din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1903 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE propune o serie de initiative privind asigurarea unui echilibrul dintre viata profesionala si cea personala

CE propune o serie de initiative privind asigurarea unui echilibrul dintre viata profesionala si cea personala

  Publicat: 29 Apr 2017       1194 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a prezentat o serie de initiative legislative si nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, informarea lucratorilor, accesul la protectia sociala si timpul de lucru.

Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Legaturta juridica intre copil si tata izvorand din descendenta naturala sau din infiere.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si

Printre acestea este o propunere care vizeaza imbunatatirea conditiilor de lucru pentru parinti si persoanele cu responsabilitati de ingrijire, pentru ca acestia sa poata combina in conditii optime viata de familie cu o cariera profesionala.


Propunerea privind echilibrul dintre viata profesionala si cea personala prevede o serie de standarde minime noi sau superioare pentru concediul parental, concediul de paternitate si concediul de ingrijire. Astfel, concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre parinti, iar toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel putin la nivelul unui concediu medical. Propunerea va oferi parintilor cu copii de pana la 12 ani si persoanelor cu responsabilitati de ingrijire dreptul de a solicita forme de munca flexibile, atat in termeni de program de lucru, cat si de loc de desfasurare a activitatii. Ea tine seama de nevoile intreprinderilor mici si mijlocii si cauta sa asigure faptul ca acestea nu vor fi afectate intr-un mod disproportionat.


Comisia a lansat si doua consultari ale partenerilor sociali, care reflecta importanta contributiei acestora la indeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale. Acestea se refera la:



  • modernizarea normelor privind contractele de munca, prin dezbaterea garantiilor minime de care ar trebui sa beneficieze orice lucrator, inclusiv cei care nu au incheiat contracte de munca standard;

  • accesul la protectia sociala, pentru a defini eventuale norme noi in acest domeniu .


A fost adoptata si o clarificare a Directivei privind timpul de lucru, care ofera orientari pentru interpretarea diverselor aspecte ale acestei directive in concordanta cu jurisprudenta tot mai consistenta. Aceasta va ajuta statele membre sa implementeze corect acquis-ul si sa evite declansarea unor proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor.


Respectarea principiilor si a drepturilor definite in cadrul Pilonului european al drepturilor sociale este o responsabilitate comuna a institutiilor UE, a statelor membre, a partenerilor sociali si a altor parti interesate.


Comisia Europeana va contribui la stabilirea cadrului si va arata calea catre implementarea pilonului, cu respectarea deplina a competentelor statelor membre si tinand seama de diversitatea situatiilor din fiecare stat si de realitatile prezente si viitoare.



Citeşte mai multe despre:    Concediu parental    Parinti    Ingrijire copil

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Adaptarea structurii anului scolar 2020-2021 la situatia epidemiologica actuala
27 Mar 2021 | 1278

Metodologia si calendarul de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2021-2022
15 Mar 2021 | 1277

Aplicarea unitara a prevederilor referitoare la acordarea zilelor libere pentru parintii din familiile monoparentale care isi supravegheaza copiii
15 Mar 2021 | 1209

MEC a aprobat noile programe pentru examenele nationale (Evaluare Nationala 2020 si Bacalaureat 2020)
15 Apr 2020 | 1567

Masurile stabilite de MEC cu privire la reluarea cursurilor
08 Apr 2020 | 1283

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1985



Articole Juridice

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Incidenta Regulamentului GDPR in cazul difuzarii in direct prin videoconferinta a cursurilor de invatamant scolar
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Obligarea ambilor parinti sa ofere intretinere minorului
Pronuntaţă de: Judecatoria Slatina, Sentinta civila nr. 8544 din 23.10.2012

Stabilirea domiciliului minorilor la locuinta mamei. Obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere
Pronuntaţă de: Judecatoria Strehaia, Sentinta civila nr. 70 din 27 aprilie 2012

Divort. Exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti
Pronuntaţă de: Judecatoria Slatina, Sentinta civila nr. 4047 din 24 aprilie 2012

Detasare. Aprecierea temeiniciei motivelor invocate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1135 din 2 martie 2012