Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » CODUL PENAL. A fost incriminata o noua fapta: sfidarea organelor judiciare

CODUL PENAL. A fost incriminata o noua fapta: sfidarea organelor judiciare

  Publicat: 05 Dec 2008       7682 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Avand in vedere ca indeosebi in ultima perioada au devenit tot mai numeroase faptele prin care se aduce atingere autoritatii si infaptuirii justitiei, de natura sa afecteze imaginea publica a organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice,

1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Curtea aplica prevederile Conventiei europene a drepturilor omului. Verificarea respectarii de catre state a drepturilor si garantiilor prevazute de Conventie, reprezinta misiunea Curtii.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Consta in descrierea faptei prevazute de lege ca infractiune, stabilirea continutului juridic, a conditiilor obiective si subiective, prevederea pedepselor care se aplica infractorilor si masurile ce se pot lua in cazul comiterii ei.
Consta in atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura,
precum si increderea cetatenilor in actul de justitie, prin actiuni de natura a sfida organele judiciare sau reprezentantii unor autoritati publice, Ministerul Justitiei a considerat ca se impune crearea unui cadru legislativ adecvat, de natura sa protejeze solemnitatea sedintelor de judecata si, in general, intreaga activitate desfasurata de organele judiciare si de reprezentantii autoritatilor publice.

Astfel, au fost constatate numeroase cazuri de defaimare a organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, prin intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a acestora, de natura sa afecteze imaginea publica a organelor judiciare si a reprezentantilor unor autoritati publice, precum si increderea cetatenilor in actul de justitie.

Atingerea adusa autoritatii justitiei prin modalitatile prezentate este in contradictie cu valorile sociale existente intr-un stat de drept, in conditiile in care dreptatea este ridicata la rang de valoare suprema (art. 1 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata) si are ca obiectiv asigurarea legalitatii, independentei, impartialitatii si fermitatii in procesul de infaptuire a actului de justitie, astfel incat este necesara sanctionarea penala a faptelor de natura sa influenteze grav, sa ignore ori sa submineze autoritatea justitiei.

Pornind de la aceste ratiuni au fost identificate si incriminate, respectiv reformulate, o serie de fapte evidentiate si in practica judiciara, care pot afecta semnificativ activitatea de infaptuire a justitiei sau care constituie atingeri aduse autoritatii publice, precum sfidarea organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice.

Dispozitiile din ordonanta privind cazurile speciale de pedepsire prevad majorarea pedepselor in cazul savarsirii infractiunii de ultraj impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist ori jandarm.

Incriminarea urmareste protejarea persoanelor cu atributii importante in realizarea actului de justitie impotriva manifestarilor de violenta psihica sau fizica pe durata exercitarii acestor atributii . Justificarea majorarii pedepselor in cazul savarsirii unei infractiuni de ultraj impotriva unui judecator, procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist sau jandarm consta in aceea ca, prin vointa legii, aceste persoane au in sarcinile de serviciu atributii importante legate de infaptuirea justitiei, iar de modul de indeplinire a acestora depinde decisiv buna desfasurare a cursului unui proces si rezultatul acestuia. Legea asigura astfel o protectie sporita acestor categorii de persoane, in raport cu ceilalti functionari publici care exercita autoritatea de stat .

Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau amenintatoare fata de un judecator, procuror, organe de cercetare penala, politist sau jandarm se poate face numai in mod nemijlocit. Fapta se savarseste in mod nemijlocit atunci cand intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau amenintatoare are loc in prezenta fizica a judecatorului sau procurorului.
Spre exemplificare, constituie infractiunea de sfidare a organelor judiciare folosirea de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a procurorului de expresii injurioase la adresa judecatorului, in timpul unei sedinte de judecata, caz in care infractiunea se savarseste nemijlocit.
Infractiunea de sfidare a organelor judiciare sanctioneaza manifestarile jignitoare, dispretuitoare ori cu efect intimidant exprimate in timpul unei proceduri ce se desfasoara in fata instantei, in scopul de a proteja solemnitatea sedintelor de judecata si respectul datorat autoritatii judiciare, reglementarea fiind justificata avand in vedere renuntarea la incriminarea faptelor de insulta si calomnie. In acelasi timp, scopul incriminarii este acela de a proteja solemnitatea si buna desfasurare a procedurilor judiciare in fata instantei de judecata si nu neaparat onoarea sau reputatia reprezentantilor autoritatii judiciare.

Textul integral al Codului Penal 2009, Publicat in MO este disponibil AICI


Citeşte mai multe despre:   Comentează: CODUL PENAL. A fost incriminata o noua fapta: sfidarea organelor judiciare
Articole Juridice

Validitatea inregistrarii unei marci corespunzand numelui unui alt jucator de fotbal celebru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Necesitatea implementarii de catre angajatori a unui sistem de inregistrare a timpului de lucru zilnic al salariatilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Termenul de apel in litigiile de munca constitutionalitate si oportunitate
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

ICCJ: actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a ve
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 140/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 138/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate unor dispozitii din Legea privind sistemul public de pensii
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Legislaţie

Ordinul nr. 3956/2019 privind stabilirea modalitatii de acordare a voucherelor de vacanta pentru unitatile/institutiile de invatamant de stat
In Monitorul Oficial nr. 386 din 16.05.2019 a fost publicat Ordinul nr. 3956/2019 privind stabilirea ...

Ordinul nr. 52/2019 privind organizarea si functionarea bazei nationale de date referitoare la operatorii economici care efectueaza operatiuni cu prec
Publicat in Monitorul Oficial nr. 387 din 17.05.2019. ...

Ordinul nr. 56/290/2019 privind modificarea Ordinelor pentru aprobarea Normei privind controalele veterinare si zootehnice aplicabile comertului intra
Ordinul nr. 56/290/2019 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare V ...