din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1936 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » IICCMER investigheaza 35 de persoane suspectate ca au comis crime in timpul regimului comunist

IICCMER investigheaza 35 de persoane suspectate ca au comis crime in timpul regimului comunist

  Publicat: 11 Apr 2013       1350 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a declansat procedura de investigatii specifica in cazul a 35 de persoane care au detinut functii de conducere in aparatul represiv si care sunt suspectate de comiterea unor crime politice in timpul regimului comunist.

(lat. genus "neam" si caedo "tai , distrug"). Una dintre cele mai grave crime impotriva umanitatii,pentru prevenirea si combaterea careia, la 8 decembrie 1948, sub egida O.N.U., s-a incheiat in acest sens o conventie.
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala

In urma cercetarilor desfasurate in ultima perioada, IICCMER a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964.
Exista indicii temeinice cu privire la savarsirea de catre persoanele identificate a unor grave infractiuni in penitenciarele ori lagarele si coloniile unde acestia activau. In aceste cazuri, faptele celor 35 de persoane intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de omor deosebit de grav sau genocid.
Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza.
In functie de probele care vor iesi la iveala in cursul investigatiilor, cercetarile privind prezumtivii faptasi din sistemul carceral romanesc din perioada comunista se vor extinde si asupra altor persoane care au detinut functii de raspundere in aparatul represiv.
In momentul finalizarii investigatiilor, IICCMER va notifica organele de cercetare penala, urmand sa transmita Ministerului Public toate datele si probele rezultate in urma cercetarilor.
``In ultimele luni ne-am concentrat eforturile pentru identificarea tortionarilor din sistemul penitenciar comunist. In acest sens, am demarat procedura de investigatii pentru 35 de persoane pe numele carora exista indicii ca au comis fapte de omor. In saptamanile urmatoare, ne vom adresa Parchetului cu solicitarea de incepere a urmaririi penale.`` a afirmat Andrei Muraru, Presedinte executiv al IICCMER.
Potrivit cadrului legal de functionare, IICCMER este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept .



Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiaza, documenteaza si sustine constientizarea publica a istoriei comunismului in Romania, prin proiecte de cercetare, educationale, editoriale si muzeale. Activitatea IICCMER analizeaza natura, scopul si efectele totalitarismului din Romania in perioada 1945-1989, dar si memoria acestui regim in exilul romanesc si in perioada postcomunista.

Institutul coordoneaza cateva proiecte unice in tara in acest domeniu, cum ar fi: santiere arheologice de descoperire a victimelor Securitatii; Muzeul Memorial Ramnicu Sarat - fost penitenciar pentru detinuti politici; singura Universitate internationala de Vara din Romania pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare baza de date online gratuita cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului romanesc; proiecte mediatice de filme documentare.

IICCMER a devenit in timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul caruia Romania isi exploreaza, constientizeaza si asuma trecutul comunist, isi clarifica rolul in istoria europeana a secolului XX si promoveaza valorile democratiei in societatea moderna.



Citeşte mai multe despre:    Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc    IICCMER

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

PICCJ: Trimitere in judecata pentru crime contra umanitatii
18 Aug 2014 | 1843

Intalnire Procuror General al PICCJ cu conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului
25 Mar 2010 | 1254

Nu ingropati crimele comunismului!
08 Mar 2010 | 1253