Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Constitutionalitate. Art. 6 din Legea nr. 460/2003 ref. la continuarea activitatii profesionale dupa implinirea varstei de pensionare

Constitutionalitate. Art. 6 din Legea nr. 460/2003 ref. la continuarea activitatii profesionale dupa implinirea varstei de pensionare

  Publicat: 19 Mar 2016       2234 citiri       Sursa: Euroavocatura.ro  


Constituţia Romāniei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Joi, 17 martie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si a art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 460/2003 privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog si chimist, infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in sistemul sanitar din Romania, care au urmatorul continut:

Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Constitutie (tratat instituind o Constitutie pentru Europa). La 18 iunie 2004, cei 25 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii Europene au adoptat un tratat instituind o Constitutie pentru Europa.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

"Biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar, care au titlul de doctor in stiinte si care indeplinesc conditiile privind varsta standard de pensionare, pot continua activitatea profesionala, la cerere, pana la varsta de 65 de ani, femeile, si de 70 de ani, barbatii, prin prelungiri anuale, in conditiile prevazute la art. 3 alin. (1), numai cu acordul angajatorului."


In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagmele "care au titlul de doctor in stiinte" si "pana la varsta de 65 de ani, femeile, si de 70 de ani, barbatii", cuprinse in art. 6 din Legea nr. 460/2003, sunt constitutionale in masura in care se aplica doar biochimistilor, biologilor si chimistilor din sistemul sanitar care solicita continuarea activitatii profesionale in unitatile sanitare publice.


Curtea a retinut ca impunerea prin lege pentru biochimistii, biologii sau chimistii din sistemul medical a conditiei de detinere a titlului de doctor in stiinte pentru continuarea, dupa implinirea varstei standard de pensionare, a activitatii profesionale in unitati sanitare private, precum si stabilirea unor limite de varsta pana la care acestia pot continua activitatea reprezinta limitari ale libertatii de exercitare a profesiei, fara a avea o justificare obiectiva si rezonabila, ceea ce conduce la incalcarea dispozitiilor art. 41 alin. (1) din Constitutie .


Decizia este definitiva si general obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalul Braila - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal.


Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Potrivit art. 147 alin. 1 din Constitutia Romaniei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.Prelucrat de Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim, colaborator Cabinet de avocat Predut Marius-Catalin.
Citeşte mai multe despre:    Art. 6 din Legea nr. 460/2003    continuarea activitatii dupa implinirea varstei de pensionare    constitutionalitate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Deciziile din anul 2016 prin care CCR a admis exceptii de neconstitutionalitate
30 Dec 2016 | 2201