din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3044 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ministrul Sanatatii vrea sa rectifice ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul, astfel incat medicii sa poata profesa si dupa pensionare

Ministrul Sanatatii vrea sa rectifice ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul, astfel incat medicii sa poata profesa si dupa pensionare

  Publicat: 07 Jan 2009       2253 citiri       Sursa: HotNews  


Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, va propune premierului, miercuri, rectificarea OUG 230 prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat, astfel incat medicii pensionari sa poata ramane angajati in continuare, cu contract temporar de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs, anunta Mediafax.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Presupune desfasurarea de activitati diferite in aceeasi unitate si in cadrul aceluiasi program de lucru
Prevazuta in sectiunea II, cap. II, t. I, art. 10 , C.pen., partea generala , principiu de aplicare a legii penale active,
Este actul procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
"Avand in vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales in mediul rural, voi propune ca medicii pensionari sa ramana angajati in continuare, cu contracte temporare de munca pana la ocuparea posturilor prin concurs", a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Conducerea Ministerului Sanatatii precizeaza ca este de acord cu decizia Guvernului de a sustine tinerii, dar este preocupata de situatia speciala cu care se confrunta sistemul medical in prezent.

In sistemul sanitar lucreaza aproximativ 338 de medici pensionari, dintre care 279 in mediul urban si 59 in rural. Marea majoritate a medicilor din mediul rural sunt pensionari, se arata intr-un comunicat de miercuri al Ministerului Sanatatii.

Colegiul Medicilor: decizia afecteaza in special spitalele din orasele mici

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, apreciaza ca ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va afecta mai ales spitalele din orasele mici si specialitatile medicale mai putin cautate, precum radiologia si anatomia patologica.

"Nu avem o statistica privind numarul medicilor penisonari care lucreaza in sistem, dar atentionam ca scoaterea lor din spitale va afecta activitatea unitatilor sanitare situate in orasele mici si chiar a specialitatilor cu numar redus de personal. Ma refer la radiologie sau anatomie patologica, unde de ani de zile ne confruntam cu deficit de personal'', a declarat, marti, presedintele CMR.

Profesorul Vasile Astarastoae a recomandat Ministerului Sanatatii sa ceara de la spitale situatia medicilor pensionari si posturile pe care le ocupa prin cumul .

"Noi am eliberat medicilor pensionari cam o mie de avize care le permit sa faca de garda sau sa-si continue activitatea . Nu stiu daca acesta este numarul real al medicilor pensionari care lucreaza, intrucat acelasi doctor ar putea solicita avize pentru diverse situatii. Cert este ca aplicarea ordonantei ar putea perturba activitatea din sistemul sanitar'', a mai spus presedintele CMR.

Se cauta solutii si in invatamant

Si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, dupa intalnirea de marti cu liderii federatiilor sindicale din invatamant, ca incearca sa gaseasca solutii pentru pensionarii din sistem afectati de aceasta ordonanta .

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, marti seara, intr-o emisiune la Antena 3, referindu-se la faptul ca decizia Guvernului afecteaza si persoane cu venituri mici, printre care actorii, profesorii, medicii, ca "exista si un element care poate ar trebui regandit sectorial, dar principiul trebuie pastrat".

Sarbu a precizat ca "sunt situatii care au permis de-a lungul timpului cumulul unor pensii destul de mari, este vorba de anumite categorii sociale, persoane din Magistratura, Justitie, cei care se ocupa de siguranta nationala etc", aratand ca decizia Executivului a avut si "o ratiune de eliberare a unor locuri de munca".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...