Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Pe plan international, companiile tind sa reduca numarul membrilor din consiliile de conducere

Pe plan international, companiile tind sa reduca numarul membrilor din consiliile de conducere

  Publicat: 23 Apr 2013       2715 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


La nivel global, companiile tind sa reduca numarul membrilor din consiliile de conducere pentru a castiga la capitolul eficienta, insa acest lucru face ca diversitatea in randul directorilor sa fie un obiectiv tot mai greu de atins – aceasta este concluzia Raportului Privind Guvernanta Corporatista, realizat de firma internationala de avocatura Eversheds.

Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Prin Declaratia de la Maastricht , din 10 decembrie 1991, statele membre ale Uniunii Europei Occidentale (UEO) au invitat tarile europene care erau membre ale NATO, dar nu si ale Uniunii Europene, sa devina membri asociati ai UEO.
Circumsatnta atenuanta prevazuta in scetiunea II, cap. V, t. III, art. 73, C. pen., partea generala.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Se utilizeaza o serie de masuri printre care: constituirea de garantii;

Potrivit raportului, companiile care au consilii mai mici tind sa fie mai performante. Totusi, trebuie sa se gaseasca un echilibru intre numarul membrilor din conducere si alti factori importanti precum numirea mai multor directori executivi si incurajarea diversitatii in sens larg (abilitati, experienta in afara sectorului, experienta internationala, varsta, gen).

Raportul Eversheds este un studiu global care analizeaza performanta a peste 500 de companii de top din Europa, SUA, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si Brazilia, prin analiza caracteristicilor consiliilor de conducere la nivel international. Raportul contine si 85 de interviuri detaliate cu membri seniori ai consiliilor de conducere din intreaga lume.

In 2011, Eversheds a publicat primul astfel de raport prin care compara componenta consiliilor de conducere si performanta/randamentul pretului actiunilor, perioada de referinta fiind din 2007 pana la momentul respectiv.

Potrivit noului raport, in prezent, consiliile de conducere au cunoscut o restrangere in medie cu 8% fata de acum cinci ani, cea mai mare schimbare petrecandu-se in ultimii trei ani - o scadere de 7% intre 2009 si 2012. Acest lucru a avut ca efect o mai mare presiune pe umerii directorilor neexecutivi.

Aproape toti directorii intervievati pentru raport (93%) considera ca un consiliu eficient ar trebui sa aiba mai putin de 12 membri .

In acelasi timp, 61% dintre respondenti sunt de parere ca diversitatea membrilor, in sens larg, are un impact considerabil asupra performantei consiliului.

Raportul releva si faptul ca acele companii care au in componenta un numar mai mare de directori executivi tind sa fie mai performante, situatia fiind similara in privinta acelor companii care au in componenta mai multi directori cu experinta in alte sectoare ale industriei. Jumatate dintre directorii intervievati au admis ca diversitatea experientei directorilor combate asa-numita ``gandire de grup``.

``Raportul privind Guvernanta Corporatista ofera o cheie pentru intelegerea elementelor care fac un consiliu sa functioneze la cote maxime. Diversitatea directorilor, ca experienta de lucru, dar si ca tipologie, sta la baza performantei unei companii . Din acest punct de vedere, tendinta globala de reducere a numarului de membri pare sa faca mai degraba un deserviciu companiilor. Provocarea actuala consta in a gasi echilibrul intre diversitatea si dimensiunea unui consiliu pentru a atinge un nivel optim de eficienta``, spune Mihai Guia, Managing Partner Eversheds Lina & Guia.

Diversitatea de gen este de asemenea analizata in raportul Eversheds, care arata ca in ultimii cinci ani prezenta femeilor in managementul societatilor a crescut cu 50% in toate regiunile analizate. Cu toate acestea, nominalizarea femeilor in consiliile de conducere vizeaza mai degraba functiile neexecutive, decat cele executive. Cea mai mare crestere in acest sens a fost inregistrata in Europa (156%) si in Hong Kong (133%).

De asemenea, raportul arata ca si varsta directorilor reprezinta un factor care contribuie la performanta unei companii . Astfel, in 20% dintre companiile cu performante ridicate, varsta medie a directorilor este de 58,8 ani, spre deosebire de 59,5 ani in restul companiilor.

Raportul contine si informatii referitoare la managementul riscului: 72% dintre directorii intervievati spun ca abordarea consiliului din care fac parte s-a schimbat in ultimii doi ani, in sensul ca acum acorda mai multa importanta managementului riscului, avand o atitudine proactiva si concentrata in mod pozitiv pe gestionarea riscului .Citeşte mai multe despre:    Eversheds    Consiliu de administratie    Management

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CMS isi dezvolta echipa din Romania prin cooptarea Cristinei Popescu, expert pe probleme de reglementare
17 Sep 2015 | 1812

Majorarea taxelor judiciare de timbru degreveaza instantele, dar ingradeste accesul la justitie
27 Jun 2013 | 2025

Cristina Popescu, partener Eversheds Lina & Guia: „Amanarea platii certificatelor verzi va alunga o mare parte a investitorilor straini”
03 Jun 2013 | 9587

Insolventa: dificultate sau oportunitate de redresare?
19 Mar 2013 | 2760

Eversheds Lina & Guia isi consolideaza echipa prin numirea a doi noi parteneri
19 Dec 2012 | 2419Articole Juridice

Remediile clasice vs. remediile actuale pentru iesirea din contractele paguboase
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Actiune in anulare a deciziei Consiliului de administratie. Admisibilitate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia comerciala, Decizia nr. 542 din 11 februarie 2010

Societatea comerciala pe actiuni. Hotararea Consiliului de administratie. Cale de atac
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia comerciala, decizia nr.628 din 9 februarie 2007