Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » BNR pune in circulatie de la 1 aprilie o moneda de argint in valoare de 10 lei

BNR pune in circulatie de la 1 aprilie o moneda de argint in valoare de 10 lei

  Publicat: 29 Mar 2019       634 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Scrisoare comerciala care se difuzeaza la mai multi agenti economici.
In Monitorul Oficial nr. 243 din 29.03.2019 a fost publicata Circulara nr. 5/2019 privind lansarea in circuitul numismatic a unei monede din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de catre Romania.

(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Cel care a ramas in istoria Romaniei sub numele de Ferdinand Intregitorul, datorita asocierii numelui sau cu realizarea Marii Uniri din 1918, s-a nascut la 24 august 1865 in Germania, la Sigmaringen, fiind al doilea fiu al principelui Leopold de Hohenzollern si al Principesei Antoaneta, fiica regelui Portugaliei Pedro al V-lea de Braganca.
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
Scrisoare comerciala care se difuzeaza la mai multi agenti economici.

Incepand cu data de 1 aprilie 2019, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de catre Romania.
Moneda va avea valoarea nominala de 10 lei si va fi confectionata din argint, cantarind 31 de grame si avand o forma rotunda, cu cantul zimtat.


Aversul monedei prezinta portretele si numele regelui Ferdinand I (in dreapta) si prim-ministrului Ion I.C. Bratianu (in stanga), in vremea carora Romania a adoptat calendarul gregorian, doua citate din actul normativ: "Se aproba de Noi adoptarea calendarului Gregorian." si "Ziua de 1 Aprilie 1919 devine 14 Aprilie 1919.", titulatura actului normativ "Decret-Lege 1053/1919", inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2019".


Reversul monedei reda reprezentarea unui ceas astronomic si inscriptia circulara "100 DE ANI DE LA ADOPTAREA CALENDARULUI GREGORIAN".
Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Monedele din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea calendarului gregorian de catre Romania vor avea putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.


Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.Citeşte mai multe despre:    Emisiune numismatica    Moneda de argint    Calendarul Gregorian    BNR

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Emisiune numismatica: cu tema 70 de ani de la stabilirea relatiilor politico-diplomatice intre Romania si Republica Populara Chineza
05 Nov 2019 | 1289

Emisiune numismatica: BNR a lansat in circuitul numismatic monede din aur si alama pentru colectionare si a pus in circulatie o moneda de alama cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Regina Maria
26 Oct 2019 | 946

BNR: Emisiune numismatica cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord
05 Oct 2019 | 880

Emisiune numismatica: BNR lanseaza in circuitul numismatic o moneda de argint cu tema 140 de ani de la infiintarea Societatii de Cultura Macedo-Romana
16 Sep 2019 | 813

Emisiune numismatica: BNR lanseaza in circuitul numismatic a unui set de trei monede cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Alexandru Marghiloman
01 Jul 2019 | 483

Emisiune numismatica - BNR a pus in circulatie moneda de argint cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Emmanuel de Martonne
13 May 2019 | 491