din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2426 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE a adoptat un Plan european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul

CE a adoptat un Plan european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul

  Publicat: 31 Jan 2013       1385 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Document publicat de Comisia Europeana pentru a stimula discutia pe o anumita tema la nivel european.
Comisia Europeana a adoptat astazi un Plan european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul si o Carte verde privind practicile comerciale neloiale intre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare.

Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Preturile produselor si serviciilor care se realizeaza sau se presteaza in tara, in cadrul activitatilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Ansamblu de cunostinte stiintifice si tehnice puse la dispozitia producatorilor agricoli, a fermierilor si a tuturor celor implicati in activitati cu profil agricol pentru a fi implementate in practica.
Coordonarea intre intreprinderi care, fara a ajunge la incheierea de intelegeri formale, au adoptat, in mod constient, o cooperare practica, pentru evitarea riscurilor concurentei.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
(Acting in concert) Atunci cand doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - de exemplu, obtinerea unei pozitii de control sau majoritare intr-o companie detinuta public prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta

Serviciile cu amanuntul si cu ridicata reprezinta unul dintre sectoarele cele mai importante ale economiei UE si ar trebui sa joace un rol important in stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca conform obiectivelor Strategiei Europa 2020. Acest sector reprezinta 11% din PIB-ul UE si 29% din IMM-urile europene si in cadrul acestuia lucreaza aproape 33 de milioane de persoane, fiind oferite posibilitati de angajare in munca in special pentru tineri, femei si pentru persoanele cu un nivel al competentelor sau al calificarilor mai redus. Cu toate acestea, raman o serie de obstacole care impiedica buna functionare a aprovizionarii transfrontaliere, accesul consumatorilor la servicii cu amanuntul transfrontaliere si intrarea pe piata a comerciantilor cu amanuntul.


Domnul Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: ``Comerciantii cu amanuntul joaca un rol important in a pune piata unica la dispozitia consumatorilor UE. Cu toate acestea, raman bariere in calea crearii unei piete unice eficiente si competitive in domeniul comertului cu amanuntul. Acest plan de actiune stabileste o strategie de imbunatatire a competitivitatii sectorului comertului cu amanuntul si de consolidare a performantei economice, de mediu si sociale a sectorului.`` Comisarul Barnier a adaugat: ``Dorim, de asemenea, sa ne asiguram ca exista conditii echitabile pe piata . Practicile comerciale neloiale pericliteaza viabilitatea intreprinderilor si, din cauza lor, lantul de aprovizionare cu amanuntul este ineficient. Consumatorilor ar trebui sa li se ofere preturi competitive, dar imi doresc, de asemenea, ca furnizorii de produse pentru piata cu amanuntul sa obtina preturi echitabile pentru produsele lor.``


Actiunile din cadrul Planului european de actiune in domeniul comertului cu amanuntul se refera la cinci prioritati esentiale:




  • mai multa putere pentru consumatori printr-o mai buna informare;




  • imbunatatirea accesibilitatii la serviciile cu amanuntul prin promovarea unui schimb de bune practici intre statele membre cu privire la planificarea comerciala si spatiala;




  • relatii comerciale mai echitabile si mai durabile de-a lungul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare;




  • asigurarea unei legaturi mai bune intre comertul cu amanuntul si inovare;




  • crearea unui mediu de lucru mai bun, de exemplu printr-o mai buna corelare intre nevoile angajatorilor si competentele personalului.




Comisia va infiinta un Grup permanent privind competitivitatea in domeniul comertului cu amanuntul, care va contribui la elaborarea de noi obiective specifice pentru domeniile identificate, va monitoriza progresele obtinute, va emite recomandari pentru a asigura punerea in aplicare pe deplin a actiunilor incluse in acest plan si, in cazul in care va fi necesar, va oferi consultanta Comisiei cu privire la noi actiuni care ar putea fi propuse.


Una dintre principalele actiuni intreprinse este o carte verde prin care se lanseaza o consultare privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare, care a fost adoptata simultan cu planul de actiune . Consultarea, care va dura trei luni, va ajuta Comisia sa evalueze amploarea practicilor comerciale neloiale si sa stranga dovezi privind impactul acestora asupra economiei si a activitatilor transfrontaliere. Va examina eficacitatea cadrelor de autoreglementare si legislative instituite pentru a contracara aceste practici la nivel national si va analiza daca aceste abordari divergente pot duce la o fragmentare a pietei unice. Toate partile interesate sunt invitate sa isi prezinte opiniile ca raspuns la intrebarile adresate in cadrul cartii verzi pana la 30 aprilie 2013.


In cazul specific al practicilor comerciale neloiale in sectorul alimentar, a fost infiintata, in 2010, in cadrul Forumului la nivel inalt pentru imbunatatirea functionarii lantului de aprovizionare cu alimente, o platforma a expertilor privind practicile contractuale intre intreprinderi, care prin activitatea sa sa ofere o solutie la aceasta problema. Cu ocazia reuniunii Forumului la nivel inalt din decembrie 2012 (a se vedea IP/12/1314), a fost anuntata o ``dubla abordare`` pentru solutionarea acestei probleme. Adoptarea Cartii verzi privind practicile comerciale neloiale intre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare cu produse alimentare si nealimentare are loc in paralel cu activitatea acestui forum, iar Comisia va lansa o evaluare a impactului care sa analizeze mai multe optiuni posibile pentru abordarea acestor aspecte, de la autoreglementare la legislatie.



Citeşte mai multe despre:    Strategia Europa 2020    Comisia Europeana    Concurenta neloiala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1005

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati