din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2307 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM sustine acordarea drepturilor salariale castigate de judecatori si procurori

CSM sustine acordarea drepturilor salariale castigate de judecatori si procurori

  Publicat: 14 Jan 2009       2446 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Consiliul Superior al Magistraturii a sustinut si reafirma obligatia institutiilor statului de a respecta si aplica hotararile judecatoresti, ca manifestare a respectarii principiului separatiei puterilor in stat .

Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Reprezinta respectarea de catre autoritatile administratiei publice a obligatiei de a informa cu privire la modul de stabilire a activitatilor componente si a obiectivelor,
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Este inscris in Costitutia Romaniei si reglementat in detaliu in legea pentru organizarea judecatoreasca.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Stari, situatii, intamplari calitati sau alte date, care nu fac parte din continutul infractiunii,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Act adoptat de organele de stat,
Hotararile judecatoresti trebuie executate cu buna credinta si e nevoie doar de vointa politica pentru recunoasterea si aplicarea principiilor constitutionale, aspect care presupune o stare de normalitate intr-un stat de drept .

Incepand cu anul 2005 membrii Consiliului Superior al Magistraturii au actionat constant pentru rezolvarea problemelor salariale ale magistratilor, participand la comisiile mixte MJ-CSM (ultimul demers fiind cel referitor la adoptarea unui act normativ care sa consacre drepturile salariale recunoscute pe cale judecatoreasca). Membrii CSM au sustinut, de asemenea, necesitatea inlaturarii discriminarii intre magistrati in problema sporului anticoruptie.

Membrii CSM au statut diferit altor magistrati si in ceea ce priveste salarizarea, fapt relevat prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1059 din 14 noiembrie 2007.

Consiliul Superior al Magistraturii respecta si aplica in mod consecvent principiul transparentei si respinge afirmatiile publice ale unor reprezentanti ai magistratilor reamintind ca pe pagina de internet a CSM sunt publicate deciziile conducerii CSM, care pot fi accesate de orice persoana interesata. Numarul mare al accesarilor site-ului Consiliului (3.481.791- conform datelor publice) dovedeste interesul de care se bucura activitatea institutiei si transparenta functionarii acesteia.

Consiliul Superior al Magistraturii este ordonator de credit doar cu privire la activitatile pe care le desfasoara. In ceea ce priveste Ministerul Justitiei, acesta este ordonator principal de credite pentru instantele de judecata, iar Ministerul public pentru parchetele aflate in subordine. CSM a pus in executare hotarari judecatoresti definitive si executorii, aducandu-si la indeplinire obligatia stabilita in cuprinsul lor.

Neexecutarea hotararilor judecatoresti in conditiile legii, indiferent de calitatea partilor, face ca statul roman sa fie pasibil de condamnari de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, in circumstante similare celor deja solutionate de CEDO - (Ciobotea imp. Romaniei, Reiz imp. Romania, Kocsis imp. Romaniei, Ghibisi imp. Romaniei).

Curtea Europeana a Drepturilor Omului subliniaza in cauza Kocsis impotriva Romaniei ca "atunci cand autoritatile statului sunt obligate sa actioneze in executarea unei hotarari judecatoresti si omit sa o faca, aceasta inertie angajeaza raspunderea statului potrivit art. 6 alin.1 din Conventie".

Curtea a considerat intr-o speta similara celei semnalate de UNJR ca (Ciobotea impotriva Romaniei) existenta unei hotarari judecatoresti definitive prin care se instituie in sarcina autoritatilor o obligatie, impune aducere ei la indeplinire, fara vreo alta formalitate.

Practica CEDO este constanta in sensul ca obligatiile stabilite prin hotarari judecatoresti trebuie aduse la indeplinire fara exceptie, statul fiind raspunzator de indeplinirea obligatiei astfel stabilite, odata cu pronuntarea hotararii in cauza Scollo contra Italiei (cauza din 28 sept 1995). S-a aratat, de asemenea, ca executarea unei hotarari, trebuie considerata ca facand parte integranta din proces, in caz contrar dreptul la un tribunal in intelesul art.6 din conventie ar fi iluzoriu daca ordinea juridica a unui stat contractant ar permite ca o hotarare judiciara definitiva si obligatorie sa ramana inactiva in detrimentul unei dintre parti.

Judecator Cecilia Morariu
Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii"


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...