Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » ELSA Bucuresti a organizat proiectul "Legal Explorations: Dreptul Concurentei"

ELSA Bucuresti a organizat proiectul "Legal Explorations: Dreptul Concurentei"

  Publicat: 22 Dec 2014       2244 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
ELSA Bucuresti, prin Departamentul Activitati Academice, a organizat in perioada 10 noiembrie-13 decembrie 2014 proiectului Legal Explorations: Competition Law.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.

Acest proiect le-a oferit celor 55 de studenti la drept din anii III si IV oportunitatea de a lua contact cu dreptul concurentei si de a acumula informatii de la profesionisti in domeniu . Proiectul se afla la ce-a de-a doua editie si a presupus participarea studentilor la 6 workshopuri ce abordeaza diverse teme din domeniul vizat pentru ca la final sa demonstreze ca au dobandit suficiente cunostinte pentru a le folosi in pregatirea unui proces simulat.


In cadrul prelegerilor, experti ai dreptului concurentei au abordat teme diversificate pentru a crea o imagine clara asupra materiei. Au fost prezenti la prelegeri dupa cum umreaza:


In cadrul primului workshop, domnul av. Mircea Valentin (Mircea si Asociatii) a tinut o prelegere introductiva pentru a initia studentii in tainele unei ramuri de drept complexe. La cel de-al doilea workshop au fost prezenti avocati din cadrul societatii de avocatura DLA Piper, lectori fiind Alina Lacatus, Alexandru Potlog si Sandra Moga, care au impartasit participantilor ce presupun ``Inspectiile inopinate ale Consiliului Concurentei``. Cel de-al treilea workshop a fost sustinut de avocati din cardul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, doamna avocat Georgeta Dinu si domnul Marius Stefana care au prezentat intr-o maniera interactiva subiectul schimbului de informatii intre concurenti. Doamna avocat Eleonora Udroiu (Leroy si Asociatii), in cadrul celui de-al patrulea workshop, a tinut o prelegere despre ``Analiza acordurilor pe orizontala si pe verticala``. A cincea prelegere a avut loc in prezenta domnului avocat Dan-Rares Raducanu (Stoica si Asociatii), care a discutat cu participantii ce presupun ``Circumstantele atenuante si agravante in individualizarea sanctiunilor``. Ultima prelegere a fost sustinuta de avocati din cadrul Bulboaca si Asociatii, dl. Costin Teodorovici, dna. Mona Banu si dra. Amalia Bejinaru, punand in discutie participantilor ce este ``Abuzul de pozitie dominanta si modalitatile in care acesta opereaza``.


La finalul workshopurilor a fost organizat un Concurs de Procese Simulate prin care participantii au avut posibilitatea de a folosi informatiile si cunostintele insusite din discutiile cu profesionistii in materie. Prin intermediul unei faze scrise, din participantii la prelegeri au fost selectati 12 studenti, structurati in 6 echipe, care sa participe la faza orala a concursului. Etapa procesului simulat a avut loc pe data de 13 decembrie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti, juriul fiind format din: doamna av. Georgeta Dinu, doamna av. Eleonora Udroiu, domnul av. Costin Teodorovici, domnul av. Valentin Mircea si domnul av. Mircea Potlog.


Locul intai a fost castigat de echipele formate din Bogdan Nae si Antonia Nastasiuc si de Cristi Porojanu si Andreea Rotaru. Juriul nu a putut delimita aceste doua echipe, astfel incat ele au fost regasite la egalitate de puncte. Locul doi a fost ocupat de echipa formata din Dana Para si Elena Raducu, iar cel mai bun orator a fost desemnata Daliana Popa.


Participantii din echipele premiante au impartasit cateva dintre parerile si experientele acumulate in cadrul acestui proiect:


Elena Raducu: Proiectul Legal Explorations a fost, din punctul meu de vedere, unul complex avand in vedere faptul ca, dupa ce am invatat aspectele teoretice, am avut posibilitatea de a participa si la un proces simulat la Curtea de Apel. Desi nu a fost primul proces simulat la care am participat, acesta a fost challenging mai ales datorita faptului ca nu stiam inainte de proiect mare lucru din dreptul concurentei si mai ales, mi-a placut componenta si buna pregatire a juriului.


Cristi Porojanu: A fost o experienta foarte interesanta, care m-a ajutat sa aprofundez un domeniu al dreptului care poate fi considerat de nisa, dar care cu siguranta este esential pentru societatea de astazi, M-am bucurat mult pentru ca am avut ocazia sa imi pun in valoare si cunostintele economice dobandite la ASE. Le multumesc organizatorilor pentru ocazia oferita si pentru efortul depus in vederea organizarii!


Daliana Popa: Experienta procesului simulat, in cazul meu,a primului proces simulat, a fost una pe care as repeta-o in fiecare zi! Workshopurile au avut rolul de a ne introduce in chestiunile elementare, iar realizarea memoriului si ulterior,a pledoariei, au stimulat studiul individual. Aceasta experienta mi-a oferit o noua perspectiva in ceea ce priveste drumul pe care vreau sa il urmez si pentru asta le sunt recunoscatoare domnilor avocati si minunatei echipe de organizare.


Antonia Nastasiuc: Prin participarea la workshop-uri, a caror calitate a fost una de exceptie, am reusit sa-mi insusesc conceptele esentiale ale acestei ramuri de drept . In acelasi timp, m-au determinat sa studiez mai mult pe cont propriu si sa-mi descopar o reala pasiune pentru acest domeniu . Procesul simulat a fost o experienta extraordinara, in contextul careia am avut deosebita oportunitate de a intra in contact cu specialisti, ce s-au constituit pentru mine in modele de urmat in continuare.


Dana Para: Ne-a placut ideea in sine de workshopuri urmate de proces simulat si proiectul acesta a reprezentat cu atat mai mult o provocare avand in vedere ca dreptul concurentei nu se studiaza in facultate decat ca optional. Pregatirea pentru proces a fost munca de echipa, ajunsesem sa ne simtim ca-n science camp si ziua procesului ne-a antrenat putin cunostintele de dreptul concurentei. Noi am ramas cu niste amintiri frumoase si cu ceva mai multe cunostinte de dreptul concurentei.


ELSA Bucuresti multumeste partenerilor proiectului pentru sustinerea acordata: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Stoica si Asociatii, DLA Piper, Mircea si Asociatii, Leroy si Asociatii, Bulboaca si Asociatii.


ELSA (The European Law Students` Association) este o asociatie internationala, independenta, apolitica, condusa de si pentru studenti. ELSA Romania este singura asociatie a studentilor la Drept care activeaza la nivel national. Parte a ELSA Romania, grupul local ELSA Bucuresti contribuie prin cele trei departamente principale (Activitati Academice, Seminare & Conferinte, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturala si profesionala a studentilor si a tinerilor juristi. Implicand stagii de practica, seminare si conferinte, publicatii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evolutia tinerilor in sistemul juridic.Citeşte mai multe despre:    ELSA    Dreptul ConcurenteiComentează: ELSA Bucuresti a organizat proiectul "Legal Explorations: Dreptul Concurentei"
Alte titluri

Concursul National de procese simulate ,,Francisc Deak”, editia a VI-a - Cum a fost?
21 May 2015 | 5336

Jobefest 2015. Cum a fost?
02 Apr 2015 | 1490

ELSA Bucuresti a organizat Runda Regionala a Concursului international de procese simulate „EMC2”
27 Mar 2015 | 5739

ELSA Bucuresti organizeaza un concurs de procese simulate de Drept Civil
13 Mar 2015 | 856

ELSA Bucuresti organizeaza Runda Regionala a Concursului international de procese simulate „EMC2”
13 Mar 2015 | 3703Articole Juridice

Prezentarea intr-un local a unor emisiuni care cuprind meciuri de fotbal care contin opere protejate necesita autorizarea de catre autorul acestor opere
Sursa: EuroAvocatura.ro