din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2397 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Serviciile vamale din UE au retinut in 2012 marfuri contrafacute in valoare de 1 miliard EUR

Serviciile vamale din UE au retinut in 2012 marfuri contrafacute in valoare de 1 miliard EUR

  Publicat: 06 Aug 2013       1483 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Serviciile vamale din UE au retinut aproape 40 de milioane de produse suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI) in 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile vamale pentru protejarea DPI.

(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.

Desi aceasta cifra este mai mica decat cifra din 2011, valoarea marfurilor interceptate este in continuare ridicata, la aproape 1 miliard EUR. Raportul publicat astazi furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, provenienta si metoda de transport ale produselor contrafacute retinute la frontierele externe ale UE. Tigaretele au reprezentat un numar mare de interceptari (31 %), diverse marfuri (de exemplu, sticle, lampi, adeziv, baterii, detergent pudra) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanta (12 %), urmata de materiale de ambalare (10 %). Coletele postale si de curierat au reprezentat in continuare aproximativ 70 % dintre interventiile vamale in 2012, cu 23 % de retineri in domeniul traficului postal privind medicamentele.

Algirdas A�emeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: ``Serviciile vamale ale UE se afla in prima linie de aparare impotriva produselor contrafacute care submineaza intreprinderile care desfasoara activitati legale. Raportul de astazi arata intensitatea si importanta actiunilor serviciilor vamale in acest domeniu . Voi continua sa insist in favoarea unei si mai bune protejari a drepturilor de proprietate intelectuala in Europa, prin intermediul conlucrarii cu partenerii internationali, cu sectoarele industriale si cu statele membre.``

In ceea ce priveste locul de provenienta al marfurilor contrafacute, China ramane in continuare principala sursa. Totusi, pentru anumite categorii, alte tari au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri si alte produse din tutun (in principal tigarile electronice si umpluturile lichide pentru acestea) si Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru identificarea incalcarii.

Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca . Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.

Serviciile vamale ale UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii in UE a produselor cu privire la care exista suspiciunea ca ar incalca drepturile de proprietate intelectuala. Incepand cu anul 2000, Comisia a publicat un raport anual privind activitatile vamale in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de catre administratiile vamale nationale, sunt o contributie importanta la analiza incalcarii DPI in Uniune realizata de autoritatile vamale si pentru institutii UE precum Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala.

In luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala la vama (a se vedea MEMO/11/332 si MEMO/13/527). Acesta intareste normele care sunt la dispozitia autoritatilor vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala.



Citeşte mai multe despre:    DPI    Contrafacere    Vama

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

GDPR. Cazurile in care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal (DPIA/EIPD)
11 Nov 2018 | 1737

9 Cauze finalizate de procurorii anticoruptie in luna septembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
11 Oct 2016 | 1850

In doar o zi politistii de la investigarea criminalitatii economice au aplicat amenzi de peste 1 mil. de lei
09 Dec 2015 | 1081

Procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 ore a administratorului S.C. Silvornamental S.R.L., Badea Cristian
11 Mar 2015 | 2054

Directorul economic al Administratiei Bazinale de Apa Mures trimis in judecata de procurorii DNA
14 Nov 2014 | 1719

Avocat in Baroul Arges trimis in judecata de procurorii DNA
16 Dec 2013 | 1888



Articole Juridice

Abuz de pozitie dominanta. Efectele favorabile pentru concurenta trebuie luate in considerare fara a tine seama de obiectivele urmarite de autorul sau
Sursa: EuroAvocatura.ro

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Interzicerea unei contrafaceri pronuntata de o instanta nationala se extinde la intregul teritoriu al Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Interdictia impusa de o instanta nationala competenta unei persoane care contraface o marca comunitara inregistrata de a continua sa utilizeze respectiva marca, are, ca regula generala, efecte in intreaga Uniune
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Actiune in contrafacere. Conflict intre o marca si un nume comercial. Invocarea notorietatii marcii. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 284 din 4 februarie 2020

Utilizarea unor fotografii in cadrul unei emisiuni tv. Nume patronimic inregistrat ca marca. Neindeplinirea cerintei legale a utilizarii semnului pentru servicii cu titlu de marca
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 104 din 22 ianuarie 2016

Elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 2696 din 12 iulie 2011

Contencios fiscal. Venituri din alte surse. Obligativitatea platii contributiei la asigurarile sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti, Decizia nr. 1037 din 27 octombrie 2009