Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » CCR. Neconstitutionalitate art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 ref. la notiunea de ”membru de familie”

CCR. Neconstitutionalitate art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 ref. la notiunea de ”membru de familie”

  Publicat: 27 Apr 2017       1332 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Joi, 27 aprilie 2017, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 205 din 24 martie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora:

Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;

``In sensul prezentei legi, prin membru de familie se intelege:[...] c) persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, in cazul in care convietuiesc;".


In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ``in cazul in care convietuiesc" din cuprinsul prevederilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie este neconstitutionala.


Judecatorii Curtii au constatat ca alin. (2) al art. 20 din Constitutie - care stabileste ca, in caz de neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile - instituie prioritatea de aplicare a reglementarilor internationale fata de legile interne contrare.


Or, art. 3 (Definitii) lit. b) din Conventia din 11 mai 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, ratificata de Romania prin Legea nr. 30/2016, Conventie ce reprezinta un veritabil tratat privind drepturile omului, prevede ca ``violenta domestica" inseamna toate actiunile de violenta fizica, sexuala, psihologica sau economica, care se produc in mediul familial sau domestic ori intre fostii sau actualii soti sau parteneri, indiferent daca agresorul imparte sau a impartit acelasi domiciliu cu victima.


Prin urmare, conditia convietuirii impusa de prevederile art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 persoanelor care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, pentru a se putea emite un ordin de protectie, constituie o neconcordanta, in acceptiunea art. 20 alin. (2) din Constitutie, intre legea interna si un tratat privitor la drepturile fundamentale ale omului, situatie in care textul constitutional consacra prioritatea reglementarii internationale.


Asadar, s-a apreciat ca sintagma ``in cazul in care convietuiesc" din cuprinsul prevederilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 contravine dispozitiilor art. 20 alin. (2) din Constitutie, prin raportare la art. 3 lit. b) din Conventia din 11 mai 2011 a Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, ratificata de Romania prin Legea nr. 30/2016.


De asemenea, Curtea a retinut ca cerinta convietuirii, impusa de prevederile art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 persoanelor care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii pentru a se putea emite un ordin de protectie, este nerezonabila, intrucat determina inadmisibilitatea cererii de emitere a ordinului de protectie, desi se constata exercitarea unui act de violenta, de natura sa puna in pericol viata, integritatea fizica sau psihica sau libertatea victimei, cu toate ca aceasta demonstreaza in fata instantei ca intre parti s-au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii.


Astfel, aceasta conditionare contravine insusi scopului pentru care a fost adoptata Legea nr. 25/2012, de modificare a Legii nr. 217/2003, si anume crearea unui instrument juridic civil eficient pentru prevenirea si combaterea violentei in familie - ordinul de protectie, prin care instanta poate sa dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre masurile - obligatii sau interdictii prevazute la art. 23 din lege.


Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ``in cazul in care convietuiesc" din cuprinsul prevederilor art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 contravine si dispozitiilor constitutionale ale art. 22 privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si ale art. 26 privind viata intima, familiala si privata.


Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Timis - Sectia I civila.


Minuta Deciziei poate fi consultata aici.
Citeşte mai multe despre:    membru de familie    notiunea de membru de familie    ordin de restrictie    legea 217/2003    neconstitutionalitateComentează: CCR. Neconstitutionalitate art. 5 lit. c) din Legea nr. 217/2003 ref. la notiunea de ”membru de familie”
Alte titluri

Standardele minime de cost pentru serviciile sociale actualizate de Guvernul Romaniei.
17 Dec 2015 | 3976

Locuintele ANL pentru tineri pot fi vandute in rate. Vezi care este valoarea ratei!
02 Aug 2014 | 1901

Normele UE de simplificare a succesiunilor transfrontaliere au in prezent putere de lege
26 Jul 2012 | 1377

Guvernul a aprobat Programul Constructia de locuinte cu chirie
18 Apr 2012 | 1697

Cat este punctul de pensie in 2012? Elemente de noutate aduse de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012
05 Jan 2012 | 9828Articole Juridice

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Viza de scurta/lunga sedere a strainilor in Romania
Sursa: Euroavocatura.ro

REFERAT cu propunere de luarea a masurii provizorii a obligarii la tratament medical
Sursa: EuroAvocatura.ro

REFERAT cu propunere de prelungire a masurii preventive a arestului la domiciliu
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

CCR. Neconstitutionalitatea art. 453 alin. (3) si (4) CPP ref. la posibilitatea revizuirii hotararii de achitare
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Cauza reala si serioasa a desfiintarii postului. Analizarea organigramelor si a statelor de functii ale angajatorului in aprecierea caracterului efectiv al desfiintarii
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia Conflicte de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 1275/2016 din 10.06.2016

Ajutor public judiciar. Scutire plata taxa de timbru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 7 din data 11.01.2011

Cerere de ajutor public judiciar. OUG 51/2008
Pronuntaţă de: Tribunalul Sinaia - Sentinta civila din data 19.03.2012