competentelor prevazute de lege.



(5) Garda Financiara efectueaza atat controale curente pe baza legitimatiilor de control, a insignei de imputernicire si a ordinului de serviciu, cat si controale tematice in baza ordinelor date de catre ministrul finantelor publice, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau a deciziilor comisarului general.



(6) Persoana care dispune controlul tematic stabileste obiectivele de verificat, entitatile supuse controlului, perioada asupra careia se efectueaza verificarea, durata si momentul declansarii controlului.



(7) Pentru exercitarea controlului operativ inopinat, comisarii Garzii Financiare prezinta legitimatia de control insotita de insigna de imputernicire, precum si ordinul de serviciu, care este de regula general, cu caracter permanent, si care indica numele comisarului si competenta teritoriala a acestuia.



(8) La orice actiune de control participa minimum 2 comisari.



(9) Constatarile rezultate ca urmare a controalelor efectuate se consemneaza in acte de control, in care se descriu faptele, se mentioneaza prevederile legale incalcate, se aplica sanctiuni si se dispun masurile prevazute de lege.



(10) La constatarea imprejurarilor privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal, organele Garzii Financiare intocmesc procese-verbale prin care stabilesc implicatiile fiscale ale acestora, in baza carora sesizeaza organele de urmarire penala competente si dispun, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, luarea masurilor asiguratorii ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa isi ascunda ori sa isi risipeasca averea.



(11) Valorificarea constatarilor privind starea fiscala, inscrise in procesele-verbale, se face in conditiile stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, un exemplar al procesului-verbal fiind comunicat organului fiscal competent in gestionarea dosarului fiscal al contribuabilului.



(12) La actiunile de control cu grad sporit de periculozitate, echipele de comisari pot fi insotite de membri ai structurilor specializate de interventie rapida ale Ministerului Administratiei si Internelor.



(13) In exercitarea atributiilor de serviciu, comisarii sunt investiti cu exercitiul autoritatii publice, beneficiind de protectie, potrivit legii.






CAPITOLUL II
Structura de organizare si functionare a Garzii Financiare






Art. 3. - (1) Garda Financiara are urmatoarea structura organizatorica:



a) Comisariatul General;



b) sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti.



(2) Comisariatul General este structura centrala a Garzii Financiare, organizata in divizii, servicii, birouri si compartimente, care, sub conducerea comisarului general, asigura realizarea strategiei de control, urmareste modul de realizare a atributiilor incredintate sectiilor judetene si Sectiei Municipiului Bucuresti, stabileste masuri operative pentru eficienta controlului curent si a controlului tematic. Comisarii din Comisariatul General al Garzii Financiare au competenta de control pe intregul teritoriu al tarii.



(3) Sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti sunt unitati teritoriale ale Garzii Financiare, cu personalitate juridica. Comisarii din sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti au competenta de control pe teritoriul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in care isi desfasoara activitatea.



(4) Sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare sunt subordonate conducerii Comisariatului General al Garzii Financiare, presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si ministrului finantelor publice.



(5) Numarul de posturi de conducere si de executie pentru sectiile judetene si pentru Sectia Municipiului Bucuresti se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la propunerea comisarului general, potrivit legii, acestea fiind distribuite din numarul total de posturi aprobate.






CAPITOLUL III
Atributii si obligatii






SECTIUNEA 1
Comisariatul General. Comisarul general






Art. 4. - (1) Garda Financiara este condusa de un comisar general, inalt functionar public, numit in conditiile legii.



(2) Comisarul general este ajutat in activitatea de conducere a Garzii Financiare de un comisar general prim-adjunct si de 3 comisari generali adjuncti, acestia avand calitatea de functionari publici de conducere. In absenta comisarului general, Garda Financiara este reprezentata de comisarul general prim-adjunct. In absenta comisarului general si a comisarului general prim-adjunct, Garda Financiara este reprezentata de unul dintre comisarii generali adjuncti, pe baza imputernicirii comisarului general, cu avizul conform al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.



(3) Din dispozitia comisarului general sau cu aprobarea scrisa a acestuia, la cererea directorilor coordonatori ai sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti, la anumite operatiuni de control, efectuate pe teritoriul altor judete, pot participa comisari din oricare dintre sectiile judetene si/sau din Sectia Municipiului Bucuresti.



(4) Comisarul general este subordonat direct, in mod ierarhic, presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si are in subordine intregul aparat al Garzii Financiare.



(5) Comisarul general are urmatoarele atributii:



1. reprezinta Garda Financiara in relatiile cu tertii;



2. are calitatea de ordonator tertiar de credite si exercita atributiile legale in aceasta calitate pentru Comisariatul General al Garzii Financiare. Comisarul general poate delega aceasta calitate altor persoane imputernicite in acest scop. Prin actul de delegare se precizeaza limitele si conditiile delegarii. In exercitarea atributiilor sale, comisarul general emite decizii;



3. conduce structura centrala a Garzii Financiare - Comisariatul General, care asigura realizarea strategiei de control, urmareste modul de realizare a atributiilor incredintate sectiilor judetene si Sectiei Municipiului Bucuresti, stabileste masuri operative pentru eficienta controlului curent si a controlului tematic;



4. asigura, prin deciziile luate, indeplinirea corespunzatoare a atributiilor ce revin Garzii Financiare potrivit dispozitiilor legale in vigoare si raspunde in fata ministrului finantelor publice si a presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de intreaga activitate desfasurata de structura Garzii Financiare;



5. asigura conducerea unitara a activitatii de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare;



6. asigura organizarea controlului propriu, coordoneaza si indruma activitatea Comisariatului General si a tuturor structurilor teritoriale din subordine;



7. organizeaza si conduce actiuni de control tematic la ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau ministrului finantelor publice;



8. dispune efectuarea de controale tematice, stabilind entitatile supuse controlului, echipele de comisari, obiectivele, durata si momentul declansarii controlului;



9. asigura corelarea si coordonarea planurilor de control anuale, pe domenii de activitate, pentru structurile din subordine;



10. elaboreaza strategia si obiectivele activitatii Garzii Financiare pe termen scurt, mediu si lung, in stransa corelare cu strategia si cu obiectivele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice;



11. monitorizeaza realizarea programului de actiuni si prezinta presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala rapoarte periodice privind stadiul de realizare a obiectivelor si informeaza asupra rezultatelor deosebite obtinute din activitatea de control;



12. urmareste, coordoneaza si monitorizeaza realizarea obiectivelor de control si a programului de activitate, in vederea asigurarii operativitatii si eficientei in domeniile specifice in care actioneaza;



13. emite norme de lucru, metode si proceduri privind executarea controlului de catre comisarii Garzii Financiare, raportarea rezultatelor, executarea serviciului de permanenta, utilizarea mijloacelor tehnice din dotare, folosirea echipamentului, pregatirea si perfectionarea pregatirii profesionale a comisarilor, precum si alte dispozitii necesare indeplinirii atributiilor functiei;



14. numeste, angajeaza, promoveaza, sanctioneaza si elibereaza din functie, in conditiile legii, personalul de executie din Comisariatul General, precum si personalul de conducere din Comisariatul General si comisarii sefi divizie din sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti, cu avizul conform al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu exceptia comisarului general prim-adjunct si comisarilor generali adjuncti, care sunt numiti prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu avizul conform al ministrului finantelor publice;



15. verifica organizarea activitatilor de fundamentare, elaborare si prezentare de propuneri pentru bugetul Garzii Financiare si utilizeaza creditele bugetare ce au fost repartizate numai in limita prevederilor si destinatiilor aprobate si numai pentru realizarea sarcinilor Garzii Financiare, potrivit prevederilor din bugetele aprobate si in conditiile stabilite prin dispozitiile legale;



16. aproba programul de achizitii publice pentru Comisariatul General in limitele stabilite prin bugetul aprobat si raspunde de organizarea sistemului de monitorizare a programului de achizitii publice si a programului de lucrari de investitii publice;



17. aproba procedurile privind activitatea de control intern, controlul financiar-preventiv propriu si evidenta angajamentelor in cadrul compartimentului financiar-contabil si activitatea de audit public intern, conform dispozitiilor legale;



18. propune spre aprobare presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala statul de functii pentru Comisariatul General si statele de functii pentru sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti;



19. urmareste organizarea tinerii evidentei tuturor imobilelor din proprietatea sau administrarea Garzii Financiare, precum si a celorlalte bunuri aflate in patrimoniul acesteia si raspunde de integritatea bunurilor incredintate institutiei pe care o conduce;



20. urmareste si raspunde de utilizarea cu eficienta a fondurilor primite de la bugetul de stat, potrivit legii;



21. organizeaza si raspunde de activitatea contabila, precum si de intocmirea si prezentarea la termenele stabilite a situatiilor financiare asupra patrimoniului aflat in administrare, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata;



22. raspunde de organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului, in conditiile legii;



23. raspunde de organizarea efectuarii platilor integrale si la timp ale drepturilor banesti cuvenite personalului Garzii Financiare;



24. propune spre aprobare presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala constituirea de servicii, birouri, compartimente, altele decat cele prevazute in hotararea Guvernului privind organizarea si functionarea Garzii Financiare, in cadrul structurii organizatorice a Comisariatului General si de alte servicii, birouri, compartimente, respectiv divizii in cadrul sectiilor judetene si a Sectiei Municipiului Bucuresti, concomitent cu aprobarea posturilor de conducere, cu respectarea prevederilor legale in vigoare;



25. analizeaza si aproba fisele posturilor pentru personalul de conducere si de executie din Comisariatul General;



26. coordoneaza activitatea de intocmire a raportului privind bilantul activitatii anuale a Garzii Financiare, pe care il prezinta presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice;



27. participa la prezentarea raportului anual de activitate al structurilor Garzii Financiare;



28. raspunde de organizarea activitatii de evaluare a performantelor profesionale pentru personalul Garzii Financiare, in conditiile legii;



29. aproba stimulentele, in conditiile legii, pentru directorii coordonatori adjuncti ai sectiilor teritoriale, pentru comisarii sefi divizie, sefii de serviciu, sefii de birou, precum si pentru personalul de executie din aparatul Comisariatului General al Garzii Financiare, la propunerea sefilor ierarhici ai acestora;



30. propune spre aprobare presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala stimulentele pentru comisarul general prim-adjunct, comisarii generali adjuncti si directorii coordonatori ai sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti;



31. dispune, in conditiile legii, verificarea sesizarilor si reclamatiilor privitoare la personalul cu functii de conducere si cel cu functii de executie din cadrul Comisariatului General si din structurile teritoriale;



32. emite decizie de imputare in vederea recuperarii pagubelor aduse institutiei de personalul cu functii de conducere, personalul de executie si contractual din cadrul Comisariatului General si, respectiv, de directorii coordonatori, in conditiile legii;



33. emite decizie de imputare a contravalorii contraventiei personalului care se face vinovat de netransmiterea titlurilor executorii in termenul si in conditiile prevazute de lege;



34. aproba programarea anuala a efectuarii concediilor de odihna pentru intregul personal al Comisariatului General si pentru cel cu functii de conducere din structurile teritoriale;



35. aproba, prin decizie, regulamentul de ordine interioara;



36. aproba acreditarea ziaristilor si reprezentantilor mijloacelor de informare in masa la nivelul Comisariatului General;



37. furnizeaza presei, prompt si complet, orice informatie de interes public care priveste activitatea Garzii Financiare, in conditiile prevazute de actele normative in vigoare;



38. incheie si semneaza protocoale sau conventii de colaborare intre Garda Financiara si organe cu atributii similare din alte state, pe baza tratatelor internationale la care Romania este parte sau pe baza de reciprocitate, precum si cu organismele de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene, in cauzele de interes comun, cu avizul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



39. incheie si semneaza protocoale sau conventii de colaborare intre Garda Financiara si organele de specialitate ale altor ministere si institutii specializate, in vederea desfasurarii de actiuni de depistare si combatere a activitatilor ilicite care genereaza fenomene de evaziune si frauda fiscala, cu avizul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



40. desemneaza, cu acordul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, persoanele competente in vederea perfectionarii personalului Garzii Financiare sau pentru sustinerea tematica la diferite actiuni organizate de Garda Financiara sau la invitatia organismelor similare din alte state;



41. desemneaza, cu acordul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, persoane din cadrul Garzii Financiare ca reprezentanti ai acestei institutii in diverse colective, comisii sau organisme interministeriale;



42. convoaca conducerea structurilor teritoriale pentru prezentarea raportului privind bilantul anual de activitate sau ori de cate ori se impune;



43. semneaza documentele necesare pentru reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor Garzii Financiare in litigiile a caror solutionare este de competenta instantelor judecatoresti;



44. sesizeaza, in conditiile legii, comisiile de disciplina sau paritare pentru fapte care sunt de competenta legala de solutionare a acestora;



45. intocmeste sau contrasemneaza, dupa caz, rapoartele de evaluare a performantelor profesionale individuale, conform competentelor;



46. exercita orice alte atributii de serviciu care ii revin, potrivit legii.






SECTIUNEA a 2-a
Comisarul general prim-adjunct






Art. 5. - (1) Comisarul general prim-adjunct este subordonat comisarului general si are in coordonare Serviciul organizare si managementul resurselor umane, Serviciul financiar-contabilitate, executie bugetara, Serviciul administrativ si investitii din cadrul Comisariatului General, sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare.



(2) Comisarul general prim-adjunct indeplineste urmatoarele atributii:



1. reprezinta Garda Financiara in absenta comisarului general;



2. coordoneaza Serviciul organizare si managementul resurselor umane, Serviciul financiar-contabilitate, executie bugetara, Serviciul administrativ si investitii din cadrul Comisariatului General, sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare;



3. coordoneaza activitatea de control operativ inopinat desfasurata de sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare, sub forma controlului curent sau tematic, privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal care au ca efect evaziunea si frauda fiscala;



4. organizeaza si conduce actiuni de control tematic la ordinul comisarului general si presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



5. asigura corelarea si coordonarea planurilor de control pe domenii de activitate ale sectiilor judetene si Sectia Municipiului Bucuresti;



6. coreleaza si sistematizeaza propunerile de masuri rezultate in urma controalelor efectuate, in scopul asigurarii imbunatatirii activitatii;



7. coordoneaza actiunile de control desfasurate impreuna cu celelalte structuri de control din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



8. prezinta comisarului general rapoarte de activitate cu privire la activitatea desfasurata de sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti;



9. elaboreaza programe de colaborare cu alte institutii ale administratiei publice, pe care le propune spre aprobare comisarului general, nominalizand persoanele de contact, modul de colaborare si actiune;



10. asigura schimbul de informatii si stabileste de comun acord cu reprezentantii institutiilor centrale si deconcentrate strategii de actiune, valorificarea bazelor de date si finalizarea actiunilor;



11. organizeaza, indruma si coordoneaza activitatile de protectie a muncii, precum si pe cele referitoare la prevenirea si stingerea incendiilor;



12. raspunde de organizarea si executarea serviciului de permanenta la Comisariatul General;



13. organizeaza activitatile de fundamentare, elaborare si prezentare de propuneri pentru bugetul Comisariatului General al Garzii Financiare si raspunde de buna executie a acestuia potrivit dispozitiilor legale si metodologiei stabilite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor Publice;



14. propune spre aprobare comisarului general programul anual de achizitii publice pentru Comisariatul General in limitele stabilite prin bugetul aprobat;



15. organizeaza tinerea evidentei tuturor imobilelor din proprietatea sau administrarea Garzii Financiare, precum si a celorlalte bunuri aflate in patrimoniul acesteia si raspunde de integritatea bunurilor incredintate institutiei;



16. propune aprobarii comisia de inventariere a patrimoniului Comisariatului General si coordoneaza activitatea comisiei conform programului stabilit;



17. participa la prezentarea raportului anual de activitate al structurilor Garzii Financiare;



18. organizeaza activitatea de evaluare a performantelor profesionale pentru personalul Garzii Financiare, in conditiile legii;



19. propune aprobarii stimulentele pentru directorii coordonatori si adjunctii acestora din cadrul sectiilor judetene si Sectia Municipiului Bucuresti;



20. propune emiterea deciziei de imputare in vederea recuperarii pagubelor aduse institutiei de personalul cu functii de conducere, personalul de executie si contractual din cadrul sectiilor judetene si Sectia Municipiului Bucuresti si, respectiv, de directorii coordonatori, in conditiile legii;



21. propune aprobarii programarea anuala a efectuarii concediilor de odihna pentru intregul personal cu functii de conducere din structurile teritoriale;



22. raspunde de organizarea evidentei cantitativ-valorice a bunurilor materiale, a obiectelor de inventar si a mijloacelor fixe aflate in patrimoniul Garzii Financiare;



23. coordoneaza activitatea financiara a Comisariatului General, a sectiilor judetene si Sectia Municipiului Bucuresti, precum si administrarea sediilor acestora, luand masuri pentru asigurarea conditiilor materiale corespunzatoare;



24. intocmeste sau contrasemneaza, dupa caz, rapoartele de evaluare a performantelor profesionale individuale, conform competentelor;



25. semneaza documentele privind sesizarea organelor de cercetare si urmarire penala;



26. indeplineste orice alte atributii stabilite de comisarul general sau presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.






SECTIUNEA a 3-a
Comisarii generali adjuncti






Art. 6. - (1) Comisarii generali adjuncti sunt subordonati comisarului general, conduc si coordoneaza structurile aflate in subordine, stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti.



(2) Comisarii generali adjuncti indeplinesc urmatoarele atributii:



1. reprezinta Garda Financiara in absenta comisarului general si a comisarului general prim-adjunct, pe baza imputernicirii comisarului general si cu avizul conform al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



2. conduc si coordoneaza structurile din subordine, sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti si raspund de indeplinirea sarcinilor stabilite de catre comisarul general sau presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



3. organizeaza si conduc actiuni de control tematic la ordinul comisarului general si presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



4. verifica legalitatea si temeinicia masurilor dispuse in cadrul actiunilor de control de catre comisarii Garzii Financiare;



5. verifica, sub aspect metodologic, actele de control incheiate de catre comisarii din diviziile pe care le coordoneaza;



6. asigura corelarea si coordonarea planurilor de control pe domenii de activitate ale fiecarei structuri din subordine;



7. coreleaza si sistematizeaza propunerile de masuri rezultate in urma controalelor efectuate, in scopul asigurarii imbunatatirii activitatii;



8. conduc si coordoneaza controlul operativ inopinat pe domeniul lor de competenta, inclusiv modul de realizare a sarcinilor stabilite prin actele de control;



9. organizeaza actiuni de control inopinat la structurile aflate in subordine, avand drept scop urmarirea starii disciplinare si instituirea unei conduite corecte si morale a comisarului Garzii Financiare;



10. coopereaza, in actiunile de control desfasurate, cu celelalte structuri de control din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si alte institutii;



11. verifica periodic modul de indeplinire a atributiilor de catre personalul aflat in subordine, calitatea rapoartelor, a notelor, a evaluarilor si a sintezelor privind rezultatele controalelor efectuate, in vederea informarii operative a comisarului general;



12. prezinta comisarului general rapoartele de activitate ale structurilor subordonate;



13. organizeaza si controleaza modul in care se executa serviciul de permanenta la Comisariatul General, urmarind mentinerea starii operative si interventia imediata;



14. asigura si coordoneaza activitatea de dotare, pastrare si utilizare a armamentului si a altor mijloace de autoaparare;



15. asigura realizarea planului de pregatire militara prin organizarea sedintelor de tragere cu armamentul din dotare pentru comisarii din subordine;



16. asigura desfasurarea si realizarea programelor saptamanale de perfectionare profesionala si de pregatire fizica a comisarilor din subordine;



17. intocmesc sau contrasemneaza, dupa caz, rapoartele de evaluare a performantelor profesionale individuale, conform competentelor;



18. semneaza documentele privind sesizarea organelor de cercetare si urmarire penala;



19. indeplinesc orice alte sarcini de serviciu stabilite de comisarul general sau de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.






SECTIUNEA a 4-a
Structura organizatorica a Comisariatului General al Garzii Financiare






SUBSECTIUNEA 1
Divizii






Art. 7. - (1) Diviziile din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare sunt organizate drept structuri de control operativ inopinat care exercita in mod permanent controlul operativ inopinat sub forma controlului curent sau tematic, dupa caz, privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect frauda si evaziunea fiscala, precum si alte fapte date prin lege in competenta institutiei.



(2) Domeniile prioritare de control ale diviziilor de control operativ inopinat din structura Comisariatului General sunt:



a) Divizia control operativ inopinat - produse accizate;



b) Divizia control operativ inopinat - interventie rapida pentru prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale;



c) Divizia control operativ inopinat - jocuri de noroc - prevenirea si combaterea spalarii banilor;



d) Divizia control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internationala - comunicare;



e) Divizia control operativ inopinat - combaterea evaziunii si fraudei fiscale - colaborare interinstitutionala si control intern;



f) Divizia control operativ inopinat - tranzactii comerciale intracomunitare si operatiuni de import-export.



(3) Atributiile specifice ale unor divizii sunt urmatoarele:



a) Divizia control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internationala - comunicare:



1. elaboreaza programul de activitate anual al Comisariatului General;



2. propune obiectivele de control pe termen scurt, mediu si lung, etape, zone si arii de actiune;



3. elaboreaza proiecte de planuri tematice si metodologia aferenta, in vederea punerii in aplicare a masurilor necesare atingerii obiectivelor stabilite;



4. elaboreaza proiecte de norme de lucru si proceduri de control pentru personalul Garzii Financiare;



5. emite propuneri de norme in vederea aplicarii si instrumentarii unitare a prevederilor unor acte normative, la solicitarea diviziilor de control operativ din cadrul Comisariatului General si a structurilor teritoriale;



6. elaboreaza rapoarte, note si informari cu privire la activitatea desfasurata, gradul de realizare a obiectivelor, conditiile subiective/obiective determinante, propuneri de eficientizare, pe care le prezinta conducerii Garzii Financiare;



7. pregateste si organizeaza convocarile periodice cu conducerile structurilor teritoriale;



8. asigura furnizarea de date si informatii compartimentului de audit public intern;



9. prezinta comisarului general solicitarile care se refera la informatiile exceptate de la accesul liber;



10. organizeaza in cadrul punctului de informare- documentare al Garzii Financiare accesul publicului la informatiile furnizate din oficiu;



11. urmareste incadrarea in termenele stabilite de lege pentru solutionarea cererilor de informatii de interes public;



12. colecteaza si prelucreaza periodic (zilnic, lunar, trimestrial si anual) datele privind rezultatele obtinute din activitatea de control a comisarilor din cadrul Comisariatului General, sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti;



13. elaboreaza lucrari statistice centralizatoare periodice privind rezultatele obtinute din activitatea de control desfasurata la nivelul Garzii Financiare si, respectiv, la nivelul unitatilor din subordine;



14. organizeaza activitatea de colectare, actualizare, stocare si prelucrare a informatiilor aflate in banca proprie de date;



15. implementeaza la nivelul Garzii Financiare legislatia specifica unor institutii similare din Uniunea Europeana;



16. analizeaza legislatia europeana in domeniul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale si propune masuri de armonizare a acesteia cu activitatea specifica institutiei;



17. asigura indeplinirea la termen a angajamentelor cuprinse in planurile de masuri postaderare sau in alte documente programatice ale Romaniei ori ale Uniunii Europene;



18. participa la elaborarea rapoartelor asupra progreselor inregistrate dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana;



19. asigura intocmirea documentatiei necesare cooperarii cu organele cu atributii similare din alte state, precum si cu organismele de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene in cauzele de interes comun, potrivit protocoalelor incheiate;



20. colaboreaza cu structurile specializate (divizii, servicii, compartimente) din cadrul Garzii Financiare, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si din Ministerul Finantelor Publice, in scopul elaborarii documentelor cu incidenta in procesul de postaderare a institutiei;



21. raporteaza, la solicitarea Ministerului Finantelor Publice, stadiul realizarii angajamentelor cuprinse in planurile de masuri postaderare;



22. participa, impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, la sesiunile diverselor grupuri de lucru constituite in domeniul integrarii europene si care au incidenta asupra activitatii institutiei;



23. coordoneaza si monitorizeaza activitatile desfasurate de diviziile Comisariatului General si de sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste cooperarea internationala;



24. organizeaza, participa si monitorizeaza activitatile de cooperare si schimb de experienta cu alte institutii cu atributii similare din alte state, precum si cu organizatiile internationale de profil pe probleme legate de combaterea evaziunii fiscale;



25. participa, prin reprezentanti desemnati, la lucrarile unor conferinte sau ale diverselor grupuri de lucru pe probleme privind cooperarea internationala in domeniul combaterii fraudelor;



26. organizeaza diverse actiuni pentru intarirea cooperarii internationale, in domeniul de activitate al Garzii Financiare (intalniri, seminare, conferinte etc.);



27. propune incheierea de acorduri de cooperare internationala in domeniul de competenta al Garzii Financiare; in acest sens, urmareste parcurgerea procedurii necesare incheierii acestor intelegeri, participa prin reprezentant la negocieri si elaboreaza documente sau propuneri pentru redactarea textelor oficiale;



28. informeaza periodic conducerea Comisariatului General al Garzii Financiare cu privire la activitatile de cooperare internationala si asupra propunerilor si/sau deciziilor institutiilor Uniunii Europene pe probleme fiscale sau de interes general;



29. intocmeste corespondenta oficiala si o serie de documente informative privind cooperarea internationala pentru conducerea Garzii Financiare;



30. colaboreaza cu directiile implicate din Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Nationala a Vamilor in ceea ce priveste participarea la diferite proiecte, conferinte, actiuni de formare profesionala ce tin de cooperarea internationala in domeniul combaterii evaziunii fiscale;



31. gestioneaza baza de date privind activitatile de cooperare internationala si schimb de experienta la nivelul Garzii Financiare;



32. indeplineste orice alte sarcini incredintate de conducerea Garzii Financiare in domeniul cooperarii internationale;



b) Divizia control operativ inopinat - combaterea evaziunii si fraudei fiscale - colaborare interinstitutionala si control intern:



1. efectueaza, din dispozitia conducerii, actiuni de control si indrumare a activitatii desfasurate de sectiile judetene si de Sectia Municipiului Bucuresti;



2. efectueaza verificari la solicitarea si sub supravegherea procurorului, cu respectarea atat a procedurilor prevazute de Codul de procedura fiscala, cat si a celor prevazute de Codul de procedura penala;



3. coordoneaza verificarile altor structuri ale Garzii Financiare, efectuate ca urmare a solicitarilor organelor de urmarire penala, si informeaza periodic conducerea Garzii Financiare cu privire la activitatile efectuate la solicitarea organelor de urmarire penala;



4. gestioneaza baza de date privind solicitarile organelor de urmarire penala repartizate, precum si rezultatele acestora;



5. verifica aplicarea prevederilor Codului de conduita a functionarilor publici si a masurilor pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie stabilite prin legislatia in vigoare si prin deciziile comisarului general emise in domeniu;



6. verifica sesizarile primite cu privire la existenta/savarsirea unor abateri de la legalitate de catre personalul din cadrul sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti in legatura cu exercitarea atributiilor si obligatiilor care ii revin din calitatea pe care o detine;



7. solicita date, informatii si documente referitoare la aspectele care fac obiectul activitatii de control si/sau de verificare, inclusiv de la persoanele fizice si juridice aflate in legatura cu persoana verificata;



8. intocmeste, ca urmare a activitatii specifice desfasurate, acte de control sau de verificare care sunt inaintate spre luare la cunostinta, avizare si aprobare conducerii Garzii Financiare si, ulterior, dupa caz, spre informare si/sau luarea masurilor legale care se impun altor autoritati competente, in vederea valorificarii constatarilor;



9. sesizeaza Comisia de disciplina pentru personalul intregului aparat central si teritorial al Garzii Financiare, pentru abaterile de la prevederile legale rezultate in urma actiunilor de control intern;



10. in cazul constatarii unor abateri de la legalitate, stabileste persoanele responsabile, prejudiciul produs si propune masuri pentru repararea acestuia;



11. asigura informarea periodica a conducerii Garzii Financiare cu privire la aspectele constatate in urma activitatilor desfasurate;



12. emite propuneri cu privire la perfectionarea, modificarea sau introducerea de noi norme, instructiuni si metodologii, rezultate in urma activitatilor specifice de control si verificare;



13. indeplineste orice alte sarcini incredintate de conducerea Garzii Financiare in domeniul cooperarii cu organele de urmarire penala si al controlului intern;



c) Divizia control operativ inopinat - tranzactii comerciale intracomunitare si operatiuni de import-export:



1. coordoneaza activitatile de control desfasurate de sectiile teritoriale ale Garzii Financiare in domeniul achizitiilor intracomunitare;



2. desfasoara actiuni de control operativ inopinat in scopul diminuarii fenomenului de evaziune fiscala ce se manifesta in domeniul achizitiilor intracomunitare;



3. colaboreaza cu alte directii de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in ceea ce priveste schimbul de informatii fiscale referitoare la acest domeniu;



4. prezinta, la solicitarea conducerii Garzii Financiare, note, rapoarte, sinteze etc. referitoare la activitatea desfasurata in acest domeniu de Garda Financiara;



5. coordoneaza gestionarea informatiilor culese de comisarii Garzii Financiare in punctele de trecere a frontierei de stat prin aplicatia informatica Trafic Control, actualizeaza baza de date referitoare la personalul cu atributii de control in domeniul achizitiilor intracomunitare, propune conducerii Garzii Financiare, in baza analizei de risc, categoriile de marfuri ce urmeaza a fi monitorizate cu prioritate in punctele de trecere a frontierei de stat;



6. participa la derularea unor proiecte de reforma ce privesc activitatea mai multor institutii sau autoritati publice, dupa caz, in domeniul vizat;



7. monitorizeaza si evalueaza activitatea sectiilor teritoriale ale Garzii Financiare in domeniul achizitiilor intracomunitare;



8. face propuneri cu privire la procedurile de lucru aplicabile Garzii Financiare si cele de colaborare cu alte structuri din cadrul altor institutii cu atributii in domeniu;



9. organizeaza, ori de cate ori este necesar, reuniuni cu reprezentantii cu atributii de control din cadrul sectiilor judetene ale Garzii Financiare si a municipiului Bucuresti, in scopul intaririi pregatirii profesionale si al imbunatatirii metodelor de lucru in domeniul achizitiilor intracomunitare;



10. propune solutii rapide pentru depasirea eventualelor obstacole aparute in activitatea desfasurata de Garda Financiara in acest domeniu.



(4) Comisarii din cadrul diviziilor de control operativ inopinat au urmatoarele atributii generale:



1. efectueaza controale in spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri ori se desfasoara activitati ce cad sub incidenta actelor normative in vigoare cu privire la prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care sunt interzise de acestea;



2. verifica respectarea reglementarilor legale privind circulatia marfurilor pe drumurile publice, in porturi, pe caile ferate si fluviale, in aeroporturi, in vecinatatea punctelor vamale, antrepozite, zone libere, precum si in alte locuri in care se desfasoara o asemenea activitate;



3. verifica legalitatea activitatilor desfasurate, existenta si autenticitatea documentelor justificative in activitatile de productie si prestari de servicii ori pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii bunurilor;



4. opresc, in conditiile legii, mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de insotire a bunurilor si persoanelor transportate;



5. efectueaza, in exercitarea controlului operativ inopinat, monitorizari si verificari necesare prevenirii, descoperirii si combaterii faptelor de frauda si evaziune fiscala;



6. dispun masuri cu privire la confiscarea, in conditiile legii, a bunurilor a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si confiscarea veniturilor realizate din activitati comerciale sau prestari de servicii nelegale si ridica bunuri si copii certificate de pe documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau, dupa caz, a infractiunilor;



7. sigileaza, in conditiile legii, spatiile sau bunurile care fac obiectul verificarii si iau masuri care sa asigure conservarea si pastrarea in conditii de siguranta a corpurilor delicte, daca din motive obiective acestea nu pot fi ridicate, pana la solutionarea cauzei;



8. indisponibilizeaza, in conditiile legii, pana la solutionarea cazului ori pana la primirea raspunsului de autenticitate de la institutiile autorizate, bunurile care fac obiectul verificarii si pentru care exista suspiciuni referitoare la producerea, aprovizionarea, depozitarea si comercializarea acestora;



9. solicita, in conditiile si potrivit Codului de procedura penala, efectuarea de catre organele abilitate de lege a perchezitiilor in localuri publice sau particulare - case, curti, dependinte si gradini - daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse documente, marfuri sau se desfasoara activitati care au ca efect evaziunea ori frauda fiscala;



10. constata acte si fapte care au avut ca efect evaziunea si frauda fiscala, stabilesc implicatiile fiscale ale acestora si dispun, in conditiile Codului de procedura fiscala, luarea masurilor asiguratorii ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa isi risipeasca averea si sesizeaza, dupa caz, organele de urmarire penala;



11. comunica datele necesare completarii cazierului fiscal la organele fiscale competente;



12. transmit actele de control sau alte documente ori inscrisuri la organele fiscale competente care gestioneaza dosarul fiscal al contribuabilului verificat;



13. transmit la organul de executare silita titlurile executorii, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala;



14. legitimeaza si stabilesc identitatea administratorilor unitatilor controlate, precum si a oricaror persoane implicate in savarsirea faptelor constatate si solicita acestora explicatii scrise, dupa caz;



15. retin documente, in conditiile Codului de procedura fiscala;



16. solicita administratorilor unitatilor controlate si persoanelor implicate documente originale sau copii certificate de pe documentele originale, lamuriri, precizari verbale si/sau in scris, dupa caz, cu privire la faptele constatate;



17. preleva probe, esantioane, mostre etc. si solicita efectuarea expertizelor tehnice necesare finalizarii actului de control;



18. intocmesc acte de control privind rezultatele verificarilor, aplica masurile prevazute de normele legale si sesizeaza organele competente in vederea valorificarii constatarilor. Actele de control vor fi intocmite cu respectarea normelor de lucru, a metodologiei si a procedurilor de control elaborate de Comisariatul General;



19. efectueaza si coordoneaza actiuni de control pe intregul teritoriu al tarii, urmarind aplicarea in mod unitar si coerent a normelor de lucru si a programelor stabilite de Comisariatul General;



20. intocmesc si predau persoanei desemnate fisa privind rezultatele controlului, in scopul evidentierii si centralizarii actiunilor si a actelor de control intocmite in baza proprie de date, fiind raspunzatori de informatiile comunicate; toate documentele de control intocmite de comisari vor fi predate operativ, dupa indosariere, in ordine cronologica, persoanei desemnate pentru desfasurarea activitatii de arhivare, conform normelor de lucru aprobate de comisarul general prin decizie;



21. solicita institutiilor financiar-bancare, de asigurari si reasigurari, in conditiile legii, date sau, dupa caz, documente, in scopul instrumentarii si fundamentarii constatarilor cu privire la savarsirea unor fapte ce contravin legislatiei in vigoare;



22. utilizeaza mijloacele auto purtand insemne si dispozitive de avertizare sonore si luminoase specifice, in conditiile legii;



23. organizeaza baza proprie de date care este destinata sa asigure cunoasterea faptelor din domeniul de activitate, programarea si desfasurarea actiunilor, precum si aplicarea masurilor de prevenire si combatere a faptelor ilicite;



24. constituie si utilizeaza baze de date necesare pentru prevenirea si combaterea infractiunilor si a altor fapte ilicite in domeniul fiscal;



25. indeplinesc orice alte sarcini de serviciu dispuse de conducerea ierarhica.



(5) Atributiile specifice de serviciu ale comisarilor din cadrul diviziilor se vor stabili prin fisa postului, corespunzator cu domeniile prioritare de control, fiind indeplinite pe langa indatoririle prevazute la art. 34.



(6) Comisarii Garzii Financiare sunt permanent la dispozitia serviciului, poarta uniforma cu insemne specifice si sunt dotati cu armament si mijloace de autoaparare, stabilite prin hotarare a Guvernului, in conditiile legii.



(7) Diviziile de control operativ inopinat sunt conduse de un comisar sef divizie, subordonat direct unui comisar general adjunct. Comisarul sef divizie indeplineste urmatoarele atributii:



1. organizeaza activitatea diviziei pentru realizarea obiectivelor din cadrul programului de activitate aprobat de comisarul general si a celor din programul de activitate propriu;



2. asigura conducerea unitara a activitatilor de control desfasurate de comisarii din cadrul diviziei aflate in subordine;



3. organizeaza si conduce actiuni de control tematic la ordinul sau cu aprobarea comisarului general adjunct;



4. verifica legalitatea si temeinicia masurilor dispuse in cadrul actiunilor de control de catre comisarii din subordine si analizeaza modul in care se duc la indeplinire masurile stabilite prin actele de control, consemnand neregulile in note observatorii;



5. dispune efectuarea controlului operativ inopinat, conduce si coordoneaza controlul operativ inopinat pe domeniul sau de competenta cu privire la modul de realizare a sarcinilor stabilite prin programele de control;



6. verifica, periodic, modul de indeplinire a atributiilor de catre personalul aflat in subordine, calitatea rapoartelor, a notelor, a evaluarilor si a sintezelor privind rezultatele controalelor efectuate, in vederea informarii operative a comisarului general adjunct si/sau a comisarului general;



7. dispune masuri in vederea asigurarii starii de disciplina si instituirii unei conduite corecte si morale a comisarilor din subordine;



8. organizeaza si efectueaza verificari cu privire la modul de aplicare si respectare de catre comisari a Normelor de lucru pentru personalul Garzii Financiare, a procedurilor de control emise de Comisariatul General si a Codului de conduita a personalului cu atributii de control;



9. verifica modul de folosire a mijloacelor tehnice din dotare, luand masurile ce se impun pentru cresterea gradului de eficienta in utilizare, precum si pentru prevenirea distrugerilor si pierderilor acestora;



10. controleaza, trimestrial, modul de folosire si de pastrare a uniformei, a sigiliilor, a ordinului de serviciu, a legitimatiilor, a insignelor de imputernicire, a insemnelor si modul de pastrare a formularelor cu regim special si a celor cu regim de inseriere si numerotare de catre comisarii din cadrul diviziei;



11. participa, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor abilitate, la desfasurarea sedintelor de verificare a cunoasterii si utilizarii armamentului din dotare, de formare a deprinderilor de tragatori si de executare a tragerilor;



12. verifica respectarea programului stabilit pentru perfectionarea pregatirii profesionale si fizice;



13. asigura programarea concediilor de odihna pentru comisarii din subordine si urmareste efectuarea concediilor de odihna conform programarii;



14. asigura, in conformitate cu legislatia in vigoare, respectarea normelor de disciplina de catre salariatii din subordine si sesizeaza comisia de disciplina cu privire la savarsirea abaterilor disciplinare;



15. propune stimulente pentru personalul din subordine, in conditiile legii;



16. asigura efectuarea de catre comisari, conform programarii, a serviciului de permanenta la sediul Garzii Financiare, perioada in care comisarii poarta raspunderea asupra bunurilor, armamentului si munitiei din dotarea Garzii Financiare, cu drept de recuperare si odihna, in conditiile legii;



17. indeplineste si sarcinile prevazute la art. 20.






SUBSECTIUNEA a 2-a
Servicii






Serviciul de achizitii intracomunitare



Art. 8. - (1) Serviciul de achizitii intracomunitare functioneaza in cadrul Diviziei control operativ inopinat - tranzactii comerciale intracomunitare si operatiuni de import-export si este condus de un sef de serviciu subordonat direct comisarului sef divizie.



(2) Personalul din cadrul serviciului are urmatoarele atributii:



1. coordoneaza activitatile de control desfasurate de sectiile teritoriale ale Garzii Financiare in ceea ce priveste domeniul achizitii intracomunitare;



2. desfasoara actiuni de control operativ inopinat in scopul diminuarii fenomenului de frauda fiscala ce se manifesta in domeniul achizitiilor intracomunitare;



3. colaboreaza cu alte directii de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in ceea ce priveste schimbul de informatii fiscale referitoare la acest domeniu;



4. prezinta, la solicitarea conducerii Garzii Financiare, note, rapoarte, sinteze etc. referitoare la activitatea desfasurata in acest domeniu de Garda Financiara;



5. coordoneaza gestionarea informatiilor culese de comisarii Garzii Financiare in punctele de trecere a frontierei de stat prin aplicatia informatica Trafic Control, actualizeaza baza de date referitoare la personalul cu atributii de control in domeniul achizitiilor intracomunitare, propune conducerii Garzii Financiare, in baza analizei de risc, categoriile de marfuri ce urmeaza a fi monitorizate cu prioritate in punctele de trecere a frontierei de stat;



6. participa la derularea unor proiecte de reforma ce privesc activitatea mai multor institutii sau autoritati publice, dupa caz, in domeniul vizat;



7. monitorizeaza si evalueaza activitatea sectiilor teritoriale ale Garzii Financiare in domeniul achizitiilor intracomunitare;



8. face propuneri cu privire la procedurile de lucru aplicabile Garzii Financiare si cele de colaborare cu alte structuri din cadrul altor institutii cu atributii in domeniu;



9. organizeaza, ori de cate ori este necesar, reuniuni cu reprezentantii cu atributii de control din cadrul sectiilor teritoriale ale Garzii Financiare, in scopul intaririi pregatirii profesionale si al imbunatatirii metodelor de lucru in domeniul achizitiilor intracomunitare;



10. propune solutii rapide pentru depasirea eventualelor obstacole aparute in activitatea desfasurata de Garda Financiara in acest domeniu.



(3) Seful de serviciu asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile prevazute la art. 20.



Serviciul de colaborare interinstitutionala si control intern



Art. 9. - (1) Serviciul de colaborare interinstitutionala si control intern functioneaza in cadrul Diviziei control operativ inopinat - combaterea evaziunii si fraudei fiscale - colaborare interinstitutionala si control intern si este condus de un sef de serviciu subordonat direct comisarului sef divizie.



(2) Personalul din cadrul serviciului are urmatoarele atributii:



1. efectueaza verificari la solicitarea si sub supravegherea procurorului, cu respectarea atat a procedurilor prevazute de Codul de procedura fiscala, cat si a celor prevazute de Codul de procedura penala;



2. coordoneaza verificarile altor structuri ale Garzii Financiare, efectuate ca urmare a solicitarilor procurorilor, repartizate acestui serviciu;



3. informeaza periodic conducerea Garzii Financiare cu privire la activitatile efectuate la solicitarea organelor de urmarire penala;



4. gestioneaza baza de date privind solicitarile organelor de urmarire penala repartizate, precum si rezultatele acestora;



5. efectueaza actiuni de control si indrumare a activitatii desfasurate de sectiile judetene si de Sectia Municipiului Bucuresti;



6. verifica aplicarea prevederilor Codului de conduita a functionarilor publici si a masurilor pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie stabilite prin legislatia in vigoare si prin deciziile comisarului general emise in domeniu;



7. verifica sesizarile primite cu privire la existenta/savarsirea unor abateri de la legalitate de catre personalul din cadrul sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti in legatura cu exercitarea atributiilor si obligatiilor care ii revin din calitatea pe care o detine;



8. solicita date, informatii si documente referitoare la aspectele care fac obiectul activitatii de control si/sau de verificare, inclusiv de la persoanele fizice si juridice aflate in legatura cu persoana verificata;



9. intocmeste, ca urmare a activitatii specifice desfasurate, acte de control sau verificare (rapoarte, procese-verbale de control, note de constatare, sinteze, informari), care sunt inaintate spre luare la cunostinta, avizare si aprobare sefului de serviciu, comisarului sef divizie si conducerii Garzii Financiare si, ulterior, dupa caz, spre informare si/sau luarea masurilor legale care se impun, altor autoritati competente cu atributii complementare, in vederea valorificarii constatarilor;



10. sesizeaza Comisia de disciplina pentru personalul intregului aparat central si teritorial al Garzii Financiare, pentru abaterile de la prevederile legale rezultate in urma actiunilor de control intern;



11. in cazul constatarii unor abateri de la legalitate, stabileste persoanele responsabile, prejudiciul produs si propune masuri pentru repararea acestuia;



12. asigura informarea periodica a conducerii Garzii Financiare cu privire la aspectele constatate in urma activitatilor desfasurate;



13. emite propuneri cu privire la perfectionarea, modificarea sau introducerea de noi norme, instructiuni si metodologii, rezultate in urma activitatilor specifice de control si verificare;



14. competenta materiala a serviciului, in ceea ce priveste controlul intern, se intinde asupra intregii activitati profesionale a personalului incadrat in aparatul central si teritorial al Garzii Financiare;



15. competenta teritoriala a serviciului, in ceea ce priveste controlul intern, se intinde asupra Comisariatului General al Garzii Financiare, sectiilor judetene si Sectiei Municipiului Bucuresti;



16. indeplineste orice alte sarcini incredintate de conducerea Garzii Financiare in domeniul cooperarii cu organele de urmarire penala si al controlului intern.



(3) Seful de serviciul asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile prevazute la art. 20.



Serviciul de control operativ si inopinat in domeniul productiei si comercializarii de alcool si bauturi alcoolice



Art. 10. - (1) Serviciul de control operativ si inopinat in domeniul productiei si comercializarii de alcool si bauturi alcoolice functioneaza in cadrul Diviziei control operativ inopinat - produse accizate si este condus de un sef de serviciu subordonat direct comisarului sef divizie.



(2) Personalul din cadrul serviciului are urmatoarele atributii:



1. efectueaza controale in spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza ori se desfasoara activitati ce cad sub incidenta actelor normative in vigoare cu privire la prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte in acest domeniu care sunt interzise de lege;



2. verifica respectarea reglementarilor legale privind circulatia acestor produse pe drumurile publice, in porturi, pe caile ferate si fluviale, in aeroporturi, in vecinatatea punctelor vamale, antrepozite, zone libere, precum si in alte locuri in care se desfasoara o asemenea activitate;



3. verifica legalitatea activitatilor desfasurate, existenta si autenticitatea documentelor justificative in activitatile de productie, prestari de servicii ori pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii acestor produse;



4. opresc, in conditiile legii, mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de insotire a bunurilor si persoanelor transportate;



5. dispun masuri cu privire la confiscarea in conditiile legii a bunurilor a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si la confiscarea veniturilor realizate din activitati comerciale sau prestari de servicii nelegale si ridica bunuri si documente financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau, dupa caz, a infractiunilor;



6. sigileaza, in conditiile legii, spatiile sau bunurile care fac obiectul verificarii si iau masuri care sa asigure conservarea si pastrarea in conditii de siguranta a corpurilor delicte, daca din motive obiective acestea nu pot fi ridicate, pana la solutionarea cauzei;



7. indisponibilizeaza, in conditiile legii, pana la solutionarea cazului ori pana la primirea raspunsului de autenticitate de la institutiile autorizate, bunurile care fac obiectul verificarii si pentru care exista suspiciuni referitoare la producerea, aprovizionarea, depozitarea si comercializarea acestora;



8. solicita, in conditiile si potrivit Codului de procedura penala, efectuarea de catre organele abilitate de lege a perchezitiilor in localuri publice sau particulare - case, curti, dependinte si gradini, daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse documente, marfuri ori se desfasoara activitati care au ca efect evaziunea sau frauda fiscala;



9. participa si coordoneaza actiuni de control pe intregul teritoriu al tarii in acest domeniu, urmarind aplicarea in mod unitar si coerent a normelor de lucru si programelor stabilite de Comisariatul General;



10. utilizeaza mijloacele auto purtand insemne si dispozitive de avertizare sonore si luminoase specifice, in conditiile legii.



(3) Seful de serviciul asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile prevazute la art. 20.



Serviciul financiar-contabilitate, executie bugetara



Art. 11. - (1) Serviciul financiar-contabilitate, executie bugetara functioneaza la nivelul Comisariatului General si este condus de un sef de serviciu subordonat direct comisarului general prim-adjunct.



(2) Personalul din cadrul serviciului are urmatoarele atributii:



1. elaboreaza proiectul de buget de cheltuieli pentru Comisariatul General al Garzii Financiare;



2. intocmeste si inainteaza la ordonatorul secundar de credite cererile de deschidere de credite lunare si notele de fundamentare;



3. solicita efectuarea de virari de credite intre subdiviziunile clasificatiei bugetare, incepand cu trimestrul al III-lea al anului bugetar;



4. organizeaza si exercita controlul financiar-preventiv propriu;



5. urmareste si raspunde de utilizarea cu eficienta a fondurilor primite;



6. urmareste modul de executare a bugetului de cheltuieli la nivelul Comisariatului General, intocmind saptamanal situatia centralizata a executiei bugetare si, lunar, monitorizarea cheltuielilor de personal;



7. avizeaza Programul anual de achizitii publice pentru Comisariatul General;



8. intocmeste documentatia de fundamentare a propunerilor de rectificare a bugetului Comisariatului General al Garzii Financiare;



9. intocmeste procedurile privind parcurgerea celor 4 faze ale executiei bugetare a cheltuielilor, respectiv angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor, organizeaza, conduce evidenta si raporteaza angajamentele bugetare si legale, in conditiile legii, in limita creditelor aprobate prin buget;



10. intocmeste situatiile financiare trimestriale si anuale si transmite organelor in drept datele statistice privind activitatea de investitii;



11. asigura furnizarea de date si informatii compartimentului de audit public intern si organelor de control din cadrul altor institutii abilitate;



12. fundamenteaza necesarul de credite bugetare pentru cheltuielile cu salariile si monitorizeaza incadrarea in cheltuielile de personal alocate;



13. asigura controlul si plata drepturilor banesti cuvenite personalului angajat si tine evidenta contabila a acestora (salarii, sporuri, indemnizatii, stimulente etc.);



14. asigura intocmirea documentelor necesare alimentarii cardurilor individuale cu drepturile banesti cuvenite fiecarui angajat al Comisariatului General;



15. stabileste si vireaza la buget obligatiile ce revin Comisariatului General privind contributia la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, la Fondul pentru plata ajutorului de somaj si contributiile de asigurari sociale, intocmeste si depune declaratiile privind contributiile la bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale de stat;



16. intocmeste si transmite la termen, la administratiile finantelor publice, fisele fiscale privind veniturile realizate de salariati pentru anul fiscal anterior, in vederea determinarii impozitului pe venitul global;



17. asigura aplicarea prevederilor legale referitoare la constituirea, repartizarea si plata stimulentelor la nivelul Comisariatului General, la sectiile judetene si la Sectia Municipiului Bucuresti;



18. asigura aplicarea prevederilor legale cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii si urmareste reflectarea in evidenta contabila a intregului proces al executarii bugetului Comisariatului General al Garzii Financiare, inregistrand cronologic si sistematic toate operatiunile privind patrimoniul unitatii;



19. organizeaza si conduce evidenta contabila si operativa privind materialele, obiectele de inventar si mijloacele fixe, decontarile cu furnizorii etc.;



20. raspunde de inregistrarea rezultatelor inventarierii patrimoniului Comisariatului General al Garzii Financiare;



21. tine evidenta angajarii, lichidarii si ordonantarii cheltuielilor;



22. organizeaza si asigura evidenta imobilizarilor necorporale si corporale achizitionate;



23. prezinta conducerii Garzii Financiare propuneri pentru proiecte de acte normative necesare in domeniul de activitate al serviciului, precum si puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicatii in domeniul de activitate al serviciului, initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;



(3) Seful de serviciu asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile prevazute la art. 20.



Serviciul administrativ si investitii



Art. 12. - (1) Serviciul administrativ si investitii functioneaza la nivelul Comisariatului General si este condus de un sef de serviciu subordonat direct comisarului general prim-adjunct.



(2) Personalul din cadrul serviciului are urmatoarele atributii:



1. asigura organizarea si desfasurarea activitatii administrative si de protocol;



2. asigura buna functionare a activitatii de inregistrare a intrarii si iesirii documentelor in/din Comisariatul General;



3. elaboreaza Programul anual al achizitiilor publice, in conformitate cu necesitatile obiective de produse, de lucrari si de servicii si gradul de prioritate al acestora comunicate de celelalte compartimente din cadrul Garzii Financiare, in functie de fondurile ce urmeaza sa fie alocate prin bugetul anual, si Programul anual de investitii, iar dupa avizarea lui de catre Serviciul juridic si Serviciul financiar-contabilitate, executie bugetara se prezinta spre aprobare comisarului general al Garzii Financiare;



4. initiaza si aplica procedurile de achizitie publica in stransa corelatie cu fondurile alocate, necesitatile obiective si duratele de finalizare a contractelor aflate in derulare;



5. elaboreaza si inainteaza spre aprobare, potrivit legii, documentatiile tehnico-economice aferente investitiilor publice;



6. coopereaza cu Serviciul financiar-contabilitate, executie bugetara in vederea fundamentarii proiectului de buget anual de cheltuieli propriu;



7. asigura evidenta, urmarirea, gestionarea, disponibilizarea, casarea si valorificarea obiectelor de inventar, a mijloacelor fixe, a insemnelor de legitimare a controlului;



8. asigura intocmirea documentatiei necesare incheierii contractelor de executare si distribuire a sigiliilor de unica folosinta, a formularelor cu regim special si a celor cu regim de inseriere si numerotare;



9. organizeaza si desfasoara activitatea de arhivare a lucrarilor Comisariatului General al Garzii Financiare;



10. organizeaza si coordoneaza activitatile de P.S.I. din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare;



11. organizeaza si coordoneaza activitatea de asigurare a securitatii si sanatatii in munca la nivelul Comisariatului General al Garzii Financiare;



12. organizeaza si raspunde de asigurarea necesitatilor de transport si comunicatii ale Garzii Financiare in functie de elementele de patrimoniu;



13. prezinta conducerii Garzii Financiare propuneri pentru proiecte de acte normative necesare in domeniul de activitate al serviciului, precum si puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicatii in domeniul de activitate al serviciului, initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;



14. elaboreaza proiectul programului anual de investitii la nivelul Garzii Financiare;



15. indruma, urmareste si raspunde de executarea sarcinilor rezultate din programul anual de investitii al Garzii Financiare;



16. intocmeste rapoarte, studii si analize in legatura cu problemele din sfera de competenta;



17. coordoneaza activitatea de programare si executare a investitiilor pentru Comisariatului General al Garzii Financiare;



18. participa, cand este cazul, la intocmirea proiectului de buget rectificativ, la capitolul cheltuieli de capital, pentru Garda Financiara in vederea includerii acestora in proiectul legii bugetului rectificat pe anul respectiv;



19. elaboreaza si transmite organelor in drept informatiile statistice privind realizarea programului de investitii;



20. intocmeste situatia privind efectuarea serviciului de permanenta la sediul Comisariatului General al Garzii Financiare;



21. indeplineste obligatiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevazute de legislatia in domeniul achizitiilor publice;



22. constituie si pastreaza dosarul de achizitie publica;



23. intocmeste si pastreaza contractele economice, de custodie, de comodat, in conditiile legii, si actele aditionale la acestea;



24. intocmeste propunerile de angajare a cheltuielilor obiectiv necesare pentru buna desfasurare a activitatii Garzii Financiare, in limita bugetului aprobat;



25. deruleaza contractele de prestari de servicii cu caracter administrativ, de intretinere, revizii si reparatii pentru Comisariatului General al Garzii Financiare;



26. urmareste asigurarea starii de curatenie a spatiilor interne ale Comisariatului General al Garzii Financiare;



27. organizeaza gestiunile (magaziile) de bunuri materiale din cadrul Comisariatului General;



28. intocmeste si gestioneaza documentele specifice (note de intrare-receptie, fise de magazie, avize de insotire a marfii, ordine de transfer, procese-verbale de predare-primire, bonuri de miscare etc.);



29. organizeaza evidenta operativa a parcului auto;



30. centralizeaza consumul de carburanti, piese de schimb, accesorii etc.;



31. elibereaza foile de parcurs, urmarind intocmirea si completarea FAZ-urilor;



32. gestioneaza sigiliile de unica folosinta, formularele cu regim special, formularele cu regim de inseriere si numerotare si bonurile valorice de carburant auto pana la predarea spre utilizare comisarilor Garzii Financiare;



33. intocmeste referate de necesitate in vederea achizitionarii de anvelope auto, acumulatori auto, accesorii auto, bunuri, lucrari si servicii necesare activitatii administrative;



34. programeaza reviziile si inspectiile tehnice periodice pentru parcul auto;



35. intocmeste documentele necesare transmiterii fara plata a autoturismelor care nu mai sunt necesare Garzii Financiare, in conditiile legii;



36. urmareste starea de curatenie si imagine a tuturor autovehiculelor si incadrarea in bugetul alocat pentru aceasta operatiune;



37. asigura procedurile de inmatriculare/radiere a autovehiculelor apartinand patrimoniului Comisariatului General al Garzii Financiare;



38. inregistreaza si tine evidenta tuturor documentelor intrate, a actelor intocmite pentru uzul intern, precum si a celor iesite, potrivit prevederilor legale;



39. asigura arhivarea, in ordine cronologica, a tuturor documentelor de control predate de comisari in vederea arhivarii;



40. urmareste efectuarea gruparii in unitati arhivistice, potrivit problematicii si termenelor de pastrare;



41. gestioneaza documentele arhivate la nivelul Comisariatului General al Garzii Financiare, tinerea evidentei tuturor intrarilor si iesirilor de unitati arhivistice in registrul special infiintat conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare;



42. asigura respectarea prevederilor Legii nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare;



43. preda la Arhivele Nationale dosarele, conform prevederilor legale;



44. indeplineste orice ale sarcini stabilite de catre conducerea Garzii Financiare.



(3) Seful serviciului asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile prevazute la art. 20.



Serviciul juridic si contencios



Art. 13. - (1) Serviciul juridic si contencios functioneaza la nivelul Comisariatului General si este condus de un sef de serviciu subordonat direct comisarului general.



(2) Personalul serviciului, cu pregatire juridica, are urmatoarele atributii:



1. asigura reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor Garzii Financiare in litigiile aflate pe rolul instantelor judecatoresti;



2. asigura evidenta si gestioneaza dosarele in care sunt cuprinse puncte de vedere, mijloace de proba si orice alte inscrisuri privind litigiile pendinte;



3. exercita caile de atac impotriva hotararilor prin care nu s-a dat castig de cauza Garzii Financiare;



4. ia masuri pentru transmiterea catre agentul constatator a solutiilor hotararilor judecatoresti din fond si recurs, spre informare si valorificare;



5. asigura informarea comisarilor in legatura cu practica judecatoreasca, in vederea aplicarii unitare a prevederilor actelor normative in vigoare, din dispozitia comisarului general;



6. avizeaza legalitatea unor propuneri, initiative, masuri de natura sa angajeze mijloacele financiare sau sa produca consecinte juridice;



7. semnaleaza tuturor structurilor din Comisariatul General si sectiilor teritoriale aparitia unor noi acte normative sau modificari legislative, incidente domeniului de activitate, la solicitarea acestora;



8. avizeaza, sub aspectul legalitatii, proiectele de decizii ale comisarului general, documentatiile pentru achizitiile publice elaborate in cadrul Comisariatului General, precum si proiectele de contracte incheiate cu furnizorii de bunuri si servicii;



9. face propuneri, impreuna cu celelalte compartimente, pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul de activitate al Garzii Financiare;



10. participa la elaborarea actelor normative care privesc functionarea, organizarea si competentele de control ale Garzii Financiare;



11. prezinta conducerii Garzii Financiare propuneri pentru proiecte de acte normative necesare in domeniul de activitate al serviciului, precum si puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicatii in domeniul de activitate al serviciului, initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;



12. avizeaza sesizarile adresate organelor de urmarire penala privind transmiterea documentelor de control produse in timpul verificarilor pentru fapte ce imbraca caracter infractional;



13. emite puncte de vedere asupra modului de aplicare a masurilor dispuse in urma actiunilor de control efectuate de comisarii Garzii Financiare;



14. asigura instruirea, coordonarea si controlul activitatii personalului din cadrul compartimentelor juridice ale structurilor teritoriale;



15. asigura centralizarea si valorificarea datelor comunicate de structurile teritoriale ale Garzii Financiare, conform normelor de lucru, privind sesizarile penale si litigiile civile;



16. colaboreaza cu personalul de specialitate din compartimentele juridice ale structurilor teritoriale in vederea solutionarii dosarelor aflate pe rol prin delegare, pentru reprezentare juridica, cu aprobarea sefului ierarhic;



17. in cazuri deosebite, colaboreaza cu echipele de control si asigura asistenta juridica in cadrul desfasurarii actiunilor de control operativ si tematic, cand se impune sesizarea organelor de cercetare penala, ca urmare a constatarilor efectuate, precum si in cazul intocmirii punctelor de vedere si altor inscrisuri privind litigiile pendinte.



(3) Seful de serviciu asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile generale prevazute la art. 20.



Serviciul organizare si managementul resurselor umane



Art. 14. - (1) Intreaga activitate desfasurata de catre Serviciul organizare si managementul resurselor umane este concentrata in vederea obtinerii rezultatelor optime in domeniile organizarii institutiei, gestionarii resurselor umane, pregatirii profesionale, precum si a dezvoltarii carierei personalului.



(2) Obiectul de activitate al Serviciului organizare si managementul resurselor umane consta in:



a) aplicarea legislatiei in domeniul managementului resurselor umane (recrutare, angajare, avansare, promovare, mobilitate, sanctionare si incetare a raporturilor de munca/serviciu, respectiv salarizare a personalului din Garda Financiara);



b) consolidarea capacitatii institutionale atat la nivel central, cat si la nivel teritorial;



c) elaborarea si derularea programelor de perfectionare profesionala a personalului din cadrul Garzii Financiare atat la nivel central, cat si la nivelul structurilor teritoriale, prin Scoala de Finante Publice si Vama din cadrul Ministerului Finantelor Publice si alte organisme specializate in acest domeniu;



d) prezentarea catre conducerea Garzii Financiare de propuneri pentru proiecte de acte normative necesare in domeniul de activitate al serviciului, precum si puncte de vedere referitoare la actele normative care au implicatii in domeniul de activitate al serviciului, initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.



Art. 15. - (1) Serviciul organizare si managementul resurselor umane este organizat si functioneaza la nivelul Comisariatului General al Garzii Financiare si este condus de un sef de serviciu, subordonat direct comisarului general prim- adjunct.



(2) Personalul serviciului are urmatoarele atributii:



1. organizeaza si realizeaza gestiunea resurselor umane si a functiilor publice la nivelul aparatului propriu al Garzii Financiare si la nivelul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare, potrivit competentelor;



2. elaboreaza studii, analize si programe privind dinamica si structura corpului functionarilor publici din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si la nivelul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare;



3. aplica strategia Garzii Financiare referitoare la organizarea institutiei, la gestionarea resurselor umane, la pregatirea profesionala si la dezvoltarea carierei personalului sau;



4. analizeaza, elaboreaza si fundamenteaza lucrari privind repartizarea, in conditiile legii, a numarului de posturi aprobate - functii publice si functii contractuale, pe compartimente, structuri organizatorice, clase, categorii, grade sau trepte profesionale pentru Comisariatul General al Garzii Financiare si structurile teritoriale subordonate;



5. asigura indrumarea metodologica in domeniul organizarii si activitatii de resurse umane a structurilor subordonate Comisariatului General al Garzii Financiare;



6. monitorizeaza lunar situatia posturilor vacante din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si al structurilor teritoriale subordonate;



7. analizeaza, fundamenteaza si participa la elaborarea de proiecte de acte normative privind imbunatatirea sistemului de salarizare si acordarea altor drepturi de personal pentru personalul Comisariatului General al Garzii Financiare si al structurilor teritoriale;



8. coordoneaza si asigura aplicarea prevederilor legale privind acordarea drepturilor salariale si a altor drepturi de personal pentru functionarii publici, precum si pentru personalul contractual din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si al structurilor teritoriale;



9. coordoneaza si asigura aplicarea prevederilor legale, cu privire la organizarea si desfasurarea concursurilor, numirea/angajarea, avansarea/promovarea functionarilor publici si a personalului contractual din cadrul Garzii Financiare si din cadrul structurilor teritoriale subordonate pentru functiile publice de conducere gestionate de Comisariatul General al Garzii Financiare;



10. verifica, monitorizeaza si coordoneaza metodologic modul de respectare a prevederilor legale privind structura organizatorica, selectarea, numirea si avansarea/promovarea functionarilor publici si a personalului contractual in grade, clase si categorii/trepte profesionale, precum si modul de salarizare si de acordare a altor drepturi salariale si de personal pentru sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare;



11. asigura aplicarea normelor legale referitoare la selectarea, numirea, avansarea/promovarea personalului, modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de serviciu specifice managementului functiei publice;



12. asigura aplicarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste angajarea, avansarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca, pentru personalul contractual de executie;



13. asigura intocmirea si completarea dosarului profesional pentru fiecare functionar public incadrat in Comisariatul General al Garzii Financiare, in scopul asigurarii gestionarii eficiente a resurselor umane, precum si pentru urmarirea dezvoltarii carierei functionarului public, precum si a dosarelor personale pentru personalul contractual;



14. asigura evidenta muncii si gestiunea carnetelor de munca, potrivit reglementarilor legale in vigoare;



15. asigura evidenta planificarii si efectuarii concediului de odihna legal;



16. asigura evidenta sanctiunilor aplicate personalului angajat si comunica deciziile de sanctionare Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si persoanelor in cauza;



17. intocmeste, completeaza si gestioneaza registrul de evidenta cu toate elementele de identificare a personalului;



18. asigura intocmirea documentatiei necesare obtinerii pasapoartelor de serviciu si a vizelor pentru personalul Comisariatului General al Garzii Financiare si pentru cel al structurilor teritoriale care se deplaseaza in strainatate, in interesul serviciului, precum si evidenta acestora;



19. asigura aplicarea dispozitiilor legale referitoare la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale de stat;



20. coordoneaza elaborarea proiectului Regulamentului de ordine interioara al Garzii Financiare, potrivit legislatiei muncii, si il propune spre aprobare;



21. coordoneaza activitatea de intocmire si centralizare a fiselor de post pentru personalul Comisariatului General al Garzii Financiare si a functiilor de conducere gestionate;



22. organizeaza si monitorizeaza gestiunea resurselor umane si a functiilor publice la nivelul Comisariatului General al Garzii Financiare si la nivelul structurilor teritoriale aflate in coordonare;



23. gestioneaza baza de date privind evidenta posturilor pe divizii si structurile organizatorice din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si pentru sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti a Garzii Financiare;



24. intocmeste trimestrial Raportul privind activitatea de formare profesionala, pe care il supune avizarii comisarului general;



25. colaboreaza cu diverse institutii de stat sau private in vederea organizarii de cursuri de formare si perfectionare profesionala;



26. gestioneaza baza de date privind formarea profesionala la nivelul Garzii Financiare;



27. asigura desfasurarea procesului privind depunerea declaratiilor de avere si de interese pentru functionarii publici din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si unitatile teritoriale (pentru functiile de conducere gestionate);



28. elaboreaza, la nivelul Comisariatului General al Garzii Financiare si la nivelul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti, proiectul Planului anual de formare profesionala, pe care il supune spre aprobare comisarului general al Garzii Financiare si il transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia generala de organizare si resurse umane, conform legii;



29. elaboreaza si deruleaza programe de formare profesionala a personalului din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si la nivelul sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Directia generala de organizare si resurse umane din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Scoala de Finante Publice si Vama din cadrul Ministerului Finantelor Publice si cu alte organisme specializate in acest domeniu, in conditiile legii;



30. elaboreaza proceduri de lucru (de sistem si operationale) specifice activitatii Serviciului organizare si managementul resurselor umane in cadrul sistemului de control managerial al Garzii Financiare;



31. intocmeste si actualizeaza tabelul formatorilor interni din cadrul Garzii Financiare;



32. gestioneaza activitatea de pregatire si perfectionare profesionala la nivelul Comisariatului General al Garzii Financiare si la nivelul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti, conform Planului anual de formare profesionala, monitorizand intreaga activitate in acest domeniu;



33. solicita, in conditiile legii, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, avizul pentru stabilirea functiilor publice si face modificari corespunzatoare in structura organizatorica si in statele de functii aprobate cu respectarea cerintelor legale;



34. elaboreaza proiectul planului de ocupare a functiilor publice in conformitate cu instructiunile aprobate de presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici;



35. coordoneaza si monitorizeaza activitatea de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici conform metodologiei aprobate, in conditiile legii, pentru Comisariatul General al Garzii Financiare si pentru unitatile teritoriale subordonate;



36. gestioneaza baza de date privind evidenta functionarilor publici din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare si pentru functiile publice de conducere gestionate de Comisariatul General al Garzii Financiare;



37. asigura transmiterea informatiilor privind modificarile intervenite in situatia functionarilor publici din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare la Agentia Nationala a Functionarilor Publici;



38. participa la elaborarea proiectului Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare, ce va fi supus spre aprobare presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



39. verifica statele de functii ale sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare, in vederea aprobarii;



40. intocmeste si asigura actualizarea permanenta a statului de functii si de personal pentru Comisariatul General al Garzii Financiare;



41. in conditiile Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, urmareste si monitorizeaza aplicarea dispozitiilor legale privind conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice, precum si a declaratiilor de avere;



42. intocmeste rapoarte trimestriale privind respectarea normelor de conduita de catre functionarii publici din cadrul Garzii Financiare;



43. fundamenteaza, elaboreaza si prezinta spre aprobare comisarului general si conducerii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala proiectul bugetului cheltuielilor de personal al Comisariatului General si al sectiilor teritoriale ale Garzii Financiare;



44. comunica operativ Serviciului financiar-contabilitate, executie bugetara modificarile intervenite in drepturile salariale ale personalului;



45. indruma structurile teritoriale subordonate in aplicarea corecta a legislatiei in domeniul stabilirii drepturilor salariale;



46. intocmeste si supune spre aprobare conducerii Garzii Financiare situatiile referitoare la datele informative ale functionarilor publici, pentru constituirea sistemului informational referitor la situatia numerica a personalului din institutiile publice, in conformitate cu dispozitiile actelor normative in vigoare;



47. intocmeste semestrial si supune spre aprobare conducerii Garzii Financiare anchetele solicitate de Institutul National de Statistica;



(3) Seful de serviciu asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile generale prevazute la art. 20.






SUBSECTIUNEA a 3-a
Compartimente






Compartimentul de audit public intern



Art. 16. - (1) Compartimentul de audit public intern functioneaza in baza Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Normelor generale privind exercitarea activitatii de audit public intern, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 38/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si este subordonat direct comisarului general.



(2) Compartimentul de audit public intern se organizeaza la nivelul Comisariatului General.



(3) Compartimentul de audit intern isi desfasoara activitatea pe baza planului de audit intern anual aprobat de comisarul general.



(4) Compartimentul de audit intern elaboreaza raportul de audit intern, pe care il prezinta comisarului general spre avizare.



(5) Auditul intern se exercita asupra tuturor activitatilor desfasurate de Garda Financiara sau care sunt in responsabilitatea acesteia, asupra activitatii Comisariatului General, a sectiilor judetene si a Sectiei Municipiului Bucuresti.



(6) Personalul din cadrul compartimentului de audit public intern indeplineste urmatoarele atributii:



1. elaboreaza norme metodologice de audit specifice Garzii Financiare, cu avizul Directiei generale de audit public intern din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



2. elaboreaza proiectul planului anual de audit public intern, indeplineste obiectivele, actiunile si masurile cuprinse in acesta;



3. elaboreaza programul de asigurare si imbunatatire a calitatii activitatii de audit public intern;



4. efectueaza activitati de audit public intern pentru a evalua daca sistemele de management financiar si control ale Garzii Financiare sunt transparente si sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienta si eficacitate;



5. efectueaza activitati de consiliere la nivelul Comisariatului General si al sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti;



6. efectueaza misiuni de audit cu privire la modul in care structurile auditate au implementat recomandarile formulate de echipa de auditori;



7. informeaza Directia generala de audit public intern din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala despre recomandarile neinsusite de catre conducerea structurilor auditate, precum si despre consecintele acestora;



8. raporteaza periodic asupra constatarilor, concluziilor si recomandarilor rezultate din activitatea proprie de audit;



9. in cazul constatarii unor iregularitati sau posibile prejudicii, raporteaza imediat conducerii Garzii Financiare;



10. executa orice sarcini de serviciu, dispuse de comisarul general, care privesc strict activitatea de audit public intern.



(7) In vederea indeplinirii atributiilor specifice, auditorul intern are acces la toate datele si informatiile, pe care le considera relevante pentru scopul si obiectivele stabilite pentru activitatea de audit public intern.



(8) Compartimentul de audit public intern ajuta conducerea Garzii Financiare sa mentina un sistem de control adecvat prin evaluarea eficacitatii si eficientei acestuia, contribuind la imbunatatirea lui continua, si prezinta conducerii Garzii Financiare puncte de vedere referitoare la actele normative, care au implicatii in domeniul de activitate al compartimentului, initiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.



(9) Persoana care, prin fisa postului, are atributii de coordonare a Compartimentului de audit public intern asigura coordonarea si indrumarea activitatilor specifice si indeplineste sarcinile generale prevazute la art. 20.



Compartimentul documente secrete



Art. 17. - (1) Compartimentul documente secrete este organizat si functioneaza potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, cu modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 781/2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu.



(2) Compartimentul documente secrete este subordonat comisarului general, care in conditii obiective poate desemna persoane responsabile cu problemele informatiilor clasificate.



(3) Compartimentul documente secrete asigura evidenta, prelucrarea, procesarea, pastrarea, manipularea, multiplicarea, transmiterea, distrugerea si arhivarea informatiilor clasificate.



(4) Persoana care, prin fisa postului, are atributii de coordonare a Compartimentului documente secrete asigura coordonarea si indrumarea personalului din cadrul compartimentului in activitatile specifice si indeplineste sarcinile generale prevazute la art. 20.



Compartimentul de colaborare internationala



Art. 18. - (1) Compartimentul de colaborare internationala este organizat si functioneaza in cadrul Diviziei control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internationala - comunicare si este subordonat direct comisarului sef divizie.



(2) Personalul compartimentului are urmatoarele atributii:



1. coordoneaza si monitorizeaza activitatile desfasurate de diviziile Comisariatului General si de sectiile teritoriale ale Garzii Financiare in ceea ce priveste cooperarea internationala;



2. organizeaza, participa si monitorizeaza activitatile de cooperare si schimb de experienta cu alte institutii cu atributii similare din alte state, precum si cu organizatiile internationale de profil pe probleme legate de combaterea fraudelor fiscale;



3. participa prin reprezentanti desemnati la lucrarile unor conferinte sau ale diverselor grupuri de lucru pe probleme privind cooperarea internationala in domeniul combaterii fraudelor;



4. organizeaza diverse actiuni pentru intarirea cooperarii internationale, in domeniul de activitate al Garzii Financiare (intalniri, seminarii, conferinte etc.);



5. propune incheierea de acorduri de cooperare internationala in domeniul de competenta al Garzii Financiare; in acest sens, urmareste parcurgerea procedurii necesare incheierii acestor intelegeri, participa prin reprezentant la negocieri si elaboreaza documente sau propuneri pentru redactarea textelor oficiale;



6. informeaza periodic conducerea Garzii Financiare - comisarul general cu privire la activitatile de cooperare internationala si asupra propunerilor si/sau deciziilor institutiilor Uniunii Europene pe probleme fiscale sau de interes general;



7. intocmeste corespondenta oficiala si o serie de documente informative privind cooperarea internationala pentru conducerea Garzii Financiare;



8. colaboreaza cu directiile implicate din Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Nationala a Vamilor in ceea ce priveste participarea la diferite proiecte, conferinte, actiuni de formare profesionala ce tin de cooperarea internationala in domeniul combaterii fraudelor fiscale;



9. gestioneaza baza de date privind activitatile de cooperare internationala si schimb de experienta la nivelul Garzii Financiare;



10. indeplineste orice alte sarcini incredintate de conducerea Garzii Financiare in domeniul cooperarii internationale.



(3) Persoana care, prin fisa postului, are atributii de coordonare a Compartimentului de colaborare internationala asigura coordonarea si indrumarea personalului din cadrul compartimentului in activitatile specifice si indeplineste sarcinile generale prevazute la art. 20.



Compartimentul de sinteze, metodologii si relatii publice



Art. 19. - (1) Compartimentului de sinteze, metodologii si relatii publice este organizat si functioneaza in cadrul Diviziei control operativ inopinat - combaterea fraudelor comunitare - analize, sinteze, metodologii - cooperare internationala - comunicare si este subordonat direct comisarului sef divizie.



(2) Personalul compartimentului are urmatoarele atributii:



1. elaboreaza programul de activitate anual al Comisariatului General;



2. propune obiectivele de control pe termen scurt, mediu si lung, etape, zone si arii de actiune;



3. elaboreaza proiecte de planuri tematice si metodologia aferenta, in vederea punerii in aplicare a masurilor necesare atingerii obiectivelor stabilite;



4. elaboreaza proiecte de norme de lucru si proceduri de control pentru personalul Garzii Financiare;



5. emite propuneri de norme in vederea aplicarii si instrumentarii unitare a prevederilor unor acte normative, la solicitarea diviziilor operative de control din cadrul Comisariatului General si a structurilor teritoriale;



6. elaboreaza rapoarte, note si informari cu privire la activitatea desfasurata, gradul de realizare a obiectivelor, conditiile subiective/obiective determinante, propuneri de eficientizare, pe care le prezinta conducerii Garzii Financiare;



7. pregateste si organizeaza convocarile periodice cu conducerile structurilor teritoriale;



8. asigura furnizarea de date si informatii compartimentului de audit public intern;



9. prezinta comisarului general solicitarile care se refera la informatiile exceptate de la accesul liber;



10. organizeaza, in cadrul punctului de informare- documentare al Garzii Financiare, accesul publicului la informatiile furnizate din oficiu;



11. urmareste incadrarea in termenele stabilite de lege pentru solutionarea cererilor de informatii de interes public;



12. colecteaza si prelucreaza periodic (zilnic, lunar, trimestrial si anual) datele privind rezultatele obtinute din activitatea de control a comisarilor din cadrul Comisariatului General, sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti;



13. elaboreaza lucrari statistice centralizatoare periodice privind rezultatele obtinute din activitatea de control desfasurata la nivelul Garzii Financiare si, respectiv, la nivelul unitatilor din subordine;



14. organizeaza activitatea de colectare, actualizare, stocare si prelucrare a informatiilor aflate in banca proprie de date;



15. urmareste modul de rezolvare in termen a petitiilor, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 233/2002.



(3) Persoana care, prin fisa postului, are atributii de coordonare a Compartimentului de sinteze, metodologii si relatii publice asigura coordonarea si indrumarea subordonatilor in activitatile specifice si indeplineste sarcinile generale prevazute la art. 20.






SECTIUNEA a 5-a
Atributii generale






Art. 20. - Personalul cu functii de conducere din structurile prevazute la art. 7-19 indeplineste, pe langa indatoririle prevazute la art. 34, si urmatoarele atributii:



1. organizeaza, coordoneaza, indruma si controleaza activitatea personalului din subordine, indeplinind atributiile prevazute in fisa postului si dispozitiile sefilor ierarhici si raspunzand de realizarea acestora la termen si cu respectarea prevederilor legale;



2. repartizeaza sarcinile si lucrarile personalului din subordine, verifica, indruma, analizeaza si avizeaza lucrarile intocmite in cadrul diviziei, serviciului sau compartimentului, pe care le prezinta conducerii;



3. organizeaza activitatea de elaborare a lucrarilor incredintate si participa efectiv la realizarea acestora;



4. intocmeste materialele necesare solutionarii unor probleme ce sunt de competenta conducerii Garzii Financiare;



5. asigura colaborarea cu celelalte divizii, servicii si compartimente din cadrul Garzii Financiare;



6. asigura aplicarea dispozitiilor legale privind circuitul documentelor si propune masuri pentru pastrarea acestora pana la predarea la arhiva;



7. asigura securitatea documentelor, formularelor, situatiilor realizate si a altor lucrari si pastreaza confidentialitatea informatiilor pe care le gestioneaza;



8. urmareste efectuarea de catre personalul din subordine, conform programarii, a concediilor de odihna pe anul in curs;



9. intocmeste sau contrasemneaza, dupa caz, fisa postului si rapoartele de evaluare pentru personalul din subordine, in conditiile legii;



10. indeplineste orice alte sarcini de serviciu dispuse de conducerea ierarhica.






SECTIUNEA a 6-a
Sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti






Art. 21. - (1) Sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti sunt unitati teritoriale ale Garzii Financiare, cu personalitate juridica, conduse fiecare de un director coordonator. In activitatea de conducere, directorii coordonatori ai sectiilor judetene, respectiv al Sectiei Municipiului Bucuresti sunt ajutati de directori coordonatori adjuncti.



(2) Posturile de conducere de director coordonator si director coordonator adjunct vor fi ocupate in conditiile legii.






SUBSECTIUNEA 1
Directorul coordonator






Art. 22. - (1) Directorul coordonator numeste, angajeaza, promoveaza, sanctioneaza si elibereaza din functie personalul de executie din subordinea sa, cu avizul conform al comisarului general. Atributiile directorilor coordonatori sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, prin contractul de management incheiat in conditiile legii si prin prezentul regulament.



(2) Directorul coordonator are urmatoarele atributii generale:



a) sa asigure gestionarea si administrarea, in conditiile legii, a integritatii patrimoniului sectiei Garzii Financiare;



b) sa realizeze planul de management si sa urmareasca executia obiectivelor si indicatorilor de performanta prevazuti in contractul de management;



c) sa elaboreze politici si strategii specifice, in limita competentelor, in masura sa asigure desfasurarea in conditii performante a activitatii curente si de perspectiva a sectiei Garzii Financiare, in concordanta cu politicile si deciziile Guvernului, in vederea punerii in aplicare a obiectivelor Programului de guvernare si a strategiei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



d) sa selecteze, sa angajeze, sa numeasca, sa sanctioneze, sa modifice raporturile de serviciu/de munca si sa concedieze/elibereze personalul sectiei Garzii Financiare, cu respectarea dispozitiilor legale;



e) sa exercite atributiile referitoare la cariera functionarilor publici aflati in subordine, cu exceptia celor pentru care competenta de numire apartine ministrului finantelor publice sau comisarului general;



f) sa stabileasca si sa urmareasca realizarea atributiilor de serviciu ale personalului angajat si ale functionarilor publici din subordine, conform Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare, precum si a obligatiilor profesionale individuale de munca ale personalului de specialitate;



g) sa actioneze pentru realizarea executiei bugetului anual de cheltuieli al sectiei Garzii Financiare, initiind programe si masuri eficiente pentru o buna gestiune, in conditiile reglementarilor legale in vigoare;



h) sa respecte atributiile prevazute de legislatia finantelor publice pentru ordonatorii de credite;



i) sa angajeze si sa utilizeze fondurile in limita creditelor bugetare aprobate, pe baza bunei gestiuni financiare;



j) sa reprezinte sectia Garzii Financiare in raporturile cu tertii;



k) sa elaboreze planul de actiune pentru situatii speciale, cu aprobarea ministrului finantelor publice sau a imputernicitului acestuia;



l) sa respecte prevederile legale in vigoare referitoare la pastrarea secretului/confidentialitatii asupra datelor, informatiilor si documentelor referitoare la activitatea sectiei Garzii Financiare, in conditiile reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 182/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;



m) sa incheie acte juridice in numele si pe seama sectiei Garzii Financiare, conform competentelor sale;



n) sa prezinte situatia economico-financiara a sectiei Garzii Financiare, modul de realizare a obiectivelor si indicatorilor, a proiectelor si programelor asumate, inclusiv masurile pentru cresterea performantei, precum si orice alte date si informatii la solicitarea ministrului finantelor publice, a presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau a comisarului general;



o) sa stabileasca si sa ia masuri privind protectia muncii, pentru cunoasterea de catre salariati a normelor de securitate a muncii, pentru asigurarea pazei institutiei si pentru respectarea normelor PSI;



p) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru personalul sectiei Garzii Financiare, sub rezerva legalitatii lor;



q) sa aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare si de functionare si procedurile administrative unitare;



r) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu si a obiectivelor stabilite de catre personalul sectiei;



s) sa respecte prevederile art. 70, 71, 79, 94-98 si 111-114 din cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;



t) sa asigure un serviciu public de calitate in beneficiul cetatenilor, prin participarea activa la luarea deciziilor si la transpunerea lor in practica, in scopul realizarii competentelor sectiei Garzii Financiare;



u) sa aiba un comportament profesionist, precum si sa asigure, in conditiile legii, transparenta administrativa, pentru a castiga si a mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea sectiei Garzii Financiare;



v) sa respecte Constitutia, legile tarii, actele normative in domeniul de activitate al Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Garzii Financiare, precum si alte acte normative si sa actioneze pentru punerea in aplicare a dispozitiilor legale, in conformitate cu atributiile care ii revin, cu respectarea eticii profesionale;



w) sa apere in mod loial prestigiul Garzii Financiare, precum si sa se abtina de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia;



x) sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice;



y) sa nu faca aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare si in care sectia Garzii Financiare are calitatea de parte;



z) sa nu dezvaluie informatii care nu au caracter public, in alte conditii decat cele prevazute de lege;



aa) sa nu dezvaluie informatii la care are acces in exercitarea functiei pe care o detine daca aceasta dezvaluire este de natura sa atraga avantaje necuvenite ori sa prejudicieze imaginea sau drepturile institutiei, precum si ale persoanelor fizice sau juridice;



bb) sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate, in relatiile cu personalul din cadrul sectiei Garzii Financiare, precum si cu persoanele fizice sau juridice;



cc) sa nu acorde asistenta si consultanta persoanelor fizice sau juridice in vederea promovarii de actiuni juridice ori de alta natura impotriva statului, a Garzii Financiare sau a oricarei altei structuri a Ministerului Finantelor Publice.



(3) Directorul coordonator are urmatoarele atributii specifice:



1. organizeaza, coordoneaza si raspunde de activitatea sectiei Garzii Financiare, in vederea asigurarii indeplinirii la toate nivelurile a atributiilor ce ii revin din actele normative in vigoare si din regulamentul de organizare si functionare a institutiei;



2. intocmeste, contrasemneaza sau aproba, dupa caz, fisa postului si raportul de evaluare pentru fiecare persoana aflata in subordine, in functie de obiectivele individuale ale acesteia, in conditiile legii;



3. evalueaza activitatea profesionala a personalului din subordine, pe baza criteriilor de performanta stabilite pentru indeplinirea obiectivelor specifice domeniului de activitate pe care il coordoneaza, cu exceptia directorului coordonator adjunct, in conditiile legii;



4. repartizeaza structurilor din subordine sarcinile si lucrarile primite, sprijina personalul pentru elaborarea lucrarilor si raspunde de solutiile date si de modul in care au fost respectate normele si procedurile de lucru;



5. stabileste, dupa caz, prioritatea lucrarilor din cadrul sectiei si termenele in care trebuie rezolvate, in conditiile legii;



6. urmareste elaborarea corespunzatoare si la termenele stabilite a lucrarilor, in conditiile legii;



7. verifica si avizeaza lucrarile efectuate in cadrul sectiei pe care o conduce; aproba si semneaza lucrarile, iar cand este cazul, dispune refacerea lor, in conditiile legii;



8. redistribuie sarcinile personalului din subordine in cazul concediilor de odihna, concediilor medicale, participarii la cursuri de instruire, conferinte, alte evenimente pe termen scurt, precum si in cazul suspendarilor raporturilor de serviciu/de munca;



9. dispune angajarea/numirea, avansarea/promovarea, detasarea, delegarea, mutarea, sanctionarea, suspendarea si desfacerea contractului de munca/incetarea raportului de serviciu, in conditiile legii, a personalului contractual/functionarilor publici, precum si acordarea de recompense in conformitate cu legislatia specifica, cu exceptia personalului pentru care competenta revine conducerii Comisariatului General al Garzii Financiare sau ministrului finantelor publice;



10. aproba programarea concediilor de odihna pentru personalul din cadrul sectiei Garzii Financiare, cu exceptia personalului pentru care competenta de numire apartine comisarului general al Garzii Financiare sau ministrului finantelor publice, ale caror programari le avizeaza;



11. aproba prestarea orelor peste programul normal de lucru si compensarea lor, in conditiile legii;



12. gestioneaza resursele umane existente la nivelul structurii pe care o conduce, in sensul motivarii acestora, a dezvoltarii abilitatilor profesionale, a identificarii nevoii de perfectionare individuala;



13. programeaza activitati de formare si ia masuri de instruire a personalului din subordine in domeniul pregatirii profesionale si eticii profesionale, in scopul prevenirii savarsirii de abateri disciplinare;



14. sesizeaza conducerea Garzii Financiare, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Ministerului Finantelor Publice in legatura cu eventualele abateri ale personalului din subordine care detine functii de conducere ce intra in sfera de competenta a ministerului/agentiei sau Comisariatului General;



15. sesizeaza Comisia de disciplina conform competentelor sale, cu respectarea legislatiei in vigoare;



16. asigura elaborarea si implementarea si raspunde de aplicarea Regulamentului de organizare interna, in concordanta cu Regulamentul de organizare si functionare a Garzii Financiare;



17. ia masuri pentru respectarea prevederilor Legii nr. 161/2003 - cartea I titlul IV "Conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice", cu modificarile si completarile ulterioare, de catre personalul si functionarii publici din subordine;



18. aplica si urmareste respectarea reglementarilor legale cu privire la informatiile clasificate;



19. elaboreaza rapoartele de activitate si rapoartele de performanta ale sectiei Garzii Financiare pe care o conduce, garantand realitatea si acuratetea datelor furnizate;



20. coordoneaza procesul de inventariere si arhivare a lucrarilor prevazute in nomenclatorul arhivistic si de predare a acestora la arhiva generala;



21. coordoneaza si raspunde de solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor de control emise potrivit competentelor conferite de lege si semneaza delegatiile, asigurand reprezentarea si apararea drepturilor si intereselor sectiei Garzii Financiare in litigiile aflate pe rolul instantelor judecatoresti;



22. asigura confidentialitatea in activitate si pastrarea secretului fiscal, respectiv nu are dreptul de a dezvalui, atat in timpul, cat si dupa incetarea activitatii, fapte sau date care, devenite publice, ar dauna prestigiului Garzii Financiare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



23. convoaca periodic si ori de cate ori este necesar personalul de conducere din subordine pentru dezbaterea activitatii desfasurate si stabileste masuri pentru realizarea sarcinilor si atributiilor;



24. analizeaza operativ si periodic activitatea de control a structurilor subordonate si ia masuri pentru eliminarea abaterilor de la reglementarile legale in vigoare;



25. coordoneaza si raspunde de combaterea fenomenelor de evaziune fiscala, a activitatilor comerciale ilicite etc., conform competentelor;



26. solicita, cand este cazul, Comisariatului General al Garzii Financiare aprobarea pentru efectuarea verificarilor incrucisate in alte judete decat cel de competenta;



27. verifica periodic daca organele care au incheiat actul atacat inainteaza dosarul contestatiei organului de solutionare competent in termenul prevazut de lege, dispunand masuri in cazul nerespectarii acestui termen;



28. organizeaza si face demersuri necesare in vederea unei bune colaborari cu institutiile publice pentru derularea cu operativitate a activitatii de colaborare interinstitutionala;



29. asigura, ia masuri si raspunde pentru buna desfasurare a dialogului in cadrul Comisiei de dialog social la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



30. gestioneaza imaginea institutiei la nivel local;



31. urmareste si asigura formularea de raspunsuri competente la solicitarile mass-mediei adresate sectiei;



32. asigura aplicarea principiului "vocii unite" in comunicarea cu presa si publicul;



33. indeplineste cerintele responsabilitatii functiei de principal purtator de imagine al institutiei pe plan local;



34. stabileste si ia masuri, in conditiile legii civile si/sau penale, pentru atragerea raspunderii materiale a personalului din subordine si ia masuri in vederea recuperarii pagubelor produse patrimoniului institutiei publice;



35. asigura masurile pentru aplicarea stricta a normelor privind intocmirea, manipularea, circulatia si pastrarea documentelor cu regim special;



36. urmareste si raspunde de corectitudinea informatiilor si raportarilor comunicate conducerii Garzii Financiare, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor Publice (corect, coerent si la termenele stabilite); organizeaza bazele proprii de date si raspunde de corectitudinea si calitatea informatiilor stocate;



37. asigura organizarea si coordonarea activitatilor implicate in realizarea indicatorilor de performanta, raspunde de atingerea obiectivelor strategice stabilite prin Programul-cadru de activitate elaborat de Comisariatul General si a celor prevazute in planul de management, precum si de raportarea corecta si la timp a acestora in conformitate cu sarcinile stabilite de conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Garzii Financiare; face propuneri de perfectionare a sistemului indicatorilor de performanta;



38. asigura sprijinul pentru desfasurarea unor activitati legate de derularea unor proiecte de dezvoltare institutionala sau care implica cooperarea internationala, in baza sarcinilor aprobate de conducerea Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau a Garzii Financiare;



39. organizeaza si supravegheaza transpunerea la nivelul sectiei a masurilor dispuse de catre Comisariatul General, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Finantelor Publice cu privire la standardele de management sau control intern si cu privire la imbunatatirea comunicarii interne;



40. raspunde de modul de constituire si repartizare a fondului de stimulare a personalului din subordine, conform legislatiei in domeniu;



41. dispune masurile necesare in vederea pastrarii secretului fiscal si a confidentialitatii documentelor si informatiilor gestionate la nivelul sectiei judetene/municipiului Bucuresti a Garzii Financiare, in conditiile legii;



42. reprezinta sectia Garzii Financiare in fata organelor de control care, potrivit legii, au competenta sa verifice activitatea acesteia; raspunde de aspectele semnalate si duce la indeplinire masurile dispuse;



43. este subordonat ministrului finantelor publice, presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si comisarului general al Garzii Financiare si are in subordine intregul personal al sectiei pe care o coordoneaza;



44. organizeaza si coordoneaza actiuni de control operativ inopinat, sub forma controlului curent sau tematic, la ordinul comisarului general, asigurand valorificarea integrala a constatarilor cuprinse in actele de control;



45. verifica masurile dispuse in cadrul actiunilor de control de catre comisarii Garzii Financiare;



46. organizeaza si efectueaza verificari cu privire la modul de aplicare si respectare de catre comisari a normelor de lucru pentru personalul Garzii Financiare si a codului de conduita al personalului cu atributii de control;



47. organizeaza si controleaza modul in care se executa serviciul de permanenta pe sectie, urmarind mentinerea starii operative si posibilitatea de interventie imediata;



48. propune spre aprobare comisarului general al Garzii Financiare stimulente pentru directorul coordonator adjunct;



49. aproba stimulentele pentru sefii de divizie si personalul de executie din cadrul sectiei judetene, la propunerea directorului coordonator adjunct;



50. urmareste modul de folosire a mijloacelor tehnice din dotare, luand masurile ce se impun pentru folosirea eficienta, precum si pentru prevenirea distrugerii acestora;



51. controleaza modul de folosire si pastrare a uniformei, a sigiliilor, a ordinului de serviciu, a legitimatiilor, a insignelor de imputernicire, a insemnelor, potrivit functiilor ierarhice;



52. dispune controlul periodic al armamentului din dotare, al celorlalte mijloace de protectie si autoaparare;



53. sesizeaza, in conditiile legii, comisia paritara pentru fapte care sunt de competenta legala de solutionare a acesteia;



54. semneaza documentele necesare reprezentarii in litigiile a caror solutionare este de competenta instantelor judecatoresti;



55. indeplineste oricare alte sarcini primite de la conducerea Comisariatului General, a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau a Ministerului Finantelor Publice.



(4) Directorii coordonatori ai sectiilor judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare sunt ordonatori tertiari de credite. In lipsa directorului coordonator, comisarul general poate delega calitatea de ordonator tertiar de credite directorului coordonator adjunct.






SUBSECTIUNEA a 2-a
Directorul coordonator adjunct






Art. 23. - (1) Directorul coordonator adjunct este subordonat directorului coordonator al sectiei judetene si al Sectiei Municipiului Bucuresti si raspunde in fata acestuia pentru activitatea depusa. Atributiile directorilor coordonatori adjuncti sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, prin contractul de management incheiat in conditiile legii si prin prezentul regulament de organizare si functionare a Garzii Financiare.



(2) Directorul coordonator adjunct are urmatoarele atributii generale:



a) sa asigure gestionarea si administrarea, in conditiile legii, a integritatii patrimoniului sectiei Garzii Financiare;



b) sa realizeze planul de management si sa urmareasca executia obiectivelor si indicatorilor de performanta prevazuti in contractul de management;



c) sa elaboreze politici si strategii specifice, in limita competentelor, in masura sa asigure desfasurarea in conditii performante a activitatii curente si de perspectiva a structurilor coordonate, in concordanta cu politicile si deciziile Guvernului in vederea punerii in aplicare a obiectivelor Programului de guvernare si a strategiei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;



d) sa stabileasca si sa urmareasca realizarea atributiilor de serviciu ale personalului angajat si ale functionarilor publici din subordine, conform Regulamentului de organizare si functionare a Garzii Financiare, precum si a obligatiilor profesionale individuale de munca ale personalului de specialitate;



e) sa actioneze pentru realizarea executiei bugetului anual de cheltuieli al sectiei judetene, initiind programe si masuri eficiente pentru o buna gestiune, in conditiile reglementarilor legale in vigoare;



f) sa reprezinte sectia Garzii Financiare in raporturile cu tertii, in limita competentelor;



g) sa respecte prevederile legale in vigoare referitoare la pastrarea secretului/confidentialitatii asupra datelor, informatiilor si documentelor referitoare la activitatea sectiei Garzii Financiare, in conditiile reglementate de Codul de procedura fiscala, si de Legea nr. 182/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;



h) sa incheie acte juridice in numele si pe seama sectiei Garzii Financiare, conform competentelor sale;



i) sa prezinte lunar directorului coordonator al sectiei Garzii Financiare, comisarului general al Garzii Financiare sau presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la solicitarea acestora, situatia economico-financiara a structurilor coordonate, modul de realizare a obiectivelor si indicatorilor, a proiectelor si programelor asumate, inclusiv masurile pentru cresterea performantei, in limita competentelor;



j) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru personalul din subordine, sub rezerva legalitatii lor;



k) sa aplice normele de gestiune, regulamentele de organizare si de functionare si procedurile administrative unitare existente sau care se vor elabora ulterior;



l) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu si a obiectivelor de catre personalul angajat si functionarilor publici din subordine;



m) sa respecte prevederile art. 70, 71, 79, 94-98 si 111-114 din cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;



n) sa asigure un serviciu public de calitate in beneficiul cetatenilor, prin participarea activa la luarea deciziilor si la transpunerea lor in practica, in scopul realizarii competentelor sectiei;



o) sa aiba un comportament profesionist, precum si sa asigure, in conditiile legii, transparenta administrativa, pentru a castiga si a mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea sectiei;



p) sa respecte Constitutia, actele normative in domeniul de activitate al Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Garzii Financiare, legile tarii si sa actioneze pentru punerea in aplicare a dispozitiilor legale, in conformitate cu atributiile care ii revin, cu respectarea eticii profesionale;



q) sa apere in mod loial prestigiul Garzii Financiare, precum si sa se abtina de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia;



r) sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice;



s) sa nu dezvaluie informatii care nu au caracter public, in alte conditii decat cele prevazute de lege;



t) sa nu dezvaluie informatii la care are acces, in exercitarea functiei pe care o detine, daca aceasta dezvaluire este de natura sa atraga avantaje necuvenite ori sa prejudicieze imaginea sau drepturile institutiei, precum si ale persoanelor fizice sau juridice;



u) sa nu acorde asistenta si consultanta persoanelor fizice sau juridice in vederea promovarii de actiuni juridice ori de alta natura impotriva statului sau Garzii Financiare sau a oricarei alte structuri a Ministerului Finantelor Publice;



v) sa nu faca aprecieri neautorizate in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare si in care sectia Garzii Financiare are calitate de parte;



w) sa aiba un comportament bazat pe respect, buna-credinta, corectitudine si amabilitate in relatiile cu personalul din cadrul sectiei Garzii Financiare, precum si cu persoanele fizice sau juridice;



x) alte atributii date in competenta sa de actele normative in vigoare si de contractul de management;



y) sa exercite atributiile directorului coordonator, in situatia imposibilitatii exercitarii acestora de catre titular, in baza ordinului ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.



(3) Directorul coordonator adjunct are urmatoarele atributii specifice:



1. organizeaza, coordoneaza, indruma, analizeaza periodic si controleaza activitatea personalului din subordine, dispunand masurile legale care se impun in vederea cresterii eficientei, eficacitatii si economicitatii activitatii sectiei;



2. face propuneri directorului coordonator pentru imbunatatirea activitatii pe care o coordoneaza;



3. face propuneri cu privire la imbunatatirea metodologiei de raportare a indicatorilor de performanta si a instrumentelor de management specifice;



4. intocmeste sau contrasemneaza, dupa caz, fisa postului si raportul de evaluare pentru fiecare persoana aflata in subordine, in functie de obiectivele individuale ale acesteia, in conditiile legii;



5. evalueaza activitatea profesionala a personalului din subordine, pe baza criteriilor de performanta stabilite pentru indeplinirea obiectivelor specifice domeniului de activitate pe care il coordoneaza, in conditiile legii;



6. repartizeaza structurilor din subordine sarcinile si lucrarile primite, sprijina personalul pentru elaborarea lucrarilor si raspunde de solutiile date si de modul in care au fost respectate normele si procedurile de lucru;



7. stabileste, dupa caz, prioritatea lucrarilor din cadrul sectiei si termenele in care trebuie rezolvate, in conditiile legii;



8. urmareste elaborarea corespunzatoare si la termenele stabilite a lucrarilor repartizate de catre directorul coordonator si a celorlalte lucrari ale structurii pe care o coordoneaza;



9. verifica si avizeaza lucrarile efectuate in cadrul structurii pe care o conduce, in conditiile legii; aproba si semneaza lucrarile, iar cand este cazul dispune refacerea lor, in limita competentelor;



10. redistribuie sarcinile personalului din subordine in cazul concediilor de odihna, concediilor medicale, participarii la cursuri de instruire, conferinte, alte evenimente pe termen scurt, precum si in cazul suspendarii raporturilor de serviciu/de munca;



11. avizeaza programarea concediilor de odihna, prestarea orelor peste programul normal de lucru si compensarea lor, in conditiile legii;



12. gestioneaza resursele umane existente la nivelul structurii pe care o conduce, in sensul motivarii acestora, al dezvoltarii abilitatilor profesionale, al identificarii nevoii de perfectionare individuala; propune directorului coordonator angajarea de personal pe durata limitata de timp pentru posturile ocupate de persoane aflate in concediu pe termen mediu (concediu pentru ingrijirea copilului, concediu pentru formare profesionala, concediu medical etc.);



13. programeaza activitati de formare si ia masuri de instruire a personalului din subordine in domeniul pregatirii profesionale, eticii profesionale, in scopul prevenirii savarsirii de abateri disciplinare;



14. aplica si urmareste respectarea reglementarilor legale cu privire la informatiile clasificate;



15. asigura si participa la elaborarea rapoartelor de activitate si a rapoartelor de performanta ale sectiei, asigurand acuratetea datelor furnizate;



16. reprezinta structura pe care o conduce in relatia cu alte activitati din cadrul sectiei;



17. coordoneaza procesul de inventariere si arhivare a lucrarilor prevazute in nomenclatorul arhivistic si de predare a acestora la arhiva;



18. face propuneri de repartizare a fondului de stimulente pentru personalul din subordine, conform legislatiei in vigoare;



19. asigura confidentialitatea in activitate si pastrarea secretului fiscal, respectiv nu are dreptul de a dezvalui, atat in timpul, cat si dupa incetarea activitatii, fapte sau date care, devenite publice, ar dauna prestigiului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Garzii Financiare;



20. convoaca periodic si ori de cate ori este necesar personalul pe care il coordoneaza pentru dezbaterea activitatii desfasurate si stabileste masuri pentru realizarea sarcinilor si atributiilor;



21. transmite, in termenele legale, informatiile si documentatiile necesare sustinerii apararii sectiei in fata instantelor judecatoresti pentru domeniul lor de competenta;



22. informeaza directorul coordonator cu privire la sesizarea organelor de urmarire penala si transmite o copie de pe sesizarea penala la Serviciul (biroul, compartimentul) juridic din cadrul aparatului propriu al Comisariatului General;



23. participa direct sau asigura participarea personalului pe care il coordoneaza la lucrarile unor comisii sau colective organizate de directia generala a finantelor publice sau alte organe ale administratiei de stat, ce au drept scop stabilirea de masuri care vizeaza activitatea de control;



24. face propuneri cu privire la detasarea, delegarea, mutarea, promovarea personalului pe care il coordoneaza, precum si sanctionarea acestuia pentru neindeplinirea corecta si la termen a sarcinilor de serviciu, in conditiile legii;



25. face propuneri cu privire la structura organizatorica, numarul de posturi din cadrul sectiei, in vederea asigurarii conditiilor necesare indeplinirii atributiilor prevazute de lege si a sarcinilor primite;



26. reprezinta structura coordonata in fata organelor de control care potrivit legii au competenta sa verifice activitatea acesteia; raspunde aspectelor semnalate de catre acestea si duce la indeplinire masurilor dispuse;



27. asigura si raspunde de aplicarea prevederilor legale privind intocmirea, circuitul si pastrarea actelor si documentelor;



28. asigura si raspunde de solutionarea in conditiile legii si la termen a petitiilor inregistrate;



29. duce la indeplinire sarcinile repartizate de directorul coordonator si de conducerea Garzii Financiare, a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Ministerului Finantelor Publice si raspunde pentru indeplinirea acestor sarcini, impreuna cu salariatii aflati in subordine;



30. dispune actiuni pentru selectarea operatorilor economici pentru efectuarea controlului, la propunerea comisarilor sefi divizie;



31. avizeaza propunerile de verificare a operatorilor economici;



32. aproba componenta echipelor de control si coordonatorii acestora, la propunerea comisarilor sefi divizie;



33. coordoneaza direct actiuni de control complexe;



34. asigura cunoasterea si raspunde de respectarea de catre personalul pe care il coordoneaza a metodologiilor de control, a normelor de lucru ale Garzii Financiare;



35. aproba, potrivit competentelor, documentele referitoare la valorificarea constatarilor controalelor efectuate de catre personalul aflat in subordine;



36. asigura intocmirea referatelor cuprinzand propunerile pentru solutionarea contestatiilor si inaintarea acestora catre instantele competente;



37. raspunde de indeplinirea corespunzatoare si la termen a tuturor solicitarilor din partea conducerii Garzii Financiare, a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Ministerului Finantelor Publice;



38. analizeaza concluziile rezultate din controalele efectuate si dispune masuri in consecinta;



39. aproba masurile de valorificare a actelor de control;



40. asigura si raspunde de intocmirea si executarea programelor proprii de activitate, in baza programelor lunare, trimestriale, anuale, transmise de Comisariatul General al Garzii Financiare si Agentia Nationala de Administrare Fiscala;



41. asigura intocmirea si prezinta rapoarte conducerii Garzii Financiare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si informari si sinteze privind modul de realizare a sarcinilor din programele de activitate si a celor dispuse;



42. coordoneaza organizarea si gestionarea evidentei solicitarilor, informatiilor si datelor primite si a celor transmise de la/catre Serviciul central de legaturi din cadrul directiei de specialitate a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si solutionarea solicitarilor primite de la acesta;



43. raspunde de respectarea termenelor de solutionare a tuturor solicitarilor primite de la Serviciul central de legaturi;



44. asigura confidentialitatea informatiilor si datelor primite si trimise in desfasurarea activitatii de cooperare administrativa;



45. este subordonat ministrului finantelor publice, presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si comisarului general al Garzii Financiare si are in subordine intreg personalul sectiei pe care o coordoneaza;



46. organizeaza si controleaza modul in care se executa serviciul de permanenta pe sectie, urmarind mentinerea starii operative si interventia imediata;



47. asigura si coordoneaza activitatea de dotare, pastrare si utilizare a armamentului si a altor mijloace de autoaparare;



48. organizeaza si conduce sedintele de verificare a cunoasterii si utilizarii armamentului din dotare, de formare a deprinderilor de tragatori si de executare a tragerilor;



49. indeplineste oricare alte sarcini primite de la conducerea ierarhica.






SUBSECTIUNEA a 3-a
Divizii






Art. 24. - (1) Diviziile de control operativ inopinat din cadrul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare sunt conduse de un comisar sef divizie, subordonat direct directorului coordonator si directorului coordonator adjunct.



(2) Comisarul sef divizie indeplineste in mod corespunzator, pe langa indatoririle prevazute la art. 34, si atributiile prevazute la art. 7 alin. (7) si art. 20.



Art. 25. - (1) Comisarii din sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti au competenta de control pe teritoriul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti, in care isi desfasoara activitatea.



(2) Comisarii din diviziile de control operativ inopinat indeplinesc, pe langa indatoririle prevazute la art. 34, si atributiile generale prevazute la art. 7 alin. (4) si (6).



(3) Atributiile specifice de serviciu ale comisarilor din cadrul diviziilor se vor stabili prin fisa postului.






SUBSECTIUNEA a 4-a
Servicii, birouri, compartimente






Art. 26. - Personalul cu functii de conducere din cadrul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare (sef serviciu, sef birou) indeplineste in mod corespunzator atributiile prevazute la art. 20, pe langa indatoririle prevazute la art. 34.



Art. 27. - La nivel teritorial, activitatile specifice din domeniul financiar-contabil, executie bugetara, administrativ si investitii, prevazute la art. 11 si 12, vor fi realizate de specialisti in domeniul financiar-contabil incadrati in sectiile judetene si in Sectia Municipiului Bucuresti, in limita posturilor aprobate prin statele de functii, conform hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Garzii Financiare. Pana la ocuparea posturilor vacante, activitatile respective vor fi realizate si de comisarii cu pregatire economica in domeniu.



Art. 28. - La nivel teritorial, activitatile specifice din domeniul juridic si contencios, prevazute la art. 13, vor fi realizate de consilierii juridici incadrati in sectiile judetene si in Sectia Municipiului Bucuresti, in limita posturilor aprobate prin statele de functii, conform hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Garzii Financiare. Pana la ocuparea posturilor vacante de consilieri juridici, reprezentarea in instanta va fi asigurata de catre comisari cu pregatire juridica din cadrul sectiilor teritoriale ale Garzii Financiare sau de consilieri juridici din cadrul Comisariatului General, desemnati prin decizie a comisarului general.



Art. 29. - La nivel teritorial, activitatile specifice resurselor umane, prevazute la art. 15, vor fi realizate de personal cu experienta in domeniu, incadrat in sectiile judetene si in Sectia Municipiului Bucuresti, in limita posturilor aprobate prin statele de functii, conform hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Garzii Financiare. Pana la ocuparea posturilor vacante, activitatile respective vor fi realizate si de comisari cu pregatire economica sau juridica.



Art. 30. - La nivel teritorial, activitatile de informatica, documente secrete, arhivistica vor fi realizate de personal cu pregatire in domeniu, incadrat in sectiile judetene si in Sectia Municipiului Bucuresti, in limita posturilor aprobate prin statele de functii, conform hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Garzii Financiare. Pana la ocuparea posturilor vacante, activitatile respective vor fi realizate de personalul incadrat cunoscator al problematicii respective.






CAPITOLUL IV
Ocuparea functiei publice de comisar si promovarea profesionala






Art. 31. - (1) Ocuparea functiei publice specifice vacante de comisar al Garzii Financiare se face in conditiile legii si in conformitate cu dispozitiile prezentului regulament.



(2) Conditia starii de sanatate corespunzatoare pentru ocuparea unei functii publice specifice de comisar se atesta pe baza de examen medical de specialitate si testare psihologica, care se efectueaza in unitati specializate, la solicitarea Garzii Financiare, respectiv a structurii care organizeaza concursul de recrutare. Poate participa la concurs candidatul declarat apt din punct de vedere psihologic si medical. Candidatii declarati admisi in urma concursului si pentru care, ulterior, organele abilitate de lege nu vor elibera avizul de portarma vor pierde postul ocupat prin concurs.



(3) Pentru a participa la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de comisari cu functii de conducere in cadrul Garzii Financiare, pe langa conditiile prevazute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, candidatii vor indeplini si urmatoarele conditii de vechime minima in functii economice sau juridice, astfel:



a) 5 ani - pentru functiile de comisar general, comisar general prim-adjunct, comisar general adjunct si comisar sef divizie in cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare;



b) 2 ani - pentru functia de comisar sef divizie in cadrul sectiilor judetene si a municipiului Bucuresti.



(4) Ocuparea posturilor vacante si temporar vacante din cadrul Garzii Financiare prin modalitatile prevazute expres de Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia concursului, se va realiza cu avizul prealabil al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In acest caz, pentru ocuparea posturilor de comisar in cadrul Garzii Financiare, stabilirea starii de sanatate corespunzatoare si obtinerea avizului de portarma sunt prealabile si obligatorii, fiind conditii specifice, in conditiile legii, unitatile specializate si organele abilitate de lege eliberand documentele doveditoare la solicitarea Garzii Financiare, respectiv a structurii unde exista postul vacant/temporar vacant.



(5) Promovarea in grad profesional si in clasa, avansarea in treapta de salarizare imediat superioara, stabilirea nivelului de salarizare, evaluarea performantelor profesionale, angajarea raspunderii disciplinare, civile si penale, dupa caz, pentru comisarii Garzii Financiare se fac in conditiile legii.






CAPITOLUL V
Drepturile si indatoririle personalului






Art. 32. - (1) Personalul Garzii Financiare care are calitatea de functionar public beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Statutul comisarului Garzii Financiare si legislatia muncii, inclusiv de drepturile salariale stabilite pentru personalul bugetar, precum si de stimulente acordate in conditiile legii.



(2) Personalul contractual din cadrul Garzii Financiare beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege acordate acestei categorii de personal.



Art. 33. - Personalul Garzii Financiare este obligat sa cunoasca si sa respecte prevederile legale care reglementeaza organizarea si functionarea institutiei, Statutul comisarului din Garda Financiara, Statutul functionarului public, Codul de conduita al functionarului public, dispozitiile prezentului regulament, deciziile, normele de lucru si procedurile emise de comisarul general, sa exercite atributiile stabilite prin regulamentul de organizare si functionare si prin fisa postului, sa indeplineasca la timp si in conditii de calitate indatoririle profesionale, sa aiba o comportare civilizata, demna si echilibrata in raporturile de serviciu si in societate.



Art. 34. - (1) In exercitarea atributiilor de serviciu, personalul Garzii Financiare are urmatoarele indatoriri:



a) sa fie loial institutiei din care face parte, sa respecte principiile statului de drept si sa apere valorile democratiei;



b) sa isi indeplineasca cu profesionalism, impartialitate si in conformitate cu legea indatoririle de serviciu si sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului functionarilor publici;



c) sa respecte normele de conduita profesionala si civica prevazute de lege;



d) sa dovedeasca solicitudine si respect fata de orice persoana, sa isi consacre activitatea profesionala indeplinirii cu competenta, integritate si corectitudine a indatoririlor specifice de serviciu prevazute de lege;



e) sa exercite prerogativele functiei in scopul cunoasterii, prevenirii, descoperirii faptelor de evaziune si de frauda fiscala si al luarii masurilor prevazute de lege pentru diminuarea si eliminarea acestora, inclusiv pentru sesizarea organelor de urmarire penala ori de cate ori apar indiciile savarsirii unor infractiuni in acest domeniu;



f) sa respecte prezumtia de nevinovatie a persoanelor care fac obiectul controlului, sa actioneze cu competenta si profesionalism, sa adopte un comportament civilizat, sa manifeste obiectivitate si nepartinire, sa fie ferm si exigent. Actele de control intocmite sa prezinte situatia de fapt constatata;



g) sa respecte dispozitiile legale referitoare la regimul informatiilor clasificate si sa le aplice in mod corespunzator documentelor, datelor, informatiilor si oricaror alte inscrisuri de care ia cunostinta in exercitiul atributiilor de serviciu;



h) sa acorde sprijin profesional si moral colegilor in executarea actiunilor de control. In cazul unor accidente generate de agresiunile si/sau de manifestarile persoanelor ori reprezentantilor entitatilor controlate, comisarii prezenti sunt datori sa intervina pentru apararea colegilor aflati in pericol, inclusiv prin utilizarea armamentului din dotare, in conditiile legii, si sa asigure protectia si transportul celor raniti la unitatea medicala cea mai apropiata;



i) sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa ii compromita demnitatea sau sa afecteze imaginea institutiei;



j) sa poarte uniforma, insemnele distinctive si armamentul numai in timpul exercitarii atributiilor de serviciu si actiunilor de control specifice. Incalcarea acestei prevederi constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit prevederilor legale;



k) sa respecte prevederile legale referitoare la regimul armelor si munitiilor, sa asigure pastrarea si conservarea armamentului din dotare si sa participe la sedintele de tragere conform planificarii, in scopul mentinerii si dezvoltarii capacitatii de autoaparare. Incalcarea acestor prevederi sau neindeplinirea obligatiilor stabilite atrage raspunderea disciplinara, civila sau penala, dupa caz;



l) sa se prezinte la serviciu in afara programului de lucru stabilit, in situatii justificate de desfasurarea de actiuni operative de control, de supraveghere, culegere, investigare si valorificare a datelor si informatiilor in scopul surprinderii in flagrant a faptelor de evaziune fiscala, in conditiile reglementate de comisarul general;



m) sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratia de avere si declaratia de interese;



n) sa respecte programul de lucru si sa foloseasca integral si eficient timpul de munca pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu;



o) sa isi perfectioneze cunostintele profesionale prin insusirea reglementarilor, a procedeelor, a tehnicilor si a celorlalte deprinderi necesare indeplinirii la standardele cerute a indatoririlor de serviciu;



p) sa mentina ordinea si disciplina la locul de munca si sa aiba o tinuta decenta si o comportare corecta in relatiile de serviciu;



q) sa cunoasca si sa respecte atributiile comisarului care asigura serviciul de permanenta la sediul Garzii Financiare;



r) sa respecte si sa puna in aplicare prevederile legii privind conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor ce pot interveni in exercitarea functiei publice.



(2) Functionarii publici si personalul contractual de conducere sunt obligati sa sprijine propunerile si initiativele motivate ale personalului din subordine, in vederea imbunatatirii activitatii autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si a calitatii serviciilor publice oferite cetatenilor.



(3) Personalului Garzii Financiare ii este interzis ca in sediile Garzii Financiare:



a) sa participe sau sa faciliteze participarea la organizarea de intruniri politice;



b) sa participe sau sa faciliteze participarea la organizarea de manifestatii sau afisarea de materiale care nu au legatura cu activitatea Garzii Financiare;



c) sa foloseasca surse de foc sau sa fumeze in alte spatii decat cele special amenajate;



d) sa intre, in afara orelor de program, in sediile Garzii Financiare, fara aprobarea sau informarea prealabila a sefului ierarhic;



e) sa paraseasca sediile Garzii Financiare, in timpul programului de lucru, fara aprobarea sefului ierarhic;



f) sa intreprinda actiuni care aduc atingere imaginii institutiei, demnitatii functiei publice detinute sau pun in primejdie siguranta sediilor Garzii Financiare si a personalului;



g) sa introduca persoane straine, fara indeplinirea formalitatilor prevazute de normele privind accesul in sediul Garzii Financiare.



(4) In cadrul procesului de gestionare, utilizare si intretinere a echipamentelor si masinilor din dotare, personalul Garzii Financiare are si urmatoarele indatoriri:



a) sa cunoasca cu strictete normele tehnice de exploatare si intretinere a autoturismelor, instalatiilor, echipamentelor de calcul din dotare, pentru evitarea defectarii acestora si a eventualelor accidente;



b) sa foloseasca potrivit prescriptiilor tehnice si instructiunilor de utilizare echipamentele si bunurile materiale din dotare si sa evite risipa de materiale consumabile.



(5) Incalcarea cu vinovatie a obligatiilor de serviciu, inclusiv a normelor de comportare in sediile Garzii Financiare, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform prevederilor legislatiei in vigoare.



(6) Personalul Garzii Financiare raspunde patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale aduse Garzii Financiare, din vina si in legatura cu munca prestata; dispozitiile din legislatia muncii si din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, conditiile si procedura de angajare a raspunderii, cauzele care nu atrag raspunderea si termenele de prescriptie se aplica in mod corespunzator.



(7) Nerespectarea obligatiilor care decurg din clauza de confidentialitate atrage raspunderea personalului Garzii Financiare atat in perioada executarii serviciului, cat si dupa incetarea acestuia, in conformitate cu prevederile legale.



(8) Personalul Garzii Financiare raspunde administrativ sau penal pentru savarsirea faptelor sanctionate ca atare prin actele normative in vigoare.



Art. 35. - Personalului Garzii Financiare care are calitatea de functionar public ii sunt aplicabile dispozitiile Codului de conduita al personalului cu atributii de control si ale Codului de conduita al functionarilor publici.






CAPITOLUL VI
Utilizarea armamentului si a echipamentului din dotare






Art. 36. - Prin uz de arma, potrivit Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege executarea tragerii cu arma de foc asupra persoanelor sau bunurilor.



Art. 37. - Personalul Garzii Financiare, care este dotat cu arme de foc, poate face uz de arma numai la indeplinirea atributiilor de serviciu sau a misiunilor ordonate, in urmatoarele situatii:



a) impotriva persoanelor care incearca sa patrunda in mod ilegal in incinta sediilor Garzii Financiare;



b) impotriva persoanelor care riposteaza sau incearca sa riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pun in pericol viata ori integritatea corporala a comisarului;



c) impotriva oricarui mijloc de transport folosit de persoanele prevazute la lit. a) si b).



Art. 38. - (1) Personalul Garzii Financiare, autorizat sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme pentru autoaparare sau paza, poate face uz de arma in legitima aparare sau in stare de necesitate, potrivit legii.



(2) Armamentul si munitia se ridica la ordinul comisarului general si, respectiv, al directorilor coordonatori ai sectiilor teritoriale.



Art. 39. - (1) Uzul de arma se poate face numai dupa ce s-a facut somatia legala.



(2) Somatia se face prin cuvantul "STAI". In caz de nesupunere, se someaza din nou prin cuvintele "STAI, CA TRAG". Daca cel in cauza nu se supune nici de aceasta data, se someaza prin tragerea unui foc de arma in sus, in plan vertical.



(3) In cazul in care, dupa executarea somatiei legale, potrivit alin. (2), persoana in cauza nu se supune, se poate face uz de arma impotriva acesteia.



(4) In cazuri deosebite, se poate face uz de arma, fara somatie, daca lipseste timpul necesar pentru aceasta.



(5) In cazul folosirii armelor impotriva autovehiculelor, se executa un foc in plan vertical, iar apoi se va trage in pneurile acestora, in scopul imobilizarii.



Art. 40. - (1) Uzul de arma, in conditiile si in situatiile prevazute in prezentul capitol, se face in asa fel incat sa conduca la imobilizarea celor impotriva carora se foloseste arma, tragandu-se, pe cat posibil, la picioare, pentru a evita cauzarea mortii acestora.



(2) Daca uzul de arma si-a atins scopul prevazut la alin. (1), se inceteaza recurgerea la un asemenea mijloc.



(3) Persoanei ranite trebuie sa i se dea primul ajutor si ingrijiri medicale.



(4) Despre eveniment se va raporta imediat, pe cale ierarhica, comisarului general.



Art. 41. - (1) Se va evita, pe cat posibil, uzul de arma impotriva minorilor, femeilor si batranilor.



(2) Se interzice uzul de arma:



a) impotriva copiilor, femeilor vizibil gravide, cu exceptia cazurilor in care infaptuiesc un atac armat sau in grup, care pune in pericol viata sau integritatea corporala a unei persoane;



b) in situatiile in care s-ar primejdui viata altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spatiul aerian sau apele nationale ale unui stat vecin.



(3) In actiunile intreprinse, comisarii Garzii Financiare pot solicita ajutorul organelor de politie sau al oricarei altei autoritati.



Art. 42. - Echiparea si dotarea Garzii Financiare se fac, potrivit normelor legale, in limita cheltuielilor aprobate de Ministerul Finantelor Publice.



Art. 43. - (1) Personalul Garzii Financiare are in dotare uniforma de serviciu, cu insemne distincte, potrivit functiilor ierarhice, precum si insigne de imputernicire, dupa modelul si in conditiile stabilite de normele legale.



(2) In timpul serviciului, comisarii Garzii Financiare vor purta uniforma regulamentara.



(3) In anumite situatii, la ordinul comisarului general sau al directorului coordonator, dupa caz, se poate purta si tinuta civila.



(4) Pentru indeplinirea atributiilor de serviciu se vor folosi mijloace de transport, aparatura tehnica adecvata si alte mijloace de lucru necesare pentru asigurarea operativitatii si rapiditatii.



Art. 44. - (1) Garda Financiara si sectiile judetene si a municipiului Bucuresti vor avea un program de pregatire profesionala, militara si fizica a personalului, cuprinzand studiul si dezbaterea actelor normative, a regulamentelor si ordinelor privitoare la atributiile acestuia, trageri cu armamentul din dotare etc.



(2) Programul de pregatire si tragere cu armamentul din dotare se realizeaza in poligoane amenajate ale unitatilor Ministerului Apararii Nationale, ale Ministerului Administratiei si Internelor sau ale altor institutii autorizate, pe baza conventiilor incheiate cu acestea.






CAPITOLUL VII
Dispozitii finale






Art. 45. - Prevederile prezentului regulament se completeaza, de drept, cu dispozitiile aplicabile din reglementarile legale in vigoare privind organizarea si functionarea Garzii Financiare, cu prevederile cuprinse in Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu normele generale si speciale din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cu prevederile cuprinse in Statutul comisarului din Garda Financiara, cu deciziile, normele de lucru si procedurile emise de comisarul general si cu dispozitiile interne date de sefii ierarhici in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu si cu respectarea normelor de conduita.



Art. 46. - (1) Personalul Garzii Financiare are obligatia sa cunoasca prevederile prezentului regulament, sa respecte normele de lucru si cele de comportament in timpul serviciului, sa contribuie la exercitarea functiilor si la realizarea obiectivelor Garzii Financiare.



(2) Comisarul general prim-adjunct, comisarii generali adjuncti, comisarii sefi divizie din cadrul Comisariatului General, directorii coordonatori si directorii coordonatori adjuncti ai sectiilor judetene si ai Sectiei Municipiului Bucuresti vor lua masuri de aducere la cunostinta intregului personal din subordine a prevederilor prezentului regulament.



(3) Persoanele care exercita functii de conducere in cadrul Garzii Financiare vor urmari modul de aplicare a prevederilor prezentului regulament si vor prezenta, ori de cate ori este nevoie, propuneri de modificare sau de completare a acestuia.



(4) Fisa postului pentru fiecare functie din cadrul Garzii Financiare va contine atributiile concrete stabilite pentru fiecare salariat.



(5) Circuitul documentelor intre compartimentele functionale din cadrul Garzii Financiare si arhivarea acestora se vor stabili prin decizie a comisarului general.









Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice