din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1605 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Acord provizoriu de constituire a Autoritatii Europene a Muncii (European Labour Authority - ELA)

Acord provizoriu de constituire a Autoritatii Europene a Muncii (European Labour Authority - ELA)

  Publicat: 17 Feb 2019       1092 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Presedintia Romaniei la Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu in ceea ce priveste Propunerea de regulament de instituire a Autoritatii Europene a Muncii (European Labour Authority - ELA), o structura care va contribui la asigurarea unei mobilitati echitabile a fortei de munca in cadrul Pietei Interne.


Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.

Propunerea de regulament are ca scop:


- imbunatatirea accesului la informatie al persoanelor si angajatorilor cu privire la drepturile si obligatiile lor in domeniile mobilitatii fortei de munca si coordonarii securitatii sociale, precum si accesul la servicii relevante;


- consolidarea cooperarii dintre autoritati in ceea ce priveste aplicarea transfrontaliera a dreptului relevant al UE, inclusiv facilitarea controalelor comune;


- medierea in cazul aparitiei unor dispute intre autoritatile nationale sau probleme transfrontaliere.


In acest fel va creste eficacitatea structurilor si instrumentelor existente ale UE in domeniul mobilitatii fortei de munca transfrontaliere si coordonarii securitatii sociale, pentru ca acestea vor beneficia, odata cu infiintarea ELA, si de sprijin operational si tehnic.


Noua structura europeana va veni in sprijinul lucratorilor si celor care desfasoara activitati independente pe teritoriul UE, dar si al altor cetateni ai Uniunii sau extracomunitari, care au domiciliul legal in UE si se afla intr-o situatie transfrontaliera problematica, practic in sprijinul tuturor persoanelor care se supun regulilor Uniunii Europene in domeniul mobilitatii fortei de munca transfrontaliere si coordonarii securitatii sociale.


Propunerea de regulament pentru constituirea Autoritatii Europene a Muncii a fost publicata de Comisia Europeana in 13 martie 2018.



Citeşte mai multe despre:    Autoritatii Europene a Muncii    European Labour Authority

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1403

Semestrul European si Directiva privind egalitatea de tratament. Aspecte discutate la reuniunea EPSCO de la Luxemburg.
14 Jun 2019 | 759