din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2057 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PE. Vot pentru introducerea elementelor biometrice in pasapoarte si alte documente de calatorie

PE. Vot pentru introducerea elementelor biometrice in pasapoarte si alte documente de calatorie

  Publicat: 15 Jan 2009       2727 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
"Parlamentul European a votat cu privire la revizuirea regulamentului adoptat in 2004 care prevede introducerea elementelor biometrice in pasapoarte si alte documente de calatorie. Principalele modificari aduse actului normativ sunt: copii sub varsta de 12 ani sunt exceptati de la obligatia de furnizare a amprentelor digitale si introducerea principiului o persoana - un pasaport.

(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Urme lasate de tesuturile papilare pe un obiect cu suprafata neteda.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Exceptie de la dispozitiile unui act normativ,
Infractiune constand din raportul sexual cu o persoana de sex feminine care nu a implinit carsta de 14 ani.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Raportul PE a fost adoptat cu 594 voturi pentru, 51 impotriva si 37 abtineri.
in urma evenimentelor din 11 septembrie 2001, statele membre au solicitat Comisiei Europene sa intreprinda masuri pentru imbunatatirea securitatii documentelor. De aceea UE a decis sa integreze elemente de securitate si biometrice in pasapoarte emise in UE. Acestea includ o imagine digitala a fetei si amprente digitale, masuri menite sa combata mai eficient frauda si falsificarea documentelor. in plus, datele trebuie securizate si suportul de stocare trebuie sa aiba o capacitate suficienta pentru a garanta integritatea, autenticitatea si confidentialitatea datelor.

Copiilor sub 12 ani nu li se vor preleva amprente digitale
De la adoptarea regulamentului, in unele state membre au fost realizate proiecte pilot, in urma carora s-a demonstrat ca amprentele digitale ale copiilor sub varsta de 6 ani nu sunt de o calitate suficient de buna pentru verificarea identitatii, deoarece acestea se pot modifica considerabil in timpul cresterii. Din aceste motive, Comisia Europeana a propus introducerea unei derogari pentru copii sub varsta de 12 ani. in cazul in care unele state membre preleveaza deja amprente digitale de la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, acestea pot continua aceasta practica in cursul unei perioade tranzitorii de 4 ani.

O derogare similara se aplica si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila. Atunci cand prelevarea amprentelor de la degetele specificate este temporar imposibila, statele membre permit prelevarea de amprente de la alte degete. Atunci cand si prelevarea amprentelor de la oricare alte degete este temporar imposibila, statele membre pot elibera un pasaport provizoriu cu o perioada de valabilitate de cel mult 12 luni.

O persoana - un pasaport
in vederea combaterii traficului cu copii, propunerea legislativa mai prevede si introducerea principiului "o persoana - un pasaport". Pana in prezent in pasaportul parintelui era inclus numele copilului insa microchip-ul contine doar informatiile biometrice ale parintelui.

Interventii ale europarlamentarilor romani in cadru dezbaterii legislative
Nicolae Vlad Popa (PPE-DE) a atras atentia asupra trei aspecte: "in primul rand, este vorba de necesitatea de a adapta principiile si exceptiile prevazute de acest raport . Asadar, trebuie pus accentul pe termenul de revizuire de trei ani stabilit de catre acesta, ca termen in care atat statele membre, cat si Comisia trebuie sa incerce sa identifice recomandarile dintre principiile teoretice si impedimentele practice.

In al doilea rand, o serioasa problema se ridica in ce priveste securitatea datelor stocate si protejarea identitatii posesorului.

In cele din urma, este necesara elaborarea unor principii comune in privinta actelor necesare pentru eliberarea documentelor de calatorie sau a pasapoartelor, aceasta faza fiind esentiala atat pentru asigurarea securitatii bazelor de date, precum si pentru prevenirea falsificarii acestor documente."

Marian-Jean Marinescu (PPE-DE) a mentionat ca "Romania a introdus incepand de la 1 ianuarie 2009 utilizarea pasapoartelor biometrice. Acest tip de pasapoarte prezinta 50 de elemente de siguranta si cuprinde pentru prima data in EU, atat elementul de identificare faciala, cat si cel al amprentelor digitale. Romania a facut astfel un pas important catre aderarea la spatiul Schengen prevazut pentru 2011.

Introducerea pasapoartelor biometrice anuleaza ultima conditie de fond a includerii Romaniei in programul Visa Waiver. In consecinta, refuzul scutirii romanilor de viza pentru SUA se bazeaza de acum inainte doar pe motive subiective. Sper ca SUA sa ia in considerare acest lucru.

Raportorul aduce regulamentului imbunatatiri importante, in special crearea unui sistem european uniform pentru verificarea compatibilitatii dintre elementele biometrice si datele stocate in cip."

Silvia-Adriana Ticau (PSE) a sustinut in plen ca "armonizarea, la nivel european, a standardelor de securitate pentru pasapoarte biometrice este o extindere a prevederilor acquis-ului Schengen. Regulamentul prevede obligatia generala de furnizare a amprentelor, care sunt stocate pe un cip fara contact in pasaport.

Sustin exceptiile privind furnizarea amprentelor in cazul copiilor sub 12 ani si solicit revizuirea si armonizarea legislatiilor nationale specifice.

Consider ca prelucrarea datelor din pasapoartele biometrice trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei comunitare privind protectia datelor cu caracter personal si a vietii private. Comisia si Statele Membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a garanta acest lucru la prelucrarea datelor din pasaportul biometric, atat la frontiera, cat si in procesul de intretinere a bazelor de date aferente, in situatia in care legislatia nationala prevede acest lucru.

Atrag insa atentia ca limitarea valabilitatii unui pasaport biometric pentru persoanele ale caror amprente sunt indisponibile, temporar sau permanent, la 12 luni sau mai putin face viata persoanelor cu dizabilitati mai dificila si rog Comisia sa reevalueze textul aferent.""


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...