din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2242 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UE adopta lista substantelor aromatizante autorizate

UE adopta lista substantelor aromatizante autorizate

  Publicat: 01 Oct 2012       1011 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Substantele aromatizante din produsele alimentare vor deveni chiar mai sigure si mai transparente datorita celor doua acte legislative adoptate astazi de catre Comisia Europeana .

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,

Numai acele substante aromatizante care figureaza pe listele aprobate vor fi autorizate pentru utilizare in industria alimentara.

Utilizate pentru a altera gustul si/sau mirosul alimentelor, substantele aromatizante au o istorie indelungata de utilizare in siguranta intr-o gama larga de produse alimentare, cum ar fi bauturi racoritoare, produse de patiserie si cofetarie, cereale, prajituri si iaurturi si au fost evaluate acum la nivelul UE.

``Datorita eforturilor continue depuse de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si alte organisme stiintifice, aceasta legislatie privind substantele aromatizante va imbunatati cu mult transparenta informatiilor adresate deopotriva cetatenilor si sectorului industrial. Va fi mai usor pentru toate partile implicate sa cunoasca exact substantele aromatizante care pot fi utilizate in produsele alimentare.`` a declarat John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori.

Aceste doua noi acte legislative vor clarifica si armoniza utilizarea substantelor aromatizante in cadrul pietei unice:

Primul regulament1 prevede o noua lista de substante aromatizante la nivelul UE care pot fi utilizate in produsele alimentare si se va aplica de la 22 aprilie 2013, ceea ce va permite industriei alimentare a UE sa se adapteze la noile norme. Toate substantele aromatizante care nu figureaza pe lista vor fi interzise dupa o perioada de eliminare treptata de 18 luni.

Al doilea regulament se refera la masuri tranzitorii pentru alte arome cum ar fi aromele obtinute din surse nealimentare si se va aplica incepand cu 22 octombrie 2012.

Noua lista include peste 2 100 de substante aromatizante autorizate. Inca 400 vor ramane pe piata pana cand EFSA incheie evaluarea acestora. Acestea au fost utilizate timp indelungat si au fost deja evaluate ca fiind inofensive de catre alte organisme stiintifice.

Transparenta si claritatea informatiilor reprezinta principalele avantaje ale noilor norme. Utilizarile autorizate ale substantelor aromatizante vor fi, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care acestea pot fi adaugate. Transparenta va fi imbunatatita, intrucat lista va fi, de asemenea, disponibila pe o baza de date online permitand consumatorilor, intreprinderilor din sectorul alimentar si autoritatilor nationale de control in domeniul alimentar sa identifice cu usurinta substantele aromatizante care sunt autorizate in produsele alimentare.

Conditiile pentru autorizarea substantelor aromatizante

O substanta aromatizanta poate fi autorizata numai in cazul in care utilizarea acesteia indeplineste urmatoarele conditii:

conform dovezilor stiintifice disponibile, nu prezinta niciun risc pentru sanatatea consumatorului la dozele propuse;

utilizarea sa nu induce in eroare consumatorul.

La autorizarea substantelor aromatizante, se pot lua in considerare si alti factori relevanti. Acestia ar putea include, printre altele, factori etici, traditionali sau de mediu.

Punere in aplicare

Autoritatile nationale de aplicare a legii au sarcina de a se asigura ca produsele alimentare care contin substante aromatizante neautorizate sunt retrase de pe piata . Acestea ar trebui, de asemenea, sa informeze Comisia Europeana si alte state membre cu privire la substanta in cauza prin intermediul Sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje (RASFF) al UE.

Lista pozitiva de substante aromatizante aprobate constituie o etapa importanta in punerea in aplicare a regulamentului-cadru privind substantele aromatizante adoptat in decembrie 2008. Acesta prevede ca utilizarea substantelor aromatizante este sigura si nu induce in eroare consumatorul.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje    Agricultura

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1005

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019