din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1720 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Tribunalul au stabilit un record de productivitate in anul 2018

Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Tribunalul au stabilit un record de productivitate in anul 2018

  Publicat: 29 Mar 2019       1014 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In timp ce in 2016 si in 2017 numarul de cauze solutionate s-a ridicat la aproximativ 1 600, acest numar a fost depasit cu mult avand in vedere ca, in 2018, s-a stabilit la 1 769.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Readucerea la masa succesorala de catre anumiti mostenitori mai inainte de imparteala mostenirii, a bunurilor si sumelor primite cu titlu de donatie,
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

In ceea ce priveste numarul de cauze noi cu care au fost sesizate cele doua instante, el se ridica la 1 683, ceea ce confirma tendinta crescatoare a acestor ultimi ani. Cresterea productivitatii a determinat o scadere concomitenta a numarului de cauze aflate pe rol: 2 334 de cauze in 2018 fata de 2 420 si 2 358 in 2017 si, respectiv, in 2016.


Curtea de Justitie


Numarul de cauze introduse in fata Curtii de Justitie a crescut in mod considerabil: cele 849 de cauze noi reprezinta un nivel care nu a mai fost atins de instanta, cu 110 cauze in plus fata de 2017, adica o crestere cu aproape 15 %.


Aceasta se datoreaza in special cresterii numarului cererilor de decizie preliminara, care s-a ridicat in 2018 la 568 fata de 533 in anul precedent. Acest numar aproape s-a dublat in zece ani, iar cererile de decizie preliminara reprezinta 70 % din cauzele aflate pe rolul Curtii de Justitie. Numarul de recursuri formulate impotriva unor hotarari ale Tribunalului a inregistrat o crestere de 35 %, trecand de la 147 la 199. Actiunile directe sunt de asemenea in crestere. Numarul cererilor de masuri provizorii, desi este mai scazut, intrucat este vorba despre o procedura exceptionala, totusi s-a dublat (6 cereri in 2018 fata de 3 in 2017).


Astfel cum subliniaza domnul presedinte Lenaerts, ``aceste statistici demonstreaza modul in care Curtea de Justitie contribuie la consolidarea valorilor fondatoare ale Uniunii Europene si la intarirea increderii instantelor nationale, dar si a tuturor justitiabililor, in constructia europeana``. Productivitatea Curtii de Justitie a fost de asemenea exceptionala in 2018. Astfel, numarul de cauze solutionate in 2018, care se ridica la 760 fata de 699 in 2017, constituie un record istoric. Intrucat eforturile depuse pentru a spori eficienta in solutionarea cauzelor si-au atins limitele, este important ca proiectul mecanismului de admitere in principiu pentru anumite recursuri sa poata fi pus in aplicare in viitorul apropiat.


A scazut de asemenea durata medie a procedurilor in fata Curtii de Justitie in 2018. Daca analizam aceasta durata medie in functie de tipurile de actiuni, reiese totusi ca durata solutionarii cauzelor preliminare a inregistrat o usoara crestere, trecand de la 15,7 luni la 16 luni, in timp ce durata solutionarii recursurilor, in scadere semnificativa, a atins 13,4 luni, ceea ce reprezinta o imbunatatire cu aproape 4 luni in raport cu 2017. In ceea ce priveste solutionarea actiunilor directe, durata acesteia a scazut in mod simtitor: astfel, ea a fost de 18,3 luni, fata de 20,3 luni in 2017.


Tribunalul


Numarul de cauze introduse la Tribunal a inregistrat o usoara diminuare in raport cu anul 2017, cu 834 de cauze noi, adica o scadere de aproximativ 9 %. Acest numar, la care se adauga 44 de cereri de masuri provizorii, este insa echivalent cu cel din 2015, anii 2016 si 2017 fiind marcati de imprejurari exceptionale.


In acelasi timp, Tribunalul a confirmat tendinta crescatoare a productivitatii sale, atingand numarul record de 1 009 de cauze solutionate, ceea ce reprezinta o majorare de aproape 13 % in raport cu 2017.


Consecintele acestei cresteri de productivitate au fost imediate asupra numarului de cauze aflate pe rol intrucat acesta se ridica acum la 1 333 fata de 1 508 in 2017 (adica o reducere cu aproape 12 %).


In ceea ce priveste durata globala a procedurilor (20,0 luni pentru cauzele solutionate prin hotarare sau prin ordonanta), aceasta a inregistrat o anumita crestere in raport cu anul 2017, ca urmare, in special, a solutionarii unui numar important de cauze de concurenta al caror volum si complexitate au necesitat o solutionare cu o durata mult mai mare decat media altor cauze . In pofida acestui element conjunctural, valorile raman la niveluri net inferioare celor inregistrate inainte de punerea in aplicare a reformei arhitecturii jurisdictionale a Uniunii.


Succesul realizarii acestei noi arhitecturi jurisdictionale este astfel confirmat de un punct de vedere cantitativ. La acesta se adauga, asa cum observa domnul presedinte Jaeger, faptul ca, ``dotata cu o capacitate de judecare consolidata, instanta poate acum sa repartizeze mai multe cauze (87 in 2018) unor formatiuni extinse la cinci judecatori, pentru a sustine calitatea jurisprudentei si pentru a face fata unor cauze cu mize foarte importante``.



Citeşte mai multe despre:    Curtea de Justitie a Uniunii Europene    CJUE

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 453

CJUE: Se preconizeaza reluarea sedintelor de audiere a pledoariilor incepand cu 25 mai 2020
30 Apr 2020 | 1620

Intrare in functie a unui nou avocat general la CJUE
23 Mar 2020 | 1150

Consecintele retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana asupra Curtii de Justitie a Uniunii Europene
04 Feb 2020 | 1046

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1463

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1299



Articole Juridice

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

GDPR: Montarea unor camere video in perimetrul apartamentului proprietate personala
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Polita RCA este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inmatriculat si nu a fost retras in mod legal din circulatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Drept de autor asupra programului informatic. Obligatia de confidentialitate a fabricantului bazei de date
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 179 din 28 ianuarie 2020

Actiune in contrafacere. Conflict intre o marca si un nume comercial. Invocarea notorietatii marcii. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 284 din 4 februarie 2020