din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1878 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana propune alocarea a 2,9 milioane EUR pentru fostii angajati ai societatii Nokia in Romania

Comisia Europeana propune alocarea a 2,9 milioane EUR pentru fostii angajati ai societatii Nokia in Romania

  Publicat: 22 Oct 2012       1588 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Comisia Europeana a propus sa se aloce Romaniei 2,9 milioane EUR din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta 1 416 lucratori concediati in Romania de catre SC Nokia Romania SRL si de catre unul dintre furnizorii acesteia sa isi gaseasca alte locuri de munca . Propunerea este transmisa, in prezent, spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE.

(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Asociatia de dezvoltare intercomunitara constituita pe baza de parteneriat intre capitala Romaniei sau municipiile de rangul I ori municipiile resedinta de judet si unitatile administrativ-teritoriale aflate in zona limitrofa.
Imobil asupra caruia greveaza o servitute.
Sectoarele sau subsectoarele economiei nationale/socioeconomice
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
(co-finantare) Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, a declarat: ``Modelele de productie la nivel mondial pentru telefoanele mobile sunt intr-o permanenta evolutie, producatorii europeni delocalizandu-si unitatile de productie pentru a fi mai aproape de pietele cu cea mai accentuata crestere, si anume in Asia. Aceasta propunere de alocare a unei sume de aproape 3 milioane EUR din Fondul european de ajustare la globalizare este destinata sprijinirii fostilor lucratori de la Nokia pentru ca acestia sa isi adapteze aptitudinile, sa gaseasca noi locuri de munca si sa isi construiasca un viitor mai bun.``

Cererea introdusa de Romania se refera la 1 904 concedieri efectuate de SC Nokia Romania SRL si de un furnizor al acesteia. Un numar de 1 416 persoane din totalul de lucratori concediati ar urma sa participe la masurile cofinantate de FEG. Pachetul va ajuta lucratorii prin punerea la dispozitia acestora a serviciilor centrului de tranzitie ``De la un loc de munca la un loc de munca inteligent``, prin informatii, consiliere si orientare profesionala, prin formare profesionala si formare in vederea certificarii, prin promovarea spiritului antreprenorial si asistenta financiara pentru infiintarea unei intreprinderi, prin indrumare si sprijin dupa angajare, precum si prin intermediul mai multor tipuri de alocatii, cum sunt alocatiile pentru cautarea unui loc de munca, alocatiile de transport si alocatiile de stagiu .

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane EUR, dintre care 2,9 milioane EUR ar urma sa fie puse la dispozitie prin intermediul FEG.

De asemenea, Comisia a adoptat astazi o propunere de alocare a unei sume din FEG pentru a sprijini lucratorii concediati de Nokia in Finlanda (a se vedea IP/12/1122). In ambele cazuri, concedierile sunt o consecinta a transferului productiei din Europa in Asia.

Motivul principal al concedierilor este transferul liniilor de asamblare a telefoanelor mobile catre tari din Asia (China, Coreea de Sud, India si Vietnam - tara in care este in curs de constructie o noua unitate de productie Nokia). Fabricarea componentelor si productia subcontractata fusesera deja transferate in afara Europei.

Cea mai afectata zona din Romania in urma concedierilor de la Nokia este judetul Cluj, in special zona metropolitana Cluj-Napoca.

Situatia din Cluj s-a deteriorat in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si productia. Aproximativ 40% din locurile de munca disponibile in aceasta regiune in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor au disparut in urma inchiderii unitatii de productie Nokia din Cluj.

De la instituirea FEG, in 2007, au fost depuse 101 cereri de ajutor financiar acordate prin acest fond . Au fost solicitate fonduri in valoare de circa 443,3 milioane EUR pentru sprijinirea unui numar de circa 92 000 de lucratori. Un numar din ce in ce mai mare de state membre depun cereri de alocare de fonduri prin FEG, cu scopul de a sprijini lucratorii concediati dintr-un numar tot mai mare de sectoare .

O mai mare deschidere a comertului cu restul lumii favorizeaza in ansamblu cresterea economica si ocuparea fortei de munca, dar poate, de asemenea, sa cauzeze pierderea unor locuri de munca, in special in sectoarele vulnerabile, afectand lucratorii cu nivel mai scazut de calificare . Acesta este motivul pentru care presedintele Comisiei, domnul Barroso, a propus crearea unui fond pentru a-i ajuta pe cei care trebuie sa se adapteze la consecintele globalizarii. FEG a fost creat la sfarsitul anului 2006 si a fost conceput pentru a demonstra solidaritatea majoritatii populatiei, care beneficiaza de deschidere, cu persoanele, putine la numar, care se confrunta cu socul brusc al pierderii locului de munca . In iunie 2009, regulamentul FEG a fost revizuit pentru a consolida rolul FEG de instrument rapid de interventie, facand parte din strategia de reactie a Europei la criza financiara si economica. Regulamentul FEG revizuit, care a intrat in vigoare la 2 iulie 2009 si a fost aplicat pentru toate cererile depuse intre 1 mai 2009 si 30 decembrie 2011, a marit nivelul de cofinantare al UE de la 50% la 65%.

Bazandu-se pe experienta acumulata prin utilizarea FEG incepand din 2007 si pe valoarea sa adaugata pentru lucratorii care au beneficiat de asistenta si pentru regiunile afectate, Comisia a propus mentinerea fondului si pe durata cadrului financiar multianual 2014a��2020, imbunatatind totodata si mai mult functionarea sa.



Citeşte mai multe despre:    Fondul european de ajustare la globalizare    Comisia Europeana    Nokia

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 435

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1398

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1086

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1003

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1550

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1459



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati