din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2128 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a aprobat impozitarea bacsisului. Cum se va realiza acest lucru?

Guvernul a aprobat impozitarea bacsisului. Cum se va realiza acest lucru?

  Publicat: 23 Apr 2015       2114 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Guvernul a aprobat o serie de modificari ale OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
(Basis) Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni.

Noile reglementari au scopul de a contribui la cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare si la diminuarea evaziunii fiscale prin intarirea supravegherii si controlului, instituind, in acelasi timp, masuri echilibrate din punctul de vedere al sanctiunilor contraventionale. Prin modificarile legislative adoptate astazi se evita inchiderea unitatii economice atunci cand se constata pentru prima data, in decurs de 24 de luni, nerespectarea prevederilor legale.


Elementele de noutate ale Ordonantei de Urgenta vizeaza, in principal, aplicarea unor sanctiuni graduale operatorilor economici, in raport cu nivelul de gravitate al faptei savarsite, si confiscarea sumelor de bani neinregistrate, precum si introducerea unor reglementari cu privire la sumele incasate in plus sub forma de bacsis.


Astfel, actul normativ defineste notiunea de ``bacsis`` in vederea evidentierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestuia de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie, precum si pentru asigurarea fiscalizarii acestuia, potrivit Codului fiscal. Bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate. Se interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului.


Potrivit noilor reglementari, operatorul economic va avea obligatia marcarii bacsisului pe un bon fiscal distinct, insa va putea opta daca bacsisul inregistrat fiscal si contabil ramane la dispozitia sa, ori se distribuie salariatilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioara.


Bacsisul primit se va impozita, actul normativ mentionand astfel:



  • impozitarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor (16% sau 3% in cazul microintreprinderilor);

  • necuprinderea bacsisului in sfera TVA in cazul in care se distribuie angajatilor;

  • impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor;

  • necuprinderea in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate - deci netaxarea din acest punct de vedere.



Citeşte mai multe despre:    OUG 28/2999    Bacsis

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

PROIECT privind regulile fiscale si contabile de inregistrare a bacsisului
18 Aug 2019 | 820

Noi reglementari privind sanctionarea graduala a operatorilor economici care savarsesc fapte in legatura cu casele de marcat fiscale
23 Apr 2015 | 2234

MFP doreste modificare legii privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
16 Apr 2015 | 2111

Jud. Cristi Danilet. Jurnal USA (3): Contextul pentru �rule of law�
17 Aug 2011 | 10156