Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » M. Educatiei a aprobat procedurile si calendarul privind inscrierea/reinscrierea in invatamantul prescolar (2019-2020)

M. Educatiei a aprobat procedurile si calendarul privind inscrierea/reinscrierea in invatamantul prescolar (2019-2020)

  Publicat: 18 Apr 2019       123 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Ministerul Educatiei Nationale a stabilit, in vederea cuprinderii in invatamantul prescolar a copiilor cu varste intre 3 si 6 ani, derularea succesiva a urmatoarelor etape (la nivelul fiecarei unitati de invatamant):


Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
Reglementata prin art.48 din Decretul Lege 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, prin ea se face stramutarea, constituirea, modificarea sau stingerea dreptului real imobiliar sub conditia justificarii.
Sume de bani (in lei sau in valuta) ale titularilor, aflate in conturi deschise la diverse banci.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.

  • reinscrierea copiilor care frecventeaza gradinita in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2019-2020

  • inscrierea copiilor nou-veniti


Reinscrierile vor incepe in data de 6 mai, iar inscrierile se vor realiza incepand cu data de 21 mai.


Orarul reinscrierilor/inscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de invatamant si va fi afisat, la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (daca exista) si, eventual, pe site-urile inspectoratelor scolare.


Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reinscriere, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, astfel: grupa mare, grupa mijlocie si grupa mica.


In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale si criterii de departajare specifice.


Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:  • existenta unui document care dovedeste ca un copil este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti);

  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;

  • existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva;

  • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului.


Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de Inspectoratul Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 18 mai) nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preinscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de invatamant va preciza documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul completarii/validarii cererii-tip de inscriere . Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar dupa epuizarea criteriilor generale.


Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:  • capacitatea institutiei (numarul de copii pentru care a fost proiectata);

  • numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2019-2020 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare);

  • criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor;

  • numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil .


Cifra de scolarizare pentru invatamantul prescolar asigura cuprinderea tuturor copiilor in gradinite.


Mentionam ca unitatile de invatamant prescolar privat au si obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul acestora: autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).Citeşte mai multe despre:    Inscriere graditia 2019/2020    Clasa 0 2019/2020    Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar    ARACIPComentează: M. Educatiei a aprobat procedurile si calendarul privind inscrierea/reinscrierea in invatamantul prescolar (2019-2020)
Alte titluri