din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2694 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Interesul superior al copilului va fi avut in vedere si de autoritatile publice si de organismele private

Interesul superior al copilului va fi avut in vedere si de autoritatile publice si de organismele private

  Publicat: 05 Sep 2013       1374 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Plenul Camerei Deputatilor, in data de 3 septembrie 2013, a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, marcand astfel, dupa mai bine de 9 ani, un nou cadru legal pentru protectia copilului, unul european si adaptat nevoilor societatii romanesti de azi.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Puterile publice existente in stat.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Activitatea sau ansamblul de activitati organizate de o autoritate a administratiei publice ori de o institutie publica sau autorizata/autorizate ori delegata de aceasta, in scopul satisfacerii unei nevoi cu caracter general sau a unui interes public, in mod regulat si continuu.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;

Proiectul de lege adoptat instituie principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care va sta la baza oricarei dezbateri si decizii luate de autoritatile publice si de organismele private, clarifica procedura de inregistrare a nasterii copiilor parasiti si reglementeaza sanctiunile care ar putea fi aplicate in situatia indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor, crescute prin acest document.

De asemenea, introduce prevederi menite sa asigure o protectie adecvata copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Astfel, acestia au obligatia de a notifica, cu 40 de zile inainte de data plecarii, autoritatile locale, respectiv serviciul public de asistenta sociala de care apartine, precum si de a nominaliza persoana in grija careia va fi lasat copilul in toata aceasta perioada .


Aceeasi obligatie o are si parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul si care a obtinut o slujba in afara tarii.



Citeşte mai multe despre:    Interesul superior al copilului    Camera Deputatilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 1074

Senatul a adoptat proiectul de lege de anulare a amenzilor date in perioada starii de urgenta
17 Jun 2020 | 1966

Proiect de lege: decontarea pe viata a tratamentului victimelor de la clubul Colectiv
31 Oct 2019 | 1017

Alocatiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflatiei de la 01.01.2020
16 Oct 2019 | 1056

Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege pentru pentru modificarea si completarea Legii privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice
02 Oct 2019 | 780

Proiect de lege in Senat: indemnizatie de cresterea copilului pentru bunici
01 Oct 2019 | 957



Articole Juridice

Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre parinti in contextul divortului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Noul Codul Administrativ al Romaniei. Ratiune, dispozitii generale, principiile dreptului administrativ. (I)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Obligatia instantei de a stabili contributia lunara la intretinerea copilului pe timpul plasamentului � masura de protectie a drepturilor copilului sau piedica in calea celeritatii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Consideratii asupra constitutionalitatii scutirii autoritatilor publice de taxa judiciara de timbru in actiunile care au ca obiect venituri publice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

CEDO: Cinta impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea in Cauza R.I. si altii impotriva Romaniei, din 04.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea in Cauza D.M.D. impotriva Romaniei, din 03.10.2017
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului