Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Care sunt modificarile aduse Statutului avocatilor prin Hotararea nr. 1069/2015 a Consiliului UNBR?

Care sunt modificarile aduse Statutului avocatilor prin Hotararea nr. 1069/2015 a Consiliului UNBR?

  Publicat: 17 Mar 2015       1899 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In Monitorul Oficial nr. 173 din 12 martie 2015 a fost publicata Hotararea nr. 1069/2015 a Consiliului UNBR privind completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea nr. 64/2011 (publicata in Monitorul Oficial nr. 898 din 19 decembrie 2011).

Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese.
Calitate a unui act juridic sau a unui drept subiectiv, de a produce efecte intre partile raportului juridic si de a impune respectarea lui si de catre alte persoane.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Calitate a unui act juridic sau a unui drept subiectiv, de a produce efecte intre partile raportului juridic si de a impune respectarea lui si de catre alte persoane.
Institutie constituita cu scopul de a apara drepturile si libertatile cetatenilor
Persoana care, in cadrul unui raport juridic de obligatie este indreptatita sa pretinda unei alte persoane, denumita debitor, executarea unei prestatii determinate; de a da, de a face ori de a nu face ceva.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Baroul este constituit din toti avocatii inscrisi pe Tabloul avocatilor, care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.

Intrucat era necesara o clarificare a modalitatii de operare a diviziunii patrimoniale in materia profesiei de avocat pana la adoptarea Regulamentului de organizare si functionare a Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor, prin Hotararea nr. 1069/2015 Consiliul UNBR a decis introducerea alin. 3-5 in cuprinsul art. 180 din Statutul profesiei de avocat din 2011.


Astfel, s-a decis ca la constituirea formelor de exercitare a profesiei (cabinet individual, cabinet asociat, societate civila profesionala, societate profesionala cu raspundere limitata), precum si ulterior acestui moment, avocatii au dreptul sa stabileasca patrimoniul afectat exercitarii profesiei, in conditiile legii, cu respectarea procedurii reglementate de Consiliul U.N.B.R. cu privire la constituirea Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor. Inscrierea efectuata in registru are efecte de opozabilitate fata de terti in conditiile prevazute de lege.


In plus, se precizeaza expres ca dispozitiile indicate privind necesitatea respectarii procedurii reglementate de Consiliul U.N.B.R. si efectul de opozabilitate fata de terti al inscrierii in registru devin aplicabile de la data ce se va stabili in acest scop prin hotararea Consiliului U.N.B.R. pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor.


Pana la stabilirea datei de catre Consiliul UNBR, operarea diviziunii patrimoniale se face prin declaratie inscrisa in statutul societatii civile profesionale, in actul de infiintare al cabinetului individual de avocat, in conventia de asociere a cabinetelor individuale de avocati, dupa caz, sau prin declaratie separata, intocmita in forma scrisa si inregistrata la baroul din care face parte avocatul .


Hotararea sus-mentionata prevede ca orice creditor al unui avocat a carui creanta s-a nascut in legatura cu profesia poate solicita baroului informatii privind masa patrimoniala afectata exercitarii profesiei avocatului conform declaratiilor inregistrate la barou.


Avocat Andrei GherasimCiteşte mai multe despre:    UNBR    Avocati    Statutul avocatilor    Patrimoniu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 547

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 476

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 582

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 492

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 1091

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 1309Articole Juridice

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (ep. 18): Norma de munca a salariatilor. Notiune si aspecte practice
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Salariatii cu mai multe CIM-uri. Reglementari legale si limitari
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (XVI): Concedierea salariatului pentru inaptitudine fizica sau psihica
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Conditii privind incadrarea in grupe superioare de munca. Regasirea activitatilor prestate printre cele enumerate in Ordinul nr. 50/1990 si existenta conditiilor deosebite de munca la locul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia civila nr. 2556 din data de 23 octombrie 2019

Actiune in constatarea grupei I de munca. Discriminarea prin raportare la alti salariati incadrati in grupa de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel PLOIESTI- Decizia civila nr. 2556/23.10.2019

Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante si a dobanzii legale aferente acestora
Pronuntaţă de: Tribunalul BUZAU - Sentinta civila nr. 4471/08.08.2019

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019